Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Więc porównałeś treść kart produktu a nie olejeKrzyzak napisał(a):przecież napisałem - karta produktu, tam są wymienione najważniejsze parametry oleju
servo napisał(a):Wszystko rozbija się o renomę firmy i zaufanie do deklarowanej jakości ich produktu. Nie dziw się, że ludzie nie maja zaufania do Castrola, skoro kiedyś był najczęściej podrabianym olejem na rynku.
tak tak, ja wiem, że papier wszystko przyjmieservo napisał(a):Więc porównałeś treść kart produktu a nie oleje
bzykofm napisał(a):Nie ma Penrite
damyok napisał(a):Z lektury forum wynika, że nasze 5f najlepiej zalać
Motul np. 8100 X-MAX 0W-40 https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-max-0w40,
zgadzacie sie z tym?
dudek_jd napisał(a):mam 35k na budziku i jest OK.
dudek_jd napisał(a):No tak a rozwinąć odpowiedź to nie łaska.
alehandro napisał(a):zgadzacie sie z tym?
Pik napisał(a):zapomniał podać typu silnika...
Tomektr napisał(a):Śruba jest normalna, płaski klucz lub nasadka. Co prawda to ja mam 1.4 ale wydaje mi się że śruba jest taka sama.
maszu1991 napisał(a):Zastanawiam się nad dwoma olejami i mam mały dylemat, który wybrać. Różnica cenowa to ~40zł także nie dużo.
https://oil-club.de/index.php?thread/75 ... rgy-0w-40/ Na plus na pewno rozruch zimą
https://oil-club.de/index.php?thread/74 ... gen-5w-50/ Na plus na pewno lepkość w trasie
Oracle napisał(a):
Ja akurat używam tego pierwszego. Ma on lepszą (niższą) lepkość w niższych temperaturach, niż ten 5w-50, tak więc z pewnością sprawdzi się lepiej na niedogrzanym silniku. Co do tych tras z wyższymi prędkościami, to wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z lepkością 50. Swoją drogą - według producenta Liqui Moly, to z tych dwóch tylko Synthoil Energy 0w-40 jest pełnym syntetykiem.
maszu1991 napisał(a):Wiesz może z jaką siłą dokręcać, bo chyba 20nm. A filtr 40nm?
Oracle napisał(a):maszu1991 napisał(a):Wiesz może z jaką siłą dokręcać, bo chyba 20nm. A filtr 40nm?
W przypadku tej plastikowej śruby od spustu oleju nie istnieje temat momentu dokręcania, ponieważ posiada ona swego rodzaju "ogranicznik" - po wzięciu do ręki śruby od razu widać o co chodzi.
Dostęp do filtra oleju rewelacyjny (nad alternatorem, dostęp pod maską), jedyne, co trzeba zdjąć, to górna plastikowa osłona silnika. Nic nie kapie. Filtr odkręca się nasadką 30 lub 32mm. Co prawda, na obudowie filtra piszą, jakim momentem powinno się go dokręcać (25Nm, o ile mnie pamięć nie myli), jednak uszczelniony jest on za pomocą o-ringu (tego dołączonego do filtra), toteż w tym wypadku moment dokręcania ma drugorzędne znaczenia dla kwestii szczelności - jest on podany po prostu po to, by nie "ukręcić" gwintu obudowy filtra. W każdym razie, wyraźnie widać ile ma być wkręcona obudowa filtra, ponieważ posiada ona kołnierz, który dochodzi do podstawy filtra. Bywa także, że producent silnika zaznacza (ordynarnie - farbą na filtrze i na jego podstawie) jak dokręcony był filtr w fabryce.
Uwaga: podczas spuszczania oleju lepiej najpierw odkręcić śrubę spustową, a dopiero potem wykręcić filtr oleju - wtedy olej wypływa powoli i nie pobrudzi rąk.
Podsumowując - wymiana oleju w tych silnikach to wręcz przyjemność (chociaż znam lepsze przyjemności... )
Pik napisał(a):Co robicie z zużytym olejem?
elemenateur napisał(a):jak zdejmiesz pokrywę zaworów w aucie które serwisowały się w trybie LL to zrozumiesz o co chodzi.
LL jest do przeżycia jedynie jak faktycznie auto lata na trasach, na niemieckim paliwie i codziennie robi kilkaset km.
Od biedy. Każdy serwis LL zabija silnik turbine etc.
Olej z normą 504.00 507.00 każdy będzie mógł być stosowany w trybie long life. Masz więc do wyboru x-max bądź x-cess, jak tryb longlife to 504 507.
Serwus.
Tomektr napisał(a):Instrukcja v11.17 strona 302. "Jeżeli samochód nie ma „okresu między przeglądami typu LongLife“ lub jeśli taki program został anulowany (na życzenie), można używać olejów do stałych okresów między przeglądami, które występują również w ››› strona 64, Specyfikacja oleju Silnikowego."
Strona 64:
"Silniki benzynowe z serwisem ustalonym (w zależności
od czasu/przebiegu):
1.4l CNG / 1.4l 110kW bez ACT - VW 502 00
1.0l / 1.2l / 1.4l 92kW / 1.4l 110kW z ACT / 1.8l / 2.0l - VW 504 00
1.2l / 1.4l 110kW bez ACT / 1.6l / 1.8l / 2.0l - VW 502 00 a)
Silniki benzynowe z elastycznym okresem między
przeglądami (LongLife)
1.0l / 1.2l / 1.4l VW - 508 00 / VW 504 00 b)
1.8l / 2.0l - VW 504 00
a) Jeżeli jakość paliwa dostępnego w danym kraju nie spełnia norm EN 228 (dla benzyny) lub EN 590 (dla oleju napędowego).
b) Zastosowanie oleju silnikowego zgodnego ze specyfikacją VW 504 00 zamiast VW 508 00 może nieznacznie zwiększyć emisję spalin."
elemenateur napisał(a):zależy w jakim motorze i jaki produkt.
fonek napisał(a):Koledzy,
Polo 2018 1.0 tsi 95km, Motul 8100 X-CESS 5W40 będzie dobry, czy polecicie coś lepszego?
elemenateur napisał(a):jak najbardziej będzie OK. Ważne byś serwis robił co max 15 tyś km.
Tomektr napisał(a):To samo jest z śruba spustowa oleju, że trzeba wymieniać za każdym razem a w serwisówce znalazlem że tylko przy pierwszej wymianie. Później tylko uszczelke.
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości