Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

regeneracja pompowtryskiwaczy w BKD

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

regeneracja pompowtryskiwaczy w BKD

Postprzez Betinka » 4 marca 2012, 15:34

cześć,
Prawdopodobnie padły mi conajmniej dwa pompowtryskiwacze i tak sobie teraz siedze i myślę jak by tutaj rozwiązać problem nie popełniając samobójstwa.

Mam dwa pytania:
1) wiem ze mam pompowtrysk o numerze 03G130073B, a czym się od niego różni taki o numerze katalogowym 03G130073BX?
2) pewnie zdecyduje się na regenerację pompowtrysków a nie na zakup nowych (nawet o tym nie myślę) i tak sobie przeglądam warszawskich regeneratorów i znalazłam:
http://www.diesel-serwis.waw.pl/pl+o_nas.html
http://www.wtryskiwacz.com/blisko.html

Tylko że tam regeneruja tylko common rail a z mojej lichej wiedzy o samochodach to wydaje mi się że ja nie mam common rail? jak się nazywa ten rodzaj pompowtrysków co jest w LEONACH II?
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Auto: LEON II
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: regeneracja pompowtryskiwaczy w BKD

Postprzez wiechec89 » 4 marca 2012, 16:57

W silnikach BKD są po prostu pompowtryskiwacze. Common rail to trochę inna technologia :] w leonach pojawiła się od 2009 roku i silniki mają inne oznaczenia.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez bubolak » 4 marca 2012, 17:41

Betinka, 3 tematy niżej masz temat o pompowtryskach. Skąd wiesz jaki masz numer pompek? Z etki, czy z pompowtrysku zdemontowanego? Mogą być różnice (jak u mnie). Generalnie numer musi być taki sam. Teoretycznie pompka z innym nr nie powinna działać (praktycznie: u mnie działa). Kupiłem na aledrogo za 300zł najtańszą, żeby mieć auto na chodzie jak najszybciej i jeździ do teraz (dobre 50k km).
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Betinka » 4 marca 2012, 19:46

bubolak napisał(a):Betinka, 3 tematy niżej masz temat o pompowtryskach.
wiem, ale nie chciałam sie tam podczepiać bo mogłąbym nie dostać odpowiedzi.
Skąd wiesz jaki masz numer pompek? Z etki, czy z pompowtrysku zdemontowanego?
wiem że jak kiedyś wymieniałam to właśnie mechanik powiedział mi że mam pompki parami różne i żebym kupiła taki z końcówką B, ale na allegro często widzę że te B są zamienne z BX i nie wiem o co chodzi.
Kupiłem na aledrogo za 300zł najtańszą, żeby mieć auto na chodzie jak najszybciej i jeździ do teraz (dobre 50k km).
no właśnie nie wiem co zrobić.......moje auto jest jeszcze na chodzie ale boje się że się skończy gdzieś na wsi i będę miała przechlapane.
Na pewno nie kupię nowych więc zostaje mi kupić regenerowane albo zregenerować swoje. W jednym z tych linków co podałam jest napisane że na zregenerowane pompowtryski udzielają 12miesięcznej gwarancji - gdzieś musi być haczyk nie?
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez colin23 » 4 marca 2012, 21:01

końcówka X oznacza część regenerowaną fabrycznie.

Jeśli już wymieniałaś to czemu nie będziesz robić tego na gwarancji? I jak to się dzieje że nagle dwa razy to się dzieje? Odpowiedz sobie na to pytanie bo tak będziesz jeździć studnią bez dnia.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Betinka » 4 marca 2012, 22:57

colin23 napisał(a):końcówka X oznacza część regenerowaną fabrycznie.

Jeśli już wymieniałaś to czemu nie będziesz robić tego na gwarancji? I jak to się dzieje że nagle dwa razy to się dzieje? Odpowiedz sobie na to pytanie bo tak będziesz jeździć studnią bez dnia.

no więc tak:
dwa lata temu miałam usterkę polegającą na tym że samochód wpadał w drgania przy przyspieszaniu jeśli był na obrotach < 2000. Nikt nie widział o co chodzi aż po pewnym czasie VAG pokazał błąd - usterka pompowtryskiwacza. Kupiłam nowy pompowtrysk - jedną sztukę. Mechanik przy okazji wymiany powiedział mi że mam 2 pompowtryski które powinny być w tym aucie oraz 2 pompowtryski które nie powinny byc w tym aucie - te które powinny być w tym aucie są droższymi pompowtryskami. I to właśnie jeden z tych "złych" pompowtrysków się zepsuł. Wymieniłam go w styczniu 2010 i do tej pory nic się nie działo.

W czasie tegorocznych ostrych mrozów dwa razy miałam awarię polegającą na wytrąceniu się parafiny w paliwie i podejrzewam że to sprawiło że problem "drgającego samochodu" znowu powrócił. Pewnie w jakiś sposób te paliwo i mrozy uszkodziły mi dwa następne pompowtryski bo taka jest diagnoza mechanika - stwierdził że mam jakieś za duże Bipy i że to na pewno pompowtryski.
I oto jestem nad przepaścią.

Samochód nie jest już na gwarancji. Nawet gdybym wiedziała który pompowtrysk wymieniałam dwa lata temu to i tak muszę wymienić dwa i teraz się was pytam co robić? jak żyć?

Czy ktoś mi w końcu pomoże i odpowie na pytanie? czy regenerować czy kupić używane? czy wjechać w drzewo (mam AC)? czy palnąć sobie w łęb?
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez Skrzydlaty » 4 marca 2012, 23:03

Jeżeli chcesz to pomogę - pisz PW
kom : 606 40 80 70GTB2260VK MUSZKAD FIRAD HF50/HF80/HF120
Skrzydlaty
Signo
Signo

Auto: Leon4 Cupra

Postprzez colin23 » 4 marca 2012, 23:36

Jeśli regeneracja będzie w dobrej cenie to warto bo po tym masz gwarancje. Ale zawsze można poszukać używek choć to mocno śliskie bo możesz trafić na podobną sztukę do Twojej.

Niezależnie co zrobisz to odpowiedziałaś sobie na najważniejsze pytanie - lejesz dupiate paliwo.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez toma86 » 5 marca 2012, 07:16

Dołączę się do tematu. Mój silnik to 1.9 BXE i też występują drgania podczas przyspieszania ale dzieje się to na 2 i 3 biegu tylko na rozgrzanym silniku.Przez zimę można zapomnieć o problemie bo nie występuje na zimnym silniku. Pisałem nawet do ASO i pan po numerze VIN sprawdził, że mój samochód może mieć zły soft silnika (był taki problem w tych silnikach czytałem o tym) ale pisał, że drganie występuje na 4 i 5 biegu. Teraz to już nie wiem czy to faktycznie soft czy może coś z wtryskami :|
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez bono » 5 marca 2012, 07:19

Betinka, zapytaj jeszcze tutaj
Diesel System Bogdan Podkowiński w 05-830 Nadarzyn, Pruszkowska 32g, tel. 606820768
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Betinka » 5 marca 2012, 08:35

colin23 napisał(a):Jeśli regeneracja będzie w dobrej cenie to warto bo po tym masz gwarancje. Ale zawsze można poszukać używek choć to mocno śliskie bo możesz trafić na podobną sztukę do Twojej.

Niezależnie co zrobisz to odpowiedziałaś sobie na najważniejsze pytanie - lejesz dupiate paliwo.

To samo powiedzieli mi w warsztacie i ja się wtedy spytałam jakie paliwo jest dobre. Mechanik powiedział: SHELL, LOTOS. A tak się składa że ja od 4 lat tankuje LOTOSA 8)
toma86 napisał(a):Dołączę się do tematu. Mój silnik to 1.9 BXE i też występują drgania podczas przyspieszania ale dzieje się to na 2 i 3 biegu tylko na rozgrzanym silniku.Przez zimę można zapomnieć o problemie bo nie występuje na zimnym silniku. Pisałem nawet do ASO i pan po numerze VIN sprawdził, że mój samochód może mieć zły soft silnika (był taki problem w tych silnikach czytałem o tym) ale pisał, że drganie występuje na 4 i 5 biegu. Teraz to już nie wiem czy to faktycznie soft czy może coś z wtryskami :|

Tylko na rozgrzanym? witaj w klubie zwalonych pompowtryskiwaczy :mrgreen:
bono napisał(a):Betinka, zapytaj jeszcze tutaj
Diesel System Bogdan Podkowiński w 05-830 Nadarzyn, Pruszkowska 32g, tel. 606820768

bono a powiedz mi co ten pan robi? regeneruje, naprawia, wymienia czy w jakiś inny sposób czaruje? Jednym słowem: dlaczego polecasz?
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez bono » 5 marca 2012, 09:30

Betinka napisał(a):bono a powiedz mi co ten pan robi? regeneruje, naprawia, wymienia czy w jakiś inny sposób czaruje? Jednym słowem: dlaczego polecasz?

Dość znany na forach internetowych. Swego czasu parę osób od nas z forum tam regenerowało wtryski. poszukaj postów jaro4444.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Betinka » 23 marca 2012, 13:00

bono napisał(a):
Betinka napisał(a):bono a powiedz mi co ten pan robi? regeneruje, naprawia, wymienia czy w jakiś inny sposób czaruje? Jednym słowem: dlaczego polecasz?

Dość znany na forach internetowych. Swego czasu parę osób od nas z forum tam regenerowało wtryski. poszukaj postów jaro4444.

ok, sprawdzę chociaż znalazłam tylko złe opinie na internecie o tym Panu - ale z tym różnie bywa.

-- 23 mar 2012, o 13:00 --

a powiedzcie mi jeszcze czym się różni 03g130073g od 03g130073b - różnica w cenie jest ogromna a mi się wydaje że ja miałam do tej pory dwa 03g130073g i dwa 03g130073b i jakoś to chodziło - aż do teraz.
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez Kinker » 23 marca 2012, 13:12

Jeśli to coś pomoże to zamieszczam informacje z ESI tronica:
końcówka G: Bosch
0 414 720 404
regenerowane
0 986 441 516 lub 0 986 441 566
PDE-P2/80/475S404 - 263,0 BAR
końcówka B: Bosch
0 414 720 402 do 01/2004 zastąpiony przez
0 414 720 403
regenerowane
0 986 441 530
0 986 441 580
PDE-P2/80/475S403 - 263,0 BAR
Albo LeON, albo nic...
Kinker
Stella +
Stella +

Auto: LeONidASZ Sport
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Betinka » 23 marca 2012, 15:42

dzięki :-)
ale niestety nic mi nie pomogło :roll:

Bardziej pomogło by mi zdanie typu "kupuj z końcówką G i olej końcówkę B - dużej różnicy nie ma a będzie działać"

-- 23 mar 2012, o 15:42 --

witam ponownie,
poszperałam troszkę po necie i na jakimś angielskim forum znalazłam ciekawy wątek mówiący o tym że wtryski z końcówką B nie są już po prostu produkowane i zostały zastąpione przez wtryski z końcówką G. Użytkownik pisze że na początku te z końcówką G były do skrzyni automatycznej a te z końcówką B do skrzyni manualnej a potem zunifikowali nazewnictwo i zostały tylko takie z końcówką G bo to ten sam pompowtrysk.

03G 130 073 B was used in BKD manuals from 2004-2005.5
03G 130 073 G was used in BKD auto cars from 2004-2005.5
VAG then stopped having two injectors with different part numbers and put 03G 130 073 G in both the manual and auto cars. If your mechanic says you need a 03G 130 073G then get that i guess if you want to keep him happy as he will blame the injector for every little fault if anything goes wrong but they are the same injector that flow the same amount plus as the injectors in VAG PD cars are not coded into the ECU the ECU doesn`t know what injectors are there either.

http://www.audi-sport.net/vb/new-a3-s3- ... uired.html

zaraz zadzwonię do seata i się wypytam........
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez Kinker » 23 marca 2012, 16:45

W Boschu PL jest dostępność na obydwie pozycje. Może to tylko jakiś stan magazynowy, ale tak to wygląda na chwilę obecną.
Albo LeON, albo nic...
Kinker
Stella +
Stella +

Auto: LeONidASZ Sport
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Betinka » 23 marca 2012, 18:45

Kinker napisał(a):W Boschu PL jest dostępność na obydwie pozycje. Może to tylko jakiś stan magazynowy, ale tak to wygląda na chwilę obecną.

możliwe ale zawsze się zastanawiałam dlaczego rzadko kiedy można trafić gdziekolwiek te z końcówką B nowe... wszędzie tylko używane albo regenerowane. To by potwierdzało hipotezę że ich już po prostu nie produkują.

Swoją drogą zadzwoniłam do ASO i podałam swój numer VIN i powiedzieli mi że do tego silnika jest pompowtrysk z końcówką GX (X to pewnie oznaczenie regenerowanego pompowtrysku).

Tak czy inaczej jeśli ktoś z was uważa że te z końcówką G są nieodpowiednie do BKD to proszę o info bo w przyszłym tygodniu zamierzam zakupić i wymienić te pompki.
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez t_o_m_e_k » 23 marca 2012, 21:33

Mogą być w bkd "G", od roku modelowego 2005 po vinie we wszystkich bkd były montowane pompki "G". Teoretycznie wszyscy piszą, że "B" i "G" razem się "gryzą" a jak się poczyta po różnych forach gdzie jest 2.0 TDI to ludzie po ściągnięciu pokrywy stwierdzają, że mają wymieszane pompki i wszystko działa. Jak już szykujesz się na zakup "G" to kupuj "G+" są najnowsze i podobno najlepsze :)
t_o_m_e_k
Stella
Stella

Auto: seat 2.0 TDI

Postprzez Betinka » 25 marca 2012, 01:04

a napiszcie mi jeszcze proszę jakie dodatkowe elementy trzeba wymienić podczas wymiany pompowtryskiwaczy?
Chodzi mi o to że jak kiedyś wymieniałam to z tego co pamiętam pan z warsztatu mówił że na cenę składa się robocizna oraz materiały dodatkowe takie jak jakieś dwie śruby mocujące pompowtryski oraz jakieś uszczelnienia chyba - coś w tym rodzaju.
To prawda że te śruby trzeba kupić nowe? nie mogą być te od starych wtrysków?

-- 25 mar 2012, o 01:04 --

a i jeszcze jedno pytanie odnośnie pompowtrysków:
czy pompowtryski mają jakiś swój unikatowy numer seryjny? chodzi mi o to że w jakiś sposób chce się zabezpieczyć przed tym jakby ktoś kiedyś chciał mi "wykręcić" moje nowe pompowtryski i podmienić na jakieś używane - jest to chyba dość częsta praktyka w warsztatach, zwłaszcza w ASO.

Jak to w ogóle jest z tymi numerami pompowtrysków bo na każdym pompowtrysku są dwa numery bodajże np:
03G130073G+ oraz 0414720404
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez t_o_m_e_k » 25 marca 2012, 16:18

Betinka napisał(a):a napiszcie mi jeszcze proszę jakie dodatkowe elementy trzeba wymienić podczas wymiany pompowtryskiwaczy?

dodatkowe materiały to: 2x śruby mocujące wtryskiwacz o nr (WTH003179), które musisz wymienić bo stare się wyciągają koszt to 16,74pln więc chyba nie jest to fura złota i zestaw naprawczy pompowtrysków nr (03G198051A) (jakieś tam usczelki, śruby do regulacji) 119pln i możesz ale nie musisz wymienić uszczelkę pod pokrywę (03G103483) 72pln części kupuj w skodzie tam najtaniej :)
Betinka napisał(a):Jak to w ogóle jest z tymi numerami pompowtrysków bo na każdym pompowtrysku są dwa numery bodajże np:
03G130073G+ oraz 0414720404

jeden nr jest wg boscha a drugi wg Vag'a czytaj cały koncern
t_o_m_e_k
Stella
Stella

Postprzez Betinka » 25 marca 2012, 18:47

:shock:
czy mam z tego rozumieć że aby wymienić dwa pompowtryski to muszę kupić dodatkowych części za 2x16,74+2x119+72=343,48PLN ???

tomek z tego co piszesz to pompowtryski nie mają swoich unikatowych numerów seryjnych tak?
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez t_o_m_e_k » 25 marca 2012, 19:20

pompowtryski nie mają żadnych swoich unikatowych numerów jedynie co możesz zrobić to oddać do zaufanego mechaniora lub siedzieć i patrzeć na ręce przez całą naprawę.
Betinka napisał(a):czy mam z tego rozumieć że aby wymienić dwa pompowtryski to muszę kupić dodatkowych części za 2x16,74+2x119+72=343,48PLN ??
Ceny podane były dla 1 szt czyli mnożymy tyle razy ile nam potrzeba,w tym konkretnym przypadku musi wyjść 343pln mogą się w jakimś stopniu różnić w zależności od miasta co oczywistę +- pare pln
t_o_m_e_k
Stella
Stella

Postprzez Betinka » 26 marca 2012, 17:43

jestem po wymianie pompowtrysków :brawo:
napiszę informacyjnie dla potomnych:
1) pompowtryski mają takiś tam numer seryjny - przynajmniej tak mi się wydaje bo oba pompowtryski G+ które miałam w ręku miały jakiś unikatowy numer.
2) zestaw naprawczy przydaje się tylko wtedy kiedy faktycznie naprawiamy pompowtrysk, czyli jak go np regenerujemy. Dla nowych pompowtrysków nie trzeba zestawów naprawczych bo one mają te wszystkie uszczelki założone na sobie.

dziękuje wszystkim za pomoc :-)
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez draco33 » 26 marca 2012, 20:39

Jaki koszt zabawy?? Wymieniłeś na nowe tak??
draco33
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON II

Postprzez Betinka » 26 marca 2012, 21:56

wymieniłam 2 pompowtryski które wytypowała diagnostyka komputerowa

koszt=2x1200+200 robocizna

pompowtryski nowe z końcówką G+
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez Axee » 27 marca 2012, 23:54

t_o_m_e_k napisał(a):pompowtryski nie mają żadnych swoich unikatowych numerów jedynie co możesz zrobić to oddać do zaufanego mechaniora lub siedzieć i patrzeć na ręce przez całą naprawę.

Bzdura!
Betinka napisał(a):czy pompowtryski mają jakiś swój unikatowy numer seryjny?

Tak, kazdy oryginalny pompowtrysk ma oprocz numeru czesci nadrukowany laserowo/sitodrukiem unikatowy nr seryjny, oraz moze miec nadrukowana date produkcji.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Betinka » 28 marca 2012, 10:00

Axee napisał(a):Tak, kazdy oryginalny pompowtrysk ma oprocz numeru czesci nadrukowany laserowo/sitodrukiem unikatowy nr seryjny, oraz moze miec nadrukowana date produkcji.

Tak było z tymi pompkami które kupiłam - miał numer seryjny i datę w formacie DD-MM-YY
2.0 TDI BKD+
Betinka
Stella
Stella

Postprzez Cluba » 7 maja 2016, 22:06

Betinka napisał(a):czy pompowtryski mają jakiś swój unikatowy numer seryjny?

Tak, kazdy oryginalny pompowtrysk ma oprocz numeru czesci nadrukowany laserowo/sitodrukiem unikatowy nr seryjny, oraz moze miec nadrukowana date produkcji.[/quote]

Ja miałem duże problemy z doborem odpowiednich pompowtrysków przy zakupie, ale na stronie Boscha jest dokładny katalog pompowtryskiwaczy do Seata http://www.regeneracja-pompowtryskiwacz ... alog/seat/ teraz po numerach można prawidłowo przypasować pompowtryski może się przydać.
Cluba
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel