Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.2 TSI - sprawdzenie rozrządu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.2 TSI - sprawdzenie rozrządu

Postprzez kazko » 25 listopada 2018, 23:20

Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy.
Jestem obecnie w trakcie "zakupu" Leona II 1.2 TSI. Oczywiście dużo się naczytałem o tym silniku, że jest awaryjny.
Chciałbym poznać opinie osób, które się na tym znają. Warto zrobić rozrząd i poza tym jest OK, czy jednak lepiej rozejrzeć się za 1.6 chociażby ?
Jak najprościej sprawdzić stan rozrządu, po dźwięku?

Jeśli to nie ten dział lub temat był już poruszany (pewnie był) to proszę o przekierowanie, bo nie znalazłem nigdzie :)
kazko
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: LEON II
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: 1.2 TSI - sprawdzenie rozrządu

Postprzez bzykofm » 26 listopada 2018, 00:15

Silnik wszedł w 2009, im starszy tym bardziej wadliwy, łańcuch. napinacz itp, ale to już pewnie wyczytałeś. Zmodyfikowana wersja z paskiem weszła w 2012 roku (EA211), czyli w ostatnim roku produkcji Leona 1P (II). Sprawdź czy dany egzemplarz jest na łańcuchu czy na pasku. O ile w ogóle Leon 1P załapał się na te poprawione silniki. Pierwszego nie brać, drugi tak. Aczkolwiek to i tak zależy od stanu danego egzemplarza. Skoro nie zależy Ci na demonie mocy (tak wnioskuje po wybranym silniku) to dużo bezpieczniej kupić 1.6 MPI 8V 102 KM. Jest dużo bardziej paliwożerny (około 10L na 100km), ale rewelacyjnie nadaje się do LPG.

To widziałeś?

https://www.youtube.com/watch?v=jNWWJgzFzRM
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez kazko » 26 listopada 2018, 10:48

Dzięki za odpowiedź.
Na demonie mocy mi faktycznie nie zależy, ale z tego co wyczytałem nawet ten 1.2 jest całkiem dynamiczny. Myślisz, że nie warto go brać nawet, jeśli od razy wymienię rozrząd? Jest to wersja z 2010, więc na łańcuchu niestety. Z tego co czytałem to całkiem niezły silnik, oczywiście poza tym felernym łańcuchem.
kazko
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 26 listopada 2018, 11:56

Powiem tak, sobie bym go nie kupił. Cztery i pół roku temu kupiłem swojego szaraczka i szukałem właśnie 1.6, skończyło się na 1.9 TDI BLS bo akurat z tym silnikiem znalazłem egzemplarz w najlepszym stanie. I tym się powinieneś kierować.
Druga rzecz jak długo planujesz jeździć tym autem.
kazko napisał(a):Myślisz, że nie warto go brać nawet, jeśli od razy wymienię rozrząd?

To akurat powinieneś zrobić przy każdym kupionym aucie (no chyba,że są niepodważalne papiery na niedawną wymianę).
Wracając do 1.2 TSI na łańcuchu - skoro na łańcuchu z pierwszego montażu długo nie pojeździ...(niby poprawiali kilka razy napinacze i dlatego, gdy już dopracowali rozrząd do końca...zastąpili łańcuch paskiem :mrgreen: ) to mówi to samo za siebie. Ja bym odpuścił.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez kazko » 26 listopada 2018, 12:01

Super, dzięki bardzo za pomoc. Faktycznie odpuszczę chyba i poszukam Leona z innym silnikiem.
kazko
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna