Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Webi napisał(a):ja dzisiaj mierzyłem 255/40/R18 ET32 nic nie haczy/nie trze.
Marcin_1p napisał(a):Webi napisał(a):ja dzisiaj mierzyłem 255/40/R18 ET32 nic nie haczy/nie trze.
Na pewno chodziło Ci o 255? Przy tej gumie to felga pewnie około 9J i jeszcze ET 32.
To nie może się mieścić.
BTW wg. mnie koło kompletnie nie psuje.
przecież to Ci obetrze przy pierwszym lepszym, szybszym pokonaniu zakrętu a dodatkowo na zdjęciu widać jakby wystawało poza obrys samochodu. Jeździłeś, czy tylko przymierzałeś?Webi napisał(a):a dzisiaj mierzyłem 255/40/R18 ET32 nic nie haczy/nie trze.
raflo83 napisał(a):Webi napisał(a):a dzisiaj mierzyłem 255/40/R18 ET32 nic nie haczy/nie trze. przecież to Ci obetrze przy pierwszym lepszym, szybszym pokonaniu zakrętu a dodatkowo na zdjęciu widać jakby wystawało poza obrys samochodu. Jeździłeś, czy tylko przymierzałeś?
Konrad_B napisał(a):Strasznie dziwnie dobrana guma do tych felg. Podejrzewam, że szerzej niż 8J ta felga nie miała a szerokość 255/40 to jak do autobusu;) Do Leosia bez problemu mieści się dla przykładu 18x8.5 ET45 z oponą 225/40 i wygląda to już w miarę rozsądnie.
Ocelot napisał(a):paulek napisał(a):Szukam 18'' do cupry 5f.
Podobają mi się seatowe PERFORMANCE 18" 30/2 MACHINED:
Czy ktoś sprawdzał może te felgi czy nie występują wymienione wyżej problemy z obcieraniem jarzm?
Wiem tylko, że kosztują ok. 1800 zł za sztukę.
paulek napisał(a):Ocelot napisał(a):paulek napisał(a):Szukam 18'' do cupry 5f.
Podobają mi się seatowe PERFORMANCE 18" 30/2 MACHINED:
Czy ktoś sprawdzał może te felgi czy nie występują wymienione wyżej problemy z obcieraniem jarzm?
Wiem tylko, że kosztują ok. 1800 zł za sztukę.
Gdyby kogoś interesowało: wymienione wyżej felgi pasują do Cupry, ale raczej na lato (mało miejsca pomiędzy zaciskiem a felgą).
ja miałem założone w poprzedniej Cuprze 1P felgi 17 cali z oponami 205/50 i dawało radę. Teraz jeżdżę na 18tkach lato i zima.majkel_g napisał(a):Znalezienie pasującej 17 wcale nie jest takie trudne. 19 i Conti wypróbuję w niedzielę na Torze Łódź, więc będę mógł się na ich temat wypowiedzieć.
Co do slicków z profilem 45 nie zgodzę się z Tobą, bo r888 zachowują się w tym rozmiarze bardzo fajnie, a ich dostępność jest bardzo dobra.
Tak jak mówię temat przeczytałem i wszyscy odradzają 17, więc opinie znam. Przekornie chciałem odszukać kogoś kto próbował
Skoro znasz wymagane parametry felgi (rozmiar, szerokość obręczy, ilość i rozstaw śrub oraz ET) to nie ma znaczenia czy felga jest "dedykowana" do Seata. Wrzucasz te parametry w wyszukiwarkę sklepową i otrzymujesz wynik w postaci iluś tam modeli do wyboru. Felga powinna pasować po zastosowaniu odpowiednich pierścieni centrujących i śrub, ale dla pewności możesz zapytać się w sklepie przed dokonaniem zamówienia.Kupując dedykowane do Seata wiem, że będą pasowały (jeśli ET nie będzie odbiegało od standardowych felg).
Danut napisał(a):http://www.felgimomo.pl/index.php?id_product=1428&controller=product
Wydaje mi się że będą pasować do mojego 5d fr, ale wolę się upewnić i zapytać co o nich sądzicie?
Opony: 225/45/17 które chce na nie założyć.
raflo83 napisał(a):Danut napisał(a):http://www.felgimomo.pl/index.php?id_product=1428&controller=product
Wydaje mi się że będą pasować do mojego 5d fr, ale wolę się upewnić i zapytać co o nich sądzicie?
Opony: 225/45/17 które chce na nie założyć.
podejdą idealnie, sam się nad nimi zastawiałem długo. Nie zapomnij o pierścieniu centrującym. W sklepie powinni Ci dobrać odpowiedni do Seata 5F.
szeftig napisał(a):Bardzo ładny wzór, ale osobiście wziąłbym 18" i oponka 40. Sam na takich jeżdze i jest twardo( + eibach pro kit) , ale wizualnie lepiej spasowane niż 17"
cichy82 napisał(a):I teraz pytanie. Potrzebuje opon na zimę. Lepiej dokupić same opony 18'' i wymieniać co roku na jednych felgach, czy kupić drugi zestaw felgi 17'' + opony?
Dodam jeszcze, że to leasing na 4 lata i nie zamierzam go później wykupić (wezmę nowy), więc nie wiem czy jest sens brać pełne koła? Z drugiej strony, słyszę, że częsta wymiana/wyjmowanie opon z felgi szkodzi oponom więc...która opcja byłaby lepsza?
Mnie by się nie chciało podlewarowywać każdego koła do wymiany... Poza tym wyważenie kół zmienia się po każdym sezonie i należy to każdorazowo sprawdzać, szczególnie w takim aucie jak Cupra esde!Mi osobiście nie chce się jeździć do serwisu na podmianki - sam wymieniam koła. Oszczędzam w ten sposób jakieś 200 zł rocznie tylko z tego powodu. Ale każdy ma inne podejście.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości