Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Limak9 napisał(a):Ja, jeżeli jeszcze raz miałbym wybierać brałbym 4drive.
Limak9 napisał(a):Ja, jeżeli jeszcze raz miałbym wybierać brałbym 4drive.
wazon83 napisał(a):Ciekawa teza, ale w takim razie rozumiem, że unieważniasz wszelkie porównania osiągów na torze, chyba że obywają się w takim samym czasie. Tak czy inaczej poczekam na rzetelne porównanie Cupry 4drive z wersją fwd. Dopóki nie mam lepszych danych, stoję na stanowisku, że 4drive jest szybszy od Golfa R i Cupry 300 fwd.
I co wynika z tego artykułu? Poza tym, że pod koniec zeszłego roku Ford znalazł prawdopodobną przyczynę problemów ze spalaniem płynu chłodniczego. Czy będzie to ostateczne rozwiązanie? Nie wiadomo, ponieważ auta z poprawioną uszczelką dopiero wyjeżdżają na ulice. Zdaniem innych speców od projektowania silników problem z tym silnikiem nie leży w projekcie uszczelki tylko w bloku silnika, a w szczególności w systemie chłodzenie o otwartym płaszczu, za sprawą którego istnieje wolna przestrzeń między tulejami cylindra i pozostałą częścią bloku. W tych silnikach pod obciążeniem ma dochodzić do mikroruchów tulei cylindrowych, które prowadzą do rozszczelnienia uszczelki pod głowicą. Co ciekawe jednostka Forda bazuje na jednostce 2.3 turbo znanej już w maździe 6 mps, która również miała problemy ze spalaniem płynu chłodniczego.
Nie widzę dużych przewag w DSG 7. Gdy odsiać cały marketingowy bullshit o szybszych zmianach biegów, których nie widać, zostaje tylko jedna różnica - nadbieg 7. Fajny na autostradzie i na tym w zasadzie koniec.
Co do różnicy w cenie, mi wychodziło jakieś 40k zł więcej za podobnie wyposażone s3, które przekładało się na wzrost miesięcznej raty o jakieś 400-500 zł netto. Dolicz sobie do tego koszty serwisu premium i różnica zrobi się jeszcze większa. Bezpłatne przeglądy okresowe Audi pięknie odbija sobie na kosztach wymiany części eksploatacyjnych.
Nie mam, ale skoro proponujesz mi Superba jako alternatywę dla Cupry
maciek89 napisał(a):Jakie porównania na torze. Pokaż mi choć jedno. Nie lepszych danych tylko nie masz ŻADNYCH danych, od tego zacznijmyJak coś będziesz miał to podrzuć, bo jestem ciekaw.
Po pierwsze Cuprze też ucieka płyn chłodniczy, po drugie Twój stosunek do Focusa RS mówi sam za siebie- nie, bo nie. Tak jakby silnik Cupry był śmigającą perfekcją.Wypożyczasz auta, pozbywasz się przed gwarancją- tu można zaryzykować
Silnik Cupry jeden się już u nas wysypał. I jedno DSG. Mój czasem wpada w dziwne wibracje- na pewno to sprzedam przed końcem gwarancji.
Ja po tym jak japończyk mi zaczął kuleć to uznałem, że nieważne, czy koreańczyk, czy nudny vag, czy ruska łada. byle była gwarancja na te chociaż 3 lata i wszytko mi jedno. taką mamy teraz motoryzacje- są auta podwyższonego ryzyka ale jest i loteria.
Kolego zadam jeszcze raz to pytanie. Czy Ty w ogóle czytasz to, co napisałem zanim odpowiesz?Dość wyraźnie napisałem, że DSG7 właśnie nie byłoby dla mnie powodem żeby dołożyć do S3. Pomimo, że skrzynia ma lepszy soft, co przyznał uczciwie użytkownik Cupry 300 4Drive po przejażdżce Golfem R w topicu o Cuprze. Ja nie jeździłem, więc nie mogę tego potwierdzić. Wierzę, że tak jest ale to dla mnie mało istotne. Na lepsze spalanie mógłbyś liczyć tylko i wyłącznie przy jeździe z bardzo wysokimi prędkościami. W prasie było porównanie Golf R Variant vs C300 4D i niespodzianka- Cupra w teście spaliła mniej pomimo DSG6.
Części są w świetnej większości te same. Przynajmniej te typowo eksploatacyjne. Nic też nie stoi na przeszkodzie żeby serwisować S3 w ASO Seata- gwarancję masz zachowaną. Ja jeżdżę do seata ze swoimi materiałami- olej, filtry, tarcze, klocki, świece zapłonowe- to wszystko jest takie samo jak w s3. koszt serwisu nie jest większy.
No właśnie nic Ci nie proponowałem. Napisałem, że Cupra ST nie będzie tak praktyczna jak Superb w dieslu i nie będzie dawać tyle frajdy co Focus RS, czy Mustang, a jest swojego rodzaju dobrym kompromisem pomiędzy takimi autami.
Limak9 napisał(a):Może jak wejdzie marka Cupra to tam będą takie rarytasy za odpowoednienwieksze pieniądze.
maciek89 napisał(a):Natomiast jeśli szukałbym niezawodnego auta, na którym naprawdę mógłbym polegać to z pewnością nie byłby to Seat, a Lexus
tomek13 napisał(a):Gdybym miał do wyboru w 5d wersji bez wątpienia wybrałbym napęd 4drive. FWD przy takiej mocy i momencie (może też i opony dokładają na minus - nokian 225/40/18 wr a4 na zimę) to porażka. Chcąc jechać dynamiczniej (bez przesady) wszędzie traci się przyczepność. Pytanie tylko czy kiedykolwiek będzie dostępne 4drive w 5d? "Przypuszczam, że wątpie"
trezor napisał(a):Jeśli chcecie żeby ta dyskusja była choć trochę merytoryczna, to nie wymieniajcie wad cudzych samochodów, ale zalety swoich. Bo to, że ktoś uważa, że najważniejsze to być pierwszym spod świateł, dla kogoś innego może nie mieć żadnego znaczenia, za to mniejsze spalanie może mieć. I odwrotnie.
maciek89 napisał(a):Nadsterowność i wyrzucenie tyłka to bez problemu się robi w Cuprze FWD, auto w trybie Cupra.I jest przy tym sporo zabawy. Oczywiście bez ręcznego
.
trezor napisał(a):Przyznam, że śmieszą mnie takie dyskusje.
Czy komuś kto wybrał 4x4 i jest z tego zadowolony można udowodnić, że źle zrobił? A czy temu kto wybrał FWD i jest zadowolony, da się wmówić, że z 4x4 byłoby mu lepiej?
Miałem już samochody z każdym napędem, z czego 4x4 najdłużej. A mimo to tym razem wybrałem FWD. I jestem z tego baaaardzo zadowolony.
Oczywiście trudniej w nim o trakcję, ale operowanie gazem daje mi przyjemność. W quattro gaz w podłogę i zawsze była trakcja, ale nuda straszna. Jedyna rzecz która mnie wkurza w FWD, to WH. Ale i z tym zaczynam sobie całkiem dobrze radzić.
Jeśli chcecie żeby ta dyskusja była choć trochę merytoryczna, to nie wymieniajcie wad cudzych samochodów, ale zalety swoich. Bo to, że ktoś uważa, że najważniejsze to być pierwszym spod świateł, dla kogoś innego może nie mieć żadnego znaczenia, za to mniejsze spalanie może mieć. I odwrotnie.
wazon83 napisał(a):maciek89 napisał(a):Nadsterowność i wyrzucenie tyłka to bez problemu się robi w Cuprze FWD, auto w trybie Cupra.I jest przy tym sporo zabawy. Oczywiście bez ręcznego
.
Wciąż to nie powerslide, tylko zarzutka tyłem po odjęciu gazu.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości