Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon XP

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon XP

Postprzez Ziggor » 22 sierpnia 2017, 10:35

Jestem użytkownikiem LEONA ST w wersji 4drive z 2 litrowym dieslem, jednak w wersji FR i bardzo sobie chwalę. Tani na pewno nie był... ale rabat tez był spory :) Mam jakieś porównanie do innych aut z z segmentu C i D... i zdecydowanie wolę jeździć swoim Leonem niż np. nowym A4 w podstawowym wyposażeniu z silnikiem 1.4 lub Mazdą 6. Póki co, nalatane 85 tysięcy w około 2 lata.

Wiem z doświadczenia, że wersje 4drive oraz XP często można kupić ze sporym upustem, sięgającym 20-25 procent. Aktualna cena LEONa ST w wersji 1.8 DSG jest praktycznie równa cenie Golfa Alltrack w podobnej specyfikacji, tym samym biorąc auto do produkcji osobiście porównałbym oba modele, potencjalne rabaty, promocyjne finansowanie, pakiety przeglądów. Może okazać się, że ostateczna cena Golfa będzie równa cenie Seata. Może nawet bardziej korzystna :)
Ziggor
Stella
Stella

Auto: Leon ST 4drive
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez Niuch » 22 sierpnia 2017, 11:57

Paradoksalnie, Golf Alltrack za podobną cenę jest lepiej doposażony niż Leon Xperience. A poza tym, są to dokładnie te same samochody jeżeli chodzi o właściwości jezdne. Tutaj chyba już raczej kwestia tak jak kolega Ziggor napisał - co zaoferuje salon klientowi. No i oczywiście kwestia gustu, mi się Leon bardziej podoba :P
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Sturnn » 23 sierpnia 2017, 08:27

XP ma chyba teraz przeceny bo jeszcze nie wyszedł poliftowy model tej wersji - tak prznajmniej było jak ja zamawiałem mojego FR'a. Ale skoro Seat jest w cenie VW to znaczy, że to w VW jakies spore upusty raczej są :P
Sturnn
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Niuch » 23 sierpnia 2017, 09:59

Obecny XP jest już po FL. No właśnie nie, bo cennikowo bez rabatów są niemalże identyko ceny :D
Niuch
Signo
Signo

Postprzez Sturnn » 23 sierpnia 2017, 13:49

No to faktycznie dziwnie. Przy zamawianiu FR'a interesowałem się jeszcze Golfem i cennikowo, nawet po rabatcha, Golf był droższy - ale miał też o wiele więcej wyposażenia, którego Leona po prostu w konfiguratorze nie ma. Ale bardzo możliwe, że jak oba auta skonfiguruje się identycznie, cena może być podobna.
Sturnn
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 23 sierpnia 2017, 14:41

xp po lifcie dostał jeszcze spoiler z cupry ze skrzydełkami. :) w białym wygląda super
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez proarnes » 24 sierpnia 2017, 10:57

Ziggor napisał(a):Jestem użytkownikiem LEONA ST w wersji 4drive z 2 litrowym dieslem, jednak w wersji FR i bardzo sobie chwalę. Tani na pewno nie był... ale rabat tez był spory :) Mam jakieś porównanie do innych aut z z segmentu C i D... i zdecydowanie wolę jeździć swoim Leonem niż np. nowym A4 w podstawowym wyposażeniu z silnikiem 1.4 lub Mazdą 6. Póki co, nalatane 85 tysięcy w około 2 lata.

Wiem z doświadczenia, że wersje 4drive oraz XP często można kupić ze sporym upustem, sięgającym 20-25 procent. Aktualna cena LEONa ST w wersji 1.8 DSG jest praktycznie równa cenie Golfa Alltrack w podobnej specyfikacji, tym samym biorąc auto do produkcji osobiście porównałbym oba modele, potencjalne rabaty, promocyjne finansowanie, pakiety przeglądów. Może okazać się, że ostateczna cena Golfa będzie równa cenie Seata. Może nawet bardziej korzystna :)

Możesz napisać gdzie takie rabaty dają na XP? W jednym z salonow w Krakowie wogóle nie chcieli dać (przynajmniej wyjściowo) a w innym około 10%. Jeśli byłoby ok. 20% to oferta robi sie ciekawa.

Miałem okazje potestować ostatnio różne samochody, miedzy innymi wspomniane A4 1.4 czy Volvo v60 (na które dają teraz 25% rabatu), a wczoraj także Leon XP. W leonie niestety czuć, że jest to kompakt, i różnice do klasy D są pod wieloma względami, ale jeśli cena będzie to uwzględniała to jest to b.fajny samochód. Golf niestety, jak każdy VW, wyglada "nijak" i to jest jego zasadniczy minus :)
proarnes
Stella
Stella

Auto: citroen
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez trezor » 24 sierpnia 2017, 11:53

No nie da się ukryć, że rabaty w wyższych klasach zwykle bywają wyższe. Nie od parady w zestawieniu ile grupa volkswagena zarabia na pojedynczym egzemplarzu samochodu, Seat był tuż przed skodą, a audi tylko za lambo i porsche. :wink: Jest tam z czego schodzić. Volvo to już inna bajka, oni mają aspiracje do premium (bo jak dla mnie to nie są) i muszą ceną nadrabiać braki w prestiżu.
Ale bardziej dziwi mnie rozstrzał w tym co oglądasz. Leon, to jednak nie A4 i V60. To co najwyżej A3 i V40.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez proarnes » 24 sierpnia 2017, 13:07

Kolega którego zacytowałem napisał, o segmentach C i D i że woli leona niż A4 wiec dlatego o nich wspomniałem. Jeździłem jeszcze kilkoma innymi samochodami bo tak naprawde rozgladam sie co by mi pasowało. Segment i marka nie sa ważne, budzet też nie sztywny, byleby auto spasowało i spełniało rodzinne wymagania. Im taniej tym oczywiście lepiej. Miałem w życiu dwa Seaty wiec mam sentyment to marki.

Z rabatami bywa różnie, Audi akurat wcale nie ma takich dużych. Volvo jechałem pierwszy raz w życiu, wstapiłem przy okazji do salonu i dowiedziałem sie o tej promocji na v60, ponieważ konczą jej produkcje. Nie jechałem innymi, na prestiż nie patrze ale jeśli chodzi o wykonczenie/wyposażenie to v60 jak dla mnie jest zdecydowanie premium.
proarnes
Stella
Stella

Postprzez gdx » 24 sierpnia 2017, 14:19

Podziały na klasy samochodów...
Obserwuję to wszystko od dobrych 20 paru lat i...... i jest to lekka ściema.
Leon, A3, A4, golfa, cla, c klasa, BMW 3 łączy jedno, ta sama ilość w środku, oraz lekko zbliżone wymiary zewnętrzne, w zależności od nadwozia.
Tylko jak za ładny hajs opchać c klase jako kompakt? A S60? Ciaśniejsze z tyłu od Leona, ale za to z przodu deczko lepiej.

Ale przyznaję jedno. Ideologie koncernów są tworzone pięknie.
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes

Postprzez maciek89 » 24 sierpnia 2017, 14:57

Nie wiem jak S60 ale V60 z tyłu na nogi ma podobną ilość miejsca co Leon, ale na szerokość to jest przepaść na korzyść Volvo. Za to bagażnik ma malutki (płaski), a pod podłogą wywalając drugie dno i przegródki zmieści się tylko dojazdówka i to na ścisk.

-- 24 sierpnia 2017, 15:48 --

trezor napisał(a):Volvo to już inna bajka, oni mają aspiracje do premium (bo jak dla mnie to nie są) i muszą ceną nadrabiać braki w prestiżu.

Niskie ceny Volvo to już przeszłość (nowe modele), a patrząc na nową serię 90 i XC60 to Mercedes, czy BMW musi nadrabiać jeśli chodzi o projekt i jakość wnętrz, bo Volvo wymiata. Prestiż rzecz względna... Sprzedaż najnowszych modeli winduje niesamowicie w górę, a skoro Volvo już nie jest tańsze od konkurencji to znaczy, że wg. klientów prestiż jest wystarczający. Wg mnie przyjęli świetny kierunek, czyli super jakość i styl, elektryka i ultra bezpieczeństwo. Bo co z tego, że teraz każde auto ma pięć gwiazdek euro ncap, skoro Amerkanie z IIHS rozbili z większą prędkością i zaczepiając mniejszą częścią nadwozia niż ncap bmw 3er i audi A4 i wyniki były opłakane, a S60 II wynik bardzo dobry. :) Tyle, że S60 jest ponad 100 kg cięższe od takiego A4 :D Choć patrząc na osiągi 190 konnych benzyna ma lepsze osiągi niż Audi.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez trezor » 24 sierpnia 2017, 15:53

Prestiżu nie robi się odpowiednikami A4, czy C-klasy. Ale odpowiednikami S-klasy, czy A8. Chyba nie powiesz mi, że S90 daje z nimi radę. :wink:
Co do jakości współczesnych volvo nie wypowiem się, bo dla mnie to od wielu lat firma krzycząca za wielką trójką "weźcie mnie, weźcie mnie". I mimo fajnego designu z zewnątrz, rozwiązania we wnętrzu nijak mnie nie przekonują. No i jeśli rzeczywiście ceny sprzedaży odpowiadają tym spod znaku niemieckiej trójki, to w życiu nie wydałbym ich na Szweda. Nie mówiąc o tym, że już tam gdzie zaczyna się np Audi S6, to Volvo S90 jakiś czas temu się skończyło, jeśli chodzi o osiągi i cennik.
trezor
Sport
Sport

Postprzez Ziggor » 24 sierpnia 2017, 16:06

proarnes napisał(a):
Ziggor napisał(a):Jestem użytkownikiem LEONA ST w wersji 4drive z 2 litrowym dieslem, jednak w wersji FR i bardzo sobie chwalę. Tani na pewno nie był... ale rabat tez był spory :) Mam jakieś porównanie do innych aut z z segmentu C i D... i zdecydowanie wolę jeździć swoim Leonem niż np. nowym A4 w podstawowym wyposażeniu z silnikiem 1.4 lub Mazdą 6. Póki co, nalatane 85 tysięcy w około 2 lata.

Możesz napisać gdzie takie rabaty dają na XP? W jednym z salonow w Krakowie wogóle nie chcieli dać (przynajmniej wyjściowo) a w innym około 10%. Jeśli byłoby ok. 20% to oferta robi sie ciekawa.

Miałem okazje potestować ostatnio różne samochody, miedzy innymi wspomniane A4 1.4 czy Volvo v60 (na które dają teraz 25% rabatu), a wczoraj także Leon XP. W leonie niestety czuć, że jest to kompakt, i różnice do klasy D są pod wieloma względami, ale jeśli cena będzie to uwzględniała to jest to b.fajny samochód. Golf niestety, jak każdy VW, wyglada "nijak" i to jest jego zasadniczy minus :)
Nie mam teraz sprawdzonego źródła - sam kupiłem z placu jednego z wiodących leasingodawców. Ale to było 2 lata temu. Później często widziałem placowe XP ze sporym rabatem - ale na pewno nie na auta do produkcji, tutaj SEAT nie rozpieszcza. Przynajmniej się z tym nie spotkałem.

Ostatnio też patrzyłem schodzące modele S/V60 w Volvo i z takim małym/płaskim bagażnikiem było by mi ciężko. ALe jazda 245KM benzyną i mocnym dieslem na duży plus... niemniej, to już leciwa konstrukcja chciałem sprawdzić najnowszą, tj Audi A4.

W Audi za to na dzień dobry rabat 13% procent na furę do produkcji, oraz leasing 101% procent przy warunkach 20% wpłaty, 36 miesięcy, 20% wykup. Trzeba jeszcze sprawdzić Arteona :) Choć po wstępnej rozmowie skromnie: minus 10 000złtych od wartości cennikowej, za to leasing identyczny jak ten powyżej. Arteon nie ma pakietu przeglądów, a w Audi są w cenie, ale to wiadomo...
Ziggor
Stella
Stella

Auto: Leon ST 4drive

Postprzez maciek89 » 24 sierpnia 2017, 17:51

@trezor S6 to sportowa wersja z mocarnym V8, Volvo nie ma takiej wersji i nie będzie mieć, bo orientacja marki poszła w kierunku, o którym pisałem wyżej. Natomiast S90 no to jest segment E, a nie F. No i posiadaniem auta segmentu F się nie robi prestiżu- patrz Wieśwagen Pejton. Dla niektórych audi nie jest premium, bo nie ma RWD i ma części żywcem przenoszone z tańszych aut koncerny dla zwykłych zjadaczy chleba. Ty byś zamiast kasy na BMW nie wydał na Szweda inni wydają. Volvo ma coraz więcej klientów bez względu na to, co uważasz. Zresztą pchając tanią czerwoną Seacinę po krajówce chyba nie jesteś klientem premium. :boks: :mrgreen: Mnie Volvo nie interesują ale miałem kontakt z nowym XC60 i wg. mnie robi rewelacyjne wrażenie, w tym segmencie to IMO nr. 1.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez trezor » 24 sierpnia 2017, 18:05

Oczywiście, że nie jestem klientem premium. Właśnie dlatego, że nie stać było mnie na około 300 konne Audi (do tej pory miałem kilka po kolei i każde następne było mocniejsze, więc nie chciałem schodzić niżej), kupiłem Seata. Którego uważam za fajne mechanicznie autko, ale słabo wykonane i bez fajnych dodatków, które nawet moje pierwsze audi i 40 letni mercedes (moje pierwsze auto) miało. Jak chociażby miejsce na mocowanie trójkąta ostrzegawczego (byłem w szoku, jak w seacie znalazłem trójkąt rzucony do bagażnika).
Na szczęście dla mnie ważniejsze jest jak auto jeździ, a nie czy trzeszczy, albo czy ma wyłożone miękko schowki. :-) Na to się zgodziłem wybierając seacinę. :twisted:
No i właśnie sprzedażą segmentu F pokazuje się swój prestiż. Nie posiadaniem, ale sprzedażą. I dlatego VW nie dał rady sprzedawać "Pajtona", choć auto obiektywnie była super jak na swoje lata. Nikt nie uwierzył w VW jako w markę premium. Volvo nawet nie próbuje sprzedawać segmentu F, bo wie, że jeszcze nie może stawać w szranki z Niemcami. I skończyłoby się dla niego jak z Phaetonem.
trezor
Sport
Sport

Postprzez sdss » 24 sierpnia 2017, 18:40

Skoda ma uchwyt na trójkąt, nawet parasole w drzwiach i nie jest Premium:) golf ma welurek w kieszeniach, a nowe a4 nie :D
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez trezor » 24 sierpnia 2017, 18:46

sdss napisał(a):Skoda ma uchwyt na trójkąt, nawet parasole w drzwiach i nie jest Premium:) golf ma welurek w kieszeniach, a nowe a4 nie :D
Nie powiedziałem, że to mają tylko premium. Tylko, że biedna seacina nawet tego nie ma. :-)
Ale nadal uważam ją za fajne autko, bo daje mi dużo fanu. Gdyby chodziło o wykończenie, to kupiłbym kolejne A4. Ale przy tej samej cenie nie miałbym żadnej zabawy bo wystarczyłoby na 125KM. Poprzedni mój samochód kosztował sporo szalu i nie dawał mi takiej zabawy jak Cupra prawie o połowę tańsza.
trezor
Sport
Sport

Postprzez proarnes » 24 sierpnia 2017, 22:05

Jak widać każdy rozumie prestiż i premium troche inaczej :) Ale w gre wchodzi tutaj jeszcze gust i stereotypy o różnych markach. Trudno się jednak oprzeć wrażeniu że Volvo wybrało dobry kierunek i idzie do przodu z pomysłem a niemieckie marki premium mają coraz więcej wpadek i opierają swoją sprzedaż głównie o modele finansowania a nie o jakość.

Mnie poprostu interesuje auto o pewnych parametrach i staram sie wypróbować wszystkie, ktore pasują mi wizualnie, żeby wydać jak najlepiej pieniądze. Jeśli V60 CC T5 250KM Summum (czyli w najwyższej wersji) można teraz kupić za ok 140 tys. PLN a Seat Leon XP 1.8 tsi z kilkoma dodatkami wychodzi ok 130 tys. PLN to porównanie jest jak najbardziej zasadne. Nie rozwodząc się, pod względem jakości wykończenia/materiałów/komfortu/bezieczeństwa to V60 moim zdaniem bije na głowe leona. Ale dla mnie maja znaczenie jeszcze inne aspekty jak, bagażnik o którym ktoś juz pisał (chociaz na plus jest z kolei chyba 67l bak) czy właśnie warunki finansowania. Ostatecznie wybór nie jest taki jednoznaczny i zależy od ostatecznej różnicy w cenie.
proarnes
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 24 sierpnia 2017, 23:08

No bak to ma duży, w Leonie jest śmiesznie mały, co szczególnie przy Cuprze się odczuwa. Mój ojciec ma V60 T5 (2.0 240 + powershift getraga) od 5 i pół roku i teraz będzie sprzedawał, generalnie jest zadowolony. Boczek pasażera od początku skrzypi, a poza tym wykonanie super, drzwi w porównaniu z leonkiem grube i ciężkie jak wrota do kościoła :D Poza nibyskórą na boku siedzenia kierowcy, która delikatnie popękała i tego, co mój tata z tym wnętrzem sam narobił przewożąc tym autem różne dziwne rzeczy to wnętrze jest jak nowe, przebieg ok. 105tys teraz. W porównaniu z Leonem czuje się masę przy hamowaniu, układ kierowniczy o dziwo lepszy niż Cupra, bo stawia wyraźnie większy opór i jest bardziej precyzyjny, takie małe zaskoczenie. Ogólnie auto bez szału ale solidne i myślę, że auto z końca produkcji to rozsądny krok. Ja mając do czynienia z leonem i v60 to jeśli miałbym wybierać, czy x-perience, czy dobrze wyposażone V60 z mega rabatem to nie miałbym złudzeń. Ten bagażnik niby niewielki ale naprawdę pakowny. Ok, za rok będzie nowe V60 i model ma trochę na karku, ale za 2 lata będzie nowy Leon ;) Wszystko kwestia ostatecznej ceny.

@trezor dla mnie posiadanie w ofercie auta segmentu F to jednak nie jest wyznacznik premium. znajomy ma A8 D4 i po mieście się tym mega upierdliwie jeździ i jeszcze weź to zaparkuj. IMO segment D też może być autem luksusowym. Nie mówię tu A4. 1.4 tsi tylko np o spasionej po dach C400 z wnętrzem designo. Auto szyte na miarę nawet jak jesteś wysoki. Auta segmentu F są mega w długie trasy ale na codzień rozmiar bywa mankamentem. Wolę oceniać pojedyncze auta, czy są premium, czy nie, a nie po palecie, bo Mercedes ma też w ofercie Kangoo z gwiazdką. ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Niuch » 24 sierpnia 2017, 23:25

Dla mnie z kolei jeżeli chodzi o Volvo, to piękne auta z zewnątrz, ale w środku ... Nie jestem w stanie w żaden sposób przetrawić wnętrza. Kompletnie do mnie nie przemawia. Natomiast za kwotę 140k zł, gdybym potrzebował duże rodzinne auto, to brałbym Superba L&K 2.0 TSI 280KM. Pełno jest opinii o Skodach, że "to tylko Skoda, dla typowego Kowalskiego", ale kurde, siedziałem w takiej, jeździłem taką, ja się do niczego nie mogę przyczepić. Mi się podoba, piękna duża limuzyna. Nie wykluczone, że będzie to u mnie za kilka lat następca Leona.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 24 sierpnia 2017, 23:30

Tylko czy da się kupić za 140k superba 280 KM L&K? Chyba nie. Ale jeśli tak to bym w to poszedł. Akurat user forum, który miał kupić Cuprę mnie kiedyś zaczepił pod sklepem jak wsiadałem do auta, czy jestem maciek-m (pozdrawiam :mrgreen: ) i zamiast Cupry wybrał właśnie Superba L&K 2.0 TSI 220 DSG, piękne auto
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez proarnes » 25 sierpnia 2017, 08:18

No właśnie, wszedłem przed chwilą w kongifurator Skody, ceny takiego Superba zaczynaja się od ponad 152 tys. Obawiam się, że z kilkoma dodatkami wyjdzie to troche drożej. A jeśli juz porównujemy do v60 CC i XP to brakuje napedu AWD (choc dla mnie to nie warunek). U mnie jednak Skody odpadaja z innego względu....wszedobylskie błyszczące plastiki we wnętrzu, nie rozumiem tego trendu (i z tego co wiem nie da się tego zmienic).

Co do Volvo jeszcze, nigdy nie miałem z tymi autami do czynienia i nigdy nie podobało mi właśnie wnętrze na zdjęciach. Zmieniłem jednak zdanie kiedy sie przysiadłem i pojezdziłem kilka godzin testowo v60 (tak, w volvo mogłem sobie spokojnie wypożczyć samochod na caly dzien do testów a w seacie po 15 kilometrach przejażdzki sprzedawca zasugerował ze juz wystarczy :)). Wtedy oprócz doświadczeń wizualnych działaja także inne czynniki jak np. super wygodne fotele i naprawde dobre audio, które jest w standardzie chyba od drugiej wersji wyposażenia. Pod pewnymi względami jednak XP jest ciągle ciekawą opcja jeśli cena byłaby odpowiednia
proarnes
Stella
Stella

Postprzez Niuch » 25 sierpnia 2017, 13:07

Proszę bardzo, żeby nie było, że jestem gołosłowny -> https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-superb-2-0-tsi-280-km-4x4-dsg-automat-style-wyprzedaz-rocznika-2016-ID6yXTPL.html

-- 25 sierpnia 2017, 13:07 --

Mea Culpa. To nie jest L&K ... przeglądałem dwie inne aukcje i mi się porąbało. L&K jest za 145k zł i to netto. Przepraszam za wprowadzenie w błąd :)
Niuch
Signo
Signo

Postprzez proarnes » 7 września 2017, 11:17

Mam kilka pytań odnośnie wyposażenia Leona XP:

1. elektryczne fotele - wiem, źe nie maja pamięci ustawień ale czy jest regulacja wysokości podparcia ud?
2. nawigacja fabryczna - czy ma informacje o bieżącym ruchu drogowym? jak wogole się sprawuje?
3. czy prawdą jest, że w XP jest progresywny układ kierowniczy? Jeżdżac jakoś nie zwróciłem uwagi ale czytałem że z adaptacyjnym zawieszeniem jest ten układ
proarnes
Stella
Stella

Postprzez paszczakus » 8 września 2017, 08:59

2. nawigacja bardzo dobrze się sprawuje jak na seryjną - info o korkach chyba nie ma ale jak porównuję zawsze z trasą z google maps to tak samo wytycza (miały być 2 aktualizacje w roku przez 4 lata za 400zł a narazie po 11 miesiącach nie ma nic :( )
3. chyba jest , tzn jadąc ponad 200 układ jest bardziej sztywny ale wiesz - wolę nie próbować gwałtownych ruchów
paszczakus
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon X-perience

Postprzez Niuch » 8 września 2017, 09:10

Co do 3. to w trybie Sport kierownica jest wyraźniej sztywniejsza, niż w Normal czy Comfort. Nie zwróciłem uwagi, żeby prędkość na to wpływała.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez proarnes » 8 września 2017, 11:21

Co do 3. to przez progresywny układ kierowniczy rozumiem zmiane przełożenia w zależnoąci od prędkości (a nie siły wspomagania). czyli przy małych predkościach mniejszy ruch kierownica jest potrzebny to skrecenia kół niż przy wiekszej predkości. zauważyliście coś takiego?

w sumie nie jest to dla mnie ważne, pytam bardziej z ciekawości bo gdzieś spotkałem się z taką informacją
proarnes
Stella
Stella

Postprzez Niuch » 8 września 2017, 11:39

Szczerze mówiąc jeżeli jest, to nie zauważyłem tego.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez Fon » 26 lipca 2018, 07:29

Odświeżę temat ,czy silnik 125km w XP daje radę w tej wersji i czy w ogóle warto z nim brać tą wersję czy lepiej brać w Excelence bo na droższe wersje budżet protestuje
Fon
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Corolla

Postprzez snlk » 26 lipca 2018, 09:29

a to one się czymś różnią oprócz wyglądu i ceny :)?
snlk
Stella +
Stella +

Auto: Leon Xcellence 125

Postprzez servo » 26 lipca 2018, 10:11

snlk napisał(a):a to one się czymś różnią oprócz wyglądu i ceny ?
hhmm... X-Perience w wersji 125KM CHYBA nie ma 4x4? Więc traci największa zaletę wersji XP. Zostaje już tylko większy prześwit.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez Niuch » 26 lipca 2018, 10:57

Imho, XP bez 4drive nie ma sensu. W takim wypadku brałbym Xcellence.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez marpar » 26 lipca 2018, 13:02

Dla mnie wygląd XP jest bardzo fajny. Do tego pakiet skórzany za 4k obejmuje oprócz foteli z alcantary także obicia drzwi z alacantary czego nie uswiadczysz w normalnym leonie. Dla mnie to robi robote i od razu inaczej sie siedzie w srodku auta :D

Z minusów to przyspieszenie dla XP wynosi 9.6 gdzie reszta Leonów ST dla tego silnika ma 9.4. Pytanie czemu? Czy te plastiki wiecej ważą? :)
Lub obliczenia wykonywane dla wersji z panoramicznym dachem, ktora jest popularnym wyposażeniem dla XP.

Obrazek
marpar
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez Niuch » 26 lipca 2018, 15:23

Wygląd wyglądem, zależy na co kto patrzy ;) Dla mnie hierarchia jest następująca:
1. Właściwości jezdne
2. Cena
3. Wygląd
Dlatego nie kupiłbym XP z 1.4 i napędem na przód ;) Wolę gołe 1.8 tsi 4x4, niż mega doposażone o niepotrzebne mi wodotryski 1.4 tsi.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez szczepan » 26 lipca 2018, 15:31

A tak z ciekawości XP przeszedł lifting (lampy, wyświetlacz 8", hamulec elektryczny )
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez Fon » 26 lipca 2018, 16:07

Dlatego mam dylemat bo bardzo mi się ten XP wizualnie podoba na czarnych felgach 18 wygląda zadziornie,środek z alkantarą zajebisty, ładne zderzaki,ale nie ma takiego wyposażenia jak excelence ,no ale EX na tych gęstych brzydkich felgach z wysrebrzonym grilem wygląda gorzej...
Fon
Stella
Stella

Postprzez Oracle » 27 lipca 2018, 09:45

Fon napisał(a):środek z alkantarą zajebisty

Może i kolor alcantary jest ciekawy, zwłaszcza w połączeniu z odpowiednim kolorem nadwozia, tylko nie rozumiem po co dali alcantarę na zagłówki... :| Pięknie to będzie wyglądało po dłuższym kontakcie z włosami... :-P

Jak dla mnie jest też inny problem: z założenia X-Perience miał być wersją "uterenowioną", tyle, że te festyniarskie czarne plastiki (srebrne na zderzakach są jeszcze gorsze) wokół błotników zamiast je chronić od wewnątrz przed błotem, to pełnią wyłącznie funkcję dekoracyjną - oczywiście można się o tym przekonać wkładają tam po prostu łapę (w nadkolu można wymacać zagięty metalowy rant błotnika tak samo, jak w innych wersjach). Pięknie będzie się tam zbierał syf i rozwijała korozja (pod plastikami również). :-) Ateca ten element ma znacznie lepiej zrobiony (chociaż imho spieprzyli tam inne rzeczy).

Podsumowując - wersję X-Perience uważam za "fake" i gdybym już miał brać samochód "uterenowiony" i z 4x4, i miałby to być SEAT, to zdecydowanie Ateca (ma więcej cech "uterenowienia", niż Leon, jest zgrabniejsza/krótsza od X-Perience, ma łatwiej dostępny bagażnik (nie trzeba tak głęboko do niego sięgać) i cechę, która miażdży Leona - wygodę wsiadania i wysiadania).
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez servo » 27 lipca 2018, 12:00

Oracle napisał(a):z założenia X-Perience miał być wersją "uterenowioną"
Zgadza się - a nie terenową.
Oracle napisał(a):tyle, że te festyniarskie czarne plastiki (srebrne na zderzakach są jeszcze gorsze) wokół błotników zamiast je chronić od wewnątrz
IMO te plastiki NIE MAJĄ chronić "od wewnątrz" tylko od ZEWNĄTRZ. W czasie przejeżdżania na działkę i dotykania krzaków.
Oracle napisał(a):wersję X-Perience uważam za "fake"
Wcale nie jest fake - to lekko podniesione kombi, z napędem 4x4, które zamiast wywracać się na zakrętach - może po nich przejechać nieco szybciej.
Oracle napisał(a):Ateca [...] jest zgrabniejsza/krótsza od X-Perience
Skoro jest krótsza, to pewnie nie ma więcej miejsca w środku?
Oracle napisał(a):ma [...] cechę, która miażdży Leona - wygodę wsiadania i wysiadania).
Zależy dla kogo łatwiej?
Leon pewnie miażdży Atecę prowadzeniem, wyciszeniem (mniejszy przekrój czołowy - mniejsze świsty powietrza) i spalaniem (niższy opór czołowy przy większych prędkościach).

Każdy znajdzie sobie auto, które mu pasuje. Ja chętnie kupiłbym Leona 5D (krótkiego) w wersji 4x4, ale nie cuprę :) (Leon jest do miasta, na co dzień mam inna benzynę 450KM) Napęd 4x4 jest niezły na kostce w deszczu i w zimie. Nawet w mieście.
servo
Sport
Sport

Postprzez Fon » 27 lipca 2018, 12:05

To dobrze,że jest XP i Ateca bo przynajmniej jest w czym wybierać.XP jest ładne co jest oczywiście kwestią gustu, mnie się podoba i wolę jeździć siedząc jak w normalnym samochodzie a nie jak na taborecie w kuchni...suwy to moda i tyle a jak chcemy prawdziwą terenówkę to nie te modele...
Fon
Stella
Stella

Postprzez Niuch » 27 lipca 2018, 12:07

Nie widzę sensu porównywać suva z kombi. To są dwa inne światy. Leona XP trzeba chcieć, dlatego ich tak mało jeździ.
Jak kolega wyżej wspomniał, te osłony chronią przed zadrapaniami od krzaków/chaszczy, a nie od błota od wewnątrz ... i nie, nie widzę żeby mi to żarła korozja :)
Jeździłem Atecą, jeżdżę Leonem XP i nigdy bym się nie zamienił, pomimo, że fakt faktem, do suvów wsiada się nadzwyczaj wygodnie. Po prostu wiedziałem co biorę ;)
Niuch
Signo
Signo

Postprzez Fon » 27 lipca 2018, 12:18

Czy w XP 125km są tryby jazdy?
Fon
Stella
Stella

Postprzez Oracle » 27 lipca 2018, 13:07

servo napisał(a):Skoro jest krótsza, to pewnie nie ma więcej miejsca w środku?

Czy krótszy Leon 5F 5d ma mniej miejsca w środku od Leona ST??? :roll: Nie jest przypadkiem tak, że Leon 5d i ST mają rozstaw osi 2636mm, a Ateca 2638? 8)

servo napisał(a):IMO te plastiki NIE MAJĄ chronić "od wewnątrz" tylko od ZEWNĄTRZ. W czasie przejeżdżania na działkę i dotykania krzaków.

Najwyraźniej Twoje "IMO" jest w błędzie...

Niuch napisał(a):Jak kolega wyżej wspomniał, te osłony chronią przed zadrapaniami od krzaków/chaszczy,

Twoje także... :-P

Nawet, gdyby ktoś był debilem i jeździł "na działkę po krzakach", to czy plastikowe nakładki na błotnikach ochronią także resztę nadwozia (np. drzwi)? :| Co za bzdury... :| Idąc tym tokiem rozumowania można sądzić, że zapomnieli o plastikowych nakładkach na bokach karoserii i lusterkach... :|

servo napisał(a): Oracle napisał(a):
ma [...] cechę, która miażdży Leona - wygodę wsiadania i wysiadania).

Zależy dla kogo łatwiej?

Dla KAŻDEGO - niezależnie od tego, czy masz 20, 40. czy 70 lat. Po prostu fakty są takie, że wsiadanie i wysiadanie z Leona nie należy do najwygodniejszych i to jest FAKT (podczas, kiedy w Ateci wysokość siedzisk znajduje się mniej więcej na wysokości, w której u większości dorosłych ludzi zaczyna się dupa).

Fon napisał(a):XP jest ładne co jest oczywiście kwestią gustu, mnie się podoba i wolę jeździć siedząc jak w normalnym samochodzie a nie jak na taborecie w kuchni...

Oczywiście, że tak - X-Perience w odpowiednim kolorze (np. dawnym Technic Grey) i z odpowiednimi felgami (dawniej dwukolorowe 18") nie wygląda aż tak źle... Tyle, że... W Ateci wcale nie siedzi się jak na taborecie, natomiast mimo wszystko (ja także nie przepadam za nadwoziem typu SUV) Ateca wydaje się mieć więcej sensu.

Niuch napisał(a):i nie, nie widzę żeby mi to żarła korozja

JESZCZE nie... :-P Masz jednak jeszcze dość nowy samochód. Użytkujesz go na co dzień na szutrze? W każdym razie - proponuję jednak porównać te nakładki z XP z tym, co ma Ateca (od wewnątrz)...

servo napisał(a):Leon pewnie miażdży Atecę prowadzeniem, wyciszeniem (mniejszy przekrój czołowy - mniejsze świsty powietrza) i spalaniem (niższy opór czołowy przy większych prędkościach).

Spekulujesz teraz, mimo, że nie jechałeś? :roll:

Zależy z czym konkretnie się porównuje, bo jeśli będzie to FR z DCC, czy Cupra, to z pewnością Ateca wypada gorzej...
Oracle
Sport
Sport

Postprzez karlos » 27 lipca 2018, 13:38

@Oralce na siłe ciśniesz dyskusje, a nie możesz zrozumieć, że niektórzy po prostu wolą podniesione kombi?

Gdybym mógł drugi raz wybrać to na pewno Leon byłby w ST, a być może i XP które wygląda bardzo dobrze, szczególnie w środku.
Ale na pewno nie Ateca. Nie lubię SUVów jak wielu ludzi.
Podniesione kombi sprawdza się w Volvo, Audi od wielu lat i widać jest na to klient ;)
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez servo » 27 lipca 2018, 14:19

Oracle napisał(a):Czy krótszy Leon 5F 5d ma mniej miejsca w środku od Leona ST???
Tak - ma mniej miejsca. I nie wywracaj oczami jak panienka strzelająca focha :) Przypominam - bagażnik jest w środku auta i w ST jest większy niż w 5D. :)
Oracle napisał(a):Najwyraźniej Twoje "IMO" jest w błędzie...
Najwyraźniej nie jest - skoro plastiki od środka niczego nie chronią. Sam to empirycznie udowodniłeś :)
Oracle napisał(a): w Ateci wysokość siedzisk znajduje się mniej więcej na wysokości, w której u większości dorosłych ludzi zaczyna się dupa
Żeby usiąść na czymś, co jest na wysokości "dupy" - trzeba podskoczyć. Bo siadanie, to opuszczanie "dupy".
Oracle napisał(a):Dla KAŻDEGO - niezależnie od tego, czy masz 20, 40. czy 70 lat
podskakiwanie przy siadaniu nie jest wygodne.
Oracle napisał(a):Użytkujesz go na co dzień na szutrze?
Wtedy kupiłby Patrola.
Oracle napisał(a):Spekulujesz teraz, mimo, że nie jechałeś?
Znów oczkami przewracasz :) Próbujesz mnie uwieść? ;) Oczywiście, ze spekuluję, choć nie jeździłem XP. Jeździłem za to Atecą i Leonem ST oraz 5D oraz Cuprą. Jeździłem również Outlanderem, ASX'em, Kadjarem, Capturem, CHR, ML'em, Macanem, X6, X5, Q7, A6 Allroad, A6 zwykłą i masa innych aut. Powiem ci w ciemno, że mało który SUV jeździ po zakrętach tak, jak podwyższone kombi.

Nikt nie bierze podniesionego kombi po to, żeby szaleć po szutrze. Częściej po to, żeby żona nie zrywała zderzaka podjeżdżając pod krawężnik lub żeby można było przejechać po zaśnieżonej drodze, nie utknąć na parkingu pod wyciągiem lub po prostu kilka razy w roku przejechać 100m po nieutwardzonej drodze.
servo
Sport
Sport

Postprzez paszczakus » 27 lipca 2018, 14:54

Oracle napisał(a):
Fon napisał(a):środek z alkantarą zajebisty

Może i kolor alcantary jest ciekawy, zwłaszcza w połączeniu z odpowiednim kolorem nadwozia, tylko nie rozumiem po co dali alcantarę na zagłówki... :| Pięknie to będzie wyglądało po dłuższym kontakcie z włosami... :-P

Jak dla mnie jest też inny problem: z założenia X-Perience miał być wersją "uterenowioną", tyle, że te festyniarskie czarne plastiki (srebrne na zderzakach są jeszcze gorsze) wokół błotników zamiast je chronić od wewnątrz przed błotem, to pełnią wyłącznie funkcję dekoracyjną - oczywiście można się o tym przekonać wkładają tam po prostu łapę (w nadkolu można wymacać zagięty metalowy rant błotnika tak samo, jak w innych wersjach). Pięknie będzie się tam zbierał syf i rozwijała korozja (pod plastikami również). :-) Ateca ten element ma znacznie lepiej zrobiony (chociaż imho spieprzyli tam inne rzeczy).

Podsumowując - wersję X-Perience uważam za "fake" i gdybym już miał brać samochód "uterenowiony" i z 4x4, i miałby to być SEAT, to zdecydowanie Ateca (ma więcej cech "uterenowienia", niż Leon, jest zgrabniejsza/krótsza od X-Perience, ma łatwiej dostępny bagażnik (nie trzeba tak głęboko do niego sięgać) i cechę, która miażdży Leona - wygodę wsiadania i wysiadania).

Fakeowy x-perience na fakeowym błocie z fakeowymi plastikami dzięki którym nie mam obdartego lakieru od kamieni i gałęzi :P
Obrazek
paszczakus
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon X-perience

Postprzez szczepan » 27 lipca 2018, 15:24

Kolegów posiadających Ateci prosimy do innego forum.
szczepan
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 27 lipca 2018, 18:21

paszczakus napisał(a):Fakeowy x-perience na fakeowym błocie z fakeowymi plastikami dzięki którym nie mam obdartego lakieru od kamieni i gałęzi :P
Obrazek

Ależ brzydal przepotworny! :shock: :shock: :shock:

servo napisał(a):Nikt nie bierze podniesionego kombi po to, żeby szaleć po szutrze. Częściej po to, żeby żona nie zrywała zderzaka podjeżdżając pod krawężnik lub żeby można było przejechać po zaśnieżonej drodze, nie utknąć na parkingu pod wyciągiem lub po prostu kilka razy w roku przejechać 100m po nieutwardzonej drodze.

Dla żon jeżdżących po krawężnikach są inne samochody (i wcale nie mam tu na myśli takich jak Ateca).

szczepan napisał(a):Kolegów posiadających Ateci prosimy do innego forum.

Którzy to? :shock:

Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują na siłę znaleźć uzasadnienie swojej przyszłej, lub już podjętej decyzji. Tym niemniej fakty są takie, że mała popularność samochodów takich jak X-Perience, Scout, czy Alltrack nie wzięła się znikąd - po prostu są one przeciętne pod każdym względem i tyle. :-P

servo napisał(a):Znów oczkami przewracasz :) Próbujesz mnie uwieść? ;)

Niestety - "przyjaciela" musisz szukać gdzie indziej, kotku...
Oracle
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 27 lipca 2018, 19:24

Oracle napisał(a):Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują na siłę znaleźć uzasadnienie swojej przyszłej, lub już podjętej decyzji. Tym niemniej fakty są takie, że mała popularność samochodów takich jak X-Perience, Scout, czy Alltrack nie wzięła się znikąd - po prostu są one przeciętne pod każdym względem i tyle.
Odnoszę wrażenie, że niektórzy na siłę próbują uzasadnić, że to oni mają rację. Jeżeli ktoś ma ochotę na XP to jego a nie Twoja sprawa. Chyba nie jest przestępstwem, że ktoś chce być jednym z niewielu a nie jednym a wielu.
szczepan
Sport
Sport

Postprzez Niuch » 27 lipca 2018, 22:47

No patrzcie Państwo, jeżdżę przeciętnym autem, które niedługo mi całe pordzewieje, a ja będę żałował, że przecież mogłem kupić Atecę - SUVA, którym to wszyscy jeżdżą po ... mieście :D Ani XP, ani Scout, ani inne uterenowione kombi, ani jakikolwiek SUV, nie jest autem terenowym. Kupno XP jest zwykle podyktowane chęcią. Kupno SUVa to zwykle taki trend "bo sąsiad ma". Idąc kolegi tokiem rozumowania, Cupra ST jest tak sportowa, jak XP terenowy. Taka logika myślenia. Dobranoc.
Niuch
Signo
Signo

Postprzez artospaj » 28 lipca 2018, 14:09

Ja rozglądałem się właściwie tylko za uterenowionymi kombi.

Zależało mi na tym, żeby auto było podniesione - żebym nie urwał zderzaka na parkingu i mógł wjechać dalej w las lub na łąkę jeśli będę potrzebował.
Chciałem też duży, rodzinny bagażnik, ale już niekoniecznie bardzo dużo przestrzeni w środku bo ja i narzeczona jesteśmy niewysocy.
Chodziło też żeby auto nie było długie, bo z reguły jeździmy po mieście i tam gdzie parkujemy bywa ciasno.
Na koniec spalanie i właściwości jezdne w kompaktach są znacznie przyjemniejsze niż w małych SUVach.
Kolejny punkt to cena - tam gdzie dobiłem z niemal full opcją w Leonie to Ateca się dopiero "zaczynała".
artospaj
Stella +
Stella +

Auto: Leon X-Perience 2018

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne