Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowe koła a czujniki ciśnienia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nowe koła a czujniki ciśnienia

Postprzez Aminokwas » 27 czerwca 2016, 20:07

Witam wszystkich

Chciałbym zakupić już zawczasu zimówki + stalowe felgi.
Czy ktoś już robił podobny manewr i może mi naświetlić jak wygląda sprawa z czujnikami ciśniania ? Jak rozumiem, one są mocowane w wentylach, ale czy da się dezaktywować pomiar gdy założę felgi bez czujników ?

Pozdrawiam
Aminokwas
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Nowe koła a czujniki ciśnienia

Postprzez Kamciek » 27 czerwca 2016, 20:11

A masz czujniki cisnienia? Jestes w stanie sprawdzic na komputerze jakie jest cisnienie w poszczególnym kole?
Wydaje mi sie, ze masz wyłącznie sygnalizacje spadku cisnienia w oponach czyli czujnik ABS/ESP liczy ilości obrotów kół i wymiana na nowe nie ma żadnego znaczenia poza skasowaniem błędu.
Kamciek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F XP
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pinkibass » 27 czerwca 2016, 20:12

Leon nie ma czujników w feldze - monitorowanie ciśnienia jest pośrednie na podstawie czujników ESP/ABS - polecam szukajkę - przewija sie to pytanie dość często :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Aminokwas » 27 czerwca 2016, 22:10

Dzieki za odpowiedzi. Nie wiem czemu, bylem pewny, ze w felgach sa czujniki :/ Szkoda, ze do naszych Leonow nadal nie ma zadnych ksiazek z serii "sam naprawiam"...

W kazdym razie dzieki. Co do wyszukiwarki - jak najbardziej przeszukwialem forum pod tym katem ale znalazlem w sumie jeden temat chyba i to z czujnikiem cisnienia w Leonie II. Dlatego zdecydowalem sie zapytac ;)

Pozdrawiam
Aminokwas
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez B3N » 28 czerwca 2016, 12:37

@Aminokwas :
Nie czytał Pan instrukcji obsługi to Pan nie wiedział :))

Info dla pokoleń:
SEAT LEON 3 (5F/ST/SC) NIE POSIADA AKTYWNYCH CZUJNIKÓW CIŚNIENIA. Funkcjonalność mierzenia ciśnienia jest realizowana za pomocą czujników ABSu i pewnie innych systemów odnośnie trakcji.
Nie ma w felgach żadnych czujników ciśnienia. Nie ma się co psuć, tak samo jak nie dostajemy dodatkowych kosztów związanych z wymianą czujników.
LEON'y posiadają system bierny, oparty na ABS'ie.
W komputerze pokładowym klikamy ustaw ciśnienie i komputer przyjmuje, że to ciśnienie jakie jest aktualnie w kołach jest poprawne.
ABS po przejechaniu iluś tam kilometrów mierzy i 'uczy sie" prędkości obrotowych kół i uznaje je jako 'prawidłowe'.
System bierny może być opóźniony w reakcji, ale za to o wiele tańszy dla użytkownika.
Gdy ciśnienie mocno spadnie, albo wzrośnie to ABS wyczuje różnice w obrotach koła i poinformuje, choć nie zawsze.
Czasami przy bardzo szybkiej jeździe może dać komunikat, więc zjeżdzamy na stacje sprawdzamy i najwyżej jedziemy dalej gdyby był to fałszywy alarm. Zdarzyło mi się na autostradzie.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Pazdz » 1 kwietnia 2017, 14:23

Odświeżę trochę temat. Założyłem letnie koła i z racji, że tylne miały troszkę więcej bieżnika, wrzuciłem je na przód, a te z przodu na tył. Orientuje się ktoś, czy trzeba coś programować, żeby czujniki ciśnienia działały prawidłowo? Komputer ześwirował, błąd ESP, czujników ciśnienia itp. Podłączyłem VCDS, pokasowałem i był spokój. Po dwóch dniach zwalniam hamulec ręczny, a tam się świeci, że dalej zaciągnięty, piszczy w czasie jazdy, żeby go zwolnić. Jako, że jakiś czas temu wymieniałem kompletną dźwignię hamulca ręcznego, bo rozleciał się ten chromowany plastykowy przycisk do jej zwalniania, to podmieniłem czujnik hamulca ręcznego i dalej to samo. Po kilkudziesięciu kilometrów zapala się znów błąd czujników ciśnienia w oponach. Kiedyś słyszałem od właściciela Octavii, że po przekładce przód/tył jeździł na serwis celem zaprogramowania nowych kół. :shock: Miał ktoś podobny problem?

VCDS pokazuje "nieznany błąd" hamulców. :-(
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Pik » 1 kwietnia 2017, 14:39

RTFM.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szadubaba » 1 kwietnia 2017, 17:24

a czy wykonales to:

W komputerze pokładowym klikamy ustaw ciśnienie

?
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez marpit » 1 kwietnia 2017, 19:51

Z tyłu mogłeś mieć tez większe ciśnienie dlatego komp świruje jak zamieniłeś osiami?

szadubaba napisał(a):a czy wykonales to:

W komputerze pokładowym klikamy ustaw ciśnienie

?

A tak przy okazji ciśnienia... Oba komplety kół z ASO miały 2.8 sprawdziłem dopiero przy wymianie na letnie... a wg instrukcji jest 2.5
Na jakim jeździcie wg aso czy jednak 2.5
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez B3N » 3 kwietnia 2017, 14:01

-- 3 kwietnia 2017, 14:59 --

Pazdz napisał(a):Odświeżę trochę temat. Założyłem letnie koła i z racji, że tylne miały troszkę więcej bieżnika, wrzuciłem je na przód, a te z przodu na tył. Orientuje się ktoś, czy trzeba coś programować, żeby czujniki ciśnienia działały prawidłowo? Komputer ześwirował, błąd ESP, czujników ciśnienia itp. Podłączyłem VCDS, pokasowałem i był spokój. Po dwóch dniach zwalniam hamulec ręczny, a tam się świeci, że dalej zaciągnięty, piszczy w czasie jazdy, żeby go zwolnić. Jako, że jakiś czas temu wymieniałem kompletną dźwignię hamulca ręcznego, bo rozleciał się ten chromowany plastykowy przycisk do jej zwalniania, to podmieniłem czujnik hamulca ręcznego i dalej to samo. Po kilkudziesięciu kilometrów zapala się znów błąd czujników ciśnienia w oponach. Kiedyś słyszałem od właściciela Octavii, że po przekładce przód/tył jeździł na serwis celem zaprogramowania nowych kół. :shock: Miał ktoś podobny problem?

VCDS pokazuje "nieznany błąd" hamulców. :-(

Nie wiem co tam nakombinowałeś z tym VSDSem ale po zmianie kół po prostu wejdź w ustawienia komputera w samochodzie i kliknij SET /USTAW ciśnienie powietrza. Klikasz 1 opcje i komputer już wie, że to jest punkt startowy od którego zacznie mierzyć jakieś potencjalne spadki ciśnienia. Przeczytaj posty powyżej tam masz informacje jak to działa.

-- 3 kwietnia 2017, 15:01 --

marpit napisał(a):A tak przy okazji ciśnienia... Oba komplety kół z ASO miały 2.8 sprawdziłem dopiero przy wymianie na letnie... a wg instrukcji jest 2.5
Na jakim jeździcie wg aso czy jednak 2.5

Na wlepce od pokrywy paliwa masz informacje jakie powinno być ciśnienie.
Wszystko zależy od obciążenia. 2.8 też dobre. i 2.5 też. Zależy ile wozisz kilogramów, więc ASO też miało dobre ciśnienie, bo np. napompowali na 4 dorosłe osoby i jeden bagaż
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez maciek89 » 3 kwietnia 2017, 14:47

Pik napisał(a):RTFM.

Ech no właśnie... Odpowiedzi na połowę zadawanych ostatnio pytań są albo w instrukcji albo na forum. Albo jedno i drugie. :P
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez marpit » 3 kwietnia 2017, 15:33

No patrzyłem i mamy przód 2.2 max 2.5 tył 2.5 max 2.6
No więc czemu ASO bije 2.8...
Ktoś sprawdzał po odbiorze? To
Może cupry mają więcej i wszędzie dają tak samo.
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez czapel » 3 kwietnia 2017, 15:59

u mnie 2.7 1.8 kazdy ma inaczej
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez Pazdz » 22 kwietnia 2017, 18:29

Pik napisał(a):RTFM.

Dzięki za cenne rady mistrzu, ale wyobraź sobie, że zaglądałem tam dużo wcześniej.

Problemem okazała się przetarta wiązka kabli i wywalało błąd czujników ciśnienia i zaciągnięty hamulec ręczny podczas jazdy.
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne