Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rysy na listwie pionowej drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rysy na listwie pionowej drzwi

Postprzez misiol » 24 marca 2018, 14:43

Witam,

Ostatnio zauważyłem dwie dość spore ryski na listwie pionowej drzwi od strony pasażera. Na pierwszy rzut oka listwy wyglądają na plastikowe.

Jako że samochód jest nowy (rok 2017) i ciągle jeszcze na gwarancji. Mam zatem pytanie jak najoptymalniej podejść do tematu. Czy te listwy to jest element wymienny, i czy ASO w ramach gwarancji bądź za dopłatą wymieni mi ten element?

Czy może próbować to zrobić w ramach ubezpieczenia AC, albo po prostu jakoś to zamaskować kredką?

Załączam kilka zdjęć poglądowych:

https://imgur.com/a/zeaj1
misiol
Stella
Stella

Auto: Leon 5f
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Rysy na listwie pionowej drzwi

Postprzez AleX » 24 marca 2018, 15:19

Te elementy rysują się od samego patrzenia. ASO nic tu nie wymyśli, a już napewno "na gwarancji" nic nie zdziałasz.
AleX
Signo
Signo

Auto: Cupra300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez facet03 » 24 marca 2018, 15:25

Najlepiej wypolerować i zabezpieczyć folią :)
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez Oracle » 24 marca 2018, 16:17

misiol napisał(a):Ostatnio zauważyłem dwie dość spore ryski na listwie pionowej drzwi od strony pasażera.

Ot, pasażer flejtuch przepotworny... :-( Elektryczny pastuch na tym elemencie mógłby rozwiązać problem macania... :-P

A tak poważnie, to są to po prostu efekty chamskiego mycia - co zresztą potwierdza kolisty kształt zarysowań...

W Leonie mojej żony (2014) czegoś takiego nie ma, bo od początku byliśmy świadomi potencjalnych problemów i swoje samochody myjemy w sposób profesjonalny i rytualny (mimo braku czasu na takie z pozoru dup...e)... 8)

Ale spokojnie, to nie tylko problem Leona, ale wręcz globalny - co lepsi "fachowcy" podczas mycia są w stanie porysować nawet szyby... :wink:

Zaradzić można na to tak:

https://www.youtube.com/watch?v=fg0EwlmNods

...potem natomiast jakaś powłoka, albo po prostu nakleić na to jakąś folię i tyle. :-)
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Konrad_B » 24 marca 2018, 18:52

Być może da się to jakoś wypolerować. Mam ten sam problem w zasadzie był już w dniu odebrania auta w salonie.
Konrad_B
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez facet03 » 24 marca 2018, 19:01

Te słupki rysują się od patrzenia, dlatego najlepiej wypolerować na lustro i folia na to, oklejenie tak małego elementu nawet u profesjonalistów jest niedrogie..
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 24 marca 2018, 20:00

Heh, moim zdaniem jak komuś takie ryski na plastiku przeszkadzają to jest paranoja, a jeśli zamierza jeszcze polerować i zabezpieczać folią to już nie wiem jak to nawet nazwać... :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Konrad_B » 24 marca 2018, 20:09

Niektórzy chcą by w najmniejszym detalu ich auto cieszyło oko i nic do tego nikomu.
Konrad_B
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez B3N » 24 marca 2018, 20:17

Panie...takie rzeczy to tylko do Detailerów, oni mają do tego umiejętności i specyfiki jak Ci to przeszkadza.

A jeśli chodzi o rysy to ewidentnie Twoja wina, ASO nic nie pomoże a gwarancja to raczysz żartować. Porysowałeś sobie elementy nieumiejętnym myciem i tyle :)

Rozwiązanie: Udaj się na detailing jak Ci to przeszkadza.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez facet03 » 24 marca 2018, 20:46

B3N napisał(a):Panie...takie rzeczy to tylko do Detailerów, oni mają do tego umiejętności i specyfiki jak Ci to przeszkadza.

A jeśli chodzi o rysy to ewidentnie Twoja wina, ASO nic nie pomoże a gwarancja to raczysz żartować. Porysowałeś sobie elementy nieumiejętnym myciem i tyle :)

Rozwiązanie: Udaj się na detailing jak Ci to przeszkadza.

Nieumiejętne mycie nie ma za bardzo tutaj znaczenia, one naprawdę rysują się od przetarcia delikatna szmatką..
Forum zrzesza frików, u nas to jeszcze w miarę spokojnie , byś musiał wejść na kosmetykaaut i zobaczyć co tam ludzie robią :)
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez misiol » 25 marca 2018, 09:28

Dzięki za informacje. Chyba macie rację, że najlepiej będzie to spróbować przykryć przez detailera.

W takim razie pytania pomocnicze, czy ktoś mógłby polecić sprawdzoną firmę na Górnym Śląsku która mogła by się tym zająć? Słyszałem o MRC Detailing z Katowic.
I druga sprawa, ile taka usługa orientacyjnie mogłaby kosztować, wypolerowania, usunięcia rysek, i zabezpieczenia tych listew?
misiol
Stella
Stella

Auto: Leon 5f

Postprzez flito » 25 marca 2018, 12:37

Jeśli masz czas to podjedź do Kuro Detailing do Krakowa - gwarantuje że zrobią robotę
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez maciek89 » 25 marca 2018, 15:53

Zdania są różne- zwykle takie, że za tę cenę można oczekiwać lepszej jakości. Natomiast te słupki się banalnie poleruje ale zaraz znowu się pojawią rysy (to się chyba nawet od pędu powietrza rysuje :D ). Dlatego albo olać temat albo okleić w folię czarny połysk (lub czarna satyna, która się nie porysuje)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Albundy » 25 marca 2018, 19:54

Witam kolegów na Śląsku ja szczerze polecam Unikat Car Spa z Łaziska Górne właściciel mega facet wszystko wyjaśni nie skasuj jak za zboże możesz powiedzieć że jesteś ode mnie nie ma żadnego problemu. Oni uratowali mi Focusa po szkodzie parkingowe porysowany bez malowania. A Leon u niego w ceramikę się ubrał. Naprawdę polecam nie jest to mój kumpel uprzedzam komentarze. Zobacz jego profil na fejsie sam ocenisz.

-- 25 marca 2018, 19:54 --

Co do oklejanie to okleja się to folia przezroczysta samo regenerujący pod wpływem ciepła. Słupki te są zrobione z poliwęglanu i rysują się naprawdę od patrzenia w focusie zastosowany był twardy wosk 2 warstwy na to i niestety po 6 miesiącach gdzie nigdzie widać delikatne ryski za 5 miesięcy znów jadę na nakładanie wosku i tym razem już folia pójdzie. Wiedza z tego spa dla furek motorówka i helikopterów ratownictwa medycznego
Albundy
Stella
Stella

Auto: Seat Leon st
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez facet03 » 27 marca 2018, 14:34

facet03
Cupra
Cupra

Postprzez Suraaaj » 27 marca 2018, 16:24

To jest ten pianoblack, ja brałem też nowe auto 10 dni temu, to też na to zwróciłem uwagę, facet w salonie mi pokazał 5 innych samochodów które oczekiwały na odbiór przez klientów i każdy miał mikro ryski. Nic z tym nie zrobisz. Jedyna opcja to car detaling i oklejenie słupków folią bezbarwną. To też planuję zrobić w przyszłym tygodniu
Suraaaj
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez Cobra_o7o » 5 kwietnia 2018, 23:17

Pik napisał(a):Heh, moim zdaniem jak komuś takie ryski na plastiku przeszkadzają to jest paranoja, a jeśli zamierza jeszcze polerować i zabezpieczać folią to już nie wiem jak to nawet nazwać... :-P

Wredotą producenta. Wiadomoże to szybko przestanie być ładne. W środku jakoś utrzymuję piano pianem ale jest to cholernie uciążliwe.
Lusterka i te słupki już nie są piano bo one takie są do pierwszego mycia z owadów.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Pik » 6 kwietnia 2018, 00:06

Ja to chyba mam obniżoną wrażliwość estetyczną, bo ryski na piano jakoś mi nie przeszkadzają. Wiem, że są, ale na co dzień się z bliska nie przyglądam, a z odległości paru metrów tego i tak nie widać. Nawet palcem nie kiwne żeby coś z tym zrobić... 8)

Ale rozumiem osoby lubiące mieć auto wyglądające jak "prosto z salonu".
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Cobra_o7o » 6 kwietnia 2018, 00:45

A ile piano jest na dziobie najnowszego Civika - to powinno być ścigane z urzędu :wink:
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne