Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Seat Leon I 1.6 16V dolot + dalsze modyfikacje

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Seat Leon I 1.6 16V dolot + dalsze modyfikacje

Postprzez hexAMN » 16 lipca 2017, 18:29

Witam serdecznie!

Wiem że temat jest oklepany i na forum są podobne tematy jednak nic sensownego co by mnie zadowoliło nie znalazłem. Więc odwołując się do tematu. Jestem zadowolonym posiadaczem Seata Leona I 1.6 16v 105km z końca 2002 roku.

Chciał bym zainwestować w auto i wykonać następujące rzeczy.

1. Zrobienie dolotu i teraz jak zrobić owy dolot, jaką firmę wybrać, jak ładnie ułożyć wszystko pod maską. Jak podłączyć wszystko itp. Wiem że to dużo ale jeśli są jakiś linki odwołujące się do mojej prośby był bym bardzo wdzięczny.

2. Utwardzenie zawieszenia, amortyzatory, sprężyny i wszystko inne (trochę lepszej firmy z racji że za rok nie chcę wymieniać). W tym rozpórki przód i tył (to nie jest konieczne). Jeśli to głupi pomysł również proszę o wypowiedź.

3. Dostrojenie wszystkiego na nowej mapie. (Planowany jest również gaz (praca)).

Wiem że auto ma swoje lata i że może to być mało opłacalne itp. Ale jestem zdeterminowany. Trochę proszę o prowadzenie za rączkę ale chciałbym zrobić to raz i porządnie. I jeśli był by ktoś na tyle uprzejmy to prosił bym o podzielenie się opinią na dany temat.

Nie zależy mi na kosmicznej mocy tylko na takim moim lepszym samopoczuciu i zadowoleniu że to zrobiłem. I jest coś więcej niż fabrycznie.

Pozdrawiam
hexAMN
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Seat Leon I 1.6 16V dolot + dalsze modyfikacje

Postprzez Sebool2006 » 16 lipca 2017, 19:22

Szczerze to gra nie warta świeczki. Jak chcesz zainwestować w samochód to proponuje Ci sprzedać obecne i kupić 1.8T
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcin7x5 » 16 lipca 2017, 20:22

Co do dolotu to wszystko zostało opisane i pokazane na zdjęciach. O zawieszeniu również jest temat na forum. Dużego przyrostu mocy w tym silniku to nie osiągniesz. To nie turbo gdzie można sterować ilością powietrza w dolocie. Tu jedynie można zamontować stożek i go odizolować od ciepła w komorze silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez hexAMN » 16 lipca 2017, 20:31

Sebool2006 napisał(a):Szczerze to gra nie warta świeczki. Jak chcesz zainwestować w samochód to proponuje Ci sprzedać obecne i kupić 1.8T
Wiem dokładnie o tym.. lecz auto posiadam tylko dlatego że jest od dawna w rodzinie. Tak jak już pisałem. Nie zależy mi na kosmicznej mocy tylko na takim moim lepszym samopoczuciu i zadowoleniu że to zrobiłem. I jest coś więcej niż fabrycznie.
marcin7x5 napisał(a):Co do dolotu to wszystko zostało opisane i pokazane na zdjęciach. O zawieszeniu również jest temat na forum. Dużego przyrostu mocy w tym silniku to nie osiągniesz. To nie turbo gdzie można sterować ilością powietrza w dolocie. Tu jedynie można zamontować stożek i go odizolować od ciepła w komorze silnika.
Mi dokładnie tyle wystarczy co napisałeś. Wiem że w 1.6 nic nie osiągnę może te magiczne 20km i trochę momentu więcej. I jak byś mi podlinkował to o czym ty piszesz to było by super.. Bo nie potrafię tego znaleźć :x

Z czasem przesiądę się na bardziej rozwojową jednostkę. Teraz chciałem tylko popytać i upewnić się co i jak.
hexAMN
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Sebool2006 » 16 lipca 2017, 21:28

Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcin7x5 » 17 lipca 2017, 10:08

Jest też podobny temat na forum golfa. Na Google jak wpiszesz dolot golf to w grafice znajdziesz zdjęcia jak to jest robione włącznie z obudową za akumulatorem na stożkowy filtr.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez oczkolek » 17 lipca 2017, 11:56

Myślę, że wysiłek trzeba skierować tu:
viewtopic.php?f=45&t=7200&hilit=zawieszenie
viewtopic.php?f=44&t=778
i wiele innych wątków o zawieszeniu i różnych modyfikacjach silnika