Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
esde napisał(a):Continentale, wygrywają jak leci testy.
Dla kogoś kto mieszka w górach z pewnością.grzes86 napisał(a):Nokian Hakkapeliitta zimówka warta spróbowania.
Jacol napisał(a):Dla kogoś kto mieszka w górach z pewnością.grzes86 napisał(a):Nokian Hakkapeliitta zimówka warta spróbowania.
buf napisał(a):Witajcie, posiadam Leona 5D FR z letnimi oponami 225/45/R17. Samochód odebrałem niecałe 3tyg. temu, więc muszę kupić zimówki. Z Waszych opinii w tym roku wynika, że warto zainwestować w Nokian WR D4 lub D3. Pytanie jest następujące - czy śmiało można zainwestować w same opony 17, czy lepiej kupić felgi 16 do tego i wziąć mniejsze opony? Czy ten sam rozmiar co letnie będzie ok? Jeśli nie, to jaki polecacie? Czy warto dopłacić w wersję D4, czy może tańsza D3 będzie wystarczająca?
pozdrawiam.
enfrog napisał(a):yZawodowiec23 napisał(a):mirek_p11 napisał(a):Zawodowiec23, żonka ma opony Yokohama W drive V905 w Polówce. Auto spisuje się bardzo dobrze na każdej nawierzchni nawet przy wyższych prędkościach.
Też nad tymi oponami się zastanawiam. Tam jakiś wyciąg z pomarańczy użyli do polepszenia właściwości jezdnych.
esde napisał(a):Continentale, wygrywają jak leci testy. Alternatywnie Nokian WR D4.
/klepnięte z komóry
papcio1973 napisał(a):buf napisał(a):Witajcie, posiadam Leona 5D FR z letnimi oponami 225/45/R17. Samochód odebrałem niecałe 3tyg. temu, więc muszę kupić zimówki. Z Waszych opinii w tym roku wynika, że warto zainwestować w Nokian WR D4 lub D3. Pytanie jest następujące - czy śmiało można zainwestować w same opony 17, czy lepiej kupić felgi 16 do tego i wziąć mniejsze opony? Czy ten sam rozmiar co letnie będzie ok? Jeśli nie, to jaki polecacie? Czy warto dopłacić w wersję D4, czy może tańsza D3 będzie wystarczająca?
pozdrawiam.
bierz zimówki w oryginalnych parametrach. Miałem podobny dylemat - wybieram WR D4 - zaletą jest ich mniejsza hałaśliwość, wadą wyższa cena.
lisek_ napisał(a):Witam. Posiadam Leona 1.9 tdi 110km na felgach 15. Przymierzam się do zakupu zimówek, bo najwyższa pora. Obecnie jeżdżę na oponach 195/65 R15 i zastanawiam się czy nie wybrać ciut szerszych na zimę. Czy są jakieś przeciwwskazania np. żeby dobrać coś w rozmiarze 205/60 R 15? Szersza powinna się lepiej trzymać nawierzchni. Co do samych opon to myślałem nad GOODYEAR Ultragrip 8 / MICHELIN Alpin A4 /CONTINENTAL ContiWinterContact TS 850. Nie znam się kompletnie i będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrawiam
papcio1973 napisał(a):do Leona kupiłem Nokiany WR D4 205/55/R16 - samochód nie wygląda dramatycznie źle, opony są cichutkie ( w porównaniu do verso z nokianami WR D3), na mokrym śniegu bardzo ładnie trzymają - więcej będę mógł powiedzieć po dłuższym użytkowaniu - na razie jestem zadowolony ...
eFeR napisał(a):Nokian D4 użytkowane na stalówkach w rozmiarze 205/55 R16 zakupione w czasie zeszłej zimy za 1196 zł z serwisu Oponeo (wysyłka gratis). Oponki świetnie trzymają się drogi na śniegu oraz mokrym asfalcie. Dodatkowo ciche i oszczędne. O trwałości narazie się nie wypowiem, bo przejechały dopiero 6k km.
Vampire1984 napisał(a):Opona bieznikowana?
NABUJ napisał(a):Ja polecił bym opony bieżnikowane, gdyż są najlepsze miętka guma głębszy protektor nowa opona GD ma 8mm a bieżnikowana 9-10 mm osobiście wyciągneła mnie z niejednej zaspy lub błota polecam do leona 225/55/r16 rodzaj protektora najlepiej tz. jodełka
NABUJ napisał(a):Janusz ale śmieszne. Śmieszne to jest gdy tata kupi autko z salonu a dziecko zakopie się mając markowe opony
janek1988 napisał(a):Ja jeżdzę drugą zimę na Conti TS850 i polecam. Dają radę na suchym, mokrym, wilgotnym i śniegu.
the_rahzel napisał(a):Niema czegoś takiego jak Pirelli PA4,chyba chodziło ci o Michelin PA4
Leonek_bezogonek napisał(a):NIe wiem jak te, ale z salonu dostałem drugi komplet kół z Pirelli SW. Później się dowiedziałem, że nikt ich nie chce kupować, bo strasznie głośne. Więc poczytaj opinie, może te są lepsze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość