Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przybywa płynu chłodzącego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przybywa płynu chłodzącego

Postprzez Brzozello » 20 maja 2019, 19:38

Witam, mam problem z ilością płynu chłodzącego. Ostatnio zauważyłem że na zimnym silniku ilość tego płynu zwiększyła się ponad poziom MAX. Płyn jest w dalszym ciągu klarowny i różowy, nie ma żadnych zabrudzeń i odbarwień, nie pachnie też paliwem. Dodatkowo dzisiaj jadąc do pracy silnik nagrzał się do 90 stopni na dystansie około 2 km (na zewnątrz było koło 13 stopni). Zazwyczaj osiągnięcie temperatury roboczej zajmowało nieco dłużej. Dzisiaj zauważyłem jeszcze takie bulgotanie przy górnym króćcu zbiorniczka wyrównawczego (załączam link do youtube https://www.youtube.com/watch?v=SkvQyKbFFXE), nie jestem pewien czy to występowało wcześniej. Nie wiem zbytnio gdzie może być problem, zastanawiam się czy to nie wiąże się z zapowietrzeniem układu. Prosiłbym o poradę, może ktoś spotkał się z czymś takim.

Pozdrawiam
Brzozello
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon II
Silnik: CDLD 2.0

Reklama

Re: Przybywa płynu chłodzącego

Postprzez Podkopnik » 20 maja 2019, 21:42

Obserwacje prowadź dłuższy czas i zawsze poziom płynu sprawdzaj po nocnym postoju. Jakieś tam wahania płynu są normalne. Na filmiku to normalne zjawisko. Zrób raczej tak, że po jeździe odkręć delikatnie korek upuszczając ciśnienie z układu tylko naprawdę ostrożnie żeby Ci nie wywaliło płynu i wtedy obserwuj czy jest bulgotanie lub wahania pynu zasysanie i oddawanie go spowrotem do zbiorniczka.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez leonzawodowiec12 » 21 maja 2019, 00:19

Sprawdź poziom oleju. Ew co bardziej prawdopodobne układ się zapowietrza, uszczelka pod glowicą
leonzawodowiec12
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: seat leon
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez Brzozello » 21 maja 2019, 07:55

Poziom oleju jest w normie. Kolor oleju i konsystencja również ok. Spróbuje dzisiaj zobaczyć co będzie jak otworze ten korek. Jeszcze dodam że nie ma żadnych zabrudzeń na silniku od oleju.
Brzozello
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 21 maja 2019, 08:20

Ja miałem podobnie ale w Megance. Była to uszczelka pod głowicą. Gazy z tlokow przedostaje się do ukl chłodzącego, poziom płynu wtedy mocno rośnie, robi się poduszka powietrzna w układzie i przez to szybko osiąga 90 stopni. Ja jak poluzowalem odrazu po jeździe korek od chłodzenia to płyn podszedł pod korek i się przelał. Oczywiście odkrecalem przez szate. Płyn był czystu i olej na właściwym poziomie.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez chlorek » 21 maja 2019, 08:34

Tomektr napisał(a):Była to uszczelka pod głowicą

Można zrobić test na CO2.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Brzozello » 21 maja 2019, 10:19

Umówiłem się na warsztat. W czwartek mają zajrzeć do środka i ocenić co się z tym dzieje. Dzięki za wszystkie sugestie. Jak będę coś wiedział to się pochwalę ;)
Brzozello
Stella
Stella

Postprzez Podkopnik » 21 maja 2019, 16:47

Na Twoim miejscu zrobiłbym chociaż kilka podstawowych czynności jak opisano powyżej. Często mechanicy lubią naciagać.
Jeżeli już pojedziesz do tego mechanika to nawet nic nie mów o uszczelce tylko opisz objawy bo jak wyczują że masz obawy co do uszczelki to jasne jest że z okazji skorzystają.
Podkopnik
Sport
Sport

Postprzez Brzozello » 22 maja 2019, 06:56

Przejechałem się z poluzowanym korkiem, ale płyn jak stał w miejscu to stoi. Tester CO2 zamówiłem sobie ale pewnie przyjdzie w przyszłym tygodniu, a akurat teraz mi auto nie jest bardzo potrzebne to odstawie. Masz rację Podkopnik. Powiem tylko o tym że ilość płynu się zwiększyła. Dzięki za rady :)
Brzozello
Stella
Stella

Postprzez Podkopnik » 28 maja 2019, 18:31

Test na CO2 jasne że powinno się zrobić ale nie należy go traktować jako wyrocznia. Tzn przy małych przedmuchach może nie pokazać uszkodzenia. Daj znać jak coś zaobserwujesz.
Podkopnik
Sport
Sport

Postprzez Brzozello » 30 maja 2019, 12:26

Samochód był w warsztacie. Odebrałem w piątek. Sprawdzili wszystko i w sumie okazało się że wszystko działa poprawnie, temperatury w normie, podczas jazdy również chłodzenie jest dobre. Teraz poziom cieczy utrzymuje cały czas ten sam poziom. Korzystając z okazji naprawiłem sobie klimatyzację, bo pojawiła się nieszczelność na oringu. Nic, będę jeździł i monitorował.
Brzozello
Stella
Stella

Postprzez wesol » 30 maja 2019, 19:54

Jak depniesz po garach na 3 czy 4 biegu i po tym sprawdzisz ciśnienie w zbiorniczku to jest spore syknięcie to mamy tu do czynienia niestety z upg i nie ma się co łudzić. Test CO2 w większości nie pokazuje stanu faktycznego. Chyba że o jest już mega duży.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel