Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Krzywo ustawiona kierownica w nówkach

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Krzywo ustawiona kierownica w nówkach

Postprzez maro_e » 23 sierpnia 2016, 18:27

maro_e napisał(a):Ja dziś odebrałem nowego leona. rocznik 2015. też ma lekko w lewo kierownicę. Nie wiem czy to poprawiać ? Kupowałem w Warszawie mieszkam we Wrocławiu więc wycieczka w tej sprawie nie wchodzi w grę. Czy mogę to zrobić w ramach gwarancji w Wrocławiu ?

ASO na brucknera we Wrocławiu ustawiło bezpłatnie w ramach gwarancji. Fabrycznie było 2 stopnie w lewo. Dostałem wydruk potwierdzający ustawienie zbieżności.
maro_e
Stella
Stella

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez Rychu » 25 stycznia 2017, 21:34

Zgłaszałem w Plichta Gdańsk "Mikrozacięcia" na kierownicy i że od nowości mam krzywo kierownicę. Wyprostowali na gwarancji :) Jak ktoś będzie w trójmieście, to przy okazji można spróbować.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez dar3k » 8 stycznia 2018, 19:49

Miałem raz wykonywaną korektę w Euromotorze, wydawało mi się że jest OK. Kierownica jest jednak ciut za bardzo ustawiona w prawo (poprzedni serwis trochę przesadził), rzadko jeżdzę, częściej żona, nie zwraca na to uwagi.

Przy okazji dzisiejszej wizyty poinformowano mnie, że nie mogą dokonać korekty bezpłatnie (auto na gwarancji) ponieważ samochód ma 44tys przebiegu i już mogło się coś przestawić, należy zrobić pełną geometrię (250zł). Dealer Dynamica. Jeśli macie źle ustawioną koniecznie jedźcie do serwisu i sprawdzcie dokładnie po odbiorze. Ja sprawdziłem niedokładnie.
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback

Postprzez Oracle » 8 stycznia 2018, 20:01

dar3k napisał(a):Jeśli macie źle ustawioną koniecznie jedźcie do serwisu i sprawdzcie dokładnie po odbiorze

Taaa... :-P W Leonie mojej żony jest ten sam problem, co u większości (kierownica "przekoszona" w lewo) i pizduś (bo inaczej nazwać go nie można) z serwisu po jeździe próbnej pokazał mi przepiękny obrazek (źródło: VW), na którym to producent dopuszcza kilkustopniowe odchylenie kierownicy od pozycji "0"... Poza tym usłyszałem także bzdurne tłumaczenie jakoby elementy przedniego zawieszenia miały się jeszcze... "ułożyć"... Rzygać się chce... W każdym razie - uprzejmie poinformowałem tego ignoranta, że jeżeli zauważę jakieś nienormalne zużycie opon, to do niego wrócę po rekompensatę (całą rozmowę i przebieg reklamacji mam nagrane, jak i kąt kierownicy podczas jazdy przy znikomym przebiegu)...
Podobnie zresztą sprawa ma się z cieknącym spryskiwaczem tylnej szyby - w tym serwisie twierdzą, że to bezwładność płynu na ostrych zakrętach powoduje jego wyciekanie i w związku z tym nie widzą podstaw do wymiany (mimo, że producent sam już wprowadził nową wersję światła "STOP" ze spryskiwaczem, który jednak nie cieknie)...
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pablo83 » 8 stycznia 2018, 22:19

Ja z kolei mam inny problem z kierownicą, otórz przy uruchamianiu silnika, szczególnie po dobowej przerwie, kierownica sama gwałtownie "szarpie". Nie jest to jednak reguła. Zdarza się to średnio co czwarty raz. Też to macie? od czego to może zależeć?
pablo83
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST

Postprzez szadubaba » 9 stycznia 2018, 00:31

Tak czy mniej? :D

https://www.youtube.com/watch?v=dfMviq06XHw

ja nic takiego nie mam, nic sie samo nie rusza po uruchamianiu.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez mczelny2401 » 9 stycznia 2018, 09:51

szadubaba napisał(a):Tak czy mniej? :D

https://www.youtube.com/watch?v=dfMviq06XHw

ja nic takiego nie mam, nic sie samo nie rusza po uruchamianiu.

:D :D :D :D Dobre chyba bym zawału dostał
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dar3k » 9 stycznia 2018, 11:56

Jezusie, czegoś takiego nie doświadczyłem. Jeśli samochód posiada gwarancję fabryczną, to zdecydowanie powinieneś to zgłosić w serwisie. Poza tym trzymajmy się tematu wątku ;)
leon 5F FR
dar3k
Stella +
Stella +

Postprzez Ebec » 9 stycznia 2018, 22:24

Odnośnie gwarancji na zawieszenie/geometrie/zbieżność to w Polsce jest ona do przebiegu 8000km. Ja w swoim zdążyłem ustawić zbieżność na gwarancji (położenie kierownicy + zbieżność przód i tył był do wyregulowania). Jeśli bym przegapił moment i przekroczył 8k km to nie uznali by jako naprawy gwarancyjnej, ot taka ciekawostka :)
ObrazekObrazek
Ebec
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez Kusza » 9 stycznia 2018, 22:40

Ja w każdym nowym aucie przed odebraniem z salonu zlecam wykonanie zbieżności i zawsze jest jakaś korekta po fabryce.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez Pik » 9 stycznia 2018, 23:12

Też sprawdzałem geometrie, u mnie akurat była ok, jakaś tam drobna korekta. A koszt raptem 200 pln także nawet nie zawracam głowy gwarancją.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez dar3k » 10 stycznia 2018, 09:17

Gdzies konkretnie znajduja sie ta informacja?
Odnośnie gwarancji na zawieszenie/geometrie/zbieżność to w Polsce jest ona do przebiegu 8000km.

W ksiazce gwarancyjnej nie znalazlem takiego zdania.
leon 5F FR
dar3k
Stella +
Stella +

Postprzez Albert1988 » 10 stycznia 2018, 12:11

Ja mam ponad 30 tys i również kierownica lekko była przekrzywiona a wczoraj będąc w serwisie robili korektę ustawienia kierownicy w ramach gwarancji. Chociaż nadal nie jest idealnie ustawiona.
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Festexx » 10 stycznia 2018, 13:45

Ebec napisał(a):Odnośnie gwarancji na zawieszenie/geometrie/zbieżność to w Polsce jest ona do przebiegu 8000km. Ja w swoim zdążyłem ustawić zbieżność na gwarancji (położenie kierownicy + zbieżność przód i tył był do wyregulowania). Jeśli bym przegapił moment i przekroczył 8k km to nie uznali by jako naprawy gwarancyjnej, ot taka ciekawostka :)

To jakieś bajki, nigdzie w gwarancji nie ma takiego zapisu, poza tym możesz przez 2 lata walić z tytułu niezgodności towaru z umową i ich zapisy w gwarancji mogą sobie wsadzić między bajki.
Festexx
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR

Postprzez szadubaba » 10 stycznia 2018, 18:13

Zobaczcie na filmach z fabryki jak kierownice zakladaja, tego nie robi robot tylko Pedro & Juan i w czesci aut to kierownica jest krzywa a nie zbieznosc (no ale mozna to skorygowac zbieznoscia)
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 10 stycznia 2018, 18:59

pablo83 napisał(a):Ja z kolei mam inny problem z kierownicą, otórz przy uruchamianiu silnika, szczególnie po dobowej przerwie, kierownica sama gwałtownie "szarpie".

Skrzynia ręczna czy auto?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez pablo83 » 10 stycznia 2018, 21:27

Cobra_o7o napisał(a):
pablo83 napisał(a):Ja z kolei mam inny problem z kierownicą, otórz przy uruchamianiu silnika, szczególnie po dobowej przerwie, kierownica sama gwałtownie "szarpie".

Skrzynia ręczna czy auto?

ręczna,
i nie tak jak na filmiku wyżej :mrgreen:
ja bym to określił na "szarpnięcie w miejscu" tzn. bez obracania
pablo83
Stella +
Stella +

Postprzez Dest » 11 stycznia 2018, 12:03

Mozecie tez zglosic skrzypiace zawieszenie, maja procedure na to: rozbieraja zawieszenie smaruja a na koniec geometria, tylko wydluza to przeglad o 3 godz, i ciekawe na ile pomoze to smarowanie
Dest
Stella
Stella

Auto: 5f fr 1.4 act
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez szadubaba » 11 stycznia 2018, 16:39

I co przy okazji spieprza / niedokreca :)
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez michal84 » 12 stycznia 2018, 10:01

Festexx napisał(a):
Ebec napisał(a):Odnośnie gwarancji na zawieszenie/geometrie/zbieżność to w Polsce jest ona do przebiegu 8000km. Ja w swoim zdążyłem ustawić zbieżność na gwarancji (położenie kierownicy + zbieżność przód i tył był do wyregulowania). Jeśli bym przegapił moment i przekroczył 8k km to nie uznali by jako naprawy gwarancyjnej, ot taka ciekawostka :)

To jakieś bajki, nigdzie w gwarancji nie ma takiego zapisu, poza tym możesz przez 2 lata walić z tytułu niezgodności towaru z umową i ich zapisy w gwarancji mogą sobie wsadzić między bajki.
We Wrocławiu na Karkonoskiej nie ma nawet w dniu odbioru nowego auta. Cyt. szefa serwisu (taki z wąsem): A kto mi za to zapłaci, ja tego nie zrobię + sugestia że wymyślam w ładnych słowach.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Sturnn » 15 stycznia 2018, 22:16

Ja dziś otrzymałem od CARSED (salon i serwis Warszawa) informację, że geometrię gwarancja obejmuje do pół roku po zakupie auta. W moim przypadku leci 7 miesiac. Cena usługi - 400 zł dla mnie :D
Sturnn
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez piasektubyl » 16 stycznia 2018, 20:05

Sturnn napisał(a):Ja dziś otrzymałem od CARSED (salon i serwis Warszawa) informację, że geometrię gwarancja obejmuje do pół roku po zakupie auta. W moim przypadku leci 7 miesiac. Cena usługi - 400 zł dla mnie :D

Też pytałem w CARSED odnośnie tego jak wygląda sprawa z gwarancją na zawieszenie/ geometrie/ zbieżność i dostałem podobną odpowiedź, dokładnie:
Kontaktowałam z działem gwarancji i uzyskałam odpowiedz, zawieszenie 6 miesięcy lub 10tyś
Części regulacyjne – 6 miesięcy lub do 10tyś.
Wyważanie kół do 5 tysięcy.
piasektubyl
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez werbelikus » 16 stycznia 2018, 22:21

Dobrze że przeczytałem ten wątek, bo u mnie też kiera jest trochę krzywo. Przebieg auta to niecałe 7000 km, więc mieszczę się w widełkach na interwencję gwarancyjną :P
Jutro jadę do Bednarka w Łodzi na ustawienie, zobaczymy czy im się uda :D
werbelikus
Stella
Stella

Auto: LEON ST Xcellence

Postprzez Ebec » 16 stycznia 2018, 22:51

piasektubyl napisał(a):
Sturnn napisał(a):Ja dziś otrzymałem od CARSED (salon i serwis Warszawa) informację, że geometrię gwarancja obejmuje do pół roku po zakupie auta. W moim przypadku leci 7 miesiac. Cena usługi - 400 zł dla mnie :D

Też pytałem w CARSED odnośnie tego jak wygląda sprawa z gwarancją na zawieszenie/ geometrie/ zbieżność i dostałem podobną odpowiedź, dokładnie:
Kontaktowałam z działem gwarancji i uzyskałam odpowiedz, zawieszenie 6 miesięcy lub 10tyś
Części regulacyjne – 6 miesięcy lub do 10tyś.
Wyważanie kół do 5 tysięcy.

Moja informacja byla bledna o 2k km ale reszta sie zgadza :)
ObrazekObrazek
Ebec
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 14:34

Po wizycie okazało się, że odchylenie mieści się w normie producenta (ok. 1%) i nie ma co w tym grzebać. Geometria ustawiona ponoć idealnie, mogliby przestawić kierownicę o jeden ząbek, ale to mogłoby w dłuższej perspektywie pogorszyć sprawę. Dałem więc z tą konkretną rzeczą spokój. Doradca serwisowy kilkukrotnie zapewnił mnie, że nie ma to złego wpływu na zużycie ogumienia. Generalnie jestem bardzo zadowolony z wizyty w serwisie Bednarek, bo robiłem jeszcze parę innych rzeczy i wszystko zostało profesjonalnie doprowadzone do końca. Polecam :)
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez soolek » 17 stycznia 2018, 14:39

Nie przestawia się kierownicy, tylko robi zbieżność.

A mierzyli odchylenie? Ile stopni wyszło?
"Mój" Pan serwisant po mojej propozycji zmierzenia odchylenia (odnośnie normy producenta) bez dalszej dyskusji przystąpił do ponownej korekty zbieżności. I prawie mu się udało.
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 14:44

No zbieżność sprawdzili i podobno wszystko ok. Odchylenie w okolicach 1%, norma do 3% zdaje się czy coś w tym stylu :P Przy okazji przejechałem się nową Aroną (fajne autko!) i było dokładnie tak jak u mnie, więc te hiszpańskie typy chyba tak mają.
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez soolek » 17 stycznia 2018, 14:47

Ano mają, ale można to poprawić. Tzn. zależy jak bardzo jest odchylona kierownica, bo niektóre minimalnie tylko.
soolek
Signo
Signo

Auto: 5F FR ST

Postprzez werbelikus » 17 stycznia 2018, 14:52

U mnie rzeczywiście minimalnie, więc odpuściłem to. Jest wiele innych, ważniejszych problemów na świecie do rozwiązania ;)
werbelikus
Stella
Stella

Postprzez daffyx » 4 lutego 2018, 21:55

Witam. wczoraj udezyłem elementem podwozia w wytajacy metalowy fragment słupka we wjeździe , koło wpadło w dziurę w momecie gdy słupek był pod autem. słupek udeżył w miejsce gdzie przykręcowny jest wachacz . w wyniku tego kierownica przestawiła sie o kilka stopni. Czy możliwe jest ze da sie to wyregulowac czy raczej udezony element uległ jakiejsc deformacji i konieczna bedzie jego wymiana ? .
Ten element to chyba całe te "sanki" które są pod silnikiem.
Chciałem to zgłosić z AC ale kolega sugerował że może to zrobią w ramach gwarancji jeśli geometria zawieszenia sie przestawiła. auto z 2015 r i 30 tys przebiegu. ... ale widze że bez szans na gwarancję bo ona nie działa nawet w momęcie gdy samo sie to przestawi i nie ma śladów po udeżeniu.

... a czy wasze przestawione kierownice to efekt jakiegoś kontaktu zawieszenia z podlożem czy to sie tak już samo dzieje w tych Seatach?
SEAT LEON ST FR 1.4 TSI
daffyx
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez verton91 » 5 lutego 2018, 13:17

Przestawione kierownice to efekt nie dokladnego montazu kierownicy lub efekt nie dokladnego ustawienia zbieznosci w fabryce - w przypadku nowki.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez maszu1991 » 11 lutego 2018, 17:58

michal84 napisał(a):
Festexx napisał(a):

We Wrocławiu na Karkonoskiej nie ma nawet w dniu odbioru nowego auta. Cyt. szefa serwisu (taki z wąsem): A kto mi za to zapłaci, ja tego nie zrobię + sugestia że wymyślam w ładnych słowach.

To nie jest serwis , miałem nieprzyjemność styczności z nimi i choćbym następnym razem miał ku*** do granicy pchać to wolę niż skorzystać z usług tak zjebanego serwisu. Pracownicy są kompletnymi debilami i brak im podstawowej wiedzy.

A co do kierownicy to mam też minimalnie krzywo, ale póki co waham się czy warto to ruszać .
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Leon Cupra - lekko przekrzywiona kierownica

Postprzez mgralien » 18 września 2018, 21:09

Witam serdecznie,

szukam użytkowników forum, którzy posiadają Leona Cupre i spotkali się z problemem przekrzywionej kierownicy. Wiem, ze nasze drogi są zazwyczaj robione ze spadkiem do prawej strony, ale nawet na drogach które wydają się proste mam kierownicę ustawioną tak na 11:55. Może to problem 19" felg, może ten typ tak ma. Nie przypominam sobie żebym w coś uderzył a samochód ma kilka tysięcy przebiegu. Byłem raz w ASO, robili geometrię na gwarancji ale dalej mam mnie to irytuje. Ktokolwiek się z tym spotkał?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
mgralien
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: CFJA 2.0

Re: Leon Cupra - lekko przekrzywiona kierownica

Postprzez MichalO » 18 września 2018, 21:23

Jeździłem testową Cuprą i było tak samo jak piszesz. U mnie w ST FR jest również podobnie, a kilka osób na forum pisało, że u nich kierownica też jest krzywo w czasie jazdy na wprost.
MichalO
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ST

Postprzez mgralien » 18 września 2018, 22:38

Ehh no to nie brzmi to za ciekawie. Zastanawiam się czy jest sens z tym walczyć ale drugi raz w ASO to mi powiedzą że w coś uderzyłem. Dziwne bo przecież nie są to stare golfy składane z przystanków. Z jednej strony dobrze wiedzieć, że nie mam jakichś przywidzeń. Jednak z drugiej strony słabo że takie coś się zdarza. Poprzednio walczyłem z kierownicą w 8 letniej używce no ale przy takiej klasie to się nie spodziewałem :( Jak się komuś udało coś z tym zrobić to będę wdzięczny za podpowiedź :idea:
mgralien
Stella
Stella

Postprzez brzooza » 18 września 2018, 22:49

jeździłem cuprą 4drive na jeździe próbnej, miała delikatnie przekrzywioną kierownicę w prawo, i to samo mam w swoim leonie fr. naprawdę delikatnie w prawo ale jednak widać. no i auto jedno i drugie ściąga na prawo trzeba kontrować w lewo przy wyższych prędkościach. nie wiem wydaję się że tak ma być, a może i nie, nie wiem ale właśnie walczyć w aso o to... eh
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez bzykofm » 18 września 2018, 23:51

Nie ma tak być, kierownica musi być prosto. Miałem podobnie, geometria rozwiązała problem.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Pik » 18 września 2018, 23:55

Kokpit w 5F jest pod lekkim skosem, co powoduje wrażenie przekrzywienia kierownicy.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez mgralien » 19 września 2018, 09:03

Pik napisał(a):Kokpit w 5F jest pod lekkim skosem, co powoduje wrażenie przekrzywienia kierownicy.

U Ciebie też jest przekrzywiona w lewo?

Jak dla mnie to jest też inna kwestia. Mam wrażenie że to przekrzywienie w lewo to taka kontra. Jakby puścić całkowicie kierownice to zaczynam jechać w prawo. W ogóle temat ciekawy bo jak takie coś możliwe w nowym aucie. ASO na wizycie przyznało mi rację że jest krzywo i podobno z tym długo walczyli :/ Brzmi to trochę jak walka ze starym zawieszeniem co w niejeden krawężnik przywaliło. I niby mówili że teraz jest ok. No ale w ASO sobie życzą 300 zł. Ktoś z Was był na jakiejś niezależnej geometrii? Chyba że nie można gdzieś indziej. Podobno też 19 są czułe na nierówności drogi - tak mówili w ASO. Jak pisałem wczesniej, po walce w poprzednim aucie (geometrię robiłem chyba z 7 razy u różnych magików) w końcu się poddałem. Stwierdziłem, że pewnie bite to się nie uda. Tutaj miała być punkt 12 :twisted:
mgralien
Stella
Stella

Postprzez kamil2109 » 19 września 2018, 09:05

Ja mialem to samo, podczas jazdy na wprost kierownica lekko w lewo. Po dwóch wizytach w ASO Plichta i udowadnianiu ze wszystko jest ok,jazdach próbnych z poziomica na kierownicy , sprawdzaniu geometrii, za trzecim razem w końcu się udało. Ustawili kierownice po przez regulację drążków. Trafiłem na mechanika który wiedział odrazu o co chodzi bo mówił że to nagminny problem w grupie VAG i nie w jednym Leonie to ustawiał. Ja bym nie odpuszczał ASO aż to zrobią.
kamil2109
Stella
Stella

Region: pomorskie
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mgralien » 19 września 2018, 11:23

Mój też wyjechał z ASO Plichta no ale za daleko zeby tam jeździć. Spróbuję może powalczyć z nimi, ale kilka razy mi dali do zrozumienia że jest ok i to drogi są krzywe :/ ale z tego co piszecie to nie jest jakieś widzimisie. Chociaż pewnie zrzuca że przywaliłem w coś :/
mgralien
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 19 września 2018, 15:21

kamil2109 napisał(a): nagminny problem w grupie VAG

W skrajnych przypadkach kierownica potrafi odchylić się o nawet 20-30st. (miałem do czynienia z takim A5 2013 który przy ostrym wyjeździe z ronda skończył z kierownicą tak mocno odchyloną)
kamil2109 napisał(a):Trafiłem na mechanika który wiedział odrazu o co chodzi

W ODISIe jest specjalna procedura kalibracji ustawień kierownicy na wprost i czujnika kąta skrętu z użyciem urządzeń do ustawiania geometrii kumaty mechanik zrobi to zgodnie z procedurą i kierownica się wyprostuje... ale unikajcie samego przestawiania na drążkach (chyba że różnice są naprawdę minimalne) bo po jakimś czasie sterownik badając skrajne kąty lewo i prawo uzna iż samochód coś "niezbyt prosty jest" i może w niektórych przypadkach zapalić kontrolki wkurzając Was jeszcze bardziej.
Ostatnio edytowano 19 września 2018, 15:21 przez adrusek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączyłem tematy
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Albert1988 » 19 września 2018, 15:34

Ja ostatnio ponownie zgłosiłem krzywą kierownicę ale usłyszałem, że według nich jest ok a poza tym pewnie na coś najechalem i serwisant zobaczył zadrapanie na feldze i mówi, że to na pewno przez to. Tłumacze mu, że jak puszczę kierownicę to auto jedzie prosto to ten do mnie, że ESP koryguje tor jazdy. Ale chyba chodziło o to, że mają teraz w auto plaza promocję na ustawianie zbieżności i za wszelką cenę chciał, żebym to u nich zrobił.
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez mgralien » 19 września 2018, 16:53

mm.max - sory za duplikat

Z postów wynika że gwarancja na to jest 6miesiecy, więc mam jeszcze chwilę żeby powalczyć. Czy ktoś poleci jakieś ASO w Warszawie gdzie można z tym uderzyć? Może komuś to naprawili? U mnie CARSED nie rozwiązał problemu. Ostatecznie można jechać do Plichty ale to już gruba wyprawa i taniej by było zrobić gdzieś na miejscu :?
mgralien
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 19 września 2018, 17:19

Albert1988 napisał(a):ESP koryguje tor jazdy

Co za :bije: :bije:
Przekładnia kierownicza jak najbardziej ustawia się do jazdy na wprost nie ważne czy kierownica jest prosta czy nie ... ale uwielbiam takich ludków myślących że parę mądrych literek ESP, ASR, ABS itp itd zatka usta laikom ... ale nie znami takie numery :mrgreen:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez pinkibass » 19 września 2018, 18:26

mgralien napisał(a):mm.max - sory za duplikat

Z postów wynika że gwarancja na to jest 6miesiecy, więc mam jeszcze chwilę żeby powalczyć. Czy ktoś poleci jakieś ASO w Warszawie gdzie można z tym uderzyć? Może komuś to naprawili? U mnie CARSED nie rozwiązał problemu. Ostatecznie można jechać do Plichty ale to już gruba wyprawa i taniej by było zrobić gdzieś na miejscu :?

ASO Maran na Wroclawskiej. Ustawili mi kierownicę co do nie tyle stopnia, co minuty kątowej :)
Generalnie to niepozorne ASO bez salonu, ale mam bardzo dobre doświadczenia z 4 lat :)

Wcześniej inne ASO Euromotor walczyło z tym bezskutecznie, dodatkowo każąc płacić mi za geomertię. Zapłaciłem nie chcąc tracić nerwów i więcej moja noga tam nie postanęła :) A i tak dalej było źle, tylko w drugą stronę :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez mgralien » 19 września 2018, 19:31

pinkibass napisał(a):
mgralien napisał(a):mm.max - sory za duplikat

ASO Maran na Wroclawskiej. Ustawili mi kierownicę co do nie tyle stopnia, co minuty kątowej :)
Generalnie to niepozorne ASO bez salonu, ale mam bardzo dobre doświadczenia z 4 lat :)

Wcześniej inne ASO Euromotor walczyło z tym bezskutecznie, dodatkowo każąc płacić mi za geomertię. Zapłaciłem nie chcąc tracić nerwów i więcej moja noga tam nie postanęła :) A i tak dalej było źle, tylko w drugą stronę :)

No na forum pojawiają się dobre opinie o nich. Tam do nich normalnie w ramach gwarancji można jechać? Zrobili Ci to za pierwszym razem? Jak tak to przy jakim przebiegu? Dobrze wiedzieć że poradzili sobie bo myślałem o Euromotor albo AutoKomecie. Ale o pierwszych niewiele słychać, a drudzy daleko i mieszane opinie.
mgralien
Stella
Stella

Postprzez bigmazi » 19 września 2018, 19:48

U mnie na szczęście kierownica jest prosto. Ale jak czytam o Waszych problemach i przypominam sobie swoje problemy z serwisem Seata, to dochodzę do wniosku, że gorszych ASO niż grupa VAG to chyba nie ma. Ja wiem już na pewno, że więcej auta tej grupy nie kupię. A miałem już Ople, Renault. Nigdzie tak wyraźnie nie czułem, że ktoś za wszelką cenę chce mnie odesłać.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez pinkibass » 19 września 2018, 19:59

Niestety nie pamiętam jak to dokładnie było, bo już trochę czasu minęło. Z tego co kojarzę, to po prostu przy okresowym przeglądzie zgłosiłem że jest z tym problem. Nie przypomnę sobie teraz na 100% czy zrobili to za darmo, ale chyba tak. W każdym razie obyło się bez poprawek, po pierwszym razie było ok. To normalne ASO, więc można w ramach gwarancji :)

Pisałem kiedyś że najlepiej to zgłosić jak najszybciej, żeby nie było potem, że wyjechałeś w dziurę czy coś takiego.

Różnica taka, że u mnie z tyłu jest belka, no ale zakładam że skoro umieją to umieją :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Le0nZawodowiec » 19 września 2018, 22:40

Z moich obserwacji na podstawie mojego egzemplarza wynika ze to kierownica jest krzywo. Podlaczajac obdeleven kiedy sprawdzam czujnik skretu kierownicy, gdy kierownica jest mniej wiecej na godzinie 12:20 pokazuje 0°. Kręcąc maksymalnie w lewo jest 498°, oraz w prawo rowniez 498°. Auto jedzie na wprost i kierownica jest prosto a czujnik skretu ma okolo 13°.

Druga sprawa jest taka ze jak mialem usuniete adaptacje czujnika kata skretu to zapalal sie blad miedzy innymi wspomagania, i pomimo ze wspomaganie bylo to kierownica w ogole nie wracala na wprost. Moglem skrecic ja do oporu w lewo, puscic i auto samo toczylo kolka dopoki sam nie wyprostowalem. Zbieznosc itp byla ok.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne