Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kraków nie przyjmuje zamówień na Leona.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kraków nie przyjmuje zamówień na Leona.

Postprzez szczudlo6 » 15 października 2016, 19:41

Witam

Jak sam tytuł mówi Seat zakończył produkcje Leona 5F.

O informacji dowiedziałem się dzisiaj w salonie w Krakowie Euromotor przy ul. Jasnogórskiej. Po porannej jeździe próbnej udałem się na wybór i negocjację ceny Lecona do produkcji. Sprzedawca poinformował mnie że dostał pismo w środę (12.10), że Seat zakończył produkcję Leona 7 października i nie może mi zamówić samochodu do produkcji. Dodał, że nowa produkcja zaczyna się w 2-gim tygodniu stycznia 2017r a cennik ma być dostępny na nowe Leony FL od połowy listopada 2016r. Co powoduje że pierwsze egzemplarze będą u klientów na przełomie marca-kwietnia 2017 roku. Co najciekawsze pytając się co z osobami co kupiły samochody po 7 października, odpowiedział że Seat może cofnąc zlecenia...

Nie mogłem uwierzyć w to co słysze, bo już nastawiony na kupno nie mogłem tego dokonać. Sprzedawca na moją niewiarygodność pokazał mi maila. Nie udało się dobić targu, zaproponował mi jeszcze auta z magazynu ale nie jestem przekonany. NIe dawało mi to spokoju, więc zadzwoniłem do innego salonu (w Rzeszowie). Sprzedawca powiedział mi że nic o tym nie słyszał a sprzedał w tym tygodniu kilka modeli. Jednak, żeby nie wprowadzać mnie w błąd powiedział, że w poniedziałek rano (w sobote nie czynne) zadzwoni do centrali Seata i sie dowie szczegółów.

Tak więc jestem w szoku ponieważ przez cały ten tydzień wysyłałem maile do salonów i nikt mi takiej informacji nie przekazał. Albo to jest jakaś próba naciągniecia dealera w Krakowie na posiadane auta albo Seat nie informując salonów wcześniej, wysłał taką wiadomośc.
Seat Leon ST FR 1.4 150KM ACT 2016
szczudlo6
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: UWAGA! KONIEC PRODUKCJI LEONA 5F

Postprzez maciek89 » 15 października 2016, 19:48

Jakie zakończenie produkcji 5F? Nie przyjmują zamówień i tyle, jeśli nawet na chwilę zawiesili produkcję to za pewien czas ją wznowią.. Jeśli wznowienie produkcji w styczniu, a na auto czeka się średnio 3 miesiące to niedługo tę produkcję powinni wznowić. Akurat w listopadzie jest lifting Golfa i Leona. Na Cuprę 290 już od dłuższego czasu nie przyjmują zamówień. Cierpliwości.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Fredi88 » 15 października 2016, 19:53

No ale to żadna nowość, że w 2017 spodziewany jest FL :roll: Więc nie żaden KONIEC PRODUKCJI a wyłącznie wprowadzenie modelu po FL ;) Nie ma co siać paniki... Ja już zamówiłem auto (8.08) i czekam... Gdyby mnie nie cisnęło, poczekałbym na FLa... ale, że obecne auto mówiąc ładnie powoli ma dość, to czekać nie mogłem :) Jeśli ci się tak bardzo nie spieszy to co robi ci różnicę poczekać miesiąc i zamówić FLa? Chyba, że jesteś w takiej sytuacji jak ja... no to albo zostaje ci auto z placu, albo konkurencja :mrgreen:
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez szczudlo6 » 15 października 2016, 19:55

Wydaje mi się sprzedawca chyba z pierwszej łapanki... Czy ktoś może miał doświadczenie z takim przypadkiem w tym tygodniu u innych dealerów? Bo jak gościu w Krk nie chce mi sprzedać Leona to pojade do Rzeszowa i tyle.

Fredi spieszy nie spieszy, Myśle że przy FL będzie wyzsza cena a budżet mnie trzyma... wolę kupić w tym roku auto bo bedzie na firmę.
szczudlo6
Stella +
Stella +

Postprzez rafko1 » 15 października 2016, 20:08

Największy wybór wozików masz w Jaworniku Dynamica
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Pik » 15 października 2016, 20:50

Zmień tytuł wątku szczudlo , bo nie dość że wprowadza w błąd, to jeszcze krzyczy wielkimi literami...
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Re: Kraków nie przyjmuje zamówień na Leona.

Postprzez Vampire1984 » 15 października 2016, 21:29

Dajcie mu bana za te bzdury tfu ostrzezenie i niech nie pier najpierw ze krakow nie przyjmuje potem ze seat zakonczyl a potem ze wznowienie :twisted: :twisted: :twisted:
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szczudlo6 » 16 października 2016, 10:54

Vampire chyba nie zrozumiałeś treści, której napisałem w pierwszym poście. Przedstawiłem sytuację, która mnie spotkała w sobote, a wydaje mi sie, że salonowi zależy na sprzedaży auta a jednak odesłali mnie z kwitkiem... Skoro bazujesz na domysłach a ja na faktach to chyba bana kto inny powinien dostać...
szczudlo6
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 16 października 2016, 13:08

Zdecyduj sie ktora bramke wybierasz bo co kolejne zdanie to zmieniasz je

1.
szczudlo6 napisał(a):Jak sam tytuł mówi Seat zakończył produkcje Leona 5F.

2.
szczudlo6 napisał(a):Sprzedawca poinformował mnie że dostał pismo w środę (12.10), że Seat zakończył produkcję Leona 7 października i nie może mi zamówić samochodu do produkcji.

3.
szczudlo6 napisał(a):Dodał, że nowa produkcja zaczyna się w 2-gim tygodniu stycznia 2017r a cennik ma być dostępny na nowe Leony FL od połowy listopada 2016r. Co powoduje że pierwsze egzemplarze będą u klientów na przełomie marca-kwietnia 2017 roku.

Szerzysz bzdury w dodatku temat nie na miejscu.
Jak jakis sprzedawca powie ze seat daje rok gwarancji zamiast 4 to tez polecisz na forum sie poskarzyc bez sprawdzenia danej informacji w kilku miejscach? Zlituj sie i usun ten temat.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez mityr » 16 października 2016, 16:34

Euromotor w Krakowie - zdecydowanie odradzam. Przed zakupem swojej Cupry byłem u nich na jeździe testowej, zdecydowałem się i tutaj zaczęły się schody... Mieli w Warszawie ( drugi ich salon ) dwie Cupry w praktycznie identycznym configu dostępne na już z zerowym przebiegiem.
Sprzedawca w Krakowie po rozmowie z szefem salonu zaproponował mi cenę identyczną jak na otomoto mówiąc, że to i tak super oferta bo dają mi "obowiązkowy" alarm w gratisie.
Zadzwoniłem sobie do Warszawy i tutaj niespodzianka - cena już przy pierwszej rozmowie telefonicznej o 6000 niższa niż tak Krakowska, auto do odbioru na już. Z wydrukowaną ofertą poszedłem do Krakowa to powiedzieli, że to jest niemożliwe itp itd... Padła decyzja na wycieczkę do Warszawy i zakup auta w drugim salonie Euromotor skoro w Krakowie robią sobie takie jaja - jakie było moje zdziwienie gdy po Telefonie do Warszawy usłyszałem : " Samochód został sprzedany, taką informację mam Panu podać ". Zadzwoniłem z innego numeru i samochód nadal dostępny. Kraków zabronił sprzedaży mi auta w cenie ustalonej z Warszawą!
Olałem Euromotor i po Cuprę pojechałem do Zielonej góry gdzie wszystko załatwiłem mailowo w dwa dni...
Nigdy więcej Euromotor
mityr
Stella
Stella

Auto: Cupra 280

Postprzez bzykofm » 16 października 2016, 17:09

mityr napisał(a):Zadzwoniłem sobie do Warszawy i tutaj niespodzianka - cena już przy pierwszej rozmowie telefonicznej o 6000 niższa niż tak Krakowska, auto do odbioru na już. Z wydrukowaną ofertą poszedłem do Krakowa to powiedzieli, że to jest niemożliwe itp itd... Padła decyzja na wycieczkę do Warszawy i zakup auta w drugim salonie Euromotor skoro w Krakowie robią sobie takie jaja - jakie było moje zdziwienie gdy po Telefonie do Warszawy usłyszałem : " Samochód został sprzedany, taką informację mam Panu podać ". Zadzwoniłem z innego numeru i samochód nadal dostępny. Kraków zabronił sprzedaży mi auta w cenie ustalonej z Warszawą!
Olałem Euromotor i po Cuprę pojechałem do Zielonej góry gdzie wszystko załatwiłem mailowo w dwa dni...

A jak cenowo wyszło w ZG w porównaniu z Krakowem i Warszawą?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez djpuzia » 16 października 2016, 19:22

Od 7 października nie przyjmują nowych zamówień, czy przestali produkować od tego dnia w ogóle Leona?
djpuzia
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon III FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Pik » 16 października 2016, 19:52

Od 7 października nie przyjmują nowych zamówień, czy przestali produkować od tego dnia w ogóle Leona?
To nie piekarnia... Przez pewien czas będą realizować wcześniejsze zamówienia, później zapewne nastąpi przestawienie linii na MY2017 FL.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez mityr » 16 października 2016, 20:29

bzykofm napisał(a):
mityr napisał(a):Zadzwoniłem sobie do Warszawy i tutaj niespodzianka - cena już przy pierwszej rozmowie telefonicznej o 6000 niższa niż tak Krakowska, auto do odbioru na już. Z wydrukowaną ofertą poszedłem do Krakowa to powiedzieli, że to jest niemożliwe itp itd... Padła decyzja na wycieczkę do Warszawy i zakup auta w drugim salonie Euromotor skoro w Krakowie robią sobie takie jaja - jakie było moje zdziwienie gdy po Telefonie do Warszawy usłyszałem : " Samochód został sprzedany, taką informację mam Panu podać ". Zadzwoniłem z innego numeru i samochód nadal dostępny. Kraków zabronił sprzedaży mi auta w cenie ustalonej z Warszawą!

A jak cenowo wyszło w ZG w porównaniu z Krakowem i Warszawą?

Ciężko tak porównać bo Euromotor miał "golasa", który był zarejestrowany jako DEMO ale 0 przebiegu
ZG miała fajne wyposażenie (np Navi, full link, kamera cofania itp) z tym, że miała 3000 przebiegu
Różnica w cenie była na poziomie 10tyś złotych i patrząc na zużycie klocków, opon itp to te 3000 km zrobione chyba było na parkingu
mityr
Stella
Stella

Auto: Cupra 280

Postprzez ora_dev » 16 października 2016, 22:31

Albo był tak upalany, że gumy i klocki musieli wymienić na nowe ;)
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Jos » 17 października 2016, 12:35

Tez kupowałem w ZG :) jedyny zgrzyt to to że przez telfon i w ogloszeniu bylo 4 lata gwarancji a w ksiazecce gwarancyjnej 2 lata. Do glowy mi nie przyszlo sprawdzac, pozniej doslali mi pismo ze mam 4 lata, ale nadal nie jestem pewien tego. A salon z sieci VGP. A poza tym wszystko super, cena nizsza niz w Wawie o 4k na zwyklym 1.4
Jos
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne