Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
michal99 napisał(a):Ja już nie raz w życiu jeździłem autem z pękniętą szybą. Wiadomo, kwestia farta aby nie zabrali dowodu ale zupełnie się tym nie przejmowałem. Wystarczy spojrzeć po autach na jakiś dużych parkingach ile ma walniętą szybę...jeździj chłopie i olej to. Tak jak napisał KAI - zabiorą Ci dowód to będziesz miał lepszy argument to SEAT-a. Jedynie zastanawia mnie jedna - wymienią Ci na gwarancji czy z AC?
Ja też bym sugerował nie lekceważyć i to nawet nie dlatego, że policja się zainteresuje, tylko jeśli pęknięcie się powiększa, to szyba może się "wymeldować" ze swojego miejsca w najmniej odpowiednim momencie. Czym to grozi nawet nie będę pisać.Pękła sama z siebie nie od kamienia
Pęknięcie rozpoczyna się od dolnego rantu między wycieraczkami i biegnie z dnia na dzień coraz dalej łukiem w górę.
Pik napisał(a):Niepokojąca jest jeszcze jedna rzecz. Takie pęknięcia najczęściej się pojawiają w autach powypadkowych, gdzie po byle jakich naprawach karoserii brakuje sztywności. Tu mamy nowe auto, także przyczyna jest co najmniej dziwna.
bzykofm napisał(a):Pik napisał(a):Niepokojąca jest jeszcze jedna rzecz. Takie pęknięcia najczęściej się pojawiają w autach powypadkowych, gdzie po byle jakich naprawach karoserii brakuje sztywności. Tu mamy nowe auto, także przyczyna jest co najmniej dziwna.
Najczarniejszy scenariusz to taki, że auto mogło być naprawiane, możecie uznać że fantazjuje, ale życie zna takie przypadki,że trafione auta w salonach (np.zahaczone przy wjeździe, albo zsunęło się z lawety) sprzedawano jako nowe
michal99 napisał(a):Jedynie zastanawia mnie jedna - wymienią Ci na gwarancji czy z AC?
maciek89 napisał(a):Dla świetego spokoju można się umówić z rzeczoznawcą.
Adam76 napisał(a):Zadzwoniłem na Seat Assistance.
Sprawa zgłoszona, podlega pod Assistance.
Przyjedzie laweta zabierze auto do Krakowa i jeszcze podstawią auto zastępcze pod dom.
KAI napisał(a):Adam76 napisał(a):Zadzwoniłem na Seat Assistance.
Sprawa zgłoszona, podlega pod Assistance.
Przyjedzie laweta zabierze auto do Krakowa i jeszcze podstawią auto zastępcze pod dom.
No to na 3 dni masz problem rozwiązany. Życzę Ci żeby szyba + naprawa były w tym czasie.
http://www.seat-auto.pl/content/dam/cou ... bility.pdf
Adam76 napisał(a):Będę dochodził się o auto zastępcze z serwisu.
KAI napisał(a):Acha - czy ta szyba jest w magazynie VGP w Poznaniu?
Eleonor napisał(a):Witam - piszecie o szybie przedniej .. chciałbym zapytać czy w Leonie 5f występuje szyba przednia podgrzewana ?
Pozdrawiam
KAI napisał(a):Czyli od momentu kiedy zgłosiłeś Jaśnie Państwo nie złożyło zamówienia na szybę?
Taszko napisał(a):Witajcie
Mi dziś przydarzyło się to samo szyba pękła na 10-15 cm, a pęknięcie zaczyna się od uszczelki między wycieraczki... leon 5f 2014 ST,
Adam76 czy uznali Ci gwarancję na szybę?
Pozdrawiam
Eleonor napisał(a):chciałbym zapytać czy w Leonie 5f występuje szyba przednia podgrzewana ?
Hmmm. A ja też zawsze żałowałem, że SEAT nie ma... Dlaczego byś nie chciał?
Thriade napisał(a):Też niedawno wymienialam szybę, ale u mnie na autostradzie walnął kamień chyba wielkości jajka. Huk ogromny i pęknięcie na 15 cm. Wymiana niestety z AC w Aso.
bzykofm napisał(a):No i teraz mam dylematbo mogę to zrobić z AC ale wymieniona szyba to nie to samo co ori
, z drugiej strony aż tak nie lubię ryzyka, żeby czekać aż strzeli dalej i rozsypie się w czasie jazdy, chociaż odprysk jest na prawdę niewielki
![]()
![]()
Dawno nie czytałem równie nonsensownej porady... Pomijając nawet kwestie bezpieczeństwa jak pęknięcie i np wypadnięcie szyby, to ryzykujemy zatrzymanie dowodu rejestracyjnego podczas kontroli policyjnej oraz kłopoty podczas badania technicznego. Szybę trzeba będzie i tak wymienić, także po co zwlekać???Nic Ci się w czasie jazdy nie rozsypie... Ja bym się niczym nie przejmował i jeździł dalej.
dPik napisał(a):Dawno nie czytałem równie nonsensownej porady... Pomijając nawet kwestie bezpieczeństwa jak pęknięcie i np wypadnięcie szyby, to ryzykujemy zatrzymanie dowodu rejestracyjnego podczas kontroli policyjnej oraz kłopoty podczas badania technicznego. Szybę trzeba będzie i tak wymienić, także po co zwlekać???Nic Ci się w czasie jazdy nie rozsypie... Ja bym się niczym nie przejmował i jeździł dalej.
B3N napisał(a):Chyba że masz ubezpieczenie typu AutoSzyba, więc wtedy korzystasz z tego, bo nie będzie szkody w papierach.
esde napisał(a):B3N napisał(a):Chyba że masz ubezpieczenie typu AutoSzyba, więc wtedy korzystasz z tego, bo nie będzie szkody w papierach.
Najprawdopodobniej będzie. Jest tylko taka różnica, że obecny ubezpieczyciel nie policzy zwyżki z tego tytułu. Ostatnio mnie oświecili u dealera. Ale prawda jest taka, że jak miałem wcześniej jakieś przygody, tak teraz nie są widoczne w historii, a miałem ubezpieczenie od utraty zniżek, więc już nic nie wiem
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość