Niestety czekam na razie na części - mają być w środę. Myślę, że do końca tygodnia uporam się z tym problemem
Ile oleju wchodzi do tej skrzyni? W serwisie chcą mi wcisnąć Castrola po 50zł/litr - na necie można kupić od 33zł

Tyle, że jak zamawiam, to muszę zaokrąglić w górę do pełnych litrów, a w serwisie zapłacę za dokładną ilość..
-- 3 czerwca 2013, 07:55 --
Oleju wchodzi niecałe 2L.. samochód aktualnie wisi u mechanika. Chłopaki walczą ostro z wymianą tych łączników cięgien, dostęp do nich jest masakryczny - dobrze, że jednak nie porwałem się na to sam. W każdym razie zdecydowanie twierdzą, że taka praca skrzyni to nie jest wcale wina tych łączników. Ja swoje wiem, zobaczymy jak wymienią. Jak się nie poprawi, to za 100zł zaleję jeszcze skrzynię Castrolem Syntrans Taf-X 75W90. Potem, to zostaje jeszcze ewentualnie sprzęgło..
-- 3 czerwca 2013, 16:53 --
Łączniki wymienione, 100zł zostało w warsztacie, 50zł na części, a poprawa jest, ale na tyle minimalna, że chyba nie warta ceny

Cóż, nadal jestem w ciemnej D ze skrzynią... albo w końcu wymienię to cholerstwo razem ze sprzęgłem, albo w cholerę pozbędę się tego auta i przesiądę się do 1P.
-- 5 czerwca 2013, 07:15 --
Pojeździłem jeszcze trochę wczoraj i w sumie to poprawa jest, ale też zaczęło coś trzeszczeć przy zmianie biegów - pewnie "sprytne" majstry za słabo nasmarowały te łączniki. Będę jeszcze u nich wymieniał olej, to poprawią to, co zrobili nie do końca dobrze.. Tak jak pisałem, od razu zmienię jeszcze olej w skrzyni i chyba zostawię to tak, jak jest - zbyt duże koszta, żeby rozbebeszać pół auta i szukać czegoś, z czym w sumie da się żyć, a i tak na końcu może się okazać, że tylko wymiana skrzyni da pewny efekt.
-- 23 lipca 2013, 09:58 --
Sagi ciąg dalszy... obecnie auto stoi u innego mechanika (kolega kolegi..

). Według niego skrzynia jest ok, natomiast okazuje się, że:
1. Jakiś element cięgna na 1 i 3 biegu jest pęknięty
2. Jakaś gumka przy lewarku jest totalnie zniszczona - do wymiany.
3. Coś ogólnie jest nie tak z lewarkiem - prawdopodobnie idzie do wymiany.
Jeżeli naprawi mi skrzynię bez naprawiania skrzyni, to pytam się ile są warci ci wszyscy mechanicy, którzy z miejsca by chcieli zwalać i rozbierać właśnie skrzynię biegów? Potem taki mądry jeden z drugim poskłada do kupy, a dalej wszystko będzie po staremu - rozłoży ręce i powie, że nie wie czemu tak jest, ale za robotę de facto dobrej skrzyni zapłata się należy... Nic, tylko zdzieranie kasy z klienta.
-- 24 lipca 2013, 07:41 --
No i wreszcie sytuacja z biegami się poprawia - skrzynia jest oczywiście ok... plastikowa tuleja przy lewarku była mocno wytarta - prawdopodobnie było to spowodowane złym ustawieniem cięgien skrzyni. Wymiana tej tulei (ok. 20cm okrągło - prostokątny plastik) oraz regulacja sprawia, że 1-bieg wchodzi 100x lepiej. Dodatkowo do wymiany poszły... dwa łączniki, które ponoć ostatnio mi wymienili w poprzednim serwisie (Letek Auto Serwis Kielce) - widać, jak panowie pięknie wymienili, skoro jeden z nich był pęknięty, a drugi mocno wyjechany. Nie polecam nikomu tego warsztatu.
Co prawda nie jest jeszcze idealnie, ale na pewno jest o niebo lepiej. Pewnie jeszcze jakaś drobna regulacja za jakiś czas powinna ostatecznie pomóc, więcej nic nie ruszam.