Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Co do spalania to widzę, że jest bardzo wrażliwy na styl/ warunki jazdy. Dzisiaj w dużych korkach trasa 15 km w 50 minut to 10.4 l/h. Parę tygodni temu na słowackiej autostradzie pomylily mi się limity i turlałem się 100/h to odcinek 60 km wyszedł 4,9. Autostrada 300 km w 2:40h to 6,4 l Komputer bardzo dokładny, kalkulacje na stacji dają taki sam wynik.-SajmoN- napisał(a):To spalanie trochę duże. Ja mam 1.8, 180 km, FR ST. Do tej pory 500 km. Spalanie według komputera 8,3 litra. Jazda 70 % krótkie trasy, na razie spokojnie docieram
-SajmoN- napisał(a):No to te 6 litrów z hakiem to jest chyba wynik do przyjęcia. Ja ciekaw jestem, ile naprawdę wyjdzie u mnie przy pierwszym tankowaniu. Na 1,8 zdecydowałem się świadomie. Miałem wcześnie okazję testowo jeździć 1.5 TFSI, 150 KM ale stwierdziłem że to nie będzie to... Z tego co wyczytałem tu i tam 1.5 i 1.8 nie różnią się aż tak diametralnie spalaniem. Te 180 KM jest w porządku, parę raz mocniej przycisnąłem i auto idzie jak burza. Jak będę mieścił poniżej 9 litrów będzie OK. Wcześniej miałem diesla 2.0, 160 KM i wychodziło 7,5. W korkach nie jeżdżę zbyt często
Ktoś tu pisał coś innego:Lasin napisał(a):Niestety serwisy wrocławskie ASO Seata mają bardzo słabą opinię i niechcą akceptować własnych materiałów.
Ooo dzięki, to jakaś nowość. Po weekendzie do nich zadzwonię i dam znać jak poszło.servo napisał(a):Ktoś tu pisał coś innego:Lasin napisał(a):Niestety serwisy wrocławskie ASO Seata mają bardzo słabą opinię i niechcą akceptować własnych materiałów.
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php? ... ad#p732644
-SajmoN- napisał(a):No to te 6 litrów z hakiem to jest chyba wynik do przyjęcia. Ja ciekaw jestem, ile naprawdę wyjdzie u mnie przy pierwszym tankowaniu. Na 1,8 zdecydowałem się świadomie. Miałem wcześnie okazję testowo jeździć 1.5 TFSI, 150 KM ale stwierdziłem że to nie będzie to... Z tego co wyczytałem tu i tam 1.5 i 1.8 nie różnią się aż tak diametralnie spalaniem. Te 180 KM jest w porządku, parę raz mocniej przycisnąłem i auto idzie jak burza. Jak będę mieścił poniżej 9 litrów będzie OK. Wcześniej miałem diesla 2.0, 160 KM i wychodziło 7,5. W korkach nie jeżdżę zbyt często
Lasin napisał(a):Minusy:
1.Szum koło słupka B powyżej 100 km, objechałem trasę wakacyjną i wybieram się do ASO.
2. Pojedynczy stukot podczas cofania. Cos jak klocek/ szczeki. Raz stuknie i cisza
3. Na nierównościach lub kostce cos zaczyna czasem skrzypieć, na razie jeszcze nie drażni
4. Duże spalanie w mieście, w korkach okolo 9 l
Już jestem umówiony na Karkonoskiej we Wrocławiu. Za wymianę , filtr + korek liczą 250 zł. Zostawiam odrazu auto by spróbowali usunąć szum i stukot. Zaplanowany odbiór auta na piątek. Dam znać jak poszłoLasin napisał(a):Ooo dzięki, to jakaś nowość. Po weekendzie do nich zadzwonię i dam znać jak poszło.servo napisał(a):Ktoś tu pisał coś innego:Lasin napisał(a):Niestety serwisy wrocławskie ASO Seata mają bardzo słabą opinię i niechcą akceptować własnych materiałów.
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php? ... ad#p732644
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
dudek_jd napisał(a):1.8 to raczej bliżej do 2.0 cupry względem spalania niż 1.5. To jest dopiero silnik który jest wrażliwy na styl jazdy. Ja mam 30k przejechane i poniżej 8 na trasie to trzeba serio emerycko jeździć
Tzn. wolno czy mądrze ?Oracle napisał(a):wcale nie jadąc jak emeryt
Oracle napisał(a):dudek_jd napisał(a):Najwyraźniej jest tak jak piszesz, bo kiedy w oczekiwaniu na mój samochód jeździłem Leonem żony z tym silnikiem (z kompletem pasażerów), to na tzw. trasie przeważnie miałem spalanie 6-6,4L wcale nie jadąc jak emeryt. Spalanie długookresowe miałem równe 6,8L/100km bez uprawiania żadnego ecodrivingu, nie korzystając ze Stop&Start, z włączoną klimatyzacją, podgrzewanymi siedzeniami kiedy to było potrzebne, i w większości wypadków wyprzedzając w takim stylu, że pod koniec manewru miałem prędkość spooooro () większą od dozwolonej.
Bywało także, że dało się zejść do spalania na poziomie 5,5L/100km (nie z górki, tylko w obie strony, również z kompletem pasażerów i bez żadnych "zabiegów" mających na celu oszczędzanie paliwa - przy prędkości średniej 48km/h) - jak widać, da się jechać oszczędnie nawet z tym silnikiem, tylko trzeba jeździć mądrze, a nie jak większość polskich kierowców.
Chyba dobrze rozumiem, że te rozważania dotyczą 1,8 ? Moje skromne 1.2 nie ma problemu by na autostradzie, na dlugim dystansie majac srednia 120 km/h zamieścić sie w 7 l.dudek_jd napisał(a):Oracle napisał(a):dudek_jd napisał(a):Najwyraźniej jest tak jak piszesz, bo kiedy w oczekiwaniu na mój samochód jeździłem Leonem żony z tym silnikiem (z kompletem pasażerów), to na tzw. trasie przeważnie miałem spalanie 6-6,4L wcale nie jadąc jak emeryt. Spalanie długookresowe miałem równe 6,8L/100km bez uprawiania żadnego ecodrivingu, nie korzystając ze Stop&Start, z włączoną klimatyzacją, podgrzewanymi siedzeniami kiedy to było potrzebne, i w większości wypadków wyprzedzając w takim stylu, że pod koniec manewru miałem prędkość spooooro () większą od dozwolonej.
Bywało także, że dało się zejść do spalania na poziomie 5,5L/100km (nie z górki, tylko w obie strony, również z kompletem pasażerów i bez żadnych "zabiegów" mających na celu oszczędzanie paliwa - przy prędkości średniej 48km/h) - jak widać, da się jechać oszczędnie nawet z tym silnikiem, tylko trzeba jeździć mądrze, a nie jak większość polskich kierowców.
Może jeszcze frytki do tego panie profesorze. Średnią 48 to trzeba jechać nieprzekraczajac 100. Wtedy auto jest oszczędne. Mój rekord to 4.7 tylko co z tego jak całą drogę jechałem 80. Wrocław - Warszawa , srednia 132 spalnie 9.2. Jak jeździsz według Ciebie mądrze czyli w granicach limitów i od czasu do czasu wyprzedzanie to owszem ale przy jeździe 120-140 I szybciej to poniżej 8 zejść się nie da chyba że na holu u kolegi. Cudów nie ma, to że na 100 kilometrów 2 przejdziesz z prędkością 130 to nie znaczy że spaliłes 6l jeżdżąc 130...
Skrzynia jest 6 biegowa. Co do samej jazdy to wydaje mi się ze jest podobnie jak w moim poprzednim aucie 1.9tdi 130 km. Tamto jednak było 200 kg cięższe. Silnik cichutki, szyby i uszczelki mi szumią. Gdyby nie cena to też bym kupił 1.8 nie ogladajac się na spalanie. Do jazdy dom- praca i kilka razy w roku tras wystarczy, ale nic ponadto.dudek_jd napisał(a):tak, mi chodzi o 1.8. Jakby 1.2 tyle paliło to jaki byłby sens jego kupowania? Trochę śmieszny taki traktorek w takim większym aucie ale cóż- znak czasów. A jaka skrzynia tam siedzi, 6 biegów? Jak z głośnością silnika?
szczepan napisał(a):1.2 jest tak samo dobry jak 1.8 Zależy tylko czego się oczekuje.Dla jednych 1.2 jest wystarczający aby sprawnie się poruszać, dla innych to śmieszny traktorek. Tylko co w tym śmiesznego ?
Aktualizacja:Lasin napisał(a):Co do szumów to w piątek przejechałem się na fotelu pasażera. Jak dla mnie różnica jesy duża. O wiele mniej szumów. Kierowca również potwierdził ze mocniej szumi niż na fotelu kierowcy. We wtorek ASO.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Porównac z innymi Seatami, zgłosić się do innego ASO. Jeśli jesteś z okolic Wrocławia (po serwisie na Karkonoskiej wnoszę, że tak może być) - możemy porównać hałas u Ciebie i u mnie. U mnie natężenie dźwięków po stronie pasażera i kierowcy wydaje się takie same.Lasin napisał(a):Niestety Panowie twierdzą że moj Seat szumi tak jak inne i nic nie zamierzają z tym robić. Zgłosić sprawę do innego ASO ?
Tak jestem z Wrocławia. Auto jeszcze w serwisie, odbieram jutro. Umówię się z nimi na jazdę innym Seatem. Jeżeli będą odnawiać będę Cię szukał. Dzięki za pomocservo napisał(a):Porównac z innymi Seatami, zgłosić się do innego ASO. Jeśli jesteś z okolic Wrocławia (po serwisie na Karkonoskiej wnoszę, że tak może być) - możemy porównać hałas u Ciebie i u mnie. U mnie natężenie dźwięków po stronie pasażera i kierowcy wydaje się takie same.Lasin napisał(a):Niestety Panowie twierdzą że moj Seat szumi tak jak inne i nic nie zamierzają z tym robić. Zgłosić sprawę do innego ASO ?
Żona przewiozła mnie wczoraj na siedzeniu pasażera - IMO szum taki sam, jak na fotelu kierowcy. Może słoń mi na ucho nadepnął, ale w aucie jest dość cicho a jednak do prędkości 140kph (szybciej jeszcze nie jechał - przebieg poniżej 600km) nie zauważyłem żadnych różnic w hałasie kierowca-pasażer.Lasin napisał(a):Tak jestem z Wrocławia. Auto jeszcze w serwisie, odbieram jutro. Umówię się z nimi na jazdę innym Seatem. Jeżeli będą odnawiać będę Cię szukał.
Jaką wersję ? Jaki silnik masz ?servo napisał(a):Żona przewiozła mnie wczoraj na siedzeniu pasażera - IMO szum taki sam, jak na fotelu kierowcy. Może słoń mi na ucho nadepnął, ale w aucie jest dość cicho a jednak do prędkości 140kph (szybciej jeszcze nie jechał - przebieg poniżej 600km) nie zauważyłem żadnych różnic w hałasie kierowca-pasażer.Lasin napisał(a):Tak jestem z Wrocławia. Auto jeszcze w serwisie, odbieram jutro. Umówię się z nimi na jazdę innym Seatem. Jeżeli będą odnawiać będę Cię szukał.
Więc - nie poddawaj się!
Ja mam 5d a nie ST, ale przód jest chyba taki sam? Silnik to 1.8t, 180KM z DSG.Lasin napisał(a):Jaką wersję ? Jaki silnik masz ?
Nieźle ja tez jestem Maciek, z Wrocławia, tez 1.2 tsi ST, jaki kolor ? Ja mam podstawowy niebieski [emoji6]Maciek_071 napisał(a):Mojemu leonowi (1.2 ST) właśnie stuknęło 2k km. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Średnie spalanie z całego przebiegu 6,6 l/100km, jazda po Wrocławiu i po drogach krajowych 50/50. Przy oszczędnej jeździe potrafi zejść do 5 l/100 km - tak miałem na trasie Wrocław - Brzeg - Wrocław, kiedy większość trasy jechałem w kolumnie bo inaczej się nie dało. Na autostradzie do 160 km/h (szybciej nie jechałem) prowadzi się pewnie, poza autostradą oczywiście też- jazda tym autem to przyjemność. Oczywiście mógłby być bardziej dynamiczny, ale po pierwsze widziały gały co brały, a po drugie taka dynamika mi zupełnie wystarczy. Co do sygnalizowanych przez Kolegów problemów ze skrzynią - na początku, tak do 500 km kilka razy wypadła jedynka, potem problem już nie wystąpił. Super jest przestrzeń bagażowa - wchodzą 2 rowery i całkiem sporo bagażu.Ogólnie na razie jestem więcej niż zadowolony.
Lasin napisał(a): jaki kolor ? [emoji6]
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości