Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana szyby czołowej a kalibracja kamery i czujników

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana szyby czołowej a kalibracja kamery i czujników

Postprzez Marcinossoss » 15 grudnia 2019, 19:17

Witajcie, w moim Leonie w ASO wymieniono szybę czołową w ramach AC. Została ona uszkodzona w czasie jazdy, powstał duży odprysk. Auto jest wyposażone w kamerę oraz czujniki obsługujące m.in. line assist, automatyczne światła, asystent świateł drogowych. Na pokładzie jest też tempomat aktywny i front assist, lecz nie wiem czy korzystają te systemy z kamery. Szybę wymieniono, lecz nie skalibrowano ani kamery ani czujników. Rzekomo sprawdzono urządzeniem czy nie ma ich błędów. Na pewno nic nie kalibrowano, bo w rozmowie telefonicznej powiedziano tylko o sprawdzeniu ODISEM. Nie otrzymałem żadnych raportów z tych operacji. Na moje wątpliwości otrzymałem odpowiedź mailową: "w Pana samochodzie szybę wymieniono zgodnie z technologia producenta . Niestety nie dysponujemy zapisanym raportem wykonanych operacji, natomiast jeśli chciałby Pan uzyskać taki raport potwierdzający właściwe funkcjonowanie systemów w Pańskim samochodzie, zapraszamy z pojazdem (po wcześniejszym umówieniu) do naszego serwisu. W załączeniu przesyłamy kosztorys w oparciu o który usługa została wykonana, stanowiący zarazem podstawę do wystawienia fv za wyk usługę."
W kosztorysie m.in. takie pozycje żywcem wyjęte z kosztorysu ubezpieczyciela czyli Generali tylko inaczej wycenione:
96 38 15 00 KAMERA SYSTEMÓW ASYSTENCKICH WYREGULOWAĆ BEZ ODCZYTANIA PAMIĘCI BŁĘDÓW 2 12 168.00
01 50 00 00 LAMPA GAZOWA WYŁADOWCZA SPRAWDZENIE (ODCZYTANIE PAMIĘCI BŁĘDÓW I WYGASZENIE PO NAPRAWIE) 2 2 28.00
44 95 03 00 GEOMETRIA OSI PRZ I T SPRAWDZENIE 2 10 140.00
Wg kosztorysu wykonano regulację(czyli kalibrację?) a do regulacji wymagane jest sprawdzenie geometrii. Wszystko wycenione, ale rozmawiając z ASO stwierdzono, że sprawdzono tylko czy nie ma błędów. Nie przekazano mi żadnych raportów i takowych mi nie są w stanie przekazać.
Niby wszystko w aucie działa ok, ale coś mi się tu nie podoba :-| A co Wy o tym myślicie?
Marcinossoss
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 5F ST FR DSG
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Wymiana szyby czołowej a kalibracja kamery i czujników

Postprzez piorun » 16 grudnia 2019, 09:41

Gadałem kiedyś z ludźmi zajmujacymi się wymianą szyb, generalnie zasada jest taka, że tylko przekładają kamerki i czujniki światła/deszczu.
Tylko jeden z nich miał kiedyś dosłownie jeden przypadek, że asystent pasa się rozkalibrował i wymagana była kalibracja.
Ja wymieniałem szybę czołową poza ASO, do dziś żadnych problemów z LA. Jakoś ludzie na codzień zajmujący się szybami byli bardziej przekonujący
Jeździj i się nie przejmuj, jeżeli LA zacznie ci sypać błędami to wtedy pojedziesz z reklamacją. A tempomat adaptacyjny i FA korzystają z radaru w zderzaku
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez servo » 16 grudnia 2019, 13:18

piorun napisał(a):Gadałem kiedyś z ludźmi zajmujacymi się wymianą szyb, generalnie zasada jest taka, że tylko przekładają kamerki i czujniki światła/deszczu.
Ja również wymieniałem szybę w pewnym aucie, ale tam były kamery stereoskopowe, inteligentne światła LED, detekcja ruchu poprzecznego, lane assist, wspomaganie wykrywania pieszych i innych przeszkód itp. Gadałem z takimi ludźmi od szyb (jedna z większych firm) i oni jednak kalibrują :) Mają do tego specjalne maszyny i procedury. Finalnie zdecydowałem się na wymianę w ASO - trochę drożej, ale miałem pewność, że nie będzie przepychanki, jeśli coś nawali.
Teoretycznie wszystko powinno działać bez kalibracji, ale wtedy dokładność mocowania uchwytów na szybie oraz modułów kamer w uchwytach musi być wysoka. Problemy pojawią się nie wtedy, kiedy komputer pokaże błędy, tylko wtedy, kiedy auto będzie sygnalizować Ci, że najeżdżasz na linie a faktycznie jedziesz środkiem pasa. Delikatne przekoszenie kamery na szybie może skutkować dużym (ponad 50cm) błędem odczytu sytuacji na drodze w odległości kilkunastu metrów od pojazdu (stały błąd kątowy powoduje rosnący błąd liniowy wraz ze wzrostem odległości od pojazdu).
Jednak jeśli lane assist działa poprawnie - raczej nie musisz się martwić: kalibracja może nie być konieczna. ASO ma szyby z mocowaniami wysokiej jakości. A w Seacie kamery nie robią tyle, co w niektórych innych autach - jak już kolega Piorun wspomniał.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez piorun » 16 grudnia 2019, 14:41

Jak dowaidywałem się w ASO o wymianę szyby to w ogóle nie przewidywali kalibracji. Tylko szyba, klej + usługa, czyli wymiana. Jak wspomniałem o kalibracji to machnęli ręką, że nie ma takiej koniecznośći.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez LooKatME » 27 grudnia 2019, 21:27

To i ja dodam od siebie info które uzyskałem w ASO maran. Tam powiedzieli ze kalibracja jest konieczna przy ingerencji w kamerę taka jak jej demontaż. Sami nie mają sprzętu ale zlecają to na zewnątrz. Koszt to powyżej 1000 zł ale dokładnie nie pamiętam kwoty. Mowa o samej kalibracji. Dotyczy Leona 3.
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Dżango » 25 kwietnia 2021, 20:34

Witam. Nie chcę zaczynać nowego wątku, a moje pytanie chyba pasuje tutaj - czy ktoś z Was przerabiał temat wymiany szyby czołowej m.in. po to żeby mieć właśnie wszystkie te systemy i asystentów (pasa ruchu, znaków drogowych, świateł) ? Wstępnie dowiedziałem się w ASO, że kosztować to może ok 4 tyś zł. Czy ktoś z Was może polecić w Warszawie serwis, który to zrobi taniej (wymiana szyby z kamerą + kalibracja systemów + wgranie asystentów) ?
Dżango
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III ST 1.5
Silnik: benzyna turbo inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne