Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez Thaze » 20 września 2018, 10:56

Mam pytanie, czy ktos spotkal sie z podobnym zachowaniem AA?
AA uruchamia sie bez problemu gdy mam 1 telefon przy sobie, natomiast gdy zabieram ze soba dwa za kazdym razem communication failed. I to jest regula, ktora doprowadza mnie do szalu.
Kolejny problem to Waze. Dzieki Bogu ze mam nawigacje Tom Tom, bo w drodze z UK do Polski mapa sie zawieszala, lub po prostu przestawala nawigowac, pomimo pelnego zasiegu. Nawigacja samochodowa wraz z "live traffic" jest niestety tragiczna.
Thaze
Stella +
Stella +

Auto: 1.4 EcoTSI 150 FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez warmik » 20 września 2018, 11:08

Ja tez zauważyłem że Waze potrafi się podwiesić, czasami zdarza się to jak blokuje sie telefon. Co do AA to ja mam inny problem, bo muszę co 2-3 przeprowadzić procedurę odblokowania AA, nie wiem dlaczego tak się dzieje. Przyznane są uprawnienia w SU. Ja cały czas szukam rozwiązania BT kiedy tel. jest podłączony kablem, chciał bym główny telefon łączył się po BT.
warmik
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST Exellence

Postprzez marekwar » 20 września 2018, 11:15

Takie zachowanie z dwoma telefonami mam u siebie. Kiedy podłączę po USB telefon do AA to wymusza on połączenie BT. Jeśli drugi ma włączony wcześniej BT to pojawia się communication failed ale tylko dla tego telefonu. Na tym po USB widać kontakty i można telefonować.
Co do Waze to są na niej zwiechy i jest ponoć bardzo szczegółowa w kraju pochodzenia czyli w Izraelu.
W Polsce to porażka i nie poprawiło się wiele po przejęciu przez Google. Czyli za granicą lepiej Google Maps a w kraju Naviexpert lub Automapa. GM na oficjalnym AA a te zewnętrzne apki na AA Mirror.
Co do AA Mirror to programista i tak zrobił wiele bo teraz co Google zablokuje to można tę blokadę zdjąć poprzez AAUnlock i urwać łeb hydrze. Niestety, odrasta.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez SebaR » 21 września 2018, 18:49

Za odblokowanie FulLinka zaśpiewali mi w serwisie ASO Opole 920 złotyszy. Kurde trochę to drogo. Pytałem w Krakowie i Wrocku to ceny zbliżone albo wyższe. Czy taką usługę da się wykonać gdzieś poza serwisem SEATA, macie może namiary gdzie można by to było taniej zrobić ?
SebaR
Stella +
Stella +

Region: opolskie
Auto: LEON ST FR

Postprzez KubaaBia » 23 września 2018, 16:24

SebaR napisał(a):Za odblokowanie FulLinka zaśpiewali mi w serwisie ASO Opole 920 złotyszy. Kurde trochę to drogo. Pytałem w Krakowie i Wrocku to ceny zbliżone albo wyższe. Czy taką usługę da się wykonać gdzieś poza serwisem SEATA, macie może namiary gdzie można by to było taniej zrobić ?

Jeżeli masz auto na gwarancji to nawet nie próbuji tylko ASO. A jezeli nie masz gwarancji to wiem ze ktos z UK sprowadzał płyte za 150gbp z instalacja modułu
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez SK_Leon_FR » 23 września 2018, 17:30

Kod do FullLink'a to podobno 710 zł + koszt 1h roboczogodziny serwisu (tak podobno pokazuje system w serwisie i nie mogą policzyć 0.5h :)
A że różnie się cenią ja znalazłem na Śląsku ceny od 775 - 1000 zł.
Raczej nic nie wykombinujesz, możesz negocjować lub poszukać serwisu z autoryzacją Seat'a.
SK_Leon_FR
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR

Postprzez warmik » 24 września 2018, 19:12

Ja dostałem za darmo przy kupnie auta :-D
warmik
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Exellence

Postprzez kaCuCh » 24 września 2018, 20:22

warmik napisał(a):Ja dostałem za darmo przy kupnie auta :-D
Tylko tak Ci się wydaje :) Nie ma nic za darmo ;)
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez SebaR » 25 września 2018, 15:30

Posiadaczem mego Leona jestem od miesiąca, temat śledzę więc stosunkowo od niedawna.
Były może w między czasie jakieś sezonowe promocje w SEACIE na ten temat, typu % zniżki na akcesoria?
SebaR
Stella +
Stella +

Region: opolskie
Auto: LEON ST FR

Postprzez pablo83 » 25 września 2018, 16:23

Puszczam muzykę z Spotify przez AA. Po zakończeniu rozmowy tel przez AA, muzyka "nie wraca" co można zdziałać?
pablo83
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST

Postprzez gharghoul » 26 września 2018, 06:27

W swoim aucie zauważyłem, że czasami połączenie telefoniczne jest aktywne po zakończeniu rozmowy. Dlatego jak się tak stanie jak opisujesz to włączam telefon na FIS i wybieram "rozłącz". Po tym muzyka gra normalnie. Nie dzieje się tak po każdym telefonie. Kiedyś zauważyłem też, że Yanosik po nadaniu komunikatu blokował kanał dźwięku, ale tu pomogła aktualizacja.
gharghoul
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Ateca

Postprzez maciek89 » 26 września 2018, 13:09

było już o tym nie raz w tym topicu- wiem, że dość długi i nie chce się czytać. albo jw rozłączenie przez fis z kierownicy albo wywołanie komendy głosowej i od razu dwukrotnym kliknięciem "odwołanie" komendy i muza wróci albo w najgorszym przypadku niestety trzeba wypiąć tel... taka wada seatów, niestety nic nie zdziałali z tym...
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez dragonflymr » 28 września 2018, 09:16

Cześć,

W tym tygodniu stałem się szczęśliwym posiadaczem Cupry 300 ST. Szczęście nieco ograniczył problem z AA. Przeczytałem wszystko co tu pisaliście ale nie jestem w stanie uruchomić AA na Samsung S9+. Przy instalacji najnowszego AA (z .apk) 3.6.583534 po odpaleniu wyświetlał mi się komunikat: "wygląda na to że usługi google play w tej chwili nie działa". Udało mi się go pozbyć wyłączając Usługę Google Play. Po tej operacji komunikat zniknął aczkolwiek zaczęło sypać wiadomościami że brak usługi google (nawet po jej włączeniu). Niestety po podłączeniu do samochodu wywaliło błąd (chyba że aplikacja SEAT nie jest certyfikowana).
Potem próbowałem z niższymi wersjami (2.8.574514, 2.9.574924). Tu nie było tak źle ale początkowa konfiguracja staje na ekranie aplikacji gdzie jest info że AA jest nieaktualne. Oczywiście przy próbie aktualizacji wywala że AA nie jest dostępne w twoim regionie.

Jest jakieś obejście? Nie mogę użyć AAMirror bo nie mam roota (i nie chcę go na teraz robić).

Piotr
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Postprzez marekwar » 28 września 2018, 09:28

Zainstaluj wersję 3.5, działa dobrze do dziś. Daj wszystkie uprawnienia o które prosi.
Wyczyść apki z pamięci telefonu i go zrestartuj.
Zresetuj infotainment najpierw włączając go np. na radio i potem wcisnąć i trzymać pokrętło włączania aż do pojawienia się logo Seata.
Koniecznie sprawdź ustawienia daty i godziny i włącz silnik. Jeśli nie włączysz silnika może nastąpić rozjazd czasów i apka się nie uruchomi.
Dalej standardowo - podłączenie do usb, potwierdzenie komunikacji po usb na fonie i wciśnięcie belki Android Auto.
Jeśli nie zadziała to trzeba sprawdzić na innym telefonie np. S8 lub S5.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 28 września 2018, 19:11

Dzięki, przetestuję i dam znać. Kompletnie nie rozumiem dlaczego Google robi taką szopkę z AA w PL :-( To było dla mnie kompletne zaskoczenie. Na szczęście Car Play działa bez problemu a po wypuszczeniu iOS 12 jest już GM. Gdzieś znalazłem że Yanosik ma wypuścić wersję zgodną z CP - wtedy będzie już pełnia szczęścia :-)

-- 28 września 2018, 20:11 --

Status po testach z dzisiaj:

AA - odmawia współpracy bez względu na wersję kpina ze zdrowego rozsądku jak nas traktuje Google :twisted: :(
Nie robiłem co prawda Soft reset Navi - jaki jest efekt? Znikają wszystkie ustawienia, np. radio?

CP - śmiga, oczywiście bez Yanosik i z pier... Siri po angielsku - znowu kpina, tym razem by Apple :twisted: Przynajmniej komunikaty z Yanosik są odtwarzane - i chyba przez głośniki w samochodzie, w Yanosik ustawienie głośnik.

ML - po instalacji Samsung Car Mode jest całkiem OK. O dziwo jeśli Yanosik jest wcześniej uruchomiony pojawia się pływająca ikona, no i nawet wygląda że działa - ale to sprawdzę jutro. Jedyny problem - na telefonie jak się odpali CM to w dostępnych aplikacjach jest GM, po podłączeniu ni cholery nie widzę :-( - jest jakiś sposób żeby była?

Jutro jeszcze poćwiczę i dam znać
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 28 września 2018, 21:42

Soft reset navi nie kasuje żadnych ustawień - czyści błędy w pamięci RAM, przywraca zablokowane porty USB (zdarza się), w Fast link czyści ostatnią zapamiętaną ścieżkę np. do Mirrorlinka jeśli po prostu wyłączasz navi.
Na intuicję problem jest w S9 i jego oprogramowaniu układowym. Bez podłączenia innego Samsunga np. S8 lub S5 (te mam i działają) trudno będzie znaleźć przyczynę.
Odistalowałbym Car Mode, LG Mirrordrive (jeśli masz) aby mieć tylko AA do testów.
Na wszelki wypadek odinstalowałbym antywirusa o ile jest.
Czy AA na fonie działa prawidłowo bez podłączania do auta?
P.S. na car mode GM nie działa, jedynie Sygic o ile pamiętam.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 29 września 2018, 03:24

Dzięki za info o soft reset - dobrze wiedzieć. Z AA jest właśnie ten problem że nie działa w żadnej wersji prawidłowo na telefonie. W starszych żąda aktualizacji i oczywiście nie pozwala jej zrobić, w nowszych nie wymusza aktualizacji ale też nie uruchamia się żaden wizard do konfiguracji przy pierwszym uruchomieniu - chyba mam dosyć walki, zaczekam aż G łaskawie udostępni AA u nas.

Co do CM - to ciekawe że po uruchomieniu na telefonie, bez podłączenia do samochodu GM jest pokazywane w liście widgetów, wydawało mi się że skoro tam jest to powinno być też dostępne po podłączeniu do samochodu, ale widać spodziewałem się za wiele :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 29 września 2018, 09:43

Formalnie AA nie jest dostępny ale jest całkowicie spolszczony.
Obawiam się, że to albo sprawa Twojego telefonu albo wada fabryczna Full Linka.
AA powszechnie w Polsce działa z wyjątkiem niektórych telefonów.
Jeśli to telefon to może pomóc jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.
Jeśli to drugie - to ASO.
I jeszcze - ale to mało prawdopodobne - masz ustawioną rozdzielczość ekranu S9 na najwyższą a AA jakoś tego nie łyka.
Spróbuj obniżyć do HD.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez acoq » 29 września 2018, 16:40

Pojawiłą się aktualizacja do Waze na iPhona. Po jej zainstalowaniu Waze jest dostępny w CarPlay.
acoq
Stella
Stella

Auto: ST Cupra 4Drive

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 10:14

marekwar napisał(a):Formalnie AA nie jest dostępny ale jest całkowicie spolszczony.
Obawiam się, że to albo sprawa Twojego telefonu albo wada fabryczna Full Linka.
AA powszechnie w Polsce działa z wyjątkiem niektórych telefonów.
Jeśli to telefon to może pomóc jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.
Jeśli to drugie - to ASO.
I jeszcze - ale to mało prawdopodobne - masz ustawioną rozdzielczość ekranu S9 na najwyższą a AA jakoś tego nie łyka.
Spróbuj obniżyć do HD.

Chyba nie będę z tym walczył. Tak naprawdę to wkurzyło mnie G, AA powinno upraszczać życie a nie wymagać jakiś kosmicznych kombinacji :evil: Na razie zostanę przy CP. Mam nadzieję że wkrótce pojawi się aktualizacja Yanosik i będzie działał w CP :-)

Jedno pytanie do ML, Samsung CP i Yanosik - czy ktoś zna sposób na uzyskanie komunikatów głosowych z Y? W konfiguracji z wyłączonym BT mam teoretycznie komunikaty, ale:
Są tak od połowy (tak naprawdę chyba tylko jak dodaję zgłoszenie)
Po komunikacie milknie radio, trzeba wrócić do głównego menu i ponownie wybrać radio żeby dźwięk wrócił

-- 30 września 2018, 11:14 --

acoq napisał(a):Pojawiłą się aktualizacja do Waze na iPhona. Po jej zainstalowaniu Waze jest dostępny w CarPlay.

Dzięki za info, potestuje :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 11:19

Ani Yanosik ani "obce" nawigacje typu Automapa czy Naviexpert nie pojawią się na żadnej platformie Full Linka.
Wiem to z odpowiedzi uzyskanych od tych firm.
Jedyną znaną mi metodą aby np. Yanosik i i inne nawigacje działały w pełni jest zrootowanie telefonu i instalacja AA Mirror z unlockiem.
Ponadto tylko AA lub AA Mirror umożliwiają korzystanie z wbudowanych multimediów.
Natomiast jeśli cokolwiek na MirrorLinku Ci się odezwie (np. Yanosik) to zawsze wyłączy audio. Nikt na to nie wymyślił sposobu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 11:31

marekwar napisał(a):Ani Yanosik ani "obce" nawigacje typu Automapa czy Naviexpert nie pojawią się na żadnej platformie Full Linka.
Wiem to z odpowiedzi uzyskanych od tych firm.

Jesteś na 100% pewien że Y nie wypuści wersji pod Apple CP? Wydawało mi się że znalazłem jakieś deklaracje producenta że pracuje nad wersją pod CP, jeśli nie to kiepsko :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 12:15

Mam informacje ale o AA i ML. Rzeczywiście nie jest ścisłe moje słowo "żadnej" bo o Apple się nie pytałem gdyż wszystkie urządzenia mam na Androidzie.
Mirrorlink jest według mnie technologią schyłkową, nie jest też zintegrowany w pełni z systemem audio Seata.
Android Auto jest i długo będzie podstawową platformą a Google nie wpuszcza na nią żadnych obcych aplikacji - są wyjątki jak Spotify - a zwłaszcza nawigacji - tu tylko GM i Waze.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 16:24

OK, mam nadzieję że po uwolnieniu CP Apple nie będzie miał takiego samego podejścia...

-- 30 września 2018, 17:24 --

Tak przy okazji przyszło mi do głowy że w sumie każda aplikacja z pływającą ikoną powinna działać przez ML - chyba nie jest to jakaś tajna technologia wymyślona przez Yanosika?
Co do ML, rozumiem że po podłączeniu telefonu głośniki w telefonie są blokowane i dźwięk musi iść po kablu do głośników samochodu? Mnie by wystarczyło żeby dźwięk szedł z telefonu ale chyba nie da się tak zrobić?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 18:40

Tak to jest tajna technologia Yanosika [emoji3]
Nie spotkałem czegokolwiek podobnego dla AA czy ML.
Po skutecznym podłączeniu do ML dźwięk z aplikacji przełącza się z głośniczków telefonu na platformę ML i audio Leona.
Mam S8 i Samsung wymusza instalację Car Mode dla Mirrorlinka. Nie używam bo nie ma dla mnie nic pożytecznego. Tu za wiele nie poradzę.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 18:58

OK, dzięki. Pobawię się z CP - chyba na teraz bardziej mi po drodze z tym rozwiązaniem.

-- 30 września 2018, 19:58 --

Z ciekawych info o AA gdzieś czytałem że będzie wersja która może wyświetlać nawigacje na VC, ale nie prędko :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Bulkovski » 1 października 2018, 15:42

Zastanawiam się nad nowym telefonem i wyborem między iPhone a Android. Jednym z czynników decydujących jest działanie CP i AA.
Myślałem, że otworzenie się CP na Google Maps będzie decydujące przy wyborze, ale przestowałem na moim starym iPhonie i jestem trochę zawiedziony. Na plus na pewno, że GM ma w CP osobne głosowe szukanie i nie trzeba przy tym używać Siri.
Na minus jest dla mnie interfejs graficzny i przez to jakaś uboższa wersja GM, np prawe pokrętło w AA umożliwia zbliżanie/oddalanie mapy, w CP przełącza pomiędzy ikonami.
GM są uboższe w CP np. dlatego, że nie można dodać drugiego punktu na mapie. Wydaje mi się też, że gorzej działają GM w CP przy słabym internecie.

Natomiast w CP działa w Spotify wyszukiwanie utowrów/playlist w bibliotece, w AA jest irytujący komunikat bezpieczeństwa.
Chyba jednak skuszę się na telefon z Androidem i nie będzie to S Galaxy 9 :)
Bulkovski
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 19:09

Bulkovski napisał(a):Zastanawiam się nad nowym telefonem i wyborem między iPhone a Android.

Weź pod uwagę że to jest pierwsza wersja GM - pewnie wypuszczana na szybko żeby coś było jak tylko v12 się pokaże. Drugi aspekt to jak jeden z kolegów pisał jest mała szansa na Yanosika w AA bo Google go nie wpuści, na CP nie ma raczej takich przeszkód - jedyna to czy Y będzie się chciało.
Wiem że to lenistwo ale mnie najbardziej wkurzyło kombinowanie z AA, ze względów ideowych :-) nie będę wspierał AA skoro G ma mnie w dupie :evil:

-- 1 października 2018, 20:09 --

Odpaliłem Waze na CP i na razie całkiem fajnie. Ciekawe jak z ostrzeżeniami... Jak wybiorę się w trasę odpalę Waze na CP i jednocześnie Yanosika na Samsungu - dam znać jak będzie ze skutecznością dla każdego z nich.

Tak czy siak, na dzisiaj CP jest OK, AA be :-) Chociaż to moja wina bo nie poczytałem o AA przed zakupem telefonu z Android - a zrobiłem to tylko dlatego że założyłem że AA w Polsce działa :-( Na dzisiaj Samsung robi tylko za WiFi hostspot :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 października 2018, 21:49

Android Auto w Polsce działa, nie ma tylko jeszcze oficjalnej dystrybucji przez sklep Google ale apka jest od dawna łatwo dostępna.
Działa na bardzo wielu telefonach i to bez żadnego roota.
Na 100% działa na Galaxy Alpha, Galaxy S5, S7 oraz S8. Osobiście sprawdzone - działa bez problemów z Leonem MY17 będąc precyzyjnym (taki mam).
U Ciebie zupełnie wyjątkowo nie działa i z opisu na 100% nie jest to wina Google.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 2 października 2018, 08:14

Ja korzystam z AA na Samsungu S8+ praktycznie codziennie. Czasami kilka minut, czasami kilka godzin. I nie mam żadnych problemów z AA. Wszystko działa jak powinno. Korzystam z Google Maps, Waze, Spotify i Repalo Radio.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 08:33

marekwar napisał(a):Android Auto w Polsce działa

No i wchodzimy w obszar filozoficzny :-) Widocznie dla mnie "działa" znaczy co innego:
CP - działa, podłączam telefon i już
ML - działa, instaluje Samsung Car Mode, podłączam telefon i już (nawet jest bonus w postaci obsługi Yanosik)
AA - hmm, podłączam telefon i nic, czytam wątek, ściągam programy, instaluje na różne sposoby - nic... ewidentnie dla dowolnej wersji AA problemem jest blokada używania AA w Polsce przez Google. Może w starszych modelach zabezpieczenie było bardziej dziurawe, na S9 zawsze pojawia się jakiś komunikat związany z niedostępnością :-(

Co do problemu z S9 - jakoś nie wierzę żeby występował jakikolwiek w krajach w których AA jest oficjalnie wspierane - chyba że masz takie info? Na stronach AA jest w liście oficjalnie wspieranych.

Podsumowując dla mnie AA nie działa, można (czasami) zmusić go do działania - tyle że to nie jest średniowiecze i daleka Syberia tylko Polska w XXI w. Jak kupuję samochodu którego producent chwali się na polskich stronach AA to ma działać bez kombinowania.

Skandalem jest że Seat jasno i wyraźnie nie podaje informacji na temat AA na polskich stronach. Zapis typu:
2. Czy Android AutoTM jest dostępny w moim kraju?

-Android AutoTM może nie być dostępny we wszystkich krajach I regionach świata. Odwiedź stronę Adroid AutoTM by uzyskać więcej informacji.

Co to znaczy "może nie być dostępny" - przecież to nie strona międzynarodowa tylko Polska, a w Polsce nie jest dostępny i kropka - typowe zlewanie klientów. Niech kupią i potem kombinują. Pewnie że mogę wykonać rozeznanie bojem czy coś faktycznie działa ale w przypadku oczywistego braku funkcjonalności producent powinien jasno o tym informować a nie stosować zapisy typu dupochron w przypadku sprawy sądowej.

Sorki za długi post ale strasznie mnie wkurzyło olewanie zarówno przez Google jak i Seat klienta w Polsce. Google robi łaskę że udostępni AA w Polsce - kpina. To im powinno zależeć a nie mnie, to oni mają więcej korzyśc...szkoda gadać :evil:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 08:53

Dopóki nie podłączysz innego Samsunga nie będziesz wiedział czy masz sprawny Full Link. Jeśli będzie działać to adresatem skarg będzie Samsung i jego oorogramowanie na S9.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 2 października 2018, 08:57

Być może problemem jest wersja androida. Ja mam 8.0. W S9 pewnie jest nowszy.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 09:11

Na S9 jest Android 8.0. Ale to nie jest dokładnie ten sam Android co u Ciebie czy u mnie na S8.
Na dodatek są wersje brandowane pod Playa, Orange i T-Mobile.
Jeśli problem dotyczy modelu S9 to tylko poprawka do oprogramowania układowego może pomóc.
Czy jest ktoś na tym forum komu działa Android Auto na S9?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 2 października 2018, 09:18

marekwar napisał(a):Na S9 jest Android 8.0. Ale to nie jest dokładnie ten sam Android co u Ciebie czy u mnie na S8.
Na dodatek są wersje brandowane pod Playa, Orange i T-Mobile.

Ja mam stockowego rom'a od Samsunga. Kabel ori dorzucany w komplecie z telefonem.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 09:24

Tak, wersja A na S9 jest 8.0.0. Zapewne inna jest wersja jądra.

Spróbuję jeszcze raz z AA 3.6. O ile pamiętam przed instalacją AA trzeba wyłączyć Usługi Google Play? Robiłem to ale nie wiele pomagało - z wyjątkiem tego że AA od razu nie pluło się że nie jest wspierane w Polsce.

Czy przy pierwszym uruchomieniu AA powinien być komunikat o konieczności aktualizacji Google Play? U mnie o ile pamiętam nie pojawił się, za to zaczęła się jakaś szopka z komunikatami które pojawiały się z częstotliwości karabinu maszynowego - może brak tego komunikatu o update Google Play jest przyczyną?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 09:33

Nic nie trzeba wyłączać ani włączać, poza przyznaniem wszystkich żądanych uprawnień podczas instalacji Android Auto.
Problem może stworzyć jakaś aplikacja pod Mirrorlink i najlepiej nie instalować. Na pewno nie Car Mode.
Żadne komunikaty poz standardowym ostrzeżeniem nie powinny się pojawiać.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 09:41

U mnie AA działa bez problemów na S8. Leon MY2018.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 09:56

marekwar napisał(a):Nic nie trzeba wyłączać ani włączać, poza przyznaniem wszystkich żądanych uprawnień podczas instalacji Android Auto.
Problem może stworzyć jakaś aplikacja pod Mirrorlink i najlepiej nie instalować. Na pewno nie Car Mode.
Żadne komunikaty poz standardowym ostrzeżeniem nie powinny się pojawiać.

Jednak trzeba wyłączyć Usługi Google Play. Problemem było to że najwyraźniej zignorowałem komunikat o aktualizacji po wyłączeniu. Później przy jakiejś okazji pojawił się ponownie. Wtedy zrobiłem aktualizację - i to był klucz do sukcesu :-D

Teraz po ponownej instalacji AA w wersji 3.6 wszystko poszło gładko, przynajmniej po stronie telefonu, do samochodu jeszcze nie podłączałem ale raczej nie spodziewam się problemu...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 10:24

Bardziej spodziewałbym się komunikatu o konieczności włączenia ub uaktualnienia Google Play services (jeśli coś odinstalowałeś) aby prawidłowo działały usługi Googla jak Google Maps czy Waze.
Fix z manipulacjami z serwisem Google Play na tym forum dotyczył innych, niestandardowych aplikacji, które były blokowane przez Google'a.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 10:32

marekwar napisał(a):Fix z manipulacjami z serwisem Google Play na tym forum dotyczył innych, niestandardowych aplikacji, które były blokowane przez Google'a.

Może to przypadek, ale wątpię. Wszystkie próby po wyłączeniu Google Play i przed uaktualnieniem kończyły się porażką. Jedyna zmienna to fakt że w końcu coś spowodowało że info o update wyskoczyło i zrobiłem aktualizację.

Oprócz tego nic więcej nie zmieniłem. Dzisiaj puściłem instalację AA i wszystko poszło bez problemu :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 11:36

Wyłączenie Google Play Services (nie rozumiem po co) powoduje, że splikacje Googla jaj Google Maps nie działają.
Jak podłączysz taki wykastrowany telefon do auta to wali Ci błędami bo nie widzi nawigacji GM.
Na szczęście po jakimś czasie woła o uaktualnienie i wszystkie serwisy wracają.
Jeśli tak się stalo to masz szansę, że teraz ruszy w aucie.
Rada dla wszytkich - nie grzebać w telefonie, niczego nie wyłączać, zainstalować tylko AA a włączyć jedynie GPS i jazda!
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 11:43

marekwar napisał(a):Rada dla wszytkich - nie grzebać w telefonie, niczego nie wyłączać, zainstalować tylko AA a włączyć jedynie GPS i jazda

U mnie to nie działało. Przed wyłączeniem Usługi Google Play AA kompletnie odmawiało uruchamiania od razu twierdząc że nie jest wspierane czy jakoś tak. Jedyne co można było zrobić to zamknąć AA. Teraz (po wykonaniu aktualizacji GP i potem instalacji AA) AA działa normalnie na telefonie, a czy z samochodem sprawdzę wieczorem.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 2 października 2018, 13:28

Ja mam S9, najnowsze oprogramowanie na telefonie i najnowsza dostępna wersje AA i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Podłączam telefon i wszystko funkcjonuje bez żadnego kombinowania.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 19:43

trixtin napisał(a):Ja mam S9, najnowsze oprogramowanie na telefonie i najnowsza dostępna wersje AA i wszystko działa bez najmniejszych problemów.

Dzięki za info. Mam nadzieję że teraz już pójdzie bez problemu :-)

-- 2 października 2018, 20:43 --

Sukces :-D Działa! Dupy nie urywa ale jest OK. Muszę pojeździć trochę z AA i CP żeby wyrobić sobie opinię.

Czy pod AA macie problemy z Waze. Ze dwa razy po wybraniu Waze nie wyświetlała mi się mapa. Niby działało ale mapy niet. Po ponownym podłączeniu mapa wracała.

AA niestety nie wyświetla pływającej ikony Y więc trochę słabo, ale przynajmniej komunikaty idą przez głośniki w samochodzie :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 2 października 2018, 23:51

Wczoraj i ja rozpocząłem przygodę z AA. Niestety od falstartu. A mianowicie... podpinam Xiaomi Redmi 6 kablem USB do auta, na infotainment jest komunikat że nastąpiło połączenie, po czym tel. mi się restartuje i połączenie zostaje przerwane. I tak w kółko. O co chodzi?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez servo » 2 października 2018, 23:54

michuFR napisał(a):O co chodzi?
O telefon - software na nim nie daje rady i się restartuje.
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 3 października 2018, 08:23

gharghoul napisał(a):W swoim aucie zauważyłem, że czasami połączenie telefoniczne jest aktywne po zakończeniu rozmowy. Dlatego jak się tak stanie jak opisujesz to włączam telefon na FIS i wybieram "rozłącz".

Miałem dokładnie to samo na AA. Z tym że nawet nie dzwoniłem tylko wszedłem na chwilę w menu telefon. Po tej operacji kręcenie gałką od głośności pokazywało z przodu paska telefon i oczywiście nie było dźwięku. Musiałem wrócić do okna telefon i puknąć w czerwoną słuchawkę - jakiś babol tu zrobili :-( - najnowsze AA 3.6.5835.

Coś chyba nie ogarniam ustawień dźwięku dla Yanosik. Jeśli mam uruchomioną nawigację (Waze pod AA) to w Y powinienem mieć:
Wyciszaj dźwięki w tle: wł
Kanał audio: media
Odtwarzaj dźwięk przez bluetooth: wł
Odtwarzaj dźwięki przez kanał rozmów: wł
Wybierz zestaw głośnomówiący: Seat]
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 3 października 2018, 18:59

servo napisał(a):
michuFR napisał(a):O co chodzi?
O telefon - software na nim nie daje rady i się restartuje.

No tak wygląda jakby się zwieszał i po chwili restart...

Jestem w stanie coś z tym zrobić?

Czy mam rozumieć że FullLink, jest tylko dla "lepszych" telefonów?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez marekwar » 3 października 2018, 21:07

Nie, Twój telefon jest wystarczająco dobry ale prawdopodobnie chińczycy nie dostosowali ROM-u. Jest to częsty problem z Xiaomi.
Niektórzy wgrywają nieoficjalne ROMy, inni robią downgrade'y bo fabryczne poprawki uwalają połączenie z AA.
Sprawdź przynajmniej czy w ustawieniach Android Auto masz włączoną opcję Automatyczne uruchomienie - po podłączeniu do auta przez BT. Niektórym ponoć to pomogło.
marekwar
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja