Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Virtual Cockpit - zarządzanie widokami

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Virtual Cockpit - zarządzanie widokami

Postprzez wazon83 » 10 września 2018, 09:18

Hej,
Mam pewien problem z moim VC w Cuprze 2018. Konkretnie chodzi o widok wewnątrz prędkościomierza i/lub obrotomierza. Można tam sobie ustawić prowadzenie do celu, zasięg, średnie zużycie paliwa itd. U mnie problem dotyczy właśnie ostatniego. Przez pierwsze 10 000 km średnie spalanie wyświetlane w tym miejscu było liczone od momentu uruchomienia silnika i po każdym uruchomieniu zliczało się na nowo. Od jakiś 6 000 km wyświetla mi się wyłącznie średnie zużycie długookresowe, a wolałbym mieć w tym miejscu zużycie od uruchomienia. Czy ktoś wie, co zrobić, by na powrót wewnątrz zegara wyświetlało się krótkoterminowe średnie zużycie paliwa?

PS Opcje przestawiły się po resecie zużycia długookresowego (który chyba dokonuje się automatycznie co 5 000 km).
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Virtual Cockpit - zarządzanie widokami

Postprzez AndPoz » 10 września 2018, 09:48

Trzeba ustawić na środkowym ekranie "dane przejazdu" czy coś takiego.
Następnie wciskasz prawe kółko na kierownicy i przełącza się pomiędzy: "od uruchomienia/od tankowania/długookresowe".
AndPoz
Stella
Stella

Auto: Cupra
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez acoq » 10 września 2018, 17:24

Koledze chodziło o te wskazania w środku obroto i prędkościomierza, a nie na środku wirtualnego kokpitu. Aż zszedłem do auta i sprawdziłem jak to zmienić, bo sam mam ustawione wskazanie spalania od uruchomienia. Resetowałem sobie zużycie długookresowe tuż po kupnie auta i cały czas pokazuje mi od uruchomienia. Nigdzie nie znalazłem możliwości przełączenia na średnie spalanie długookresowe. Możesz podesłać zdjęcie wskazań kokpitu przy włączonym zapłonie?

U mnie wygląda to tak (pisze, że chodzi o spalanie od uruchomienia):
https://imgur.com/a/3yw26JO (nie działa znacznik img, więc wkleiłem jako link)
acoq
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: ST Cupra 4Drive

Postprzez wazon83 » 11 września 2018, 07:29

@AndPoz: Dzięki, zadziałało!
@acoq:
Aby zmienić wskazanie w środku obrotomierza/prędkościomierza, musisz ustawić między zegarami widok "Dane" i wybrać opcję "Dane przejazdu" (opcja z 4 informacji: zużycie, dystans i jakieś dwie inne). Po ustawieniu tego widoku między zegarami, kliknij prawe kółko na kierownicy, aby przełączyć się pomiędzy zużyciem od uruchomienia, zużyciem od tankowania lub zużyciem długookresowym. Stosownie do wybranej opcji zmieni się również widok wewnątrz obrotomierza lub prędkościomierza.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez acoq » 11 września 2018, 08:27

Czyli ja źle zrozumiałem :) Super, sam sprawdzę u siebie, bo nie wiedziałem, że to można przestawiać i myślałem, że zawsze pokazuje średnie spalanie od uruchomienia.
acoq
Stella
Stella

Auto: ST Cupra 4Drive

Postprzez kwrzochu » 8 grudnia 2018, 09:24

Cześć,
A czy na virtualnym cockpicie da się ustawić nawigację z full linka nie posiadając seatowskiego systemu navi?
Czy w takim razie virtual cockpit traci sens przy braku seatowskiego systemu navi?
kwrzochu
Stella
Stella

Auto: Honda
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez wazon83 » 8 grudnia 2018, 09:41

Nie mam Full Linka, więc nie pomogę.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez Tomektr » 8 grudnia 2018, 10:13

Nie da się nawet jak się ma navi Seata, tak napisał kolega w tym temacie "5F - aktualizacje map Europy na karcie SD" w dziale dotyczącym Nawigacji
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez dragonflymr » 8 grudnia 2018, 10:46

Tomektr napisał(a):Nie da się nawet jak się ma navi Seata, tak napisał kolega w tym temacie "5F - aktualizacje map Europy na karcie SD" w dziale dotyczącym Nawigacji

Nie da się ale podobno Google pracuj żeby z AA się dało, nie wiadomo tylko czy musi być wsparcie sprzętowe czy to tylko soft.

-- 8 grudnia 2018, 11:46 --

Tak przy okazji - z jakiego widoku najczęściej korzystacie? Ja raczej z tego z zegarami. Jedyne czego mi brakuje to wyświetlania temp. oleju w środku zegarów, wymyślili mnóstw zbędnych (wg mnie) wskaźników a tego nie :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Postprzez kwrzochu » 8 grudnia 2018, 16:08

Chodzi mi bardziej o to, czy dostanę taki widok jak poniżej, jeżeli nie wezmę seatowskiego systemu nawigacji, a będę miał po prostu full linka (bez Navi System) i będę chciał mieć nawigację poprzez full linka np. google maps, waze itd

Obrazek

Bo rozumiem, że Navi System i wirtualny kokpit załatwiają sprawę i wygląda to tak jak powyżej. Pytanie czy może to tak wyglądać bez Navi System, bo jak nie to mija się z celem ten wirtualny kokpit.
kwrzochu
Stella
Stella

Auto: Honda

Postprzez dragonflymr » 8 grudnia 2018, 16:24

kwrzochu napisał(a):Bo rozumiem, że Navi System i wirtualny kokpit załatwiają sprawę i wygląda to tak jak powyżej. Pytanie czy może to tak wyglądać bez Navi System, bo jak nie to mija się z celem ten wirtualny kokpit.

Nie da się tak, tylko wbudowane navi da się wyświetlić na VC (przynajmniej na razie). Co do tego czy VC ma sens to jeszcze się zastanów. Też byłem sceptyczny a teraz jestem bardzo zadowolony - mimo że używam tylko navi z telefonu na ekranie infotaimentu.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez wazon83 » 10 grudnia 2018, 08:03

dragonflymr napisał(a):
Tomektr napisał(a):Nie da się nawet jak się ma navi Seata, tak napisał kolega w tym temacie "5F - aktualizacje map Europy na karcie SD" w dziale dotyczącym Nawigacji

Nie da się ale podobno Google pracuj żeby z AA się dało, nie wiadomo tylko czy musi być wsparcie sprzętowe czy to tylko soft.

-- 8 grudnia 2018, 11:46 --

Tak przy okazji - z jakiego widoku najczęściej korzystacie? Ja raczej z tego z zegarami. Jedyne czego mi brakuje to wyświetlania temp. oleju w środku zegarów, wymyślili mnóstw zbędnych (wg mnie) wskaźników a tego nie :-(

U mnie w VC można wyświetlić temp. oleju między zegarami. Masz Cuprę, więc u Ciebie też powinna być taka możliwość przy VC.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 09:01

wazon83 napisał(a):U mnie w VC można wyświetlić temp. oleju między zegarami. Masz Cuprę, więc u Ciebie też powinna być taka możliwość przy VC.

Między zegarami to żaden problem, chodzi mi o wyświetlanie wewnątrz zegarów - tu się niestety nie da :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez piorun » 21 marca 2019, 10:09

Tak w temacie Virtual Cocpit i Lane Assist - co oznacza jak jedna boczna linia albo obie zmieniają kolor na żółty? Normalnie jest tak, że jak samochód wychwyci którąś boczną linię to się ona pogrubia, ale czasem dodatkowo zmienia jeszcze kolor na żółty (?)
W MY2016 na monochromatycznym wyświetlaczu pomiędzy zegarami było tylko pogrubianie, więc teraz tej zmiany barwy jakoś nie mogę rozgryść...
Instrukcja niestety gdzieś przepadła w czeluściach domowych.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez servo » 21 marca 2019, 14:49

piorun napisał(a):Lane Assist - co oznacza jak jedna boczna linia albo obie zmieniają kolor na żółty?
To, że z tej strony (żółtej) nie rozpoznaje granicy twojego pasa ruchu.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez losiolak » 21 marca 2019, 17:10

Wg instrukcji żółta linia oznacza, że system w tym momencie tak skręca kierownicą, żeby na nią nie najechać. Obydwie żółte - to już nie jest jasne w instrukcji - ale chodzi raczej o prowadzenie środkiem pasa.

Gdyby nie udało się odnaleźć instrukcji - jest dostępna online: https://www.seat-auto.pl/serwis/serwis/instrukcje.html
losiolak
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F

Postprzez piorun » 22 marca 2019, 11:29

O super, nie wiedziałem nawet, że SEAT zaczął już udostępniać instrucje online.
No i teraz wszystko jasne jeżeli chodzi o żółte linie.
Dzięki za pomoc!
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne