Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak wyjąć panel klimatyzacji?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak wyjąć panel klimatyzacji?

Postprzez Konrad_B » 7 marca 2018, 22:05

Witajcie koledzy! Mam pytanie czy jesteście w stanie powiedzieć mi jak ściągnąć panel klimatyzacji w przedlifcie rocznik 2015.
Niestety ale skrzypienie tego elementu doprowadza mnie do szału i chciałbym coś zrobić w tej kwestii.
Dodam iż jest to wersja bez zamykanego schowka pod climatroniciem.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Konrad_B
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Jak wyjąć panel klimatyzacji?

Postprzez Calak » 7 marca 2018, 22:30

Najpierw pociągnij w górę dynamicznie cały mieszek od biegów. Zejdzie Ci bez większego problemu. Potem pociągnij za schowek pod panelem klimy i powinny Ci wyskoczyć razem i schowek i panel. Wszystko jest na zatrzaski
Calak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez Konrad_B » 7 marca 2018, 22:31

Dziękuje Ci z całego serca, jutro zdam relacje jak poszło;)
Konrad_B
Stella +
Stella +

Postprzez Calak » 7 marca 2018, 22:44

Powodzenia :-D
Calak
Signo
Signo

Postprzez Konrad_B » 10 marca 2018, 16:44

Podjąłem się dzisiaj operacji ściągniecia panelu. Wszystko przebieglo bez problemu chociaż na początku miałem lekkie zawahanie bo przy wyciąganiu poszczególnych elementów trzeba użyć trochę siły. Przy ściąganiu mieszka skrzyni biegów tak jak zaznaczyłeś trzeba zdecydowania i ładnie schodzi. Aczkolwiek początkowo myślałem że wyrwę poszycie mieszka, na szczęście to tylko wrażenie. Jeżeli chodzi zaś o skrzypienie panelu klimatyzacji to wyciągnąłem panel i skręciłem je mocniej dodatkowo podkleiłem taśmą z pianką wewnętrzne plastiki przy mocowaniach z panelem. Póki co po pierwszej przejażdżce jest duża różnica na plus. Jeszcze raz dziękuję:)
Konrad_B
Stella +
Stella +

Postprzez KaKi_7 » 21 marca 2018, 00:25

Witam panowie! Mam identyczny problem ze skrzypiącymi plastikami i również zastanawiam się czy nie zająć się tym sam. Lecz mam ostatni rok gwarancji. Jak myślicie jeśli oddam go do ASO powinni to zrobić w ramach gwarancji? Dużo osób mówi mi że powinni to zrobić tylko że będą mnie chcieli spławić i że z nimi trzeba twardo i konkretnie. Czekam na wasze zdanie na ten temat.
KaKi_7
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Calak » 21 marca 2018, 12:48

KaKi_7 napisał(a):Witam panowie! Mam identyczny problem ze skrzypiącymi plastikami i również zastanawiam się czy nie zająć się tym sam. Lecz mam ostatni rok gwarancji. Jak myślicie jeśli oddam go do ASO powinni to zrobić w ramach gwarancji? Dużo osób mówi mi że powinni to zrobić tylko że będą mnie chcieli spławić i że z nimi trzeba twardo i konkretnie. Czekam na wasze zdanie na ten temat.

Jak znam życie to panowie w ASO nie zdiagnozują nic niepokojacego :? Zawsze spróbować mozesz to nic nie kosztuje. Natomiast jak podejmiesz się sam pozbycia się problemu to uważam, że zabieg nie jest skomplikowany, a zrobisz sobie to dokładniej niż w serwisie. Takie moje spostrzezenie :-)
Calak
Signo
Signo

Postprzez mar » 21 marca 2018, 13:15

Z mojego doświadczenia (dość dużego) ze skrzypiącymi różnymi częściami wewnątrz pojazdu wiem, że jak sam sobie tego nie zrobisz to w ASO w najlepszym przypadku pomogą Ci na chwilę. Niesety zdarzyło mi się również dwukrotnie, że interwencja ASO jeszcze pogorszyła sytuację. Tak jak przedmówca polecam zatem samemu zająć się problemem.
mar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Xperience

Postprzez KaKi_7 » 21 marca 2018, 16:28

Spróbuje jechać z tym do ASO jeśli mnie spławią będę robił to sam. Dzięki panowie za szybka odpowiedź! Pozdrawiam
KaKi_7
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Konrad_B » 21 marca 2018, 18:38

Trzymam kciuki byś rozwiązał sprawę! Ja krótki czas po samodzielnym demontażu części jestem zadowolony połowicznie. Mianowicie po demontażu i skręcenia śrub w panelu klimatyzacji (zwykłym krzyżakiem) natrafiłem na ścianę w postaci małych śrubek - coś w stylu małych torxów. Jeżeli ktoś będzie znał dokładną nazwę tych śrubek będę wdzięczny. Skrzypienia troszkę ustały przynajmniej te wydobywające się z bocznych fragmentów panelu. Jednakże cały czas zdarzają się skrzypienia w okolicy środkowego pokrętła. Jeżeli docisnę plastik w tamtych okolicach problem ustępuje.
Konrad_B
Stella +
Stella +

Postprzez Calak » 21 marca 2018, 19:11

No już widzę jakby to mieli w ASO robić :D :-P
Calak
Signo
Signo