Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak adaptera do śrub zabezpieczających w narzędziach

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak adaptera do śrub zabezpieczających w narzędziach

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 17:49

Cześć,

mam chyba dość nietypową sprawę, bo nie wiem czy mam się martwić czy nie. Od nieco ponad dwóch tygodni jestem posiadaczem Leona ST w wersji Xcellence. Jako że samochód był dostarczony z oponami letnimi to około 10 dni temu dokonałem wymiany kół na zimowe - kupiłem cały komplet: stalowe felgi, opony, śruby.

Dzisiaj robiąc porządek w bagażniku zauważyłem, że jedno z wytłoczonych miejsc na narzędzia pod podłogą bagażnika jest puste. Przyznam, że nie zwrócięm na to uwagi przy odbieraniu auta (to z podniecenia nowym pojazdem). Według instrukcji powinien się tam znajdować "adapter do śrub zabezpieczających przed kradzieżą koła". Obejrzałem sobie śruby zwrócone mi przez warsztat w którym wymieniałem koła i są to zwykłe śruby (jak np. tutaj: https://www.mador-opony.pl/environment/ ... 9e9cda.jpg) tylko oryginalne - z napisem "VW AG" wewnątrz.

Tutaj przechodzę do swojego pytania. Czy powinienem mieć jakieś śruby antykradzieżowe w swojej wersji wyposażenia (Xcellence + felgi DYNAMIC
MACHINED 30/4) i wraz z nimi ten adapter, czy też nie powinno jego być? Proszę o odpowiedź, bo nie znalazłem nigdzie takiej informacji, a nie chciałbym się zdziwić przy zakończeniu leasingu - teraz jeszcze mógłbym ewentualnie ścignąć zakład wulkanizacyjny, ale nie wiem czy jest sens.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Hiro
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Brak adaptera do śrub zabezpieczających w narzędziach

Postprzez bzykofm » 26 listopada 2017, 18:43

Hiro napisał(a):Według instrukcji powinien się tam znajdować "adapter do śrub zabezpieczających przed kradzieżą koła".

Możliwe, że nie miałeś w wyposażeniu śrub zabezpieczających (to chyba opcja), w takim razie nie było również adaptera. Instrukcja jest jedna bez względu na wyposażenie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 19:02

bzykofm napisał(a):
Hiro napisał(a):Według instrukcji powinien się tam znajdować "adapter do śrub zabezpieczających przed kradzieżą koła".

Możliwe, że nie miałeś w wyposażeniu śrub zabezpieczających (to chyba opcja), w takim razie nie było również adaptera. Instrukcja jest jedna bez względu na wyposażenie.

Dzięki za odpowiedź. Możliwe że tego nie miałem, ale chciałbym to jakoś potwierdzić. Zdaję sobie sprawę z tego że instrukcja opisuje wszystie możliwe warianty wyposażenia. Nie widziałem nigdzie tego jako opcji do wyboru w cenniku ani dealer mi tego nie proponował. Dlatego też pytanie dotyczy raczej osób które coś takiego posiadały - ten adapter i śruby - czy to była jakaś opcja, czy może (we w sumie najwyższym wariancie wyposażenia) był to standard?
Hiro
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 26 listopada 2017, 19:09

sruby zabezpieczajce wraz z nakladka do ich odkrecenia sa opcja za doplata

kod wyposazenia 1PE wheel bolts with anti-theft protection
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 19:42

miroA3 napisał(a):sruby zabezpieczajce wraz z nakladka do ich odkrecenia sa opcja za doplata

kod wyposazenia 1PE wheel bolts with anti-theft protection

Dzięki wielkie miroA3, to mnie uspokoiło nieco :) Chciałbym jedynie jeszcze (jeśi możesz) poznać źródło tej informacji bo tak jak pisałem nie widziałem nigdzie takiej opcji w cennikach.
Hiro
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 26 listopada 2017, 20:00

Chyba powinieneś mieć w standardzie taką plastikową "łapkę" do ściągania plastikowych zaślepek śrub (w tej piance na lewo od koła)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 20:34

maciek89, ja mam wszystko zgodnie z najnowszą instrukcją (str. 70 - zmiana koła)

http://www.seat-auto.pl/datamanual-manu ... _17_PL.pdf

oprócz tego adaptera (1) na który wyraźnie przewidziane jest miejsce w tej wytłoczce pod podłogą bagażnika. Stąd też mój niepokój...

Obrazek
Hiro
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 26 listopada 2017, 20:43

W tej instrukcji się nic nie zmieniło po lifcie, jest dokładnie to samo. Ta część jest oznaczona jako nr 6 czyli drucik do zdejmowania nasadki śruby (ZWYKŁEJ śruby). Bo w standardzie powinieneś mieć takie plastikowe kapturki na sruby. Natomiast jeśli nie masz śrub przeciwkradzieżowych no to trudno żebyś miał do nich przejściówkę :D
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 20:48

maciek89, drucik mam, kapturki też mam czarne, więc wszystko wskazuje zatem na to, że to miejsce w wytłoczce jest tylko źródłem mego niepotrzebnego stresu :-D
Hiro
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 26 listopada 2017, 20:50

wg ETKI leon 5F nie ma w ogole w opcji srub zabezpieczajcych

Obrazek

mozna takowe dokupic z modelu 1p ( normalnie jak widac producent podaje przy modelu 5F takowe ),

Obrazek

w leonie 1p mozna normalnie bylo wybrac w zamowieniu, sam tak mialem ( sruby po czasie i tak wywalilem, bo sie wyrabiaja )
tak jak pisalem, jest na to odpowiedni kod wyposazenia po VIN

Obrazek
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Hiro » 26 listopada 2017, 20:58

Dziękuję wszystkim za tak obszerne wyjśnienia (w szczególności wyciągi z ETKI). Jak widać gapiostwo i nie sprawdzenie przy odbiorze dokładnie samochodu napędziło mi dziś po południu niezłego stracha, że coś mi zaginęło, ale niesłusznie. Temat można uznać za zamknięty, jeszcze raz dzięki - będę mógł się w spokoju położyć spać dzięki Wam :brawo:
Hiro
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne