Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Silniczek szyby lewy jaki?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Silniczek szyby lewy jaki?

Postprzez przemek5932 » 16 sierpnia 2017, 20:17

Witam. Chcę wymienić silniczek szyby lewy ponieważ wariuje mi centralny zamek i szyba od strony kierowcy nie dziala. Wymieniłem zamek w drzwiach kierowcy nie pomogło. Zamek dalej wariuje więc strzelam, że to wina silniczka lub modułu chce podjechać na szrot i na miejscu sprawdzić to i to bez kupuwania. W moim mieście nie mam nikogo kto by sprawdził vagiem co i jak a ja nie mam laptopa żeby sobie to sami sprawdzić dlatego muszę robić to metoda prób i błędów. Aha dodam jeszcze że tydzień temu szyba i zamek zaczęły normalnie działać i działały dopuki nie przejechałem. Jakiego kilometra potem przestały i wrócił problem.
W załączniku zdjęcie silniczka i numeru. Proszę o odpowiedź na pytanie czy mogę podpiąć każdy czy muszę ten konkretny. Ewentualnie jutro będę dzwonił do Seata i tam pytał.
https://goo.gl/photos/nHcvi1zcoP5aGzB58
przemek5932
Stella
Stella

Auto: LAGUNA
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Silniczek szyby lewy jaki?

Postprzez tomashek » 16 sierpnia 2017, 20:35

musisz kupić taki sam silniczek bo silniczki różnią się rocznikiem i czy masz składane lusterka
z tego co widzę to nie masz składanych lusterek także musisz mieć silniczek z tym nr 1C1959801A
on jest na tej naklejce po prawej na dole ale u Ciebie jest mało czytelny
tomashek
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez przemek5932 » 16 sierpnia 2017, 20:45

No to pozamiatene bo na stronie pewnie go nie będzie skoro nawet na allegro go nie ma. Czy macie może jakiś pomysł. I tak zgadza się mam tylko elektryczne szyby z przodu i centralny zamek a i klimatyzacjie
przemek5932
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 16 sierpnia 2017, 20:49

pytaj w dziale sprzedam albo na grupach na fb
ludzie mają różne cuda w garażach
ja jutro sprawdzę czy nie mam takiego przypadkiem ale wątpię bo mam chyba tylko z funkcją składania lusterek
tomashek
Stella
Stella

Postprzez przemek5932 » 16 sierpnia 2017, 20:52

Ok. Dzięki a jeszcze taki pytanie jak ty myślisz czy to może być wina tego modułu w silniczku czy modułu komfortu pod kolanami? Rocznik 2001. Dziękuję ci za pomoc.
przemek5932
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 16 sierpnia 2017, 20:59

ciężko powiedzieć. zamek wymieniałeś na nowy czy używany? możliwe że coś się stało z modułem komfortu ale to rzadkość akurat jest. najpewniej byłoby sprawdzić vcdsem to
skąd jesteś?
tomashek
Stella
Stella

Postprzez przemek5932 » 16 sierpnia 2017, 21:06

Jestem w Świętokrzyskie dokładnie Ostrowiec Świętokrzyski.

Zamek kupiłem używane bo zamieniło to podobno shit. A orginalny nowy kosztuje fortunę.

Znalazłem ten silniczek tylko że z Seata z roku 2004 a mój 2001 czy to nie będzie problem?
A ty skąd jesteś i czy masz możliwość sprawdzenia tego kompem?
przemek5932
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 16 sierpnia 2017, 21:11

ja jestem z Bydgoszczy. byśmy bliżej siebie mieszkali to spokojnie mógłbym Ci dokładnie sprawdzić
a masz możliwość sprawdzenia tego zamka w innym samochodzie? możliwe że ten też jest wadliwy ale dziwne jest to że obie rzeczy zaczęły na raz wariować
mogło też coś sie stać z wiązką przewodów w drzwiach i dlatego ma utrudnioną komunikację
rocznik silniczka nic nie robi bo one były produkowane od końca 2001 do końca produkcji leona 1m
jedynie były inne silniczki i moduł komfortu przed 2001 i na początku niego
tomashek
Stella
Stella

Postprzez przemek5932 » 16 sierpnia 2017, 21:23

Zaczęło to wariować po naprawie drzwi a dokładnie wymianę wiosełka i dołożeniu uniwersalnego alarmu. Ale odrazu jak się tak zaczęło dziać odpiolem uniwersalny alarm znaczy samo sterowanie centralnym z pilota i zaizolowalem przewodu. I nic to nie pomoglo. Powiem ci że objaw jest też taki że np gdy nacisnęłam kluczyk zamek się nie zamyka i gdy podnoszę prawo szybę od strony kierowcy to zacina się ona w połowie lub zamiast się podnosić zaczyna się obniżać. I jest też taka opcja że gdy mialem odpiety zamek to gdy nacisnąłem otwarcie ten guzik na panelu to drzwi otworzyły się i po puszczeniu odrazu się zamknęły. Najbardziej mnie dziwi to że zaczęło to działać samo z siebie i potem przestało. I wkurzające jest to że silniczek nic się nie odzywa. Sprawdzałem też kable w przelotkach były popękane ale je poizolwalem i przestało palić bezpiecznik od oświetlenia.

Żałuję że oddałem to auto do zrobię tego zamku fschmanowi bo ja czasu nie mailem i miejsca na zrobie. Jeszcze spławił mnie bo powiedział że szyba nie działa dlatego że było kombinowane wcześniej przy panelu. Faktycznie ktoś coś tam kombinował też próbował założyć ten uniwersalny alarm z pilota ale było to odpięte i działał. Trudno jutro jadę na szrot pytać o części jeśli nie będą mieli zamówię to co znalazłem chyba że już to zostało sprzedane. Odezwę się jak wyminie napisze czy pomogło czy nie. Dziękuję ci za pomoc i poświęcony czas.
przemek5932
Stella
Stella

Postprzez tomashek » 16 sierpnia 2017, 21:32

jak coś to mam silniczki które by Tobie zadziałały ale ze składaniem lusterek. sprawdź pw to się jakoś dogadamy
ogólnie gościu mógł coś pochrzanić i spalić silniczek ale prędzej bezpiecznik by poszedł. własnie sprawdź wszystkie bezpieczniki jeszcze bo różne cyrki się dzieją jak jakiś jest przepalony :)
tomashek
Stella
Stella

Postprzez przemek5932 » 21 sierpnia 2017, 14:55

Aha. No tego nie robiłem pozatym jednym który był od oświetlenia. Jutro to przejrze.

-- 21 sierpnia 2017, 15:53 --

Witam. Naprawiłem samochód! Jak się okazało przyczyną nie był ani zamek w drzwiach kierowcy ani moduł komfortu, problem leżał w module silniczka szyby kierowcy. Wystarczyło go wymienić i to rozwiązało problem. Ale żeby nie było łatwo okazało się że moduł z silniczkiem który był zamontowany w moim aucie był bardzo trudno dostępny. Znalazłem tylko jedyna sztukę i gdybyście mieli taki sam problem możecie sami sprostać naprawić moduł kupując nowy przekaźnik komfortu który prawdopodobnie jest sprawcą całego zamieszania kosztuje on 17-20 zł. Dużo na jego temat możecie poczytać na strój miłośników BMW gdzie sprawia on wolę problemów z centralnym zamkiem i szybami. W załączniku przesyłam zdjęcia co i jak wygląda o gdzie się znajduje.

Zauważyłem też że jeśli odepniemy kostkę od modułu komfortu która odpowiada za sterowanie szybami wtedy centralny - dziala on tylko na przednie drzwi. Ale działa poprawnie. Natomiast po podłączeniu jej spowrotem zamek zaczyna wariować.

Uwaga
przekaźnik może różnić się i należy sprawidzic jaki jest zamontowany w twoim module.

Zdjęcia
https://goo.gl/photos/LierYPoUDpwiwmtPA
przemek5932
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne