Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez pab567 » 30 kwietnia 2019, 10:00

No i to jest argument za używaniem jabłka.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Mustang
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez MarkusD » 30 kwietnia 2019, 13:39

Cóż, będzie trzeba mocno się zastanowić, jakoś nigdy jabłuszka nie miałem, ale nigdy nie należy mówić "nigdy "
Automapa, Google Maps, Waze, Sygic i teraz Naviexpert już tam jest, chyba rzeczywiście to będzie argument za...

-- 30 kwietnia 2019, 14:39 --

W sumie to teraz pytanie jak sprawuje się Naviexpert w CarPlay, pytanie do posiadaczy Iphone...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Matador » 30 kwietnia 2019, 20:15

Pytanko mam..
FullLink woła o aktywację i zanim zapłacę, zastanawiam się, jak to wygląda od strony praktycznej.
Jeżeli odpalę Google Maps, to w tym czasie jak rozumiem, nie można korzystać z radia, czy CD?
Czy działa wtedy bluetooth i obsługa połączeń głosowych?
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon ST
Silnik: CYVB 1.2

Postprzez MarkusD » 30 kwietnia 2019, 20:33

Matador napisał(a):Pytanko mam..
FullLink woła o aktywację i zanim zapłacę, zastanawiam się, jak to wygląda od strony praktycznej.
Jeżeli odpalę Google Maps, to w tym czasie jak rozumiem, nie można korzystać z radia, czy CD?
Czy działa wtedy bluetooth i obsługa połączeń głosowych?

Więc tak jeżeli odpalisz Android Auto lub CarPlay wszystko będzie Ci działać, tzn. radio lub CD albo muzyka z aplikacji w telefonie.
Problematyczny jest Mirrorlink gdzie po pierwszym komunikacie z nawigacji wyłącza się radio, karta cd, płyta CD, dlatego w Mirrorlink trzeba muzykę puszczać z aplikacji np. radiowej lub innej w telefonie.
Tak to wygląda w praktyce.
Akurat nie mam IPhone i nie używam CarPlay, ale jeżeli przeczytałbyś cały temat to w końcu byś znalazł odpowiedź, ale temat ma już sporo stron...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Matador » 30 kwietnia 2019, 20:44

Dzięki za odpowiedź :D
Temat czytałem, ale ze względu na ilość stron, rozbiłem na kilka dni :wink: i trochę pogubiłem się z wnioskami..
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez marwisn » 1 maja 2019, 05:27

Matador napisał(a):Pytanko mam..

Ja bym się nie zastanawiał. AA to chyba jeden z lepszych wynalazków jakie można mieć w aucie :).

Google Maps prowadzi, Waze ostrzega o fotoradarach, Spotify gra w tle, a asystent Google opowiada dowcipy jak się nudzę. Piękna sprawa.

Jak kolega wyżej napisał. Wybór źródła dźwięku jest niezależny od działania AA. Słuchasz radia lub CD, lub z aplikacji w telefonie. Jak wolisz.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez Matador » 1 maja 2019, 09:08

Właśnie tego ostatniego chciałem się upewnić, dzięki panowie :wink:
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Postprzez marbo30 » 1 maja 2019, 14:09

Nie orientujecie się czy Samsung Galaxy A50 współpracuje z AA i MirrorLink bo nie widzę go na liście .
marbo30
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: seat leon

Postprzez MarkusD » 1 maja 2019, 15:13

marbo30 napisał(a):Nie orientujecie się czy Samsung Galaxy A50 współpracuje z AA i MirrorLink bo nie widzę go na liście .

Z Android Auto napewno będzie współpracować, na temat Mirrorlink nic nie ma, tzn brak jakichkolwiek informacji nawet na stronie Samsunga, niestety ale trzeba by włączyć taki telefon i popatrzeć w ustawieniach, sama strona Mirrorlink tak naprawdę nie ma aktuanych informacji o telefonach współpracujących z ich oprogramowaniem, nawet Samsung S9 który ma Mirrorlink, nie widnieje w ich liście telefonów kompatybilnych.
Warto wstąpić do jakiegoś elektromarketu i sprawdzić w ustawieniach.
Jeżeli jednak zależy Ci na Mirrorlink, można dołożyć parę stów więcej i odkupić od kogoś nowego S9, pełno jest ofert np na OLX, tylko nie brać z Plusa i bodajże Play, bo jak gość przestanie płacić za abonament to sieć zablokuje telefon i w Polsce już nie będzie działać.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 1 maja 2019, 15:30

Podłącz telefon do auta i postępuj jak poniżej (opis do S8 ale może w A50 jest podobnie).

Obrazek
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez marbo30 » 1 maja 2019, 18:22

MarkusD napisał(a):
marbo30 napisał(a):Nie orientujecie się czy Samsung Galaxy A50 współpracuje z AA i MirrorLink bo nie widzę go na liście .

Z Android Auto napewno będzie współpracować, na temat Mirrorlink nic nie ma, tzn brak jakichkolwiek informacji nawet na stronie Samsunga, niestety ale trzeba by włączyć taki telefon i popatrzeć w ustawieniach, sama strona Mirrorlink tak naprawdę nie ma aktuanych informacji o telefonach współpracujących z ich oprogramowaniem, nawet Samsung S9 który ma Mirrorlink, nie widnieje w ich liście telefonów kompatybilnych.
Jeżeli jednak zależy Ci na Mirrorlink, można dołożyć parę stów więcej i odkupić od kogoś nowego S9, pełno jest ofert np na OLX, tylko nie brać z Plusa i bodajże Play, bo jak gość przestanie płacić za abonament to sieć zablokuje telefon i w Polsce już nie będzie działać.
D

Dzieki za odpowiedz musze to sprawdzij jak nic nie znajde bede musiał wziasc Samsunga A7 bo on jest na liscie

-- 1 maja 2019, 18:22 --

MarkusD napisał(a):

D

Dzieki za odpowiedz musze to sprawdzij jak nic nie znajde bede musiał wziasc Samsunga A7 bo on jest na liscie
marwisn napisał(a):Podłącz telefon do auta i postępuj jak poniżej (opis do S8 ale może w A50 jest podobnie).
Boje się tego co zrobie jak kupie ten telefon i nie bedzie mi współpraował , muszę kupic telefon ktory bedzie napewno dzialal wiec moze kupie A 7

Obrazek
marbo30
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez MarkusD » 5 maja 2019, 20:19

Mam pytanie czy ktoś testował Naviexpert na IPhone?
Poprawili wyłączanie się radia po pierwszym komunikacie Wiedźmina?
Teraz pytanko do używających Mirrorlink, zauważyłem że przy długich trasach, rozłącza mi się telefon z Infotaimentem, każde nowe połączenie trwa ale już coraz krótsze czasowo, telefon robi się gorący, myślałem że może ładowanie indukcyjne powoduje przegrzanie telefonu, ale ostatnio jadąc do Krakowa z Bytomia specjalnie położyłem telefon obok indukcji i niestety ale ten sam efekt czyli rozłączanie telefonu z Infotaimentem.
Telefon Samsung Galaxy S7, dodam że w telefonie nie mam zbędnych aplikacji tylko navi i radiowe...

-- 5 maja 2019, 21:19 --

Może problemem nie jest droga ale czas działania...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 5 maja 2019, 23:25

Gdyby jakiś proces powodowałby duże obciążenie i przegrzanie procesora to telefon prawdopodobnie rozładowałby się stopniowo podczas jazdy.
Nie wiem jak indukcja ale wydajność prądowa USB ledwo co wystarcza na doładowanie S7 gdy działa nawigacja.
Sprawdziłbym czy ekran telefonu jest wygaszony podczas jazdy z Mirrorlinkiem.
Oczywiście przedtem zwykły restart telefonu.
Kiedy jeździłem z S7 na Mirrolinku z LG Mirrordrive to czasem wieszał mi się w drodze ale Mirrorlink w aucie.
Pomagał wtedy reset infotainmentu.
marekwar
Sport
Sport

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Kanisz » 6 maja 2019, 19:31

Przednie USB w autach poliftowych mają możliwość oddania 3A natężenia, stąd mając gruby i odpowiedni kabel USB naładujemy każdy tel nawet mocno obciążony aplikacjami w tle.

Przy odpalaniu należy zwrócić uwagę, żeby nie podłączać tel zanim nie odpalimy, ponieważ mimo dobrej stabilizacj U[V] skok napięcia może uszkodzić tel.

Każdy tel ma wbudowaną ładowarkę, która pobiera tyle I [A] ile potrzebuje urządzenie i na tyle ile pozwala kabel oraz źródło zasilania.

Podczas używania nawigacji urzadzenie jest bardzo obciążone, ponieważ procesor oraz inne podzespoły SMD tranzystory, chipy BGA itp. muszą z dużą szybkością przekazywać duże ilości impulsów elektrycznych, które są nośnikami informacji i powodują wydzielanie się energii tj. ciepła przy koleracj danych GSM, GPS, Bluetooth, WiFi oraz USB. Dodatkowo w tle działają lub tymczasowo raportują swoje położenie inne aplikacje oparte na geolokalizacji, można je ograniczyć w ustawieniach telefonu.

Niektóre telefony tak mają, że się mocno nagrzewają podczas działania, czasami pomaga ponowne ich uruchomienie. W sieci piszą, że spora liczba użytkowników S7 obserwuje mocne nagrzewanie się telefonu, ale... :

Nagrzewanie tel w okolicy USB, może świadczyć o słabym połączeniu, które nie jest w stamie przekazać z kabla do ładowarki tel odpowiedniej ilości I [A] straty energii, są emitowane w postaci ciepła np. może to być spowodowane wyrobionym gniazdem USB, uszkodzonym kablem lub źle wtykniętą wtyczką.
W przypadku indukcji raz na jakiś czas należy dobrze oczyścić powierzchnię ładowarki oraz telefonu celem lepszego kontaktu z elektrodami Fe zamontowanymi na powierzchniach stykowych.

Ps:... Sorry, krócej się nie dało... :) ... i ta siła "elektromotoryczna" znowu była silniejsza... :twisted:
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez marekwar » 6 maja 2019, 23:07

Zapowiadają się ciekawe zmiany w Android Auto:
https://www.tabletowo.pl/nowy-android-a ... k-wyglada/
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 maja 2019, 00:25

marekwar napisał(a):Gdyby jakiś proces powodowałby duże obciążenie i przegrzanie procesora to telefon prawdopodobnie rozładowałby się stopniowo podczas jazdy.
Nie wiem jak indukcja ale wydajność prądowa USB ledwo co wystarcza na doładowanie S7 gdy działa nawigacja.
Sprawdziłbym czy ekran telefonu jest wygaszony podczas jazdy z Mirrorlinkiem.
Oczywiście przedtem zwykły restart telefonu.
Kiedy jeździłem z S7 na Mirrolinku z LG Mirrordrive to czasem wieszał mi się w drodze ale Mirrorlink w aucie.
Pomagał wtedy reset infotainmentu.

Właściwie to Infotaiment się wiesza, zrobiłem reset, cóż trzeba potestować...

-- 7 maja 2019, 01:24 --

marekwar napisał(a):Zapowiadają się ciekawe zmiany w Android Auto:
https://www.tabletowo.pl/nowy-android-a ... k-wyglada/

Ciekawe czy otworzą się na inne nawigacje, bo byłoby to rewelacyjne rozwiązanie.
Tak przy okazji problemu z telefonem jak będę miał długą trasę to sprawdzę czy na Android Auto również się będzie rozłączać...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez LeOnLeNon » 7 maja 2019, 01:43

Witam, co do rozłączania to miałem taki przypadek z Android Auto z nawigacją Waze, że jadąc, wziąłem tel do ręki (na światłach oczywiście), żeby zobaczyć smsa i ekran zrobił się różowy i zaczął migać. Nie pomogło naciskanie infotainment musiałem rozłączyć i połączyć ponownie. Nie wiem czy to wina telefonu czy infotainmentu czy może mam zły kabel? Jak zrobić reset infotainmentu?
Oraz wie ktoś jak odczytać/odsłuchać smsa za pomocą Android Auto? Na filmach i w opisach reklamują, że jest taka opcja ale nigdzie nie znalazłem jak to włączyć? Czasami jak się zatrzymam u góry pojawi się skrót wiadomości na chwilę i znika. Jest jakiś sposób odczytania wiadomości i ewentualnie odpowiedzenia na nią? Miała być taka funkcja w Android Auto, a ja jej nie widzę? Z góry, dzięki za odpowiedź.
LeOnLeNon
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: LEON

Postprzez marekwar » 7 maja 2019, 09:41

Reset: włączyć infotainment, nacisnąć i trzymać gałkę aż do czasu jak pojawi się logo Seat- wtedy puścić.
SMSów w aucie nie używam, nie poradzę.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Cubaza » 7 maja 2019, 15:45

@LeOnLeNon, ogólnie to SMS/Messenger w aucie za pomocą Android Auto u mnie działa tak, że pojawia mi się u góry ikonka kto napisał i dwa przyciski, bodajże odczytaj i usuń czy jakoś tak. No i po kliknięciu w odczytaj jest czytana wiadomość i na końcu jest komunikat, że jeśli chcę odpowiedzieć to mam włączyć przycisk obsługi głosowej i powiedzieć odpowiedz. Wtedy mogę odpowiedzieć na wiadomość. Ewentualnie szybciej żeby odpowiedzieć to:
- OK Google / włącza się asystent głosowy
- wyślij SMS do nazwa_kontaktu
- treść
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez marekwar » 7 maja 2019, 18:08

Wkrótce Google otworzy się na inne aplikacje ale już na własnej platformie, bez Car Playa czy Mirrorlinka.
To się nazywa Android Automotive:
https://www.tabletowo.pl/android-w-samo ... aplikacji/
Ale to już nie w naszych, obecnych Leonach.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 maja 2019, 18:27

marekwar napisał(a):Wkrótce Google otworzy się na inne aplikacje ale już na własnej platformie, bez Car Playa czy Mirrorlinka.
To się nazywa Android Automotive:
https://www.tabletowo.pl/android-w-samo ... aplikacji/
Ale to już nie w naszych, obecnych Leonach.

Czytałem, było odniesienie do artykułu z linku, jaki wkleiłeś na temat nowego Android Auto, czyli niestety Nas to nie będzie dotyczyć, chyba że Seat zrobi radio np. w nowym Leonie i da się przełożyć, ale wątpię koszty napewno były by rzędu 5000 zł, chyba że będzie możliwość dołożenie modułu od chińczyków do naszych odtwarzaczy jak np Mirrorlink, tylko bariera cena i odpowiedź Seata że jak Pan to założy lub My założymy to traci pan gwarancję...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez tzok » 7 maja 2019, 21:37

Szkoda, że Android Auto nie jest oficjalnie dostępny w Polsce, a panowie "fachowcy" w serwisie Seata nie bardzo potrafili uruchomić tę funkcję w moim Leonie, nie wspominając o tym, że do końca nie wiedzieli co jest do tego potrzebne (oprócz kodu) ani co i skąd zainstalować w smartfonie. W sumie, żeby to włączyć jeździłem tam chyba ze 3 razy. Ale działa i jest fajne. MirrorLink jest już praktycznie martwy.
tzok
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III FR

Postprzez Kanisz » 8 maja 2019, 02:51

Ważne, że AA działa w Polsce "oficjalnie" lepiej niż możnabyło się spodziewać po aplikacji oficjalnie niedostepnej.
Ciekawe czy w czerwcu razem z nowym AA Google Maps wdroży info o fotorafarach i prędkościach i czy będzie to przynajmniej tak dobre jak w Waze Naviexpert, a czy raczej będzie dalej raczkowało jak pokazują inni testujący:
Obrazek

Fajnie byłoby jakby przynajmniej tak wyglądało jak z GM z Ryśkiem:
Obrazek
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LuxTorpeda » 8 maja 2019, 11:02

LeOnLeNon napisał(a):Witam, co do rozłączania to miałem taki przypadek z Android Auto z nawigacją Waze, że jadąc, wziąłem tel do ręki (na światłach oczywiście), żeby zobaczyć smsa i ekran zrobił się różowy i zaczął migać. Nie pomogło naciskanie infotainment musiałem rozłączyć i połączyć ponownie. Nie wiem czy to wina telefonu czy infotainmentu czy może mam zły kabel? Jak zrobić reset infotainmentu?
Oraz wie ktoś jak odczytać/odsłuchać smsa za pomocą Android Auto? Na filmach i w opisach reklamują, że jest taka opcja ale nigdzie nie znalazłem jak to włączyć? Czasami jak się zatrzymam u góry pojawi się skrót wiadomości na chwilę i znika. Jest jakiś sposób odczytania wiadomości i ewentualnie odpowiedzenia na nią? Miała być taka funkcja w Android Auto, a ja jej nie widzę? Z góry, dzięki za odpowiedź.

Możesz używać tak jak radzi Cubaza.
Też czytałem, że nie widać aplikacji, która obsługuje smsy można to robić za pomocą Asystenta Google, który kieruje wiadomość do Massengera lub innej aplikacj do wysyłania sms ale nie można tego wybrać ręcznie.
Drugi sposób ja z tego korzystam, to przełączam się z AA przyciskiem na Infotainment, wybieram Telefon i Sms. Mogę odsłuchać, odczytać, napisać, ale nie udało mi się wysłać za pomocą funkcj głosu.
Też miałem raz różowy ekran ale to było z hu...ow...ym Huawei.na Sony Xperia nie mam problemów.
LuxTorpeda
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat LeOn

Postprzez tzok » 8 maja 2019, 22:24

Odpal Android Auto bez połączenia z samochodem, wejdź w Menu -> Ustawienia i tam będziesz miał Powiadamiaj o wiadomościach. Jak dostaniesz SMSa to pokaże się informacja na ekranie samochodu, a jak go dotkniesz, to go odczyta... choć ostatnio jakby to przestało działać. Jest też opcja, żeby w czasie postoju wyświetlał fragment wiadomości.
tzok
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III FR

Postprzez bzykofm » 13 maja 2019, 20:34

Witam, czy koś korzysta z Android Auto z telefonem Cat S60?

https://komorkomania.pl/t/23075,cat-s60

AA go w ogóle obsługuje?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez pab567 » 13 maja 2019, 21:13

Ej, gadżeciarz, po co Ci kamera termowizyjna?
pab567
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 13 maja 2019, 21:46

Nie chodzi mi o gadżety tylko o przetrwanie telefonu dłużej niż tydzień. Nokia E72 od kilku lat świetnie deje radę. Tylko z AA nie daje rady :-D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez MarkusD » 13 maja 2019, 22:30

bzykofm napisał(a):Nie chodzi mi o gadżety tylko o przetrwanie telefonu dłużej niż tydzień. Nokia E72 od kilku lat świetnie deje radę. Tylko z AA nie daje rady :-D

Ma Androida 6, czyli powien na Android Auto dawać radę :-D
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 14 maja 2019, 09:30

To znajdziesz co najmniej kilka innych pancernych tańszych.

-- 14 maja 2019, 10:30 --

bzykofm napisał(a):przetrwanie telefonu dłużej niż tydzień

W sensie żeby co najmniej tydzień na baterii? Smartfon na Androidzie? To nierealne... chyba, że masz na myśli, że nie rozwalisz go o ścianę wcześniej niż po upływie tygodnia - wtedy każdy pancerny powinien dać radę. A masz ich na rynku co najmniej kilka...
pab567
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 14 maja 2019, 09:51

Małe ostrzeżenie. To, że jest Android 6 nie oznacza, że AA będzie działać.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 14 maja 2019, 10:05

pab567 napisał(a):W sensie żeby co najmniej tydzień na baterii? Smartfon na Androidzie? To nierealne... chyba, że masz na myśli, że nie rozwalisz go o ścianę wcześniej niż po upływie tygodnia - wtedy każdy pancerny powinien dać radę. A masz ich na rynku co najmniej kilka...

Dokładnie, chodzi o to , że go nie zniszczę i nie chodzi mi o rzucanie o ścianę, chociaż kusi :mrgreen:

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez pab567 » 14 maja 2019, 12:11

pab567
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 14 maja 2019, 12:26

Dzięki, przeglądam podobne urządzenia, tylko nie wiem, które z AA będą działać. I tak Cat S60 jest najfajniejszy :-D

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez pepe1906 » 14 maja 2019, 19:51

Takie pytanko czy mogę na AA odpalić trasę a w tle jakaś apke która powiadamia o korkach policji itd? I jaka jest najlepsza Waze? Janosik?
pepe1906
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Kanisz » 14 maja 2019, 20:13

pepe1906 napisał(a):Takie pytanko czy mogę na AA odpalić trasę a w tle jakaś apke która powiadamia o korkach policji itd? I jaka jest najlepsza Waze? Janosik?

Możesz odpalić Waze lub Google Maps i w tle Ryśka ale na ekranie możesz mieć Waze z widocznymi ograniczeniami predkości i info o radach, natomiast Rysiek będzie udzielał się w tle przez głośniki odnośnie kontroli itp, chociaż ostatnio Waze też ostrzegła o patrolu policji na drodze. Z tym, że Waze informuje o np patrolach, fotorafarach itd. tylko wtedy kiedy mamy wyznaczoną trasę i na tej trasie pojawi się zgłoszenie, natomiast Rysiek ostrzega o zdażeniach bez wyznaczania trasy, wystarczy że znajdę się w odległości ok 900m np od patrolu, który stoi na drodze poprzecznej i już mam info na głośnikach..., i wszystko działa sprawnie.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 15 maja 2019, 08:27

pepe1906 napisał(a):Takie pytanko czy mogę na AA odpalić trasę a w tle jakaś apke która powiadamia o korkach policji itd? I jaka jest najlepsza Waze? Janosik?
Ze względu na bardzo dużą ilość użytkowników Yanosik miażdży inne ostrzegajki jeśli chodzi o lotne patrole.
Z Yanosikiem jeżdżą kierowcy zawodowi, w tym kierowcy TIRów.
Yanosik ma również wiarygodne informacje z CB, co wspomaga zgłoszenia użytkowmików. Można odpalić w tle z pływającą ikoną na ekranie. Jak się ją dobrze ustawi to widać kątem oka ostrzeżenia na wygaszonym ekranie telefonu, przynajmniej na S8 bo go mam.
Dźwięk słychać w infotainmencie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez pepe1906 » 15 maja 2019, 20:54

A czy na Janosiku też trzeba wyznaczyć trasę żeby słychać ostrzeżenia w maps na AA? Bez wyznaczenia trasy nie ostrzeże?
pepe1906
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez marekwar » 15 maja 2019, 21:56

Nie trzeba wyznaczać trasy. Nigdy tego nie robię i działa.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 23 maja 2019, 13:43

Czy w przedliftowej wersji działa Wam wciąż zoomowanie map google prawy pokrętłem radia i czy Ci który korzystają ze spotify napotkali taką niedogodność, że po podłączeniu telefonu i przejściu na aplikacje, spotify pokazuje "pobieranie zawartości" czy coś w tym stylu? Dopiero po przełączeniu np. na play music i powrót do spotify jest dostępne menu aplikacji i samo odtwarzanie.
Nie wiem czy to aktualizacje tych aplikacji (mapy google i spotify) utrudniają użytkowanie czy może to efekt przesiadki z samsung s9 na Huawei P30....
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Galad » 23 maja 2019, 19:18

Czy wam też się rozładowuje telefon podłączony do FullLinka?

Samsung Note9, Włączony gps, bluetooth, +waze i janosik i bateria powolutku ale ucieka.
Galad
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Kanisz » 23 maja 2019, 19:33

Galad napisał(a):Czy wam też się rozładowuje telefon podłączony do FullLinka?

Samsung Note9, Włączony gps, bluetooth, +waze i janosik i bateria powolutku ale ucieka.

Nie. W polift wersji działa Ok.

Bardzo dobrze ładuje dwa na raz P20lite i Sony jeden działa jako hotspot i z Android Auto a na drugim filmiki więc oba obciążone i ładnie ładuje.

Czy używasz odpowiedniego kabla? Oraz czy masz Usb z polift czy przed?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 23 maja 2019, 19:45

Galaxy S7 ładuje się powoli ale się ładuje, jedynie jak się bardzo mocno nagrzewa to może ładowanie się wyłączyć i wtedy niby ikonka ładowania się wyświetla, lecz tak naprawdę się nie ładuje.
Teraz pytanie jaki masz kabel podłączony do telefonu, spróbuj na oryginalnym z telefonu.
Ja mam samochód poliftowy oraz ładowanie indukcyjne, ale teraz ćwiczę z rozłączaniem i stawiam obok ładowarki indukcyjnej, spokojnie się ładuje podczas pracy... Ja przeważnie używam Mirrorlink i wtedy Naviexpert oraz Replaio Radio.
Zwróć uwagę na temperaturę telefonu podczas połączenia przez Android Auto lub Mirrorlink.

Tak przy okazji to pokazała się informacja że w Google Maps niektórzy mają powiadomienia o fotoradarach na terenie Polski...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Galad » 23 maja 2019, 20:04

MarkusD napisał(a):Galaxy S7 ładuje się powoli ale się ładuje, jedynie jak się bardzo mocno nagrzewa to może ładowanie się wyłączyć i wtedy niby ikonka ładowania się wyświetla, lecz tak naprawdę się nie ładuje.
Teraz pytanie jaki masz kabel podłączony do telefonu, spróbuj na oryginalnym z telefonu.
...

Tak przy okazji to pokazała się informacja że w Google Maps niektórzy mają powiadomienia o fotoradarach na terenie Polski...

Kable różne testowałem, włącznie z oryginalnym, jak odpale jednocześnie waze i janosika to bateria leci w dół. Wyłącze janosika stoi w miejscu i minimalnie się ładuje. Miałem tak samo na słabych ładowarkach samochodowych bez supercharge'a.
Galad
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 23 maja 2019, 20:17

Przed chwilą sprawdziłem i u mnie również pokazują się fotoradary, ale nie wszystkie, bo parę które wiem na 100% że są to w Google Maps ich nie ma, odcikowego pomiaru prędkości również nie widać, napewno będą poprawiać, cóż zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce...

-- 23 maja 2019, 21:17 --

To widać że telefon nie daje rady, ciekawe jak z baterią u Ciebie w jakim jest stanie.
Quick Charge przy włączonym ekranie telefonu, przełącza się na zwykłe ładowanie...
Jak miałem Sony Xperia Z, miałem podobny problem, podczas włączonej nawigacji telefon się rozładowywał, winna była temperatura telefonu, zabezpieczenie po prostu odłączało w telefonie, wtedy zamocowałem telefon na kratce wentylacji i klima chłodziła i nie było problemu z ładowaniem.
Piszesz że na ładowarkach samochodowych miałeś to samo, czyli był przyklejony do szyby, tak przypuszczam...
Więc problem leży po stronie telefonu, właściwie to po temperaturze pracy i ładowanie jest odłączane przez zabezpieczenie układu zasilania w telefonie...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Galad » 23 maja 2019, 20:29

Problem nie leży po stronie telefonu.
Nigdy nie był przyklejony do szyby, nie toleruje niczego co mi zasłania szybę.
Telefon się nie nagrzewa.

To wina za małego natężenia prądu ładowania.
Galad
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 23 maja 2019, 20:50

Galad a jakie masz USB? Polift czy przed?
Polift ma 3A lub wiecej, Przedlift chyba 1A, stąd też może nie ładować tel, który na samym GPS zużywa ponad 1A, do tego Internet i aplikacje itd.
Na zwykłych ładowarkach a dokładniej adaperach zasilajacych ważne jest jakiej są mocy, a dokładniej interesuje nas ile Amper potrafią przekazać na zasilanie. Wieksze tel z dużą baterią i funkcją szybkiego ładowania , życzą sobie min 2A. Każdy tel ma wbudowaną ładowarkę, której musimy tylko dostarczyć odpowiednią ilość prądu A, do ładowania, więc jeżeli dobrze ładuje z 230V, to masz zły kabel Usb, albo za małej mocy gniazda Usb.
Natomiast jeżeli źle ładuje z 230V za pomocą adaptera to może oznaczać uszkodzone gniazdo w telefonie może wystarczy przelutować, może byc uszkodzona ładowarka wbudowana w tel, albo bateria wymaga już wymiany...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Galad » 23 maja 2019, 20:58

Polift, z dodatkowym zasilaniem.

Ja słyszałem że mój telefon to sobie minimum 4A życzy ;)
Mam ładowarkę 5A w samochodzie i na każdym kablu ładuje bez problemu tel z milionem odpalonych aplikacji.
Z gniazda full linka już niestety się tak nie da.
Galad
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 maja 2019, 21:02

Sprawdź czy się świeci ekran czy jest wygaszony przez Android Auto. Jeśli widać ekran z jego ikonami to spróbuj ściemnić go do poziomu, że prawie nic nie widać.
Od którejś wersji AA mój S8 nie wygasza ekranu i jeśli jest to samo u Ciebie to może pomóc zmniejszenie jasności do minimum.
Nie można wykluczyć, że Waze żre baterie. Spróbuj pojeździć na nawigacji Google bez uruchamiania tego badziewia jakim jest Waze.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 23 maja 2019, 22:01

Galad napisał(a):Polift, z dodatkowym zasilaniem.

Ja słyszałem że mój telefon to sobie minimum 4A życzy ;)
Mam ładowarkę 5A w samochodzie i na każdym kablu ładuje bez problemu tel z milionem odpalonych aplikacji.
Z gniazda full linka już niestety się tak nie da.

Więc potrzebujesz grubego kabla albo specjalnego kabla.
Z ładowarek, które wpinasz w zapalniczki 12V można uzyskać natężenie do 20A, stąd Twój tel uruchamia na wbudowanej ładowarce specjalną funkcję szybkiego ładowania. Jak masz tel, który życzy sobie ponad 3A to wymagany jedt KABEL USB TYP Y np
Obrazek

Aby Quick Charge działało, telefon i ładowarka muszą być kompatybilne z tym standardem, a informację o tym trzeba znaleźć w ich specyfikacji. Jedynym wyjątkiem są tu ładowarki i smartfony Samsunga kompatybilne z Adaptive Fast Charging, bo ta technika szybkiego ładowania Samsunga, wykorzystywana nawet w najnowszych Samsungach Galaxy S10, w praktyce jest rozwinięciem Quick Charge 2.0, więc szybka ładowarka Samsunga naładuje telefon zgodny z Quick Charge 2.0 lub nowszym i na odwrót.
Problemy zaczynają się, gdy chce się szybko naładować telefon rodem z Chin lub ze Stanów Zjednoczonych. Duże chińskie marki, takie jak Huawei i Oppo (i spokrewnione z Oppo marki, takie jak OnePlus i Vivo), stworzyły własne standardy szybkiego ładowania – VOOC, Super Charge, Dash Charge – kompatybilne jedynie z ich produktami...
...ale żeby je szybko naładować, potrzebna jest specjalna ładowarka, a często nawet… odpowiedni przewód, bo zbyt cienkie kable nie są w stanie przesłać prądu o odpowiednio wysokim natężeniu. Sytuację dodatkowo komplikuje to, że standardy te rozwijają się i mają coraz nowsze generacje. Na przykład Super Charge w smartfonach Huawei P30 Pro (10V/4A , czyli aż 40 W) jest o wiele szybsze od Super Charge z Huawei P20 Pro (4,5V/5A, czyli 22,5 W). A najnowsza wersja Super VOOC Oppo przesyła aż 50 W mocy (10V/5A). Dlatego kupując ładowarkę do telefonu jednej z tych marek trzeba się wcześniej dokładnie upewnić, że jest ona w pełni kompatybilna z danym telefonem i zazwyczaj wiąże się to z zakupem oryginalnej ładowarki producenta.

Dlatego w Twoim przypadku powinien pomóc kabel:
CY USB 3.1 Typ C na podwójny kabel danych USB 2.0 Y
Obrazek

... Oraz ja uważam, że Waze jest Super i działa z AA...!
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja