Kusza napisał(a):Nic nie powie dealer i producent, jedynie tracisz gwarancję na układ wydechowy, cała reszta silnik itp normalnie jest nadal na gwarancji. Dopiero gdybyś zaczął ingerować przy silniku lub w jego osprzęt np. w filtr powietrza lub soft to wtedy tracisz gwarancję jak coś się stanie.
Wydech jest częścią wymienną tak jak np. klocki hamulcowe. Podobny temat przerabiałem w ASO Forda przy wymianie wydechu w Mustangu GT i nie ma z tym żadnych problemów tylko trzeba znać swoje prawa jako konsument.
PS. Jak ktoś się obawia utraty gwarancji np na wydech to na przegląd niech założy oryginalny, a po przeglądzie zmieni na tuning.
No widzisz i tu jest problem. Zwróciłem się z tym do VGP i dostałem odpowiedź taką jak napisałem - tracisz gwarancję na wymieniony element (szok) oraz w razie awarii na wszystko na co ten element miał wpływ (może nie literalny ale cytat z odpowiedzi). Co oznacza, że jest ryzyko, że wymieniając/dodając cokolwiek co oznacza ingerencję w fabryczne elementy narażasz się na pewne ryzyko. W tym wypadku kamerka, z tego co widzę nie wymaga cięcia kabli, ale jak padnie konsola multi to jak znam podejście VGP stwierdzą, że to przez nią.
Żeby było jasne - każdy decyduje sam co robi, ja tylko zwracam uwagę, że z gwarancją wcale nie jest tak kolorowo jak by się wydawało. Jak gwarant powie "Nie" to możesz sobie pisać, dzwonić, płakać, jęczeć ale może się skończyć tak, że jak nie pójdziesz do sądu to nie wygrasz.