Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
old_school_baby napisał(a):hehe, czemu wydaje mi się że na NIE są osoby które tego dachu nie mają?
Vampire1984 napisał(a):Mialem w accordzie szyberdach i w zyciu nawet za darmo bym go nie bral nawet
No własnie, to tylko wrażenie i to mylne, bo szklany dach z reguły ogranicza przestrzeń nad głowami (kilka centymetrów).ma sie wrazenie, ze wewnatrz jest wiecej przestrzeni.
No bo nie mówimy tu o gustach, osobistych preferencjach, o tym co komu sprawia przyjemność, tylko o obiektywnych faktach związanych z posiadaniem szklanego dachu. Np większa masa pojazdu i co się tym wiąże efekt w postaci gorszego przyśpieszenia/hamowania, mniejszej stateczności na zakrętach czy większego zużycia paliwa to fakt, niezależnie od tego czy ktoś uzna te czynniki za istotne. Tak samo jeśli idzie o ograniczenie przestrzeni nad głową. Niezależnie od tego czy dla kogoś jest to istotne czy nie, takie zjawisko ma miejsce, także dlaczego nie podnieść tej kwestii w dyskusji? Może dla niektórych osób mających np 190cm może to być ograniczeniem?Ja tu widzę usilne szukanie minusów (kilogramy, coś nad głową, kierowca i tak nie skorzysta), a dach jak kolor, jednym się podoba innym nie i tyle.
Pik napisał(a):No bo nie mówimy tu o gustach, osobistych preferencjach, o tym co komu sprawia przyjemność, tylko o obiektywnych faktach związanych z posiadaniem szklanego dachu. Np większa masa pojazdu i co się tym wiąże efekt w postaci gorszego przyśpieszenia/hamowania, mniejszej stateczności na zakrętach czy większego zużycia paliwa to fakt, niezależnie od tego czy ktoś uzna te czynniki za istotne. Tak samo jeśli idzie o ograniczenie przestrzeni nad głową. Niezależnie od tego czy dla kogoś jest to istotne czy nie, takie zjawisko ma miejsce, także dlaczego nie podnieść tej kwestii w dyskusji? Może dla niektórych osób mających np 190cm może to być ograniczeniem?Ja tu widzę usilne szukanie minusów (kilogramy, coś nad głową, kierowca i tak nie skorzysta), a dach jak kolor, jednym się podoba innym nie i tyle.
Pik napisał(a):Ja nie mówię tu tylko o torze lycone! Kilkadziesiąt dodatkowych kilo wozi się ze sobą wszędzie, także do pobliskiego spożywczaka. Zresztą jak się nad tym zastanowić, czy to nie paradoks że sztab inżynierów głowi się nad tym jak odchudzić auto te 50-100 kg, odejmują, pocieniają, stosują nawet styropian w błotnikach, a tu przychodzi se klient i zaznaczając opcję pt "szklany dach" w jednej chwili niweczy ich wysiłki...
EDITH napisał(a): Zawsze można moc podnieść nawet do 170 koni za 2 tyś. zł
kupusso napisał(a):EDITH napisał(a): Zawsze można moc podnieść nawet do 170 koni za 2 tyś. zł
Napisz coś więcej, jak chcesz w tej kwocie ze 125 zrobić 170.
maciek89 napisał(a):Jaki silnik?
Szkoda tylko, że akurat wakacje, przerwa w produkcji to pewnie dopiero na gwiazdkę bym zobaczył samochód.
No nie wiem, czy nie będzie za mało koników do wożenia tych wszystkich przewidzianych dodatków i gadgetów...1.4 TSI 125KM
Pik napisał(a):akbyś zamówił w poniedziałek, to pewnie by się FRka zdążyła wyprodukować przed przerwą wakacyjną!
Toxek napisał(a): Jedyna różnica między 125 a 150, którą odczułem, to elastyczność na 6 biegu. Po dobrym zestrojeniu będziesz pan zadowolony.
Toxek napisał(a): ACT, które w ostatecznym rozrachunku g daje.
seeeksoul napisał(a):Pik napisał(a):akbyś zamówił w poniedziałek, to pewnie by się FRka zdążyła wyprodukować przed przerwą wakacyjną!
Ach, no niestety nie dam rady, bo planowałem wziąć Leona w leasing na firmę, a mi jeszcze sporo formalności do tego zostało więc pewnie się nie wyrobię już przed przerwą. No trudno
Dokładnie odwrotnie. Na dwupasmówce nie ma znaczenia, delikwent toczy się prawym pasem i nie zawadza.Samochód 125KM poniżej 10 sekund do setki to zawalidroga. Na lewym pasie niemieckiej autostrady może i tak, ale nie w naszych realiach.
Cobra_o7o napisał(a):Idź, idź, wspomnę tylko że na dniach w salonach pokarze się Giulia, Alfa Romeo
Cobra_o7o napisał(a):Idź, idź
kupusso napisał(a):Jeździłeś z ACT?
Takie wskazania to nie rzadkość u mnie.
maciek89 napisał(a):Toxek napisał(a): Jedyna różnica między 125 a 150, którą odczułem, to elastyczność na 6 biegu. Po dobrym zestrojeniu będziesz pan zadowolony.
Już o tym pisałeś i to jakaś bzdura. Wersja 125 to dla mnie zawalidroga i nadaje się tylko do miasta, a pasuje do wersji FR jak pięść do nosa. 150ka jeździ lepiej i czuć przynajmniej boost większego turbo, czego nie ma w 122/125, w którym wrażenia z jazdy są jak z jazdy słabym dieslem jeśli chodzi o przyspieszenie. Jeśli komuś zależy na dynamicznej jeździe to nie będzie chipował podstawowej wersji, bo i po co- lepiej wybrać FR180 i do tego mieć wielowahacz. Domyślam się, że kolega wziął podstawową jednostkę do toczenia się i auto ma przede wszystkim efektownie wyglądać. Tym nie mniej radziłbym odbycie jazdy próbnej kilkoma wersjami przed zamówieniem żeby potem nie było rozczarowania
Toxek napisał(a):Fajnie wygląda to spalanie, problem w tym, że zakładając nawet, że będzie Ci palić litr mniej na 100 km, to kwota, którą musisz dopłacić za ACT (4k) zwróci Ci się po 100k km. A realnie różnica w spalaniu między 125 a 150 ACT to jakieś 0.5 l/100km.
seeeksoul napisał(a):Alor Blue
seeeksoul napisał(a):Cobra_o7o napisał(a):Idź, idź
No dobra, nie wytrzymałem i byłem dzisiaj
Otóż nawet, gdybym zamówił dziś lub jutro to termin odbioru będzie na wrzesień więc wakacje w aucie odpadają, ale jakby się udało na początku tego września to też byłoby fajnie
Cóż, wizyta o tyle dobra, że przy okazji przejechałem się Leonem, wrażenia jak najbardziej pozytywne, akurat z silnikiem 1.4 125KM i nie czułem żebym komuś zawadzał na drodze. Na kawałku ekspresówki wręcz płynął, przyspieszenie bardzo w porządku, a obrotomierz chyba nawet nie przekroczył "3".
Generalnie trochę dziwnie się czułem, bo wnętrze jest naprawdę przestronne, nie to co w moim obecnym Golfie IV :p
Webi napisał(a):Będziesz czekał dłużej ze względu na kolor bo to jest "low runner"
maciek89 napisał(a):Webi napisał(a):Będziesz czekał dłużej ze względu na kolor bo to jest "low runner"
Czy ja wiem? Jakoś kolega wsowa czekał 2 tygodnie krócej na alor blue niż ja na swojego popularnego emocion red, a dealer ten sam. Raczej nie ma reguły.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości