Jaack napisał(a):4. To widzisz zależy chyba czy masz leasing czy kredyt. Przy kredycie niskich rat, wpłata własna ma wpływ tylko na część kredytowaną samochodu, przynajmniej tak wynika z symulacji:
jak weźmiesz maksymalny (30% wkład) rata Ci spada, przy tym konfigu, bez rabatu do około 1kpln/m-c i jak sobie to pomnożysz x 48 rat i dodasz do tego tą wpłatę własną, to wyjdzie Ci 4-5 tysięcy mniejsza suma, niż 0 wkładu własnego i wysoka rata (prawie 2k) x 48.
Przy tym finansowaniu im więcej wpłacisz na start tym mniej ostatecznie zapłacisz, bo masz mniejszą wartość kredytowaną, CHYBA
5. Kurde, kolejna osoba, która mi to pisze, muszę się chyba umówić na jazdę próbną z takim zawieszeniem.
Z drugiej strony, na co dzień jeżdżę na 18" z obniżonym i utwardzonym zawieszeniem, bo tak lubię.
Co realnie daje DCC w porównaniu do normalnego zawieszenia FR?
6. Widzisz, cenna uwaga, bo generalnie alcantara mi się nie podoba, nie chodzi o kasę, a bardziej o jej nudniejszy wygląd, ta płaska powierzchnia gdzie masz w szmaciaku tę krateczkę tu jest jednolita i "miziająca", boczki też takie jakieś. Kurde, znowu dajesz do myślenia, ale to bardzo dobrze.
Rozumiem że zostałeś przy 17" standardzie? Jeśli terminy oczekiwania z sąsiedniego postu są prawdziwe (8miechów na te koła), to wrzucę 17" na uniwersalnych oponach, żeby mieć na zimę, a lato wjedzie później
Odniosę się do twoich odpowiedzi.
4.: To zależy jaki masz plan na auto. Jeśli chcesz je sobie zachować (osobiście uważam, że przy autach za ponad 100k to jest bez sensu) to tak jak mówisz jest taniej. Jednak gdy planujesz oddać to jedyne co cię interesuje to jest ile zapłacisz za wkład własny + sumę rat bez wykupu. Im mniej tym lepiej.
Ja wziąłem auto w Leasing. Szczerze mowiac to zalozylem wrecz pod to firmę. Miałem szansę wystawić parę faktur za moje usługi na parę tyś., więc założyłem działalność, kupiłem auto, zawiesiłem działalnosć. W rezultacie za firmę teraz nie płacę nic, dostałem zniżkę "na przedsiębiorcę" no i Leasing, który jest nizej oprocentowany niz kredyt, nawet jesli mialbym placic raty brutto (bez odliczenia), to się bardizej opyla.
5.: Nie wiem czy dasz radę załatwić sobie auto testowe z DCC, bo jak ja się o to próbowałem doprosić to nigdzie nie mieli. Może na forum się z kimś dogadasz? Skąd jesteś? Ten pakiet się opłaca wg mnie z kilku powodów:
- Jest dość tani jak na to co oferuje
- Progresywny układ kierowniczy. Kierownica z chyba 2,7 czy 2,8 obrotu zmienia się w 2,1 obrotu i reaguje progresywnie w zaleznosci od skrętu kół i twojej prędkości. Trochę się tego bałem, że przez ten mniejszy skok co chwile będzie mnie rzucac na inny pas jak sie zagapię. Ale muszę powiedzieć, że jestem mega pozytywnie zaskoczony, to działa wręcz 100% intuicyjnie i skręca tak jak byś sobie tego życzył, a nie nakręcisz się. No i chyba najważniejsze w tym jest, że nie odejmując komfortu mocnego wspomagania gdy parkujesz i ogólnie robisz niskopredkosciowe manewry, masz mocno uszytwnioną (prawie nie wspomaganą) kierwonicę jak zapierdalasz. To naprawdę pomaga w poczuciu pewności kontroli nad autem
- Zawieszenie. Nie mam bezposredniego porownania (tak aby sie przesiasc od razu z jednego do drugiego) pomiedzy oryginalnym zawieszeniem FR a FR z DCC ustawionym na sport, ale podejrzewam ze jest podobnie. Roznica w Sporcie chyba jest taka, ze odpowiendio ustawia docisk zawieszenia na zakrętach dodatkowo na właściwą stronę, przez co jeszcze szybciej i bezpieczniej można robić zakręty.
Natomiast nawet, jak te zawieszenia w tym trybie są porównywalne, to zawsze masz ustawienie Comfort, które przerabia sportowego Leona w spokojną francuską limuzynę, która pięknie "buja" się na dziurach a nie stuka. Za sam ten bajer myślę, że warto, bo na pewno nie zawsze w trasie ma się sportowe zapędy i chęć na każdą dziurę pod dupą. Pakiet zwłaszcza polecam jak jesteś zdecydowany na 18"
- HDI (czy jak to sie tam nazywa) - kompletna pierdoła/bajer, ale możesz sobie wtedy na ekraniku wyswietlic ciśnienie doładowania oraz temp oleju i przyspieszenie w g i jego kierunek. No ale jest, żeby nie bylo

6.: Alcantara. Miałem podobnie jeśli chodzi o efekt wizualny, ale:
- Ta siateczka może fajnie wygląda w salonie, ale to jest generalnei takie cos jak siateczka na plecach plecaka, mysle ze z czasem mega latwo to mozna powycierac. Poza tym reszta siedzenia jest z takiego-se materiału iz wyczajnie źle wyglada. Tylna kanapa to juz w ogole, zero skóry, same szmaty. NO i czysczenie tej saitki, na pewno duzo trudniejsze niż skóry.
- Dodatkowo i chyba o to sie najbardziej boje, w kalsyku jest taki dziwny cienki siatkowaty materiał na drzwiach. Mam non stop wrażenie, że jak keidys wcale nie mocno machne po tym kluczykiem to zwyczajnie to rozwerwę ten materiał.
Jak pojechałem po 2k km na zmianę oleju i przeszedłem się po salonie i jeszcze raz przymierzylem sie do Alcantary (stał taki), to jednak stwierdzam ze popelnilem Baardzo duzy blad nie biorac jej. Polecam doplacic. A co do kół, to jak faktycznie 18" generuja oczekiwanie i nie jesteś ich 100% pewny, to ja ci polecam wziac standard, a jak stwierdzisz ze jednak to nie to, to wrzucisz na nie zimowki, a na lato sobie kupisz jakies ladne BSS 18".
Co do silnika - gęba mi się nadal cieszy jak tym jeżdżę

Chociaz po 1,5 miesiąca i przezwyczajeniu, już stwierdzam, że jednak optymalna to byłaby Cupra

Tak, elastycznosc wzgledem 1.4 jest o wiele lepsza, chociaz osiagi na prostej podobne. Natomiast spalanie... No jeśli nastawiasz się na podobne to zapomnij

1.4 ma ACT (odlaczanie cylindrow) i naprawde chcialbym miec cos takiego w 1.8. Mam do pracy niestety bardzo krótki odcinek - ok 7km, w korku, zimny silnik, srednio z 11-12l. Z powrotem mam pod górkę w dłuuugim korku i nie raz na tych paru km jest nawet 14-15l/100. Srednio po miescie, jest ok 10,5-11, pewnie daloby sie blizej 9,5-10 gdybym jechał spokojniej prawym pasem itd., ale bardzo wątpię, że niżej da sie zejść w ogóle w miescie. Natomiast w trasie / przy przejezdnym mieście nie ma do czego sie przyczepić - jak na taką moc

Skrzynia sprawuje się meega dobrze, żałuję, że wzialem łopatki (zamiast doplacic do Alcantary:P), bo w trybie S wystarczajaco dobrze dziala, i wg mnie nie potrzebuje dodatkowego manualnego wsparcia.