Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

GAP czy RTI

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon Cupra już jest

Postprzez kamivil » 28 sierpnia 2018, 18:33

Kusza napisał(a):według mnie nie, zbędne pozbywanie się gotówki, nie jest wymagany tylko musisz powiedzieć, że go nie chcesz ani w racie anie w ogóle

Zbędne? Chyba nie. W sytuacji szkody całkowitej lub kradzieży auta to Ty wyrównujesz różnicę między wartością fakturową za auto a wyceną pojazdu z AC w dniu wystąpienia zdarzenia. Biorąc pod uwagę, że ubezpieczyciele możliwie maksymalnie obniżają wartość pojazdu, to różnica ta może sięgać nawet do kilkunastu tysięcy, którą z własnej kieszeni pokrywa nikt inny jak Ty :)
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez kondziow » 28 sierpnia 2018, 18:44

Jak wyżej kolega napisał, nie wyobrażam sobie leasingu bez GAPu. To jakby się miało AC z wkładem własnym.
Jest:
Leon Cupra 300 My2018 DSG
Było:
Leon FR 5F '16 1.8TSI DSG Alor Blue
Passat B6 '06 BWA@260KM by CompSport
kondziow
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 DSG
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kusza » 28 sierpnia 2018, 21:35

Nie wyobrażam sobie leasingu z Gap i płacenie ubezpieczycielowi za nic tym bardziej na 3 lata. Szkoda całkowita czy kradzież... Zapoznajcie się z umowami leasingu jaki macie że praktycznie za wszystko możecie zapłacić z własnej kieszeni a ubezpieczyciel zrobi wszystko żeby się wypiac. Przerabialem temat ze znajomymi wiele razy i to jest tylko strata kasy. W razie zdarzenia potem są tylko sądy itp. No ale jak ktoś chce to proszę bardzo jego kasa. PS od batali z ubezpieczycielem nawet gap was nie uchroni.

-- 28 sierpnia 2018, 21:33 --

kamivil napisał(a):
Kusza napisał(a):według mnie nie, zbędne pozbywanie się gotówki, nie jest wymagany tylko musisz powiedzieć, że go nie chcesz ani w racie anie w ogóle

Zbędne? Chyba nie. W sytuacji szkody całkowitej lub kradzieży auta to Ty wyrównujesz różnicę między wartością fakturową za auto a wyceną pojazdu z AC w dniu wystąpienia zdarzenia. Biorąc pod uwagę, że ubezpieczyciele możliwie maksymalnie obniżają wartość pojazdu, to różnica ta może sięgać nawet do kilkunastu tysięcy, którą z własnej kieszeni pokrywa nikt inny jak Ty :)

Czyba nie. Jak kupuję auto to mam je ubezpieczone pełnym pakietem od wartości jaka jest na fakturze więc dlaczego przy np kradzieży po 8 miesiącach od odbioru mam dopłacać do ubezpieczenia? Ubezpieczenie pokrywa całość ale schody są z wyplaxeniem ubezpieczenia. Gap daje mi możliwość że jak auto straciło w tym czasie np 15000 zl na cenie to z ubezpieczenia leasingodawca dostanie to co mu się należy jak dobrze pójdzie, a ta różnica między kwotą z faktury a wyceną w chwili zdarzenia jest dla mnie. Nie ma mowy o żadnym doplacaniu do juz wcześniej zakupionego na rok z góry pełnego ubezpieczenia. Co roku masz auto wyceniane i od tej wartości masz ustalana wysokość ubezpieczenia.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez czapel » 28 sierpnia 2018, 23:28

akurat gap jest warty ceny tez mam znajomych co mieli szody całkowite albo kradziez i akurat gap tutaj byl zbawieniem. Co innego jest ze ubezpieczyciel zalezy jaki ociąga sie z wypłata ale w koncu w każdym przypadku gap ratował im zycie.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wazon83 » 29 sierpnia 2018, 07:54

Popieram słowa @Kusza. Przy zakupie ubezpieczenia auto zawsze jest wyceniane i wycena obowiązuje przez okres trwania umowy. W moim AC przez pierwsze 12 miesięcy auto "trzyma" wartość z faktury zakupu i w przypadku szkody całkowitej lub kradzieży ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty pełnej wartości auta, w tym zwrotu wkładu własnego. W takim kontekście nie bardzo rozumiem potrzebę wykupywania GAP, skoro każdą umową ubezpieczyciel zobowiązuje się uznać roszczenia do X zł i to X zł to wycena auta sporządzana przy okazji zawierania umowy na AC. W razie czego lepiej środki wydane na GAP przeznaczyć na dobrego prawnika, który będzie dochodził praw ubezpieczonego.

@czapel: Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, pisząc, że GAP ratował komuś życie przy szkodzie całkowitej lub kradzieży. Czy ubezpieczyciel uznawał, że auto ma mniejszą wartość niż zawarta w umowie ubezpieczeniowej? Nie wiem, na jakiej podstawie mógł to stwierdzić w przypadku auta skradzionego, do którego nie ma dostępu, aby ewentualnie ocenić, czy auto posiadało jakieś uszkodzenia obniżające jego wartość. W przypadku szkody całkowitej, ubezpieczyciel może podejmować próby obniżenia kwoty odszkodowania, powołując się na ponadstandardowe ślady zużycia lub uszkodzenia auta, które pojawiły się przed wystąpieniem szkody całkowitej. W praktyce jednak samo pismo z dobrej kancelarii wystarczy, aby ostudzić zapędy ubezpieczyciela i nakłonić go do zaakceptowania wartości zapisanej w umowie.
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive

Postprzez jepek » 29 sierpnia 2018, 08:49

Ale tutaj chyba mowa o szkodzie całkowitej/kradzieży po pierwszym roku, kiedy to AC nie pokrywa już 100% wartości auta. W drugim roku moje ubezpieczenie AC wyceniło wartość auta o kilkanaście tysięcy mniej od tego co było na FV w dniu zakupu i do takiej kwoty ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie. Różnicę pomiędzy tym co wypłaci ubezpieczyciel (gdy auto starsze niż rok), a wartością na fakturze ma za zadanie pokryć GAP - ja to tak rozumiem.
jepek
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez Kusza » 29 sierpnia 2018, 08:56

jepek napisał(a):Ale tutaj chyba mowa o szkodzie całkowitej/kradzieży po pierwszym roku, kiedy to AC nie pokrywa już 100% wartości auta. W drugim roku moje ubezpieczenie AC wyceniło wartość auta o kilkanaście tysięcy mniej od tego co było na FV w dniu zakupu i do takiej kwoty ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie. Różnicę pomiędzy tym co wypłaci ubezpieczyciel (gdy auto starsze niż rok), a wartością na fakturze ma za zadanie pokryć GAP - ja to tak rozumiem.

Kolego przeczytaj ze zrozumieniem to co piszę powyżej o GAP i będziesz wszystko wiedział.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez czapel » 29 sierpnia 2018, 09:46

przeciez o to chodzi. o ile w 1 roku masz auto ubezpieczone na wartosc fakturowa czyli tyle za ile kupiłes to w kolejnych latach ubezpieczyciel wycenia Ci auto coraz mniej . jesli kolejnych latach masz szkodę całkowita lub kradzież to ubezpieczenie obejmuje kwote z wyceny. Czyli juz iles tam tysięcy mniej....wiec jestes na stracie....gap jest po to zeby w 2 czy tam 3 roku jak cos sie stanie ma Ci wyrownac ta roznice tak abys byl na 0 jak w pierwszym roku. Nie wiem co w tym trudnego. To jest zadanie gap. W mazdzie jak kupujesz auto masz z góry mieć gap chcesz czy nie musisz mieć.
po drugie Ty masz co rok w ubezpieczeniu tą sama wartość auta? nic nie traci na wartości? w 1 roku nie, ale kolejne tak nie ma bata.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: GAP czy RTI

Postprzez adrusek » 1 września 2018, 19:45

wydzieliłem posty związane z odpowiednim tematem
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5

Postprzez wazon83 » 3 września 2018, 07:35

Czytam te wpisy o GAP fakturowym i mam wrażenie, że narosło tutaj sporo mitów na temat tego ubezpieczenia. W szczególności w kilku wypowiedziach dało się wyczytać, że kupując GAP fakturowy otrzymamy wyrównanie do wartości faktury, nawet gdy auto ulegnie szkodzie całkowitej w drugim, trzecim lub czwartym roku. Czy ktokolwiek z Was otrzymał takie wyrównanie? Mój znajomy prowadzi jedną z większych firm zajmujących się odzyskiwaniem odszkodowań w zachodniopomorskim i nigdy nie spotkał się z przypadkiem, by w drugim, trzecim lub czwartym roku GAP wyrównał odszkodowanie do wartości fakturowej auta, chyba że przez wartość fakturową rozumiemy wartość z faktury pomniejszona o amortyzację pojazdu. Czyli de facto mamy wyrównanie zbliżone do bieżącej wartości rynkowej pojazdu.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez brzooza » 3 września 2018, 19:04

też jestem ciekaw ja kto jest w praktyce z tym gapem/rti. sam mam RTI na auto w kredycie, bo gap tylko na leasing ponoć ./
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mirek_p11 » 3 września 2018, 20:14

Auto w leasingu na 5 lat. Wpłata 20 % wartości auta. W drugim roku użytkowania auto zostało podpalone ( przyznana została szkoda całkowita ). Auto zostaje wystawione na giełdę przez ubezpieczyciela. Po sprzedaży wraku towarzystwo ubezpieczeniowe wypłaca leasingowi pieniądze ( w moim przypadku była to wartość ubezpieczenia auta na drugi rok ). Leasing zamyka i rozlicza umowę. Nadwyżkę ( wpłata własna + ilość wpłaconych rat o ile oczywiście jest ) wypłacana jest użytkownikowi. GAP wypłacane jest na samym końcu przez drugą firmę ubezpieczeniową ( muszą otrzymać od leasingu dokument o zakończeniu i rozliczeniu umowy wraz z kwotą wypłaconą ).
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez mrcn » 4 września 2018, 08:35

mirek_p11 napisał(a):Auto w leasingu na 5 lat. Wpłata 20 % wartości auta. W drugim roku użytkowania auto zostało podpalone ( przyznana została szkoda całkowita ). Auto zostaje wystawione na giełdę przez ubezpieczyciela. Po sprzedaży wraku towarzystwo ubezpieczeniowe wypłaca leasingowi pieniądze ( w moim przypadku była to wartość ubezpieczenia auta na drugi rok ). Leasing zamyka i rozlicza umowę. Nadwyżkę ( wpłata własna + ilość wpłaconych rat o ile oczywiście jest ) wypłacana jest użytkownikowi. GAP wypłacane jest na samym końcu przez drugą firmę ubezpieczeniową ( muszą otrzymać od leasingu dokument o zakończeniu i rozliczeniu umowy wraz z kwotą wypłaconą ).

Czyli rozumiem, że Ty uzyskałeś odszkodowanie GAP?
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez mirek_p11 » 4 września 2018, 17:21

tak
mirek_p11
Sport
Sport

Postprzez wazon83 » 6 września 2018, 07:51

mirek_p11 napisał(a):tak

Czy faktycznie dostałeś wyrównanie do wartości fakturowej auta z dnia zakupu, czy została ona obniżona o jakieś odpisy amortyzacyjne itp. rzeczy?
wazon83
Signo
Signo

Postprzez mirek_p11 » 6 września 2018, 16:42

100 % zwrotu
mirek_p11
Sport
Sport