Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szkodliwość odoru/zapachu wnętrza nowego Leona III

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szkodliwość odoru/zapachu wnętrza nowego Leona III

Postprzez Rafelson » 8 listopada 2017, 20:06

Witam serdecznie,

Od kilku dni jestem posiadaczem nowego Seata III w wersji kombi z silnikiem 1.4 125 KM. Borykam się z problemem pogorszenia samopoczucia po każdej dłuższej podróży tym samochodem. Objawia się to głównie bólem głowy, rozbiciem, rewelacjami żołądkowymi, a nawet gorączką.

Zaprzestałem eksploatowania z obawy o swoje zdrowie. We wnętrzu wyraźnie czuć typowy chemiczny zapach/odór nowego samochodu. Najgorzej sprawy mają się po włączeniu ogrzewania. Są to najwyrażniej różnego rodzaju lotne związki organiczne uwalniające się z nowych materiałów użytych przy budowie wnętrza. Zastanawiam się, czy może ktoś z Was miał podobny problem? Pytam tutaj głównie osób, które miały okazję podróżować w takim zupełnie nowym samochodzie dłużej niż 1 godzinę przy zamkniętych oknach.

Samochód wietrzy się codziennie i zdaję sobie sprawę, że z z czasem problem zniknie. Jednak decydując się na nowy samochód nie spodziewałem się, że będą takie problemy. Zdrowy rozsądek podpowiada, że zawartość lotnych związków nie powinna być szkodliwa i źle wpływać na samopoczucie kierowcy. W rzeczywistości przynajmniej w moim przypadku jest wyraźnie inaczej. Tyle mówi się o trzeźwości na drogach, a czy ktoś trzyma pieczę nad tym jak to na nas wpływa i co wdychamy jadąc nowym samochodem?

Obecnie nie mogę wsiąść nawet na moment, bo od razu robi mi się niedobrze. Rozważam zgłoszenie tego dealerowi i wymianę na samochód 2-3 letni.

Jest to pierwszy nowy samochód w mojej karierze motoryzacyjnej i szczerze mówiąc spodziewałem się chyba wszystkiego, tylko nie tego co mnie spotkało.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie na temat Waszych doświadczen.

Pozdrawiam,
Rafelson
Stella
Stella

Auto: Leon III kombi
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Szkodliwość odoru/zapachu wnętrza nowego Leona III

Postprzez Vampire1984 » 8 listopada 2017, 20:09

Ja swojego mialem nowke sztuke choc nie z produkcji a z placu przez okres od 03.2014-02.2017 i tak owych rzeczy nie czulem a wrecz moglbym mieszkac w nim gdyby byl wiekszy mial kuchenke i prysznic :mrgreen:
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Rafelson » 8 listopada 2017, 20:27

Te na placu są już pewnie nieco lepiej przewietrzone. Ja swojego odebrałem praktycznie zaraz po tym jak trafił do dealera z produkcji.

Wiadomo, że wrażliwość na takie sprawy to też jest kwestia indywidualna. Jednym pachnie innym śmierdzi. Jeden się zatruje, drugiemu nie będzie nic.
Rafelson
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 8 listopada 2017, 21:03

Dziwne. W koreańcach jest bardzo nieprzyjemny smród, natomiast w Leonie był bardzo fajny, ja u siebie już niestety nie czuję "zapachu" nowości. Ja odbierałem po kilku dniach jak przyjechał do dealera, więc był świeżutki, auto na zamówienie. Jednak tworzywa trochę się różnią w zależności od wersji. Może też być tak, że np w fabryce chłopakom się gdzieś wylało więcej kleju itp. :mrgreen: Raczej to nie jest popularny problem, więc zgłoś to po prostu sprzedawcy, trochę subiektywna sprawa ale może sprzedawca potwierdzi Twoją opinię i znajdziecie jakieś wyjście z tej sytuacji.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez karlos » 8 listopada 2017, 21:07

Było kupić Volvo z systemem Clean zone. Naprawdę działa, oczyszcza powietrze i samochód jest przyjemniejszy w odczuciu (zapach nowego auta), ale nawet w Seacie, jak kolega Vampire1984, mógłbym mieszkać i to jednen z przyjemniejszych - zapach nowego, czystego auta.

Dealer chętnie przyjmnie auto spowrotem, ale właśnie Twój samochód po opuszczeniu salonu stracił 20% wartości - dlatego tak ważne jest i więcej tego błędu nie popełnie - trzeba wziąć testówkę na weekend, by oswoić się z autem.

Pojedź do porządnego studia detailingu. Na pewno doradzą ozonowanie wnętrza, "wyczyszczą" plastiki, wypiorą wnętrze, wymień filtr kabinowy na jakiś przeciw alergenom, może innej firmy i może pomóc :)
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez Mike Poznan » 8 listopada 2017, 21:18

Może twój organizm nie jest przyzwyczajony do takiego sportowego samochodu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mike Poznan
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez bzykofm » 8 listopada 2017, 22:20

Zrób sobie testy alergiczne, możliwe, że Twój organizm jest na coś uczulony. Druga rzecz to idź do salonu, gdzie kupiłeś auto i usiądź w jakimś innym samochodzie, a może komuś w Twoim aucie rozlało się np. jakieś świństwo, reakcja z plastikiem czy coś podobnego.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Calak » 8 listopada 2017, 23:03

Rafelson napisał(a):
Jest to pierwszy nowy samochód w mojej karierze motoryzacyjnej i szczerze mówiąc spodziewałem się chyba wszystkiego, tylko nie tego co mnie spotkało.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie na temat Waszych doświadczen.

Pozdrawiam,

No stary faktycznie śmierdzi mi to jakąś alergią. Ja miałem odwrotnie. Nie mogłem się obejść bez tego zapachu, no coż każdy ma jakieś zboczenia... Zrób testy jak to już wspominał kolega powyżej bo szkoda zdrowia.
Calak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez szadubaba » 8 listopada 2017, 23:32

Bardzo dziwny przypadek, mam w rodzinie pare nowych samochodow i tak:

Mazda - smrod od nowosci az oczy piekly w lato
Qashqai - jw
Toyota - rowniez zapach nieprzyjemny tworzyw

no i Leon - przyjemny zapach nowego samochodu, nieduszacy

GOLF - oni chyba perfumuja te auta w salonie, slodkawy zapach

ja bym na twoim miejscu jechal na dobra myjnie i oni cos poradza - przemyja wnetrze swoimi srodkami i zastosuja jakis dobry zapach - nie tylko wunderbaumem swiat stoi ;)
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez marekwar » 8 listopada 2017, 23:53

Potwierdzam, że mój nowy Leon ST Xcellence 1.4 150 śmierdział jak go odbierałem od dealera w maju br. i nie były to gumowe dywaniki.
Żaden inny mój samochód tak nie cuchnął w środku. W porównaniu np. z moją byłą Hondą Civic Sport 9gen Leon był śmierdzielem. Piszę był bo latem wyparowało to wszystko.
Na szczęście nie jestem uczulony. I rozumiem kolegę.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Quarien » 9 listopada 2017, 07:34

A może warto spróbować ozonowanie?
Ja jestem mega wrażliwy na zapachy w aucie, a jak trafiam do jakiegoś ubera z żółtym Wunderbaumem to chce mi się przeraźliwie wymiotować.

Ciężko gdybać co Ci jest. Ja bym spróbował ozonowanie, bo mi pomaga (tylko mój problem leży w kwestiach estetycznych, Twój pewnie w zdrowotnych), potem pojechał do salonu na np. Jazde próbną innym Leonem i na sam koniec badania :)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez trezor » 9 listopada 2017, 08:42

Przyznam, że ja też nie cierpię zapachu nowego samochodu. I chyba nie zdarzyło mi się jechać jeszcze takim, gdzie uznałbym zapach za fajny. W jednych mniej, w innych bardziej mi śmierdzi, ale jednak śmierdzi, a nie pachnie. No ale odczucie, że nie lubię, a wyraźne objawy zdrowotne, to jednak różnica.
No i na szczęście po pół roku zapach już jest dużo mniej intensywny niż na początku.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez Eleonor » 9 listopada 2017, 11:44

W moim nie czuć smrodu - wręcz przeciwnie fajny zapach nowego auta który mi bardzo pasuje
Nos mam dość wrażliwy i wyczuwam w innych autach np Renault Megane ,Talisman , Opel Astra ... zapach plastiku czy gumy - i to mi śmierdzi ale może to być od np capiących gumowych dywaników
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez trezor » 9 listopada 2017, 11:54

Eleonor napisał(a):fajny zapach nowego

Właśnie to co dla kogoś jest fajnym zapachem, to mnie odrzuca. Oglądając nieraz nowe samochody znajomych, czy w rodzinie, większość podnieca się zapachami nowości, a mnie one jeszcze nigdy nie podeszły.
trezor
Sport
Sport

Postprzez Eleonor » 9 listopada 2017, 12:03

Z drugiej strony samochód składa się z blachy , plastików , gum , smarów .....
Nic dziwnego że jakiś tam zapach wydziela - w jednej marce większy w innej mniejszy ..
Jak kupisz do domu sofę lub meble to też tą ,, nowością ,, zalatuje - a to od klejów a to od tapicerki ...
Jednemu to nie przeszkadza a drugiemu tak ... no cóż zrobić :) Może tak już musi być :)
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez Rafelson » 9 listopada 2017, 17:49

Dzięki wszystkim za opinie i sugestie.

Poszperałem trochę w Internecie za jakimiś konkretnymi badaniami naukowymi i udało mi się dotrzeć do wyników opublikowanych przez organizację nonprofit Ecology Center. Po przebadaniu wnętrz ponad 200 nowych samochodów okazało się, że można w takim zapachu znaleźć całą gamę szkodliwych związków (w tym kancerogennych) powodujących problemy z wątrobą, czy pogorszenie koncentracji i krótkotrwałej pamięci.

Link do skróconego artykułu opisującego wyniki wspomnianych badań: https://www.webmd.com/men/news/20120215/is-that-new-car-smell-toxic#2

Naturalnie tolerancja i próg wyczuwalności objawów po inhalacji takich związków zależą od bardzo wielu czynników (między innymi masy ciała, która u mnie nie jest zbyt duża). Mało pocieszające jest to, że VW znajduje się w pierwszej dziesiątce samochodów w których wnętrzach stężenie par organicznych było najwyższe.

Konkluzja jest taka, że generalnie nie byłoby problemu, gdyby nie to, że zamykając się w samochodzie którego kubatura nie jest zbyt duża doprowadzamy do sytuacji w której wdychamy tego świństwa więcej niż powinniśmy. Po kilku miesiącach wnętrza nowych samochodów w większości przypadków są już w zupełności bezpieczne. Problem dotyczy głównie stanu w którym samochód trafia do nas prosto z fabryki.

Szukałem metod na najskuteczniejsze usunięcie problemu. Najlepszym jest ostre i kulkukrotne wygrzanie wnętrza w upale, a nastepnie intensywne wietrzenie.
Niestety teraz idzie zima i nici z tego sposobu. Można jednak włączyć ogrzewanie i rozgrzać trochę wnętrze tym sposobem.

Z tym, że ja jeszcze nawet nie wiem w jaki sposób obsługiwać klimatyzację i nawiewy. Proszę zatem o pomoc z waszej strony.

Dajcie znać co zrobić i jak ustawić ogrzewanie tak, aby uzyskać w środku jak najwyższą temperaturę. Co oznacza symbol H1 po przekręceniu pokrętła temperatury poza najwyższy zakres temperatury? Czy to zwyczajnie ogrzewanie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Rafelson
Stella
Stella

Postprzez sdss » 9 listopada 2017, 19:23

Ozonowanie.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez marekwar » 10 listopada 2017, 09:19

Ten raport potwierdza się w praktyce. Zwycięzca rankingu na najmniej śmierdzące auto to Honda Civic z 2012 .
Dokładnie z tego rocznika pochodziła moja była Honda Civic.
Mój Leon ST śmierdziel już odparował.
Mogliby w gratisie dawać maskę gazową z logo VAG.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 10 listopada 2017, 10:13

marekwar napisał(a):Mogliby w gratisie dawać maskę gazową z logo VAG.

Jeśli chodzi o maski to ja używam 3M serii 6000 z wymiennymi filtrami i przedfiltrami. Nic nie czuć nawet jak się rozcieńczalnik nitro podłoży pod nos to i zapachu nowego auta nie będzie czuć na 100%. Myślę, że z powodzeniem ochroni też przed szkodliwymi niemieckimi gazami. Warto też ochronić odzież przed wysokim stężeniem toksycznych niemieckich substancji, dziś w gazeta polska codziennie jest super dodatek:
Obrazek
Rafelson napisał(a):Dajcie znać co zrobić i jak ustawić ogrzewanie tak, aby uzyskać w środku jak najwyższą temperaturę. Co oznacza symbol H1 po przekręceniu pokrętła temperatury poza najwyższy zakres temperatury? Czy to zwyczajnie ogrzewanie?

Instrukcja parzy w ręce? ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez feels3 » 10 listopada 2017, 11:04

Ja również należę do osób wrażliwych na smród plastików w autach, szczególnie daje mi to w kość podczas dużych upałów. Moja Octavia śmierdzi, Golf dużo lepiej. Najlepiej czuje się w Audi... przypadek? [emoji14]

Lekarstwa na to nie znam. Octavia byla prana, szorowana czyszczona masę razy. Efekt to peffumy unoszące się przez kilka tygodni a później powrót do normy.
feels3
Sport
Sport

Auto: Golf GTI PP

Postprzez Eleonor » 10 listopada 2017, 11:42

Może lekarstwem byłoby uzbieranie $ do tego Audi :)
Albo kupować stare auta , które stały cały czas kilka lub kilkanaście lat na dworze i są dobrze przewietrzone :)

Jak pomalujesz sobie np ławkę na działce to też ona parę tygodni śmierdzi , potem przestanie a ławka przecież cały czas na dworze stoi :)
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez Pik » 10 listopada 2017, 13:14

Albo kupować stare auta , które stały cały czas kilka lub kilkanaście lat na dworze i są dobrze przewietrzone
Taaaa... Smrodek z przepoconych i przepierdzianych foteli zapewne toksyczny nie jest hehe, ale mało przyjemny na pewno. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Rafelson » 10 listopada 2017, 13:54

Zapewniam Cię, że gdybym znalazł takie informacje w instrukcji obsługi to z pewnością nie zadałbym tego pytania. Bardzo lubię czytać i przed zadaniem tego pytania przeczytałem całą sekcję dotyczącą ogrzewania i klimatyzacji. Niestety ani razu nie wspomniano tam o symbolu H1 pojawiającym się po przekręceniu pokrętła powyżej maksymalnej wartości temperatury.
Rafelson
Stella
Stella

Postprzez trezor » 10 listopada 2017, 13:59

H1=HI - High :wink:
trezor
Sport
Sport

Postprzez Quarien » 10 listopada 2017, 14:13

Rozumiem, że masz standardową automatyczną klimę dwustrefową?

Lo (low) -> 16, 17, 18 ... 20-iles tam stopni -> Hi (high).

Odkręcasz gałkę aż pojawi się Hi (hello!), dajesz maksymalny nawiew (tak aby przycisk Auto się nie świecił) i już :)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez marekwar » 10 listopada 2017, 15:42

maciek89 napisał(a):
marekwar napisał(a):Mogliby w gratisie dawać maskę gazową z logo VAG.

Jeśli chodzi o maski to ja używam 3M serii 6000 z wymiennymi filtrami i przedfiltrami. Nic nie czuć nawet jak się rozcieńczalnik nitro podłoży pod nos to i zapachu nowego auta nie będzie czuć na 100%. Myślę, że z powodzeniem ochroni też przed szkodliwymi niemieckimi gazami. Warto też ochronić odzież przed wysokim stężeniem toksycznych niemieckich substancji, dziś w gazeta polska codziennie jest super dodatek:
Obrazek
Rafelson napisał(a):Dajcie znać co zrobić i jak ustawić ogrzewanie tak, aby uzyskać w środku jak najwyższą temperaturę. Co oznacza symbol H1 po przekręceniu pokrętła temperatury poza najwyższy zakres temperatury? Czy to zwyczajnie ogrzewanie?

Taka patriotyczna pelerynka lub patriotyczne majtki to akcesoria dla kierowców wyklętych, którzy będą prowadzić, jak obiecano, milion elektrycznych polskich autek. Jak nie będzie daszku nad ładowarką to pelerynka + się przyda.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 10 listopada 2017, 16:00

@marekwar Widziałem już na targach w Poznaniu polskie elektryczne cuda techniki. Pewnie niedługo zaleją ulice, bo młodzież była bardzo zainteresowana:
Obrazek
Okleiłbym tylko dach na biało i można śmigać

Producent pisze na swojej stronie: "Oryginalny design nadwozia pojazdu Romet 6 E, to synonim stylu, miejskiej elegancji."

A żeby nie było samego OT to ozonowanie profesjonalnym sprzętem naprawdę potrafi zdziałać cuda i nie kosztuje majątku.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez szczepan » 10 listopada 2017, 18:09

Wydaje się, że producent nie pozwoliłby sobie na pozew w sprawie wydzielania szkodliwych dla zdrowia związków z produkowanych samochodów.
Ale próbuj może uda Ci się coś wywalczyć. Temat ciekawy. Bardziej bym jednak szedł w stronę skazy uczuleniowej
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szadubaba » 11 listopada 2017, 15:45

Detailing samochodowy jest tak rozwiniety ze pozbywaja sie z auta kwasu maslowego to co dopiero zapachu tworzyw ;)
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne