Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Vampire1984 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=Qyxq9-J_NAw
bzykofm napisał(a):Vampire1984 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=Qyxq9-J_NAw
Leon to akurat tutaj jest ST, więc nie do końca to porównanie jest miarodajne. ST nie należy do "większości hb".
maciek89 napisał(a):Jestem niemal pewny, że taki Clubsport ma ESP zestrojone zupełnie inaczej niż cywilny Golf, a dla jego nabywcy to plus, że rzuci trochę tyłkiem.No i na ESC off w takiej Cuprze można sobie na dużo pozwolić, ESP włącza się jak już naprawdę auto leci bokiem- w zwykłym Leonie chyba nie można takiego zachowania wymusić tylko nieco ograniczyć działanie systemów. BTW chyba ktoś wrzucał już tu na forum testy tej redakcji i Leona, który nie zachwycił w teście łosia
maciek89 napisał(a):chyba nie wyszła Ci na dobre ta przesiadka z Leona na rower.
Vampire1984 napisał(a):maciek89 napisał(a):chyba nie wyszła Ci na dobre ta przesiadka z Leona na rower.
Ale jaka przesiadka na rower oswiec mnie bo ja nic nie wiem o zadnym rowerze
( fakt nie moge juz tego edytowac by zmienic Leona na Golfa) - chodzilo mi o GTICS ktory wypada gorzej od zwyklego Puga majacego 130 koni standardowe zawiszenie a taki GCS ma 260KM sportowe zawieszenie itepe itede ble ble ble.. Zreszta wszystkie VWki Skody i Seaty bardzo slabo wypadaja w tych testach, odstaja jeszcze A3ki od ktorych szybciej zaczyna i konczy mijanke juz nawet Fiesta co jest smutnym wynikiem.
Pik napisał(a):W tych testach brakuje jednego ważnego parametru - prędkości WYJAZDU z testu. Nawet przy kiepsko zestrojonym zawieszeniu można tak ustawić ESP, aby zachowało względne bezpieczeństwo - po prostu system szybko interweniuje i wyhamowuje pojazd. Na wielu tych testach widać, jak mocno auta są spowalniane (i wtedy oczywiście łatwiej im pokonać test mimo wysokiej prędkości najazdowej). Oczywiście w autach usportowionych nonsensem byłoby spowalnianie przy każdym ostrzejszym manewrze, stąd np takie GTI wypada dość blado.
Vampire1984 napisał(a):A co to ma wspolnego ze mna? Uruchomilem dyskusje a tu jakies dziecinne teksty w autora postu ze rowerem ze bal sie wiecej niz 200km co nie maja nic wspolnego z tematem.
Za takie tksty to bany powinny i minusy leciec na porzadnym forum za odbieganie od tematu i obrazanie rowerzystow oraz osob ktore maja samochody ponizej 200KM jakby to ze maja slabsze od Waszych Cupr umniejszalo im oraz ich trosce o bezpieczenstwo wlasne...Parodia po prostu parodia.
Jako ze zadalem to pytanie prosze o osoby ktore sie znaja o skomentowanie takich testow i nie odbieganie od tematu oraz nie kierowanie osobistych uwag w stosunku do autorow postu co w zwyczaju ma robic to maciek czy os 2 posty wyzej
Pik napisał(a):W tych testach brakuje jednego ważnego parametru - prędkości WYJAZDU z testu.
trezor napisał(a):Pewnie masz rację, że można by je inaczej ustawić. Ale na swoim przykładzie stwierdzam, że nie chciałbym, żeby było inaczej. Choć może zaraz powiesz, że byłoby przecież bezpieczniej.
trezor napisał(a):Mam na swojej trasie do pracy jedno miejsce, gdzie (przy braku ruchu na drodze poprzecznej) wjeżdżam bez zwalniania na drogę główną. Jest tam studzienka, w którą prawie zawsze trafiam (na szczęście jest równa). I kiedy jest mokro na tej studzience w moim starym a4 (napęd 4x4, więc niby lepszy) zawsze włączało mi się ESP i odcinało mi gaz. W Cuprze nic takiego się nie dzieje. Bez dwóch zdań wolę ESP z Cupry, choć w A4 pewnie realnie było "bezpieczniej" ustawione.
trezor napisał(a):Ktoś kto kupuje auto pokroju GTI SportClub płaci właśnie za to, że samochód prędzej stanie trochę bokiem, niż włączy ESP.
Pik napisał(a):Pierwotnie test łosia miał testować jakość układu jezdnego/zawieszenia. Obecnie ten test nie spełnia roli, bo preferuje auta z nadgorliwie interweniującym ESP. Producentom zwyczajnie nie kalkuluje się dopracowanie zawieszeń, skoro można problem rozwiązać elektroniką. I na koszt klienta - bo hamulce wtrącające się przy każdym ostrzejszym zakręcie to większe zużycie paliwa, okładzin, tarcz itp. Zresztą to zjawisko nie dziwi przy zalewie wszelkiej maści suvów czy crossoverów z wysoko położonym środkiem ciężkości.
melbion napisał(a):Uhuuu kolegę Wampira strasznie zabolało, a ja w sumie nie miałem nic złego na myśli, rozpocząłeś wątek więc każdy ma prawo do swojej wypowiedzi.
melbion napisał(a):po pierwsze jak widać opony w leonie to Conti, które uważam za jedne ze słabszych opon na rynku (nawet moje zimówki nexena za 300PLN maja zdecydowanie mniejszy WH)
Vampire1984 napisał(a):"trezor napisał(a):Mam na swojej trasie do pracy jedno miejsce, gdzie (przy braku ruchu na drodze poprzecznej) wjeżdżam bez zwalniania na drogę główną. Jest tam studzienka, w którą prawie zawsze trafiam (na szczęście jest równa). I kiedy jest mokro na tej studzience w moim starym a4 (napęd 4x4, więc niby lepszy) zawsze włączało mi się ESP i odcinało mi gaz. W Cuprze nic takiego się nie dzieje. Bez dwóch zdań wolę ESP z Cupry, choć w A4 pewnie realnie było "bezpieczniej" ustawione.
A probowales jakims innym samochodem ale nowym, bo jak napisales stara a4 ktora nie dosc ze ma swoje lata ma juz zuzyte zawieszenie, samochodem o mocy min200KM FWD/AWD? Jestem ciekaw jak sie wtedy by zachowal w stosunku do Cupry.
feels3 napisał(a):Zwykły Golf z 1.0 TSI w tym teście łosia zalicza test z prędkością o 1km więksżą od Clubsporta, to chyba wszystko wyjaśnia
feels3 napisał(a):Zwykły Golf z 1.0 TSI w tym teście łosia zalicza test z prędkością o 1km więksżą od Clubsporta, to chyba wszystko wyjaśnia
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości