Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Aktywny tempomat - czy warto?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Aktywny tempomat - czy warto?

Postprzez Pik » 1 sierpnia 2018, 12:12

Radar? Chyba jak piesi zakuci by byli w zbroję! :-D A przynajmniej nosili kolczuge heh.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez szczepan » 1 sierpnia 2018, 17:40

michuFR napisał(a):U siebie mogę jechać na tempomacie max 160 km/h/ Mogę to jakoś zmienić z poziomu menu?
To że radar wykrywa rowerzystów to zauważyłem. Ale czy pieszych też wykrywa?
na ile ?
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michuFR » 1 sierpnia 2018, 22:25

Pik napisał(a):Radar? Chyba jak piesi zakuci by byli w zbroję! :-D A przynajmniej nosili kolczuge heh.

Racja :oops:
szczepan napisał(a):
michuFR napisał(a):U siebie mogę jechać na tempomacie max 160 km/h/ Mogę to jakoś zmienić z poziomu menu?
To że radar wykrywa rowerzystów to zauważyłem. Ale czy pieszych też wykrywa?
na ile ?

Np. 170 km/h.
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 16:58

Dzisiaj robiłem test ACC+LA, LA złapało pasy, był lekki zakręt i korekcja toru trochę przypominała jazdę po pijaku - najpierw prawi dociągnął do prawej strony, później odbił się od lewego oznaczenia pasa... potem już przejąłem sterowanie. Czy mieliście takie przypadki?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST

Postprzez kamivil » 30 września 2018, 17:09

dragonflymr napisał(a):Dzisiaj robiłem test ACC+LA, LA złapało pasy, był lekki zakręt i korekcja toru trochę przypominała jazdę po pijaku - najpierw prawi dociągnął do prawej strony, później odbił się od lewego oznaczenia pasa... potem już przejąłem sterowanie. Czy mieliście takie przypadki?

LA działa jak jazda po pijaku przeważnie jak się go używa poniżej 60 km/h (funkcjonalność Jam assist). Przy wyższych prędkościach bardzo szybko stara się utrzymać pojazd mniej więcej po środku pasa. Warto też zaznaczyć, że gdy np zmieniany pas i trzymamy się lewej krawędzi pasa, LA może wychwycić tylko lewą linię jezdni i wtedy będzie utrzymywał pojazd zdecydowanie bliżej lewej strony niż środka.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 17:31

Dzięki za info. Muszę to jeszcze protestować żeby wyczuć kiedy i na ile można zaufać LA. Tak czy siak ACC+LA naprawdę mi się podoba - nie żałuję że wziąłem auto z tym systemem :-D
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 17:37

To nie ma jeździć jak autonomiczna Tesla - ma zwiększyć szansę przeżycia przy zaśnięciu lub zasłabnięciu, nawet gdy odbija się od prawego i lewego pasa.
LA jest na autostrady i drogi szybkiego ruchu a tam zakręty są dość łagodne. W takich przypadkach LA całkiem nieźle jedzie. Na zwykłych szosach, nawet z dobrymi pasami na środku i krawędzi jezdni, zazwyczaj się nie nadaje a czasem zakręty są za ostre aby LA mogło utrzymać tor jazdy.
Bez osobno płatnej opcji asystenta jazdy w korku LA uruchamia się od prędkości 60km/h.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kamivil » 30 września 2018, 17:42

dragonflymr napisał(a):Muszę to jeszcze protestować żeby wyczuć kiedy i na ile można zaufać LA.

U mnie póki co LA + ACC sprawdza się wyśmienicie. Jadąc autostradą potrafię przez 200 km nie dotykać kierownicy czy gazu (za wyjątkiem przejazdu przez brami czy zmiany pasa). Oczywiście cały czas czuwając. Naturalnie butelka w kierownicy obowiązkowa, żeby oszukać "przejmij kierowanie nad pojazdem".
kamivil
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 17:43

Hmm, a na czym polega trik z butelką?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 30 września 2018, 17:46

oszukuje trzymanie rąk na kierownicy
kamivil
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 17:49

marekwar napisał(a):To nie ma jeździć jak autonomiczna Tesla - ma zwiększyć szansę przeżycia przy zaśnięciu lub zasłabnięciu, nawet gdy odbija się od prawego i lewego pasa.
LA jest na autostrady i drogi szybkiego ruchu a tam zakręty są dość łagodne. W takich przypadkach LA całkiem nieźle jedzie. Na zwykłych szosach, nawet z dobrymi pasami na środku i krawędzi jezdni, zazwyczaj się nie nadaje a czasem zakręty są za ostre aby LA mogło utrzymać tor jazdy.
Bez osobno płatnej opcji asystenta jazdy w korku LA uruchamia się od prędkości 60km/h.

Wiem, wiem, cudów się nie spodziewam :-), akurat to miotanie które opisałem było przy ok. 80 na bardzo łagodnym łuku. Jam Assist mam i jest spoko, jedyny problem to minimalny odstęp od poprzedzającego auta - trochę za duży w korku/przed światłami. Co mnie zaskoczyło to fakt że po dodaniu gazu żeby bliżej podjechać JA zaraz hamuje mimo że auto z przodu się nie porusza - fajne :-D

-- 30 września 2018, 18:49 --

kamivil napisał(a):oszukuje trzymanie rąk na kierownicy

Na to wpadłem :-), ale jak to się w praktyce robi?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 30 września 2018, 18:00

kamivil
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 18:02

Dzięki, patent niezły :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 18:21

A co wtedy robisz z rękami? [emoji56]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez biz0n » 30 września 2018, 19:12

Uważam to za idiotyzm, w awaryjnej sytuacji zginiesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence

Postprzez piorun » 1 października 2018, 11:13

dragonflymr napisał(a):Dzisiaj robiłem test ACC+LA, LA złapało pasy, był lekki zakręt i korekcja toru trochę przypominała jazdę po pijaku - najpierw prawi dociągnął do prawej strony, później odbił się od lewego oznaczenia pasa... potem już przejąłem sterowanie. Czy mieliście takie przypadki?

Włącz sobie adaptacyjne prowadzenie po torze, wtedy nie będzie się odbijał tylko starał utrzymywać po środku pasa
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez dudek_jd » 1 października 2018, 11:27

kamivil napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=hI9wrMpxmP0

To nie do LKASa, Lane assist czy wszystkie tego typu systemy nie poradzą sobie z większym zakrętem... W tesli czy volvo z pilotem albo jakichś merolach/audikach może i bym tak jechał, ale nie w aucie z LKASem na pokładzie...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 12:10

piorun napisał(a):Włącz sobie adaptacyjne prowadzenie po torze, wtedy nie będzie się odbijał tylko starał utrzymywać po środku pasa

Miałem włączone, może po prostu układ pas/krawężnik był zbyt wymagający i dlatego tak latał. Zakręt był bardzo łagodny a kontrolka od LA na zielono więc raczej system działał. Inna sprawa jakie jest opóźnienie pomiędzy momentem kiedy LA nie jest w stanie wykryć pasów a tym kiedy kontrolka zmienia się na pomarańczową...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 października 2018, 15:14

To jest ten moment kiedy ktoś z butelką w kierownicy zamiast rąk wjeżdża na bariery[emoji3]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 15:33

:twisted:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 10:11

Układ utrzymania pasa ruchu jest zaprojektowany do utrzymania pasa na autostradzie. Z łagodnymi łukami. Przy mocniejszych zakrętach w różnych kierunkach gubi się niczym 1,5 roczne dziecko w dżungli Borneo. :boje:
Testowałem dość dużo i szczerze mówiąc - spodziewałem się gorszego działania :) Przez pewien czas jest w stanie dawać hinty nawet przy widocznej tylko jednej linii. Jednak system daje sugestie i lekko steruje kierownicą. Szybkość kręcenia jest nieduża, więc na większych łukach się nie wyrobi - bo nie ma szans.
Nawet nie myślcie o używaniu tego jak "autopilota" w Tesli! :D Nie ta klasa autonomii. On ma jedną, prostą kamerę i nie przewiduje drogi - więc nie ustawi się na zewnętrznej zakrętu, żeby dojść do apexu i później "wypuścić" na zewnątrz :) Już na samych "S-kach" przed rondami nie daje rady i "wypada" z toru jazdy:
Obrazek
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 10:37

Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Nie planuje używać tego jako zamiennika mojej osoby :-) Warto jednak wiedzieć kiedy i jak zadziała a kiedy nie. Czasami wydaje mi się że przy włączonym tylko LA (jak złapie pasy) jest delikatna korekcja ale działa mniej "autonomicznie" niż z włączonym ACC.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez flito » 2 grudnia 2018, 09:35

servo napisał(a):Nawet nie myślcie o używaniu tego jak "autopilota" w Tesli!

aaaale na autostradzie działa świetnie:D np. chcesz rozebrać bluzę / sweter - ustawiasz ACC 100 km/h , asystenta pasa ruchu, i chowasz się za ciężarówką na autostradzie ;)
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez bzykofm » 2 grudnia 2018, 11:01

Troszkę igranie z losem. To są systemy wspomagające, a nie zastępujące kierowcę.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez servo » 9 grudnia 2018, 01:05

flito napisał(a):aaaale na autostradzie działa świetnie:D np. chcesz rozebrać bluzę / sweter - ustawiasz ACC 100 km/h , asystenta pasa ruchu
Zgadza się. Już korzystałem z tego systemu w taki (zakazany) sposób :)
servo
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 11:01

Wg mnie super sprawa, jedyne co że nadal nie mogę na 100% uwierzyć duchowi w maszynie i niepotrzebnie sobie mięśnie nadwyrężam bo nie wiem gdzie nogę oprzeć...na podłodze jednak trochę strach, na gazie nie bardzo ma sens, a na hamulcu strasznie niewygodnie :evil:

Poza tym naprawdę daje radę, trochę jest hardcore jak się ustawi w tryb Sport, wtedy naprawdę czeka do ostaniej chwili z hamowaniem, i przy prędkościach powyżej 140 można się spocić :twisted: Trzeba uważać jak się podjeżdża pod górkę, jest ostrzejszy zakręt bo wtedy dosyć długo nie "widzi" samochodu z przodu, no i oczywiście na misi którzy nagle zdecydowali że jednak muszą wyprzedzić i pakują się na nasz pas prawie przed maską. Ja jednak zawsze ustawiam sobie między zegarami wyświetlanie stanu asystenta i jak widzę że nie pokazuje samochodziku to jednak noga na hamulec idzie...na wszelki wypadek.

Lane Assist jest super na autostradach i samochodówkach ale już nie tak super na drogach dwupasmowych. Oczywiście nie jest bardzo nachalny ale jeśli bez kierunku przejeżdżamy linie to jednak wyczuwalnie próbuje kontrować, jak ktoś nieprzyzwyczajony może zaskoczyć. Głównie w sytuacjach kiedy ucieka się na pobocze bo ktoś z przeciwka przecenił power w swoim aucie albo jak się wychyla zza innego samochodu żeby sprawdzić czy da się wyprzedzić. Dlatego na takich drogach go wyłączam, poza tym naprawdę cały system może być life saver jak się zagapimy/rozproszymy.

Gorąco polecam wszystkim którzy nie są "prawdziwymi twardzielami" co to im jakaś durna elektronika nie będzie wchodziła w paradę :-P
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 19 grudnia 2018, 01:08

Nie wiem jak Wam tak fobrze jeździ się z ACC i LA, lub choćby z jednym z nich.
Miałem okazję jeździć Leonem z nimi oboma i wyłączyłem ich po pierwszej trasie.

LA drażnił mnie "walką o kierownicę" korygując tor jazdy. Wkurzało zwłaszcza na autostradzie.

A ACC - pomimo ustawienia najmniejszego dystansu chce utrzymywać go stanowczo zbyt dużym - jak dla mnie.
No i hamowanie podczas zbliżania do poprzedników - upierdliwe pomimo wyłaczenia ACC - wiem co było powodem ale teraz nie pamietam nazwy tego systmu.
No i to najwiecej krwi psuło na autostradzie - pomykasz lewym pasem wyprzdzajac kolumnę na prawym a w pewnym momencie coś jadące 105 km/h zaczyna zmieniać pas na lewy. I bez ACC i wyłączongo ACC puszczam gaz i powoli zwalniam dając czas tamtemu na wyprzedzanie. Potem przyspieszam lekko i znów jadę swoją prędkością.
A co się dzieje gdy jest ten ACC? Nim ten wolniejszy wyprzedzi tira leon zwalnia do prędkości zbyt niskiej niż konieczna bo według niego dystans jest zbyt mały i zaczyna hamować wymuszając ponowne przyśpieszanie.
Nie wiem czy zrozumiale to opisałem. Wkurzalo to mnie niemiłosiernie
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez servo » 19 grudnia 2018, 05:50

Cobra_o7o napisał(a):A ACC - pomimo ustawienia najmniejszego dystansu chce utrzymywać go stanowczo zbyt dużym - jak dla mnie.

Cobra_o7o napisał(a): bo według niego dystans jest zbyt mały i zaczyna hamować

A jaki dystans (odstęp) jest właściwy? Może to twoja ocena sytuacji jest błędna? :)
Ci wszyscy też uważali, ze dystans jest ok i że zdążą zahamować: :)
Obrazek
servo
Sport
Sport

Postprzez sql » 19 grudnia 2018, 06:23

Mam od tygodnia ACC i LA i o ile to drugie wyłączyłem, bo mnie drażni wyrywanie kierownicy, to to pierwsze jest fantastycznym wynalazkiem :).
Fakt, że przy minimalnej odległości mógłby się nieco dosunąć do pojazdu z przodu, ale dramatu też nie ma.
Na pewno tyle nie przewidzi, co człowiek i będzie jeździł bardziej chropowato, ale za to nie trzeba go ciągle włączać/wyłączać, tylko zapinasz i cześć.
Zakaz wyprzedzania z prawej mógłby być tylko ustawiony z konsoli, a nie przez komputery.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Makgajwer » 19 grudnia 2018, 08:26

Ja LA nie używam, ponieważ jeżdżę głównie w mieście, przetestowałem jedynie na A2, gdy wracałem z Poznania, gdzie odbierałem autko. ACC wg mnie to super opcja, lecz trzeba właściwie ustawić odległość i umiejętnie z tego ustrojstwa korzystać. Osobiście używam na dojeździe do pracy trasą siekierkowską. Ostatnio ponad tydzień byłem w delegacji służbowym VW Pasatem, w którym nie ma tempomatu i to była drogą przez mękę. W poprzednim moim aucie miałem zwykły tempomat, lecz teraz po przesiadce do Leona nie wyobrażam sobie nie mieć w kolejnym ACC.
Ja uważam, że czasem ludzie za mocno ufają tym wynalazkom, które ułatwiają jazdy i czynią ją bezpieczniejszą, lecz czasem zawodzą.
Np. w przypadku front assist wiem, że system nie reaguje na stojące przed nami auta, do których dojeżdżamy, a jedynie na te w ruchu. Sądzę, że sporo ludzi nie czyta instrukcji i dlatego coraz więcej "dzwonów", albowiem ludzie nie myślą.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez marekwar » 19 grudnia 2018, 08:58

W setupie samochodu można ustawić tryb dla ACC na sportowy o ile pamiętam. Polepsza to dynamikę powrotu do ustalonej prędkości po zwolnieniu przez sytuację drogową. Ponadto przy DSG pomaga jazda w trybie S. Przy prędkościach autostradowych i tak jeździ się na S7.
Jeśli mimo to zależy nam na skróceniu dystansu, aby nikt nie wjechał w lukę, to dodajemy gazu a jak się puści pedał przyspieszenia to ACC wraca do zadanej prędkości (po hamowaniu już nie).
To wszystko daje duży komfort jazdy z ACC.
Jeśli jedziesz za blisko to pojawi się ikona kolizji dwóch aut - można to zlekceważyć ale jeśli coś nagle przed nami stanie to nie będzie żadnej szansy na uniknięcie kolizji.
Ta ikonka dzwona dobrze leczy z jazdy na czyimś kufrze.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez sdss » 19 grudnia 2018, 09:12

Polskie nawyki, siedzieć na zderzaku i zapierdalać. To fakt systemy są do dupy.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez dragonflymr » 19 grudnia 2018, 09:54

Zapewniam że ACC w trybie sport jest naprawdę agresywny - parę razy (przy prędkościach 140+) spękałem i zacząłem sam hamować bo nie wierzyłem że ACC się wyrobi. Potrafi dojechać naprawdę blisko do poprzedzającego samochodu - oczywiście oprócz trybu należy też ustawić pasującą nam odległość od poprzedzającego. Na Bardzo mała naprawdę jest mała (przy wspomnianych prędkościach).

Tryby normalnie są dostępne tylko w profilu Individual - można to jednak przekodować żeby był dostępne w ustawieniach samochodu - wtedy jadąc na Komfort można ustawić Sport, oprócz późnego hamowania, naprawdę dynamicznie przyspiesza, u mnie dawał pod czerwoną kreskę obrotów.

Jedyne z czym ACC (a właściwie Jam Assist) sobie nie radzi to dojechanie do poprzedzającego pojazdu przy jeździe w korku, generalnie jest bardzo zachowawczy i zostawia za duży odstęp (szczególnie jak wleczemy się 5 km/h). Jest też trochę niespójny - najczęściej odstęp jest duży ale czasami potrafi się dotoczyć naprawdę blisko - oczywiście zawsze można go pogonić ale naprawdę gwałtownie przyhamowuje przy puszczeniu gazu :-(.

Nie wiem też czy zauważyliście jak zmienia się ikonka samochodu na wyświetlaczu - jeśli nie dotykamy gazu jest biała, jak używamy robi się szara.

Co do Lane Assist to nie zauważyłem problemu na autostradach czy samochodówkach - radzi sobie naprawdę dobrze i może dupę ocalić jak się ktoś zagapi. Jak wg. mnie wspomaganie jest delikatne. Oczywiście jeśli ktoś zmienia pasy bez kierunku to już nie jest tak miło, ale do tego to raczej trudno się czepiać :twisted:
Na innych drogach wyłączam bo jest zbyt nerwowo przy manewrach typu:
Ktoś z przeciwka źle ocenił odległość i trzeba przejechać ciągłą linie żeby na pobocze uciec
Trzeba się wychylić żeby zobaczyć czy da się wyprzedzać - to robi się raczej bez kierunku - oczywiście dostaniemy korektę (ale bez przesady) bo przekraczamy linię.

Co do Front Assist - faktycznie działa na pojazdy w ruchu ale także na obiekty (powiedzmy że najczęściej pieszych) poruszające się w poprzek jezdni - przynajmniej takie info znalazłem - jeszcze na szczęście nie testowałem.

Jest jeszcze Parking Assist - działa oczywiście pry małych prędkościach (chyba poniżej 10 km/h) - ten jest w stanie dać po hamulcach kiedy dojeżdżamy do dowolnej przeszkody (nie musi być w ruchu) - działa zarówno z przodu jak i z tyłu (tu chyba agresywniej) - przynajmniej u mnie, no i parę razy uratował mi już zderzak :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez sql » 19 grudnia 2018, 10:16

dragonflymr napisał(a):Jest jeszcze Parking Assist - działa oczywiście pry małych prędkościach (chyba poniżej 10 km/h) - ten jest w stanie dać po hamulcach kiedy dojeżdżamy do dowolnej przeszkody (nie musi być w ruchu) - działa zarówno z przodu jak i z tyłu (tu chyba agresywniej) - przynajmniej u mnie, no i parę razy uratował mi już zderzak :-)

hehe,
mam garaż w piwnicy i (przyznam, zbyt agresywne) zabezpieczenie przed wlewaniem się wody w postaci pół metrowego spadku od garażu i potem wyjazd w górę (coś na kształt \/, zamiast _/) i o ile ibizą wjeżdżałem i wyjeżdżałem bez spiny (mogłem względnie szybko i pod dowolnym kątem), o tyle Leonem muszę uważać, bo inaczej przyciera przednim nawisem, a jak wyjeżdżam i się toczę niewystarczająco powoli, to PA mi zahamuje, jak tył się zbliża do wyjazdu - irytujące i stresujące, ale trzymam go w nadziei, że kiedyś faktycznie mnie uratuje przed niebezpieczeństwem ;).
sql
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 19 grudnia 2018, 23:43

dragonflymr napisał(a): jeszcze na szczęście nie testowałem.

Jak spotkasz pieszego w zbroi to testuj, w innym przypadku nie polecam :D
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F

Postprzez dragonflymr » 20 grudnia 2018, 08:28

michuFR napisał(a):Jak spotkasz pieszego w zbroi to testuj, w innym przypadku nie polecam

No to "testowałem" nie było najszczęśliwszym określeniem :oops: Szczęśliwie nie zdarzyło mi się znaleźć w sytuacji kiedy system miałby powód do zadziałania :-D
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez sql » 21 grudnia 2018, 07:11

sql napisał(a):mam garaż w piwnicy i (przyznam, zbyt agresywne) zabezpieczenie przed wlewaniem się wody w postaci pół metrowego spadku od garażu i potem wyjazd w górę (coś na kształt \/, zamiast _/) i o ile ibizą wjeżdżałem i wyjeżdżałem bez spiny (mogłem względnie szybko i pod dowolnym kątem), o tyle Leonem muszę uważać, bo inaczej przyciera przednim nawisem, a jak wyjeżdżam i się toczę niewystarczająco powoli, to PA mi zahamuje, jak tył się zbliża do wyjazdu - irytujące i stresujące, ale trzymam go w nadziei, że kiedyś faktycznie mnie uratuje przed niebezpieczeństwem ;).

Wiem, że to nieelegancko cytować samego siebie, ale jest ciekawe uaktualnienie tego wątku :).
Dziś pierwszy raz wyjeżdżałem z garażu jak podjazd był calutki zasypany śniegiem i... czujniki przeszkód go nie wykryły :).
Wyjeżdżam i nic - ani pikania, ani kresek na wyświetlaczu. Myślałem, że się popsuł, ale potem jak przejeżdżałem przez bramę, to normalnie działały. Dodam jeszcze, że Ibizą jak wyjeżdżałem zimą, to normalnie pikał.
O co chodzi? Śnieg za miękki?
sql
Sport
Sport

Postprzez servo » 21 grudnia 2018, 12:47

sql napisał(a):O co chodzi? Śnieg za miękki?
W pewnym sensie. Prawdopodobnie śnieg za bardzo rozpraszał a za słabo odbijał fale ultradźwiękowe, które stosowane są w czujnikach.
servo
Sport
Sport

Postprzez Tomatok » 11 listopada 2019, 21:07

Czy w Leonie działa on tak samo jak np. w Tiguanie?
Ma funckję stop-go, umożliwiającą wygodną jazdę w korku?
Tomatok
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST III

Postprzez sdss » 11 listopada 2019, 21:27

Tomatok napisał(a):Czy w Leonie działa on tak samo jak np. w Tiguanie?
Ma gunckję stop-go, umożliwiającą wygodną jazdę w korku?

Po FL jak jest TJA.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tomatok » 13 listopada 2019, 19:21

sdss napisał(a):
Tomatok napisał(a):Czy w Leonie działa on tak samo jak np. w Tiguanie?
Ma funckję stop-go, umożliwiającą wygodną jazdę w korku?

Po FL jak jest TJA.

Mam Comfrot Assistans Plus w aucie, które chce zamówić...

-- 13 listopada 2019, 19:21 --

Dopytam, czy ACC w Leonie jest takie jak w Golfie? do 210? z funkcją stop&go?
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez sql » 14 listopada 2019, 10:37

Nie wiem jak to działa w Golfie, ale w Leonie zatrzyma się sam i jak korek ruszy poniżej (chyba) 5 sekund, to sam ruszy, jak nie, to trzeba albo pyknąć do siebie tempomatem, albo nacisnąć gaz. To pierwsze jest chyba wygodniejsze.
sql
Sport
Sport

Postprzez servo » 20 listopada 2019, 02:29

W poliftowym Leonie (2017?) już mogłeś zamówić sobie ACC z funkcją stop&go.
servo
Sport
Sport

Postprzez kaCuCh » 20 listopada 2019, 09:17

Aktywny tempomat w polifcie ma funkcję jazdy w korku.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez sql » 20 listopada 2019, 09:56

Ale uruchomiliście to? Mam zeszłoroczne auto.
Trzeba włączyć asystenta pasa i ACC i to koniec? Działa przy dwóch pasach w tym samym kierunku?
Generalnie asystent pasa mam wyłączony, bo mnie bardzo denerwuje.
sql
Sport
Sport

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 10:03

Mam wyboru FR oraz excellence.
W EX jest pakiet comfort plus a w nim: Aktywny tempomat z systemem kontroli odstępu
W FR jetst Comfort Assistant Plus - Aktywny tempomat z systemem kontroli odstępu Front Assist z funkcją awaryjnego hamowania i funkcją ochrony pieszych i Asystent jazdy w korku
Czy to jest mniej wiecej to samo, czy FR ma po prostu wiecej ?
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 20 listopada 2019, 10:29

Aktywny tempomat a pakiet wspomagania jazdy Comfort Assistant Plus to osobne pakiety więc w twoim przypadku w wersji X masz tylko ACC a w wersji FR jest on rozbudowany o asystent świateł drogowych, asystent pasa ruchu, system rozpoznawania znaków drogowych i jazdę w korku
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 10:29

Czy to oznacza, że "aktywny tempomat z systemem kontroli odstępu" (jeśli tak jest napisane) nie zawiera: asystenta jazdy w korku i front assist?
Tomatok
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 20 listopada 2019, 10:51

ACC możesz mieć z funkcją awaryjnego hamowania i funkcją ochrony pieszych lub bez ale ani jeden ani drugi nie zawiera w sobie asystenta jazdy w korku bo to osobny pakiet jak już pisałem :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez Tomatok » 20 listopada 2019, 10:59

Ok rozumiem,
czyli jeśli EX ma
Aktywny tempomat (ACC) z systemem kontroli odstępu Front Assist i funkcją awaryjnego hamowania i funkcją ochrony pieszych (WAC)
i dodatkowo ma:
plus: Basic Assistant: Asystent świateł drogowych, Asystent pasa ruchu (PDT)
to w porównaniu do FR brakuje mu tylko rozpoznawania znaków oraz asystenta jazdy w korku - cokolwiek to znaczy...
Tomatok
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne