Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hałasy przy hamowaniu + dziwne tarcze

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hałasy przy hamowaniu + dziwne tarcze

Postprzez krzyssiek » 27 lutego 2019, 17:53

Cześć to mój pierwszy problem z którym się zwracam, oby najpoważniejszy, a najlepiej jedyny.
Auto Seat Leon 3 posiadam od roku, ma niecale 20 tys przebiegu. No nowe auto. Od jakiegoś czasu (zasadniczo od zimy) zauważyłem głośniejsze działanie układu hamulcowego. Coś jakby szuranie, podobne jak w przypadku osadzenia się rdzy na klockach. Jednak to nie rdza, układ hałasuje ciągle i jest to na tyle głośne, że nawet pasażerowie mi zwracali uwagę, że coś jest nie tak. Zasadniczo słychać to przy niskich prędkościach gdy dojeżdzam do świateł itd a odgłos to szum/szuranie zdecydowanie odznaczające się na tle innych dzwięków. Dodatkowo zauważyłem, że tarcze dziwnie wyglądają (pic w załączeniu - zdjęcie przodu ale generalnie wszystkie cztery tak wygląają). Zdjęcie jest po trasie a to co widać to nie rdza, to takie ciemne plamki.
Co to może być? Niska jakość klocków? Tarcz? Pierwszy raz takie coś widzę. Jak rozmawiać z salonem w tej kwestii? Zasadniczo z tego co klocki/tarcze nie podlegają gwarancji...

Z góry dziękuję za wypowiedzi :)

Obrazek
krzyssiek
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Hałasy przy hamowaniu + dziwne tarcze

Postprzez biz0n » 27 lutego 2019, 19:22

Ciekawe, mam podobny przebieg i odgłosy oraz wygląd dokładnie jak piszesz :D
Zrzucałem to na barki zimy, soli, wilgoci itp.
Może ktoś podpowie od czego tak wyglądają tarcze.
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tracer2 » 27 lutego 2019, 21:41

Ja bym to wymienił na markowe bo to jakis budżetowy chłam ..... :shock:
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Podkopnik » 27 lutego 2019, 22:16

Tarcze nie powinny tak wyglądać. Dziwne co teraz na pierwszy montaż kładą. Ciekawe jak klocki wyglądają. Nie wygląda to na przegrzanie co prawda ale widać materiał z którego one są wykonane nie zdał egzaminu.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez MarkusD » 27 lutego 2019, 22:24

Zawsze możesz podjechać do tych speców z ASO i rzucić temat na tapetę, generalnie tarcze i klocki nie podlegają gwarancji ale można spróbować, w Oplu Insignii zdarzały się przypadki że po 15000 tarcze do wymiany takie dziadostwo poszło na pierwszy montaż, ale nie we wszystkich, prawdopodobnie któryś dostawca pograł sobie i o dziwo niektórym wymieniali na gwarancji, ja jednak kupiłbym jakieś ATE komplety, bo te u Ciebie strasznie wyglądają, zmierz jeszcze jaką mają grubość, tak wogóle patrząc na zdjęcia mam wrażenie że masz duży rant z boku ale to może być tylko wrażenie, jestem załamany co za dziadostwo zakładają na pierwszy montaż, zawsze było regułą że na pierwszy montaż idą najlepsze komponenty... brak słów
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Oracle » 27 lutego 2019, 22:39

Też mi się wydaje, że te tarcze są za bardzo zużyte jak na ten przebieg. :shock: U nas przy 20k km tarcze wyglądały wręcz jak nowe. :|
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sql » 28 lutego 2019, 06:21

A mnie się wydaje, że takie tarcze to dzisiaj norma i spowodowane jest to auto-holdami w prawie każdym samochodzie. Po każdym (w szczególności mocniejszym hamowaniu), tarcze i klocki są gorące i zamiast się od siebie odsunąć, to klocek cały czas mocno naciska na tarczę, powodując odciskanie się na niej jakichś swoich wydzielin.
To nie jest oparte żadnymi naukowymi badaniami. Miałem już trochę fur w życiu i wspólny mianownik brudnych/czystych tarcz, to był właśnie auto-hold. Ale podkreślam, to moja prywatna teoria.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Pik » 28 lutego 2019, 14:50

Tarcze szybko korodują, szczególnie zimą i tak wyglądają, jak auto trochę postoi. I oczywiście, szurają do czasu kilku mocniejszych hamowań, które oczyszczą tarcze nalotu. Też tak mam i moim zdaniem wszystko w normie, nie ma sensu tworzyć cudacznych teorii i doszukiwać się jakiś nieprawidłowości.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Tomektr » 28 lutego 2019, 17:22

@Pik ale te tarcze ze zdjęcia nie wyglądają normalnie tym bardziej po trasie jak kolega napisal. One powinny się świecić
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Pik » 28 lutego 2019, 17:39

"Po trasie" to niewiele mówi, zależy jak kto jeździ. Niech zrobi wyjazd 10km, da kilka razy ostre, awaryjne hamowanie 100-0 i wtedy pokaże tarcze.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez krzyssiek » 28 lutego 2019, 18:22

Pik napisał(a):"Po trasie" to niewiele mówi, zależy jak kto jeździ. Niech zrobi wyjazd 10km, da kilka razy ostre, awaryjne hamowanie 100-0 i wtedy pokaże tarcze.

To ja może uściśle, trasa 150km autostrada, trasa szybkiego ruchu i zwykła krajówka więc hamowanie było. Nic nie działa a szuranie słychać cały czas.
Potwierdzam też, że robi się rant, może niewielki ledwo czuć pod palcem, ale jest. Nie jeźdże jak wariat i często hamuje silnikiem. Potwierdzam też, że system auto hold (czy jak mu tam) mam włączony.

-- 28 lutego 2019, 18:22 --

Aha, no i auto używane codziennie
krzyssiek
Stella
Stella

Postprzez Pik » 28 lutego 2019, 19:50

Zrób jak zasugerowałem i obejrzyj wtedy tarcze.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez sql » 28 lutego 2019, 21:01

Tomektr napisał(a):@Pik ale te tarcze ze zdjęcia nie wyglądają normalnie tym bardziej po trasie jak kolega napisal. One powinny się świecić

W ostatnią niedzielę robiłem trasę po 230km w jedną stronę (nie po autostradach) - średnie spalanie 18l/100km w jedną i 14,5l/100km w drugą, a więc butowanie było, a jak było butowanie, to i było dużo ostrego hamowania. Tarcze się po tym zabiegu niestety nie świeciły - wyglądały podobnie brudne, (choć nieco mniej) co u kolegi na zdjęciu. Aha, mam 4kkm (w 2,5 miesiąca) więc ciężko mówić o zniszczeniu tych tarcz długą eksploatacją.
sql
Sport
Sport

Postprzez Pik » 28 lutego 2019, 22:48

Tarcza to jest lity metal. Nieważne, czy to rdzawy nalot, czy jakieś wżery, to materiał na skutek ścierania wcześniej czy później się wyrówna.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez marekwar » 28 lutego 2019, 23:52

sql napisał(a):A mnie się wydaje, że takie tarcze to dzisiaj norma i spowodowane jest to auto-holdami w prawie każdym samochodzie. Po każdym (w szczególności mocniejszym hamowaniu), tarcze i klocki są gorące i zamiast się od siebie odsunąć, to klocek cały czas mocno naciska na tarczę, powodując odciskanie się na niej jakichś swoich wydzielin.
To nie jest oparte żadnymi naukowymi badaniami. Miałem już trochę fur w życiu i wspólny mianownik brudnych/czystych tarcz, to był właśnie auto-hold. Ale podkreślam, to moja prywatna teoria.
Jeżdżę cały czas na autohold. Nie widzę różnicy czy wciskam nogą hamulec po zahamowaniu np. przed skrzyżowaniem czy robi to za mnie autohold. I tu i tu jest mocny styk klocka z tarczą.
Ponieważ mam DSG to nie mogę poluzować klocków bo auto samo popłynie do przodu.
Aha - tarcze mam jednolicie błyszczące bez żadnych plam.
Takie plamy można mieć po przegrzaniu tarcz np. w górach czy np. gwałtownym hamowaniu wyładowanego auta z 200km/h do zera na autostradzie.
Tarcze to tylko żeliwo a nie ceramika i mają swoje temperatury graniczne.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez krzyssiek » 4 marca 2019, 17:33

Byłem w ASO. Generalnie wg. wytycznych producenta są to przypalone tarcze, spwodowane eksploatacja, czyli w tłumaczeniu, "źle jeździłem i popsułem", coś jak z butami ;) Czyli jak wyżej ktoś stwierdził, wstawiają szajs. Wg tego co powiedział mi serwis powinny być wymienione, oczywiście na mój koszt (nawet nie pytałem o wycenę). Mam zamiar się odwołać, zobaczymy czy cokolwiek wskóram.
krzyssiek
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 4 marca 2019, 18:55

krzyssiek napisał(a):Byłem w ASO. Generalnie wg. wytycznych producenta są to przypalone tarcze, spwodowane eksploatacja, czyli w tłumaczeniu, "źle jeździłem i popsułem", coś jak z butami ;) Czyli jak wyżej ktoś stwierdził, wstawiają szajs. Wg tego co powiedział mi serwis powinny być wymienione, oczywiście na mój koszt (nawet nie pytałem o wycenę). Mam zamiar się odwołać, zobaczymy czy cokolwiek wskóram.

Powiedz jeździsz dynamicznie? nawet gdyby to tarcze powinny wytrzymać, co innego jazda w górach tylko na hamulcu...
Spróbować warto, ale znając życie... Mi w Oplu po 60000 powiedzieli tarcze do wymiany... na propozycję nowych tarcz powiedziałem że jeśli takie dziadostwo zakładają to nie chcę ich tarcz widzieć, kupiłem komplet ATE i zawiozłem im do wymiany, po wymianie doszło do drobnej awantury, zawołali mnie do samochodu w innej sprawie w ASO, wszystko dogadane patrzę na podłogę leżą moje tarcze... pytam mechanika dlaczego był werdykt ich wymiany... bo zrobiła się krawędź i wielu klientom przeszkadza że... dobre tarcze wymienili, jakbym nie miał felg stalowych z zimówkami to na pewno spojrzałbym wcześniej, jestem nad wyraz spokojny ale wtedy furii dostałem...
Wracając do tematu czy klocki odchodzą wystarczająco? niekiedy zaciski się zapiekają i klocki delikatnie trą tarcze i się mogą wtedy przegrzać, ale to nie powinno mieć miejsca w tak młodym samochodzie, jeszcze pierwszego serwisu chyba nie miałeś, nie wiem czy nie powinieneś zasięgnąć opinii niezależnego rzeczoznawcy i wtedy mając opinię się odwoływać do centrali Seata...
Daj znać co z tego wyniknie, powodzenia...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez marekwar » 4 marca 2019, 20:54

Jeśli nie doszło do deformacji tarcz i nic nie czujesz na pedale hamulca - wibracje, pulsowanie - to może po prostu zmierzyć siłę hamowania? Jeśli jest OK to może jeszcze nie warto wydawać tyle kasy ze względów estetycznych ?
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Albert1988 » 5 marca 2019, 06:39

Na ostatnim przeglądzie przy 60 tys powiedzieli mi w ASO, że zostało jeszcze 70% grubości klocków a tarcze miałem podobnie wyglądające i serwisant mówi żeby zrobić kilka ostrych hamowań bo od delikatnej jazdy tak się właśnie dzieje.
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez ramzei » 6 marca 2019, 19:41

Albert1988 napisał(a):60 tys powiedzieli mi w ASO, że zostało jeszcze 70% grubości klocków

... Jasny gwint. Ja byłem na przeglądzie po 15tys... i mam przód tarcze i klocki do wymiany... Wżery na tarczach...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez sql » 7 marca 2019, 07:49

Ja bym z tymi sugestiami wymian przez ASO trochę ostrożniej postępował. Pamiętam jak w poprzedniej Ibizie kazali mi wymienić pasek wieloklinowy, bo "jest już na wykończeniu" - po o ile dobrze pamiętam 20 czy 30kkm. Po tej wymianie (i rozstaniu z ASO po końcu gwarancji) ten drugi pasek pożył jeszcze 150kkm i żyje sobie świetnie dalej.
ASO ma zadziwiającą zdolność wyszukiwaniu usterek, które nie podlegają gwarancji, a nie dostrzegania usterek w rzeczach, które podlegają gwarancji :/.
sql
Sport
Sport

Postprzez metzz » 7 marca 2019, 07:54

Nie porównywałbym cupry i zwykłego leona 1.4 :) W moim aucie przy przebiegu 80k km też jeszcze ori klocki siedzą. Wymiana pewnie w ciągu najbliższych 5-10k.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez krzyssiek » 10 marca 2019, 21:57

Dziękuję za odpowiedzi.
Tak jeżdże raczej "normalnie", na pewno nie jak zamulacz, ale czerwony zakres raczej pojawia się sporadycznie.
ASO przyznało, że tarcze są do kitu, ale to sprawa eksploatacyjna, tarcze się po prostu przegrzały.
Producent umywa ręce, nie jest to naprawa gwarancyjna.
Oczywiście zaproponowali wymianę na mój koszt, jednak nie skorzystałem.
Chyba podejdę do tematu na zasadzie jeździć, obserwować.
A nad zakupem Seata drugi raz się mocno zastanowie.
krzyssiek
Stella
Stella

Postprzez biz0n » 11 marca 2019, 06:42

Czułem że tak będzie, jak już coś nie podlega gwarancji to można wsadzić jakiś szajs, bo i tak nie można reklamować :|
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne