Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

jak odpalać diesla?porady dla kobiety

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

jak odpalać diesla?porady dla kobiety

Postprzez d_dora » 21 sierpnia 2019, 22:35

jak prawidłowo odpalac diesla?co znaczy ze trzeba zagrzać świece-ktoś mi wytłumaczy jak to kobiecie która nie ma pojęcia o samochodach. Słyszałam że po przekreceniu kluczyka trzeba chwile odczekac-co znaczy chwilę?słyszałam tez że trzeba kilka razy "zagrzać świece" -tzn. co?Mam już takie auto i musze nauczyć się je obsługiwać a do tej pory miałąm benzynowe i nie było takich problemów?
d_dora
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: seat leon
Silnik: diesel inny

Reklama

Re: jak odpalać diesla?porady dla kobiety

Postprzez Tracer2 » 22 sierpnia 2019, 06:57

Ta porada o kilkukrotnym grzaniu świec to na zimę przy dużych mrozach.
Na tablicy wskażników powinna być lamka która sie świeci jak świece grzeją, choć jak miałem Leona I to świeciła się krócej.
Można to wyczuć tak, że jak silnik nie chce odpalić od razu w ciepłe dni to wymaga grzania świec. Przy obecnych temperaturach mogą byc to sekundy lub wcale.
A zagrzany lub ciepły diesel powinien odpalać od tzw strzała.
Jeśli nie tzn. że wymaga sprawdzenia przez mechanika.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez chlorek » 22 sierpnia 2019, 07:26

d_dora, o jakim silniku mowa?. Generalnie w nowoczesnych silnikach wystarcza jedno nagrzanie. W CR trwa to chwilę w porównaniu do PD.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez d_dora » 22 sierpnia 2019, 09:27

przy kolejnym odpalaniu odpala od razu.Tylko przy pierwszym trwa to dłużej.Czyli tak jak krowie na rowie :-D jak gasną kontrolki przekręcam kluczyk i potrzebuje więcej czasu żeby odpalić. Czyli chodzi że po zgaszeniu kontrolek mam jeszcze odczekać?
d_dora
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 22 sierpnia 2019, 13:20

Przy obecnych temperaturach silnik diesla powinien odpalić bez zająknięcia. Kontrolka świec gaśnie od razu po przekręceniu kluczyka. Nagraj jakiś film to ocenimy czy jest w porządku ;).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez alehandro » 23 sierpnia 2019, 15:57

Normalnie
Przekręcasz kluczyk (włączas zapłon)->kontrolki świecą się-> kontrolki gasną -> przekręcasz kluczyk aby zapalić auto -> auto pracuje -> jedziesz w świat

Jeśli jest niska tem i auto długi czas przy tym stoi na mrozie to:
Przekręcasz kluczyk (włączas zapłon)->kontrolki świecą się-> kontrolki gasną -> przekręcasz kluczyk (wyłączas zapłon) ->Przekręcasz kluczyk (włączas zapłon)->kontrolki świecą się-> kontrolki gasną -> przekręcasz kluczyk aby zapalić auto -> auto pracuje -> jedziesz w świat

Operację z zapłonem można powtórzyć 2x3x4krotnie jeśli auto długo stało na silnym mrozie.

Generalnie podstawą jest przy zapalaniu mocny akumulator i świece. Benzyna potrzebuje mniejszego wysiłku (m.in prądu) by sprawnie zapalić.

Diesel potrzebuje nieco dłużej popracować aby złapać temp. Tu warto spojrzeć na temp oleju. Umówmy się, że pow. 70/80 C silnik można mocniej obciążać (jechać dynamicznie i na wyższych obrotach).
Słychać po pracy auta na zimnym silniku, że jest z czasem cichsze.

Generalnie poglądów i podejść jest wiele, ale rozruch w dieslu faktycznie jest nieco inny (cięższy dla auta) niż w benzynie.
MA kilka niedogodność, ale potrafi się odpłacić ekonomią i dynamiką.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez d_dora » 27 sierpnia 2019, 04:22

no wychodzi ze koło 7 sekund zajmuje od przekrecenia kluczyka(po zgaśnieciu kontrolek) do zapłonu. Po pracy po 8 godzinach bez ruchu odpala juz normalnie od razu.Nie wiem czy martwić sie tym i ruszać do mechanika czy jednak coś robię źle.Nie moge tu dodać filmiku niestety

-- 27 sierpnia 2019, 05:22 --

A jeszcze zapytam co oznacza jak mruga kontrolka świec żarowych?kiedys włączyło sie mi to na krótkiej trasie i niedlugo potem zgasło a ostatnio na dłuższej trasie dosc długo migała nawet po ponownym uruchomieniu silnika-czy cos źle zrobilam że to mrugało?
d_dora
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 27 sierpnia 2019, 07:16

d_dora, wszystko zależy jak długo kręci od zgaszenia kontrolki świec żarowych. Jeśli mrugała to na ogół jest problem z gruszką turbiny ale trzeba podłączyć pod kompa i odczytać błąd.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel