Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
michal99 napisał(a):Update nic nie da. Przeżywałem ten problem dość długo. Po długotrwałych bojach wymieniono mi obydwa przednie reflektory i problem się skończył.
tango11 napisał(a):Dla wszystkich wierzących w SKP jak w wyrocznię - pamiętajcie że tam mają stare analogowe urządzenia na soczewce, które kompletnie gubią się przy LEDach. Zostały zaprojektowane do sprawdzania snopu w klasycznym układzie, jedno źródło światła i jeden reflektor, gdzie już na wyjściu z odbłyśnika mamy docelowy rozkład światła. Wieloprojektorowe LEDy świecą zupełnie inaczej, 20cm od szybki promienie światła nie zdążyły się jeszcze połączyć w promień docelowy. Gdy występuje różnica w wysokości montażu projektorów (jak w Leonie) to te wyżej umieszczone zakłamują pomiar i sugerują zbyt niskie ustawienie świateł. Dlatego należy zasugerować pomiar z większej odległości (co robią niechętnie bo trzeba zmierzyć odległość, przeliczyć spadek itp), a domorosłe ustawianie, jeśli zostało przeprowadzone zgodnie z instrukcją wklejoną wyżej przez Maćka, może być bardziej niezawodnym sposobem na prawidłowe ustawienie świateł.
markiewa napisał(a):A ja mam problem z autopoziomowaniem jak samochód jest załadowany i obciążony, wtedy mam wrażenie że ledy świeca kilka metrów przed samochodem w nocy jest to naprawdę bardzo uciążliwe. Natomiast jak jeżdżę sam to problem nie występuje, zgłosiłem to ostatnio w ASO i tak jak myślałem oni problemu nie widzą, będę musiał dalej z nimi powalczyć. :/
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
szczepan napisał(a):Chodzi mi o kąt pomiędzy poziomem jezdni a wiązką światła. Jeżeli ma on być o stałej wartości to obniżenie samochodu musi powodować obniżenie światła na ścianie.
Dedis napisał(a):dodam, że "normalnie" w samochodzie jest układ pomiaru ugięcia zawieszenia porównujący przód z tyłem i na tej podstawie koryguje ustawienie.
Dedis napisał(a):jeśli się komuś chce to może się położyć pod autem i sprawdzić czy z przodu jest czujnik. Jeśli nie ma to nie ma co się spodziewać że ASO coś na to poradzi - ograniczenia sprzętowe.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości