Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czarna podsufitka - kolor słupków?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czarna podsufitka - kolor słupków?

Postprzez szadubaba » 10 marca 2017, 23:58

Czy ktoś z obecnych na forum doposażał Leona w czarną podsufitkę? W konfiguratorze widnieje taka pozycja ale nie wiem jaki będzie kolor słupków - czarny czy szary jak przy zwykłej? W Cuprze z tego co widzę jest na czarno a w cywilnej wersji nie mogę znaleźć zdjęcia na którym widać kolor słupków przy czarnej podsufitce..

Logika mówi, że też będą czarne ale znając życie wcale bym się nie zdziwił gdyby tylko podsufitka była czarna bez słupków :D wtedy wygląd kijowy.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Czarna podsufitka - kolor słupków?

Postprzez Oracle » 11 marca 2017, 01:28

Nie mam problemu z czarną podsufitką, bo "na żywo" nie wygląda to tak źle jak by się mogło wydawać, aczkolwiek nigdy w życiu bym za to nie dopłacił ani złotówki. Po prostu niepotrzebnie zaciemnia to (i tak już dość szare) wnętrze samochodu. Według mnie jest to łatwy sposób na wyciągnięcie od klienta dodatkowych pieniędzy. Wracając do pytania - czarna (a raczej - grafitowa) jest zarówno podsufitka, jak i wszystkie słupki i lampki sufitowe (czyli tak samo, jak Cupra). Dzisiaj siedziałem w takim Leonie (Xcellence) i nie wiem, co było gorszym pomysłem - ta opcjonalna podsufitka, czy pomysł producenta, by wprowadzić taką wersję. Wszystkich, którzy mają ochotę na zamówienie Xcellence "w ciemno", zachęcam jednak do organoleptycznego (poprzez zamacanie) przekonania się co do słuszności swojej decyzji. Poprzez "zamacanie" rozumiem tutaj podotykanie tych srebrnych matowych "ozdóbek" wokół zegarów/nawiewów/wyświetlacza i poniżej na konsoli środkowej. Tworzywo to sprawia wrażenie cienkiej skorupy, która wydaje charakterystyczny dźwięk "szurania" po przejechaniu palcem. Jednym słowem - tandeta. Jedyne pocieszenie jest takie, że nie będzie na tym widać kurzu, ani nie pozostaną ślady palców. Aczkolwiek... nazwa Xcellence miała sugerować bogatszą wersję, jednak tutaj jest po prostu słabo i twierdzę, że ten element w wersji FR sprzed faceliftingu (ramka) sprawia o niebo szlachetniejsze wrażenie, tymczasem w Xcellence wygląda to, jakby ktoś zrobił sobie wiejski tuning Felgmalem (to taka farba). :mrgreen: Prawdopodobnie miało to udawać aluminium, ale ten zabieg nie wyszedł zbyt dobrze. W każdym razie to tylko moja opinia - być może komuś się to podoba. :wink:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez szadubaba » 11 marca 2017, 07:58

No coz, swiadomy posiadacz Leona zawsze bedzie wiedzial i czul w ktorym miejscu w szeregu Volkswagen Audi Skoda Seat sie znajduje wiec dywagacja nt jakosci elementow... :)
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 11 marca 2017, 08:08

Słupki też będziesz mieć czarne. Czarna podsufitka to rewelacyjna opcja- cieszy oko. :) Dobrze, że po lifcie w FR dali wykończenie deski w piano black. W połączeniu z czarną podsufitką i nowym dużym wyświetlaczem wygląda to naprawdę dobrze. U mnie podsufitka jest czarna, a nie grafitowa no chyba, że dla kogoś plastiki w Leonie są grafitowe, a nie czarne :) W każdym razie podsufitka jest w takim samym kolorze jak plastiki. Nie widziałem na żywo Xcellence, ale srebrne wykończenie na fotach wygląda gorzej, jednak dużo bardziej podoba mi się klasyczna szara nić zamiast czerwonej z FR. Xcellence będzie z pewnością górował nad FR komfortem, szczególnie jeśli bierzesz słabszą jednostkę napędową bardziej miękkie zawieszenie to fajna opcja, a i może belka skrętna się nie będzie odzywać, na co niektórzy użytkownicy FR 1.4 tu narzekają.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez szadubaba » 11 marca 2017, 10:03

Ja i tak biore 1.8 + DCC wiec Xcellence raczej sensu nie ma bo przy takim duecie i na FR na Comfort powinno byc akceptowalnie na miejskich dziurachh.
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez caligator » 11 marca 2017, 10:14

mowcie co chcecie ale ja uwazam czarna podsufitke za fajny bajer... w cuprze 1P mialem i wygladalo to bardzo estetycznie... w FR po lifcie tez mysle ze bedzie fajnie wspolgralo z alcantara...
BYŁ: Cupra MY08 360HP/450Nm
JEST: Skoda Octavia RS MY17 230HP/350Nm
caligator
Sport
Sport

Auto: BWJ 2.0
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Pik » 11 marca 2017, 10:26

Czarna podsufitka to sportowy sznyt, także na pewno lepiej pasuje do FR niż Excellence... O Cuprze nie wspominając! :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez maciek89 » 11 marca 2017, 10:41

szadubaba napisał(a):Ja i tak biore 1.8 + DCC wiec Xcellence raczej sensu nie ma bo przy takim duecie i na FR na Comfort powinno byc akceptowalnie na miejskich dziurachh.

Będzie dobrze, DCC robi swoje :) Jaki kolorek, mystery blue?? :twisted:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez m1chal_p » 11 marca 2017, 12:27

czarna podsufitka robi robotę, byłem na jeździe próbnej cuprą, a potem FR-ką, która miała jasną podsufitkę z oknem dachowym, więc mam porównanie... czerń zdecydowanie wygrywa :)
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez bzykofm » 11 marca 2017, 12:34

m1chal_p napisał(a):czerń zdecydowanie wygrywa :D

Zwłaszcza w upalne lato :?
Może ktoś powiedzieć czy nie ma przypadkiem w aucie dodatkowego grilla od strony sufitu jak postoi tak powiedzmy z godzinkę przy +30 C?
Sam się zastanawiam na wymianą na czarną :D tylko nie chcę się zagotować :-(
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Pik » 11 marca 2017, 12:47

Kolor podsufitki nie wpływa na nagrzanie wnętrza...
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez bzykofm » 11 marca 2017, 12:51

Pik napisał(a):Kolor podsufitki nie wpływa na nagrzanie wnętrza...

Dzięki :-D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez m1chal_p » 11 marca 2017, 13:18

bo niby jak miałaby wpływać...
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez bzykofm » 11 marca 2017, 13:33

m1chal_p napisał(a):bo niby jak miałaby wpływać...

Ciemniejszy materiał bardziej się nagrzewa.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez maciek89 » 11 marca 2017, 14:15

Haha, a od kiedy na podsufitkę padają promienie słoneczne?
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Oracle » 11 marca 2017, 15:38

Panowie widocznie nie skumaliście co miałem na myśli... :roll: Czarna (grafitowa) podsufitka jest O.K, jednak nie uważam, by dawała jakieś lepsze wrażenia estetyczne, niż "standardowa" (jasna). Dlatego też nie uważam, by jakakolwiek dopłata za nią była zasadna. Co innego, gdyby to była bezpłatna opcja, ale gdybym ja miał za to zapłacić chociażby 50PLN? - No way! :-P Akurat należę to tych osób, które są skłonne dopłacać za dodatki w samochodzie (w Leonie mojej żony jest dodatków za grubo ponad 25k PLN), jednak ta podsufitka nie robi na mnie żadnego pozytywnego wrażenia (pewnie zaraz posiadacze Leona Cupra będą oburzeni)... Ponadto, czarna podsufitka stoi w sprzeczności w odniesieniu do panoramicznego dachu... Niby ktoś uważa, że szklany dach jest niezbędny by rozświetlić wnętrze samochodu, tymczasem ma czarną podsufitkę... :-P

maciek89 napisał(a):Dobrze, że po lifcie w FR dali wykończenie deski w piano black.

Wcale nie. Jest to totalnie niepraktyczne, a i nie dla każdego atrakcyjne wizualnie. Podobnie dramatycznym pomysłem było zamawianie Cupry z pakietem black, który powodował, że wnętrze stawało się nie tyle czarne, co plastikowe i tandetne. Komuś kilka lat temu ubździło się, że piano black wygląda dobrze w samochodzie i dzięki temu samochód staje się bardziej ekskluzywny... Na szczęście wreszcie producenci zmądrzeli, i piano black pojawia się ostatnio rzadziej. U mnie w A4 B9 nie mam piano black, a jednak wnętrze wygląda dość elegancko i sportowo zarazem... :-P
Oracle
Sport
Sport

Postprzez Pik » 11 marca 2017, 16:06

O gustach można by długo, tylko po co?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 11 marca 2017, 17:50

Oracal nie masz ani czarnej podsufitki ani piano black, a krytykujesz jedno i drugie... :mrgreen: Zaraz się zrobi dyskusja wizaż.pl który cień pod oczy ładniejszy
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Enduro » 11 marca 2017, 17:59

Orcale, Piano Black jest wszędzie - panel sterowania, elementy kokpitu w najnowszej X6. Fakt, jest to lepszej jakości, ale mimo wszystko.

Obrazek
Enduro
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Oracle » 11 marca 2017, 18:34

maciek89 napisał(a):Oracal nie masz ani czarnej podsufitki ani piano black, a krytykujesz jedno i drugie... :mrgreen:

Nie mam dlatego, że mi się nie podoba (piano black, nie podsufitka), toteż logiczne jest, że krytykuję. :-P
Oracle
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 11 marca 2017, 19:36

Równie logiczne jak to, że przed liftem w FR nie mogłeś mieć ani jednego ani drugiego, więc możesz co najwyżej krytykować. :P Akurat piano w Leonie nie ma za dużo i nie jest umieszczone w durnych miejscach np nad pokrętłami, czy przy przyciskach, więc ani się nie palcuje ani nie rysuje. A to, czy w Cuprze ktoś zrezygnuje z chromu to jego sprawa, opcja jest akurat bez dopłaty. Ja mam u siebie chormowane dodatki ale nie jest to coś, co każdemu się podoba.

A co do piano blac w markach premium to pojawia się ono również w najnowszych modelach, które niedawno zadebiutowały, do pary np z drewnem, czy carbonem. Czarna podsufitka w markach premium jest też domeną topowych wersji, a w niższych jako płatna opcja lub jest elementem stylizacji, które są za dopłatą np pakiety AMG, Avantgarde, M Pakiet, S line itd. Super robotę robi czarna (lub dla niektórych grafitowa) podsufitka z alcantary (jeszcze dodatkowa dopłata), czarne tworzywa i wykładzina i dla kontrastu jasna, czy ruda tapicerka. Oczywiście nie każdemu się to może podobać ale to inna sprawa..
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Oracle » 12 marca 2017, 12:13

maciek89 napisał(a):Czarna podsufitka w markach premium jest też domeną topowych wersji, a w niższych jako płatna opcja lub jest elementem stylizacji, które są za dopłatą np pakiety AMG, Avantgarde, M Pakiet, S line itd.

Należy jednak zauważyć, że te sportowe/stylizacyjne pakiety oprócz ciemnej podsufitki i słupków zawierają także inne elementy, zwykle ważniejsze dla większości kierowców (inne zawieszenie, fotele, kierownica, itp. - co sprawia, że nawet, jeśli komuś nie do końca odpowiada taka podsufitka, to i tak wybierze ten pakiet),A PONADTO - pakiety sportowe to także w wielu przypadkach elementy deski rozdzielczej/boczków drzwi z elementami z aluminium, które rozjaśniają wnętrze i w takim wypadku ciemny kolor podsufitki/słupków nie zaciemnia tak wnętrza.Zresztą - SEAT w Cuprze próbował tanim kosztem (czyli bez aluminium) rozświetlić wnętrze poprzez białe boczki siedzeń (też nie każdemu się one podobały wnioskując po niektórych wpisach na tym forum)...
Oracle
Sport
Sport

Postprzez Fredi88 » 12 marca 2017, 12:39

Oracle, ale filozofujesz... kazdy konfiguruje auto jak chce. Ja w poprzednim aucie sam robilem czarna podsufitke i slupki i twierdze ze wygada to super. W Frze jak zamawialem niestety nie bylo to dostepne.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maciek89 » 12 marca 2017, 13:57

No filozofia wkroczyła już na ekstremalny poziom. W Cuprze dali jasne paski, żeby rozjaśnić wnętrze tanim kosztem hmmm :D W poliftowej nie masz czarnych pasków i też fajnie wygląda, szczególnie czarna alcantara na boczkach. Fakt jest taki, że czarna podsufitka to zdecydowanie pożądany element wśród klientów aut sportowych, czy o sportowej stylizacji i tego nie przeskoczysz, jałowa dyskusja. Leon FR jest kompaktem robionym na sportowo, więc taki dodatek pasuje jak ulał. Wiele osób modząc wnętrze zmienia właśnie podsufitkę na czarną, więc ludziom się to jednak podoba. Nie każdemu musi się podobać, wiemy już, że Tobie się nie podoba i nie wiem po co to dalej chcesz utwierdzić innych w przekonaniu, że czarna podsufitka jest be. :roll:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez trzepol » 27 września 2017, 08:30

Panowie

Mógłby ktoś wrzucić fotki najlepiej z FRki z czarną podsufitką jak wygląda dach i słupki ? Ewentualnie z Cupry jeśli nie ma różnicy w wystroju wnętrza.
trzepol
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez gsl » 27 września 2017, 12:02

trzepol napisał(a):Panowie

Mógłby ktoś wrzucić fotki najlepiej z FRki z czarną podsufitką jak wygląda dach i słupki ? Ewentualnie z Cupry jeśli nie ma różnicy w wystroju wnętrza.

Podrzucę dzisiaj jak nie zapomnę.
gsl
Signo
Signo

Auto: Leon 5f
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez trzepol » 27 września 2017, 20:07

W takim razie sie przypominam :)
trzepol
Sport
Sport