Polecam ten filmik, dowiesz się jak przygotować lakier do polerowania / woskowania
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Evo napisał(a):Ja opisze swój proces kompletnego detailingu, taki najczęstszy bo w sumie to produktów już troche na Leonie wylądowało:P
Więc tak:
1.Mycie - jeśli mam na aucie wosk, to GoldClass tak jak Staszek, zamierzam przerzucić się na Dodo Jucie Born to Be Mild, wychodzi dużo ekonomiczniej. Jeśli auto nie ma na sobie wosku i wiem że będe np glinkował i polerował to szampon Nigrina.
2.Glinkowanie - ja używam glinki Chemical Guys, ale można kupić dowolnej firmy bo glinki i tak są generalnie robione u jednego producenta. Jak lubrykanta używam wody z szamponem.
3.Suszenie - susze mikrofibrami Jan Niezbędny, sprzedają je w marketach jako szmaty do podłogi, takie duże pomarańczowe. Używam dwóch sztuk,jedno do lakieru, druga do kół.
4.Usuwanie rys - używam Meguiarsa Utlimate Compound co 2-3 miesiące żeby zlikwidować jakieś drobne ryski.
5.Polerowanie - albo Autoglym SRP (rewelacja) albo Dodo Juice Lime Prime albo Poorboys Blackhole.
6.Woskowanie - Collinite 476,845/Finishkare 1000p/Dodo Juice Purple Haze/Optiseal. Tych wosków używam najczęściej, czasami trafi się coś bardziej egzotycznego. Do felg zasadniczo najczęściej Colli, bo jest super trwałe.
7.Quikdetailer - Finishkare 425/Zaino Z8/Poorboys Spray&Wipe. Używam po każdym myciu.
8.Opony i nielakierowane plastiki - Chemical Guys Liquid Extreme Shine.
9.Wnętrze - All Purpose Cleaner i Natural Shine od Meguiarsa.
10.Mycie felg - polski Atack od Autolandu - MEGA środek za śmieszne pieniądze, idealnie doczyszcza felgi.
To z grubsza tyle
damyok napisał(a):Plus proszę polećcie jakieś dobre car spa na terenie Katowic / Krakowa - auto do nich zawiozę, wosk sam nałożę.
Zgadza się,ale tylko do pierwszego myciawanraf89 napisał(a): auto po fusso ciagnie kurz jak oszalale.
Fredi88 napisał(a):Co wy ciągle z tym fusso? Ciężki w docieraniu, problemy z aplikacją dla początkujących (na bank wyjdą wam mazy). Szkoda że zawsze jest dylemat między 476 i fusso. Jest masa świetnych wosków na zimę bo latem docieranie takich to żadna przyjemność a i look taki sobie. Jak na zimę to fk hi temp, megs #16, albo Bilt Hamber Finis, lub ciut słabsze Double speed wax. Na lato i tak wolę coś co dociera się jednym ruchem fibry...
Sebool2006 napisał(a):Zastosuj się do powyższego i będzie Pan zadowolony
Fredi88 napisał(a):-- 3 października 2018, 17:22 --
Sebool2006 napisał(a):
Zastosuj się do powyższego i będzie Pan zadowolony
Widać że evo pisał tą listę wieki temu. Raczej dziś nie wymieniłby tych samych produktów
Oglądnij i poczytaj komentarze,ogólnie jak najcieniej i najlepiej zwilżyć aplikator :damyok napisał(a):dobra to doradźcie ostateczne Soft 99 Fusso
ale na pewno nie przebije twardego woskuChochlik437 napisał(a):SSW to twardziel, daję radę jako osobne zabezpieczenie
zajkos10 napisał(a):Moze byc srednio z trwałoscia samego ssw przez 2 miechy w zimowych warunkach. Przed ssw zadnego wosku nie wrzuciles ?
karlos napisał(a):zajkos10 napisał(a):Moze byc srednio z trwałoscia samego ssw przez 2 miechy w zimowych warunkach. Przed ssw zadnego wosku nie wrzuciles ?
testowane i przeze mnie i przez kolegę @Fredi88 nie pierwszą zimę i to działa. Rozumiem, że to nie jest coś idealnego, ale na brak warunków do takich zabaw i wrzucania 3k zł powłokę do auta za 80k zł daje to dobry efekt. Dla mnie powłoka mija się z celem przy aucie które jest tylko na 4 lata i oddaje je do VAGa. Twardy wosk jak najbardziej, ale trzeba do kogoś by oddać. Parking podziemny to średnia opcja na takie zabawy, tylko szkody można narobić.
verton91 napisał(a):i co w tym sklepie petrostar kupujesz z kosmetyków do samochodu ?
kupuj Plaka na orlenie, tańszy
daniel28 napisał(a):Jak można zakwalifikować lakier na leonch 5f. Miękki czy twardy? W dodatku grubości od 0,58 do 0,80
Zakupiłem Meguiar's UC +SRP do polerki i zastanawiam się czy ruszy lakier chociaż trochę.
Czy Meguiar's UC nadaje się do spolerowania małej pomarańczy po świeżym malowaniu czy jednak za mało inwazyjna pasta?
Powrót do Detailing - auto kosmetyka
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości