Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zalana podłoga pasażera z przodu - przestroga.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zalana podłoga pasażera z przodu - przestroga.

Postprzez Michal88 » 2 listopada 2019, 10:00

Witam,
w Leonie z roku 2013 zauważyłem mokry dywanik gumowy pasażera z przodu od spodu. Wysuszyłem to z zewnątrz, a na drugi dzień znowu dywanik mokry od spodu. Nie wiedziałem skąd ta wilgoć, rozebrałem plastikowy próg i podniosłem wykładzinę, to grube wygłuszenie pod spodem było mocno mokre. Wysuszyłem szmatami i suszarką, zajęło to dobre 3-4 h. Po 2 dniach znowu wilgoć pod dywanikiem, jednak tym razem wygłuszenie nie zdążyło się napić tak bardzo. Zacząłem szukać w internecie i trafiłem na identyczny problem na forum czeskim Skody dotyczący Octavii III oraz na rosyjskim portalu dotyczący Golfa VII. Problemem okazała się konstrukcja rurki odpływu skroplin z parownika i to kondensat z klimatyzacji zalewał dywanik. Co ciekawe pod samochodem robiła się kałuża, a mimo to część kondensatu trafiała do kabiny, najpewniej na postoju kapało, a podczas jazdy "wdmuchiwało" skropliny do kabiny.

Ludzie na forach uszczelniali połączenie wężyka z blachą silikonem, ale w tym roku VAG wypuścił poprawiony wężyk i nie trzeba nic silikonować.

Dla Leona na początku tego roku wypuścili wężyk pozmianowy, który rozwiązuje problem. Pierwotny wężyk miał idiotyczną konstrukcję w miejscu przejścia przez blachę.

Oryginalny numer części 5Q1 820 127, a pozmianowy 5Q1 820 127E. Koszt nowego poprawionego wężyka ok. 47 zł w ASO, dostępny z dnia na dzień.

Sprawdźcie swoje Leony czy nie macie wilgoci pod nogami pasażera z przodu bo jak się to za późno zauważy to więcej roboty, a do tego stęchlizna itp. W skodach problem występował nawet w świeżych egzemplarzach typu 2016.

Poniżej zdjęcie porównujące stary i nowy wężyk. Nowy poprawiony wężyk to ten po lewej cały gumowy na końcu bez białych zatrzasków plastikowych.

Do wymiany wężyka potrzeba torx T20, latarkę, telefon z kamerą do sprawdzenia czy nowy wężyk dobrze siedzi na obudowie parownika i trochę czasu. Trzeba zdemontować plastikową osłonę na samym dole po lewej stronie nóg pasażera oraz odczepić i odchylić plastikowy próg, który trzyma wykładzinę. Dzięki temu można ładnie odwinąć cała wykładzinę w stronę fotela i uzyskać dostęp do wężyka i ewentualnego suszenia. Do wyjęcia wężyka od strony parownika trzeba jeszcze wypiąć wtyk z modułu klimatyzacji, żeby odsunąć wiązkę, która utrudnia dostęp.

Swoją drogą za taką koninę powinni zrobić akcję serwisową i wymieniać to za darmo.

Pozdrawiam.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Michal88
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 5F 1.4 TSI 140
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Zalana podłoga pasażera z przodu - przestroga.

Postprzez MarkusD » 14 listopada 2019, 08:02

Dzięki za info w przyszłym tygodniu profilaktycznie jadę na wymianę, w ASO byli zdziwieni... czyli coś poprawiono ale nikomu ani słowa, właściwie to powinno kwalifikować się pod akcję serwisową, ale kierunkowskazy to tak bo tylko pod kompa i tyle...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Krzyzak » 14 listopada 2019, 10:24

Michal88 napisał(a):uszczelniali połączenie wężyka z blachą silikonem
niezbyt rozsądne, silikon jest z kwasem octowym a kwas + blacha = rdza
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Eleonor » 14 listopada 2019, 11:06

Możliwe że potocznie to nazwali - silikon
Mogła to być masa klejąco uszczelniająca
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Michal88 » 14 listopada 2019, 14:38

Eleonor napisał(a):Możliwe że potocznie to nazwali - silikon
Mogła to być masa klejąco uszczelniająca
Dokładnie tak, napisałem w skrócie silikonem, nie pamiętam dokładnie jak w elsie było napisane.

Dziwię się, że to wychodzi w tak małej ilości egzemplarzy bo sposób zaprojektowania tego pierwszego modelu wężyka gwarantuje, że prędzej czy później to musi zacząć puszczać...

Michal88
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 20 listopada 2019, 15:10

80 zł cena całkowita, zakup i montaż, dzisiaj mi wymienili... w ASO Pro-Moto Katowice, plus rabaty na montaż i zakup...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Michal88 » 20 listopada 2019, 20:33

MarkusD napisał(a):80 zł cena całkowita, zakup i montaż, dzisiaj mi wymienili... w ASO Pro-Moto Katowice, plus rabaty na montaż i zakup...
Dobra cena, bardzo uczciwa.

Michal88
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne