Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
maciek89 napisał(a):EDL ma tylko Cupra i nazywa się VAQ, czyli mechanizm różnicowy sterowany elektronicznie.
Tobie pewnie chodzi o XDS czyli urządzenie, które symuluje działanie mechanizmu różnicowego przez dohamowanie koła. Jeśli dobrze kojarzę to w Leonie jest to opcja /element pakietu dynamicznego. Bo to EDL, o którym mówi instrukcja to funkcja kontroli trakcji i będzie to jedynie ograniczanie mocy przy ruszaniu np w śniegu żeby się ogóle udało ruszyć i z mechanizmem różnicowym ma niewiele wspólnego.
maciek89 napisał(a):To bzdura. W jaki sposób ma niby przenieść napęd na inne koło?![]()
maciek89 napisał(a):Ten efekt można jedynie SYMULOWAĆ przez dohamowanie koła, które jest wewnątrz zakrętu i nic więcej. Taki system, który robi to dobrze to XDS, nie wiem, czy można to dograć, czy trzeba zainstalować jakieś dodatkowe urządzenie. Jeśli masz XDS u siebie to powinno to działać, można sprawdzić przez VCDS, czy jest aktywowany, może ktoś zapomniał go aktywować
maciek89 napisał(a):No bzdura, bo nie potrafi taki system przenieść więcej momentu na drugie koło, a jedynie ograniczyć na tym, które nie ma przyczepności.
maciek89 napisał(a):Co do EDL vs XDS to wyjaśniłem różnicę wyżej- EDL działa przy niższych prędkościach, XDS potrafi działać również przy wyższych, znalazłem na szybko w necie, że EDL działa do 80 km/h. W praktyce to marketingowa papka, bo praktycznie każde nowożytne auto z kontrolą trakcji i ESP powinno sobie z czymś takim jak shamowanie koła, które ma mniej przyczepności poradzić, przytoczyłem tu przypadek mojego Swifta Sport, gdzie nie tylko było to wyczuwalne ale i słyszalne w środku.
maciek89 napisał(a):Tom_O owszem, taka "szpera" potrafi jedynie oszukać mechanizm różnicowy ale fizycznie nie przenosi większego momentu tylko jest to wymuszone (nie ma mechanizmu różnicowego o ograniczonym poślizgu żeby tak się stało).
maciek89 napisał(a):Jeśli Ci to nie działa w tak normalnych warunkach jak np. jazda po ciasnym rondzie w deszczu to jak pisałem- proponuję sprawdzić przez VCDS, czy XDS jest aktywny (piszesz, że masz XDS). Jeśli jest aktywowany to albo masz za duże wymagania co do tego systemu albo coś faktycznie w Twoim aucie nie gra- może jakiś czujnik.
Tom_O napisał(a):Właśnie EDL pozwala przenieść większy moment na drugie koło co wyjaśniłem powyżej. Wadą takiego rozwiązania jest pewna strata mocy na przyhamowywanym kole (ale pomijalna w śliskich warunkach) oraz zwiększone zużycie elementów układu hamulcowego.
Tom_O napisał(a):Wymagania mam takie by działało to jak w Lagunie II prawie 10 lat temu. W Leonie niestety nie czuć zupełnie przyhamowywania koła bez trakcji. Odnośnie podłączenia VCDS - serwis straszył, że mają to w logach i może być to powodem odrzucenia gwarancji...
Czy możesz wskazać w instrukcji gdzie pisze, że to chodzi o działanie przy ruszaniu ze skręconymi kołamiTom_O napisał(a):Nawet przy takiej pogodzie jak teraz ruszanie ze skręconymi kołami powoduje bezradne buksowanie i bardzo powolne rozpędzanie.
szczepan napisał(a):Czy możesz wskazać w instrukcji gdzie pisze, że to chodzi o działanie przy ruszaniu ze skręconymi kołamiTom_O napisał(a):Nawet przy takiej pogodzie jak teraz ruszanie ze skręconymi kołami powoduje bezradne buksowanie i bardzo powolne rozpędzanie.
maciek89 napisał(a):Pewna strata? Pomijalna w śliskich warunkach? Jeździłeś w ogóle autem ze szperą? Bo mam wrażenie, że nie.Właśnie na mokrym świetnie czuć jej działanie, a najlepiej na serpentynach- wjazdach na estakadę / wiadukt, jak dodajesz gazu i dzieje się magia. Oczywiście wciskając but w podłogę przy wyłączonym ESC przód przy 300 koniach rzuconych na przednią oś Ci wyjedzie ale dozując odpowiednio gaz poczujesz działanie mechanizmu. Warunek to się przełamać i dodawać gazu, bo inaczej nic z tego nie będzie. I auto przyspiesza, a nie tylko nie wpada w barierkę, a to jest różnica! To jest zupełnie coś innego niż XDS i to się czuje w kierownicy. Jeszcze lepiej niż w Cuprze czuć to w Megane III RS z pakietem Cup, gdzie jest szpera, bo tam działa naprawdę agresywnie.
maciek89 napisał(a):Rozumiem, też byłbym rozczarowany. Ale wiesz, Laguna dwójka jak na swoje czasy była dość przełomowym autemJeśli masz auto na gwarancji to czym się przejmujesz? Powiedz jakie masz wrażenia i niech chłopaki sprawdzają, a Ty w tym czasie weź Cuprę na jazdę testową i zobacz jak działa VAQ
janek1988 napisał(a):U mnie to jest widoczne najbardziej, jak pokonuję na skrzyżowaniu z kątem prostym, pokonuję zakręt na 2 biegu i jest mokro, wtedy 1 koło mocniej ślizga się i czuć takie przyhamowanie sygnalizujące kontrolką na tablicy.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość