Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zatrzask rolety bagażnika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zatrzask rolety bagażnika

Postprzez Winiar » 4 kwietnia 2015, 13:53

Cześć,

Ostatnio zauważyłem, że roleta bagażnika zatrzaskiwała się tylko z jednej strony. Zerknąłem dzisiaj i okazało się, że lewy zatrzask gdzie odpadł, zakładam że wpadł gdzieś za wygłuszenie bagażnika. Macie może schemat jak rozłożyć ten boczek i zamocować zatrzask w fabrycznym miejscu. :roll:
Winiar
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Zatrzask rolety bagażnika

Postprzez slavkom » 8 kwietnia 2015, 19:28

Witam,
Mam ten sam problem, tylko z prawej strony. Auto na gwarancji, użytkowane od 3 miesięcy do celów prywatnych więc zadzwoniłem do serwisu w Bydgoszczy i usłyszałem, że muszę się umówić na oględziny, serwis zrobi zdjęcia i wyśle do importera żeby stwierdził czy naprawę uzna za gwarancyjną czy też nie... :shock: cała procedura ok. 3 tygodnie, a roleta nie do zamknięcia bo na 1 zatrzasku trzyma do pierwszej dziury w drodze. Może faktycznie szybciej będzie naprawić we własnym zakresie. Jeśli ktoś zna kolejność dzialań chętnie rownież skorzystam. A swoją drogą, to chyba niezbyt mocny element ten zatrzask rolety w ST :-( .
slavkom
Stella
Stella

Auto: Leon ST 1.6 TDI 105
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Winiar » 8 kwietnia 2015, 20:42

też jadę zgłosić, przynajmniej jest to nieodosobniony przypadek to może inaczej do tego podejdą. :-D.

Z drugiej strony nie rozumiem czemu mieli by tego nie zrobić na gwarancji, przecież mechanicznie ciężko uszkodzić ten element.
Winiar
Stella +
Stella +

Postprzez szczeslaw » 9 kwietnia 2015, 08:00

Winiar napisał(a):Z drugiej strony nie rozumiem czemu mieli by tego nie zrobić na gwarancji, przecież mechanicznie ciężko uszkodzić ten element.

Według każdego gwaranta, WSZYSTKO można uszkodzić mechanicznie ;)
Ostatnio serwis Samsunga napisał mi, że wyświetlacz w telefonie jest uszkodzony mechanicznie, mimo że nie ma na nim ŻADNEGO śladu ani na zewnątrz ani wewnątrz, a sam wyświetlacz w ogóle przestał się świecić, a nie że np. jest rozlany.
Jaki więc problem powiedzieć, że roleta jest uszkodzona mechanicznie?
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez slavkom » 9 kwietnia 2015, 19:58

Mimo wszystko mam nadzieję, że to poważna firma i tak banalna awaria w samochodzie wartości ponad 70 tys. zostanie uznana i usunięta w ramach gwarancji. A swoją drogą kiedy kupujesz taki samochód do dealer zrobi wszystko żeby zapewnić Cię jak doskonały model kupujesz, i jak świetny posiada serwis, a później robi zdjęcia i wysyła do importera... :roll:
slavkom
Stella
Stella

Postprzez Cobra_o7o » 11 kwietnia 2015, 00:58

szczeslaw napisał(a):Jaki więc problem powiedzieć, że roleta jest uszkodzona mechanicznie?

A w jaki inny sposób miałby być uszkodzony element, którego zasada działania opiera się na prawach mechaniki?
Można zrozumieć że ASO nie ma jeszcze procedur naprawy tego uszkodzenia (ale to też naciągane), lecz nie ma wątpliwości co do odpowiedzialności gwaranta za uszkodzenie.

Od razu przypomina się problem z tym niewielkim, plastikowym, elementem pod maską - wyskoczył ze swojego miejsca osadzenia, bo jego zaczep stracił swoje właściwości - usterka typowo mechaniczna, najwyraźniej będąca wadą konstrukcyjną/materiałową.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szczeslaw » 13 kwietnia 2015, 07:52

Cobra_o7o, oj oczywiście, że każde uszkodzenie tego elementu będzie mechaniczne w sensie dosłownym. Jednak "uszkodzenie mechaniczne" w sensie prawnym/w rozumieniu gwarancji oznacza nic innego, jak tylko "za mocno pan pociągnąłeś i pan uszkodziłeś, a to nie podlega gwarancji".
I to, że niekoniecznie "pan uszkodziłeś" jest prawdą, nie ma żadnego znaczenia. Gwarant "wie lepiej". W idealnym świecie (a nawet w takim bardziej cywilizowanym) nie byłoby takiego problemu, ale żyjemy w Polsce i to gwarant występuje z pozycji siły. Nie podoba się? Idź do sądu z pierdołą za 100 czy 200zł...
Ile jest w Polsce przykładów ludzi, którzy sądzili się producentami w sprawach usterek zdecydowanie droższych i przede wszystkim OCZYWISTYCH i przegrali, bądź sprawy ciągnęły się latami?
A ta usterka akurat oczywista nie jest, bo naprawdę MOGŁEŚ (nie mówię, że to zrobiłeś) to uszkodzić sam, np. za mocno pociągając roletę.
Tak naprawdę więc wszystko w tej sytuacji zależy od dobrej woli serwisu i/lub gwaranta, a tu jak wiemy różnie bywa. Wielu importerów w Polsce jeszcze nie zrozumiało prostej zasady, że pierwszy samochód sprzedaje salon, a drugi serwis.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez slavkom » 17 kwietnia 2015, 18:08

Byłem, zgłosiłem, :-). Odbyło się bez fotografowania i wysyłania do importera jako gwaranta. Pan od napraw gwarancyjnych wyszedł, rzucił okiem i wydał wyrok. :mrgreen: Uszkodzenie mechaniczne, nie ma sensu zgłaszać bo to nie pierwszy przypadek takiej usterki, i jeszcze nigdy nie została uznana. Zamówiłem więc część (ok 19 PLN) i naprawię na własny koszt zanim złamie się zatrzask z 2 strony.
A więc teoria, że "pierwszy samochód sprzedaje salon, a drugi sprzedaje serwis" nie jest znana w SEACIE. Gdybym był właścicielem takiego salonu, to nakazałbym naprawę (wiedząc, że to drobna, ale częsta usterka) na koszt firmy, żeby poprawić wizerunek marki i zaufanie do salonu i serwisu. Ale niestety nie jestem, więc cieszę się, że to niezbyt wysokie koszty. Boję się tylko co byłoby przy większych sprawach (oby ich nie było), skoro taki drobiazg to już problem.
slavkom
Stella
Stella

Postprzez Winiar » 18 kwietnia 2015, 11:51

U mnie obyło się bez dodatkowych kosztów - naprawa gwarancyjna. Zatrzask był sprawny jedynie odpadł.
Winiar
Stella +
Stella +

Postprzez Cobra_o7o » 18 kwietnia 2015, 12:39

szczeslaw napisał(a):A ta usterka akurat oczywista nie jest, bo naprawdę MOGŁEŚ (nie mówię, że to zrobiłeś) to uszkodzić sam, np. za mocno pociągając roletę.

Wiesz, zażądałbym wskazania siły maksymalnej (kierunek wektora i ilość Niutonów), którą ten zatrzask ma wytrzymać bo takie gadanie że "użył pan za dużo siły" to zbywanie klienta w najczystszej postaci. Wątpię by serwisant był w stanie podać te wartości (nie wymyślając ich sobie), co wykluczy możliwość twierdzenia że użyłeś zbyt dużej siły bo nie jest znana wartość dopuszczalna.
Zatrzask ten jest po to by utrzymywać rozpiętą roletę i swojej roli nie spełnia. Biorą jeszcze pod uwagę fakt że to nie odosobniony przypadek, można wysunąć tezę iż jest to wada konstrukcyjna lub materiałowa.

Zrozumiałym jest to iż przy dość niskim koszcie naprawy ktoś decyduje się usunąć usterkę własnymi zasobami ale zapewne na to właśnie liczy serwis - odmówimy, łatwo "wmówić" że sam popsuł, niski koszt naprawy to szybko zdecyduje się za nią zapłacić.
I tyle.

To że sprawy sądowe "trwają" to fakt, ale mitem jest że ciągną się latami i kosztują masę kasy. Oczywiście że w sądzie zdarzyć może się wszystko, nawet białe okaże się czarnym. Lecz nawet ASO nie pójdzie do sądu by bronić się przed wymianą zatrzasku za 19zł, bo taniej będzie wymienić niż pojechać na rozprawę.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pinkibass » 18 kwietnia 2015, 14:47

To jest niezły żart.
19 zł kontra zadowolony z obslugi klient.
Jak widać wygrało 19 zł, co uważam za skandal i wstyd zarówno dla ASO jak i importera (bo z tego co zrozumiałem podobne uszkodzenia odrzucali)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez szczeslaw » 20 kwietnia 2015, 10:04

Cobra_o7o, nic byś nie ugrał.
Widziałeś kiedyś, żeby producent określał z jakikolwiek sposób np. siłę, przy jakiej deformacji ulegnie pas przedni? Serwisant też tego nie wie, a jednak po stłuczce nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie żądał naprawy gwarancyjnej, bo przecież "nie wiedział z jaką siłą można działać na przód samochodu, żeby go nie uszkodzić".
Ta sytuacja jest podobna. Nie identyczna, ale podobna i o ile możesz czuć się pokrzywdzony przez gwaranta, wiedząc że to nie Ty uszkodziłeś (w przeciwieństwie do stłuczki), o tyle NIC z tym nie zrobisz. Możesz próbować, ale przegrasz.
Aha - producent posiada dane na temat wytrzymałości obu elementów (pasa przedniego i zatrzasku).
Ale oczywiście zgadzam się z Wami - to jest ponury żart, zwłaszcza biorąc pod uwagę kwotę. Niestety VGP zachowuje się bardzo arogancko względem klientów, odkąd zdobyło całkowity monopol na grupę VAG w Polsce.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez slavkom » 6 maja 2015, 19:15

Zatrzask naprawiony :aniol: na mój koszt oczywiście, chociaż była to zupełnie niepotrzebna naprawa. Przy odbiorze samochodu okazało się, że Panowie serwisanci, chyba przez nieuwagę, pozostawili na wykładzinie bagażnika wymienioną część... jak się okazało całkowicie sprawną :shock:. Kiedy im to pokazałem, najpierw próbowali wmówić mi, że to od innego modelu, a później przekonywali mnie, żebym sobie schował, bo w przyszłości będzie "jak znalazł". Moja diagnoza - było dokładnie jak u Winiara - zatrzask wyczepił się i wpadł do wnętrza obudowy, a Panowie serwisanci naciągnęli mnie na wymianę sprawnego elementu... Koszt, co prawda niewielki bo 19 zł - koszt części, a całość (z robocizną) ok 50, ale ciśnienie mi mocno podskoczyło bo to skandal.
slavkom
Stella
Stella

Postprzez szyd3rca » 27 lutego 2017, 13:05

Witajcie! Wybaczcie odrzewanie tematu, czy ktos z was robil wymiane zatrzasku na wlasna reke i ma jakies doswiadczenie ktorym moglby sie ze mna podzielic?
Szukalem po Tagach ale nie udalo mi sie nic znalezc.

Pozdrawiam
szyd3rca
Stella
Stella

Auto: LEON ST FR

Postprzez amac1975 » 29 marca 2017, 07:37

Cześć , podpinam się pod temat. Roleta w Seacie Leonie ST mojej żony przestała się blokować przy rozwinięciu.... Proszę o info lub najlepiej zdjęcie o jaki zatrzask chodzi i gdzie go szukać:) .

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
amac1975
Stella
Stella

Auto: EXEO

Postprzez szyd3rca » 18 kwietnia 2017, 07:40

Witaj Amac1975. Sam nieco pogooglowalem. :chat:
Na moje szczescie przebywam w Niemczech ten jezyk nie jest mi obcy. Na niemieckich stronach znalazlem poradnik demotnazu bagaznika krok po kroku w celu zalozenia haku holowniczego. W nim zawarte jest jak dobrac sie do boczku bagaznika. Zanim zaczniesz jakakolwiek operacje polecam sprawdzic ostroznie czy zatrzask juz "wypadl" czy tylko cofnal sie na tyle ze nie lapie Twojej rolety. Ja niestety wsadzilem tam palucha i tylko sprawilem ze wpadl w boczna scianke i musialem rozberac bok. Byc moze uda Ci sie go zlapac jakims zagietym metalowym narzedziem i przywrocic na swoje miejsce. Najlepiej porownaj obie strony i wyciagnij wnioski. Jesli zatrzasku juz nie ma to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko skorzystac z tutoriala ktorego znalazlem na niemieckiej stronie. Przed rozpoczeciem operacji zaopatrz sie w klej typu superglue. Wazne jest zebys postawil diagnoze czy zatrzask sie wysunal czy uszkodzil. Ja ogladalem ten element bardzo dokladnie i uwazam ze jest tak wyprodukowany ze jej uszkodzenie graniczy z cudem. Wiec prawdopodobnie oprocz czasu nie czeka Cie wieksza inwestycja. Po przywroceniu zatrzasku na swoje miejsce polecam potraktowac go kropelka kleju - czego sam nie zrobilem i zaluje bo co drugie otwarcie rolety musze go paluchem sciagac na swoje miejsce bo ucieka na zewnatrz.

http://www.motor-talk.de/blogs/seat-leo ... 98565.html

PS. Uwazaj na lampke oswietlajaca bagaznik - ja osobiscie sie o nia oparzylem :mrgreen:
szyd3rca
Stella
Stella

Auto: LEON ST FR

Postprzez amac1975 » 4 maja 2017, 09:09

Dziękuję za pomoc.
W międzyczasie auto było w ASO Seata i zatrzaski trafiły na swoje miejsce w ramach gwarancji.

Jeden z nich utrzymał się na swoim miejscu zaledwie trzy dni więc wczoraj miałem okazję sam umieścić go na swoim miejscu.
W sumie 10 minut roboty ale sam pomysł na takie działanie rolety uważam za dalece nieprzemyślany...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
amac1975
Stella
Stella

Auto: EXEO

Postprzez adam_ » 10 maja 2017, 19:58

Ja też miałem ten problem.
Z lewej strony zatrzask po prostu wypadł. Z problemem poradziłem sobie sam, jakieś 30min. pracy.
Jakby ktoś kiedyś potrzebował to załączam pare fotek jak to zrobić.
Dwa wkręty panelu, jeden pod dzwignią składania tylnej kanapy.(na zdjęciu już odkręcone)
Obrazek

Panel trzeba uwolnić od paru zatrzasków energicznie go próbując odchylić do siebie.
Obrazek
Obrazek

Mój mechanizm rolety wpadł aż za okładzinę, gdzieś koło błotnika.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aby po paru dniach znowu nie wypadł, dodatkowo go podkleiłem do umocowania.
Obrazek

I tyle:)może się komuś przyda bo widzę, że to nie pojedyńczy przypadek ;)
adam_
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Tom_O » 27 marca 2018, 13:36

U mnie dokładnie taki sam efekt. W serwisie Maran w Warszawie powiedzieli, że załatwią sprawę na gwarancji. Jeżeli inny serwis próbuje od was wziąć za to $$ to proponuję mail do Seat PL z linkiem do tej dyskusji...
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna inny

Postprzez sdss » 27 marca 2018, 18:08

Miałem zrobione na gwarancji.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez kukulek88 » 31 lipca 2018, 08:47

Panowie a może ktoś wie jaki jest numer tej części?
kukulek88
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III FR
Silnik: CDAA 1.8

Postprzez RobG » 23 września 2019, 01:46

3AF867825

-- 23 września 2019, 02:46 --

Jesli ktoś nie posiada tego zatrzaski polecam szukać bo za obiciem tapicerki. Tak jak kolega wcześnie pisał 2 śruby mocowania plastiku. I wszystko na wierzchu. A jeśli nie ma tam go, to na allegro znalazłem za niecałe 40zl
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-blokad ... 8251430600
RobG
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Seat leon xperience

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne