Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
esde napisał(a):Maxi Cosi Pebble Plus + baza 2wayfix. Wszystko działa jak należy + zestaw chyba najbezpieczniejszy na rynku.
esde napisał(a):Tylko do jednego, konkretnie do tego modelu: http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/foteliki ... pearl.aspx, który wystarczy do ok 4 lat. Potem kupujesz foteliki, które nie montuje się na bazę w ogóle.
piorun napisał(a):zapięcie pasa jest mocno wyciągnięte w górę przez co nie dociska bazy do siedziska.
piorun napisał(a):... Ewentualnie jakikolwiek fotelik z grupy 9-18 czy 18-36, bo jakby nie patrzeć któryś z paszczaków na tym fotelu będzie musiał na początku pojechać. 3 fotelików za Chiny nie da rady niestety zapiąć na tylnej kanapie w Leon'ie, a przed narodzinami "autobusu" raczej już nie kupię...
marekwar napisał(a):Kanisz - człowieku, piszesz, że trzecie dziecko może jechać bez fotelika. Puknij się w ten kaniszy łeb i nie pisz rzeczy, które mogą być tragiczne w skutkach.
W żadnym przypadku, bez wyjątku, nie wolno wozić dziecka na tylnym siedzeniu bez fotelika jeśli nie ma trzech lat.
Jesteś spamerem na tym forum i powieneś być ignorowany przez kolegów.
Zzz napisał(a):Witajcie,
Nie znalazlam tematu odnosnie fotelikow a chcialem sie dowiedziec jakich uzywacie. My jestesmy aktualnie na etapie kupowania pierwszego i duze bylo moje zdziwienie gdy przymierzylem baze isofix firmy Maxi Cosi. Okazuje sie, ze w Leonie ona zwyczajnie przesuwa sie na boki a tak byc podobno nie powinno bo to juz nie zapewnia bezpieczenstwa.
To jakis idiotyzm bo po co robic jeden uniwersalny system (obowiazkowo w kazdym nowym samochodzie od tego roku) skoro okazuje sie ze dostepny na rynku sprzet i tak pozniej nie pasuje.
Czego Wy uzywacie?
Kyniu1309 napisał(a):1. Chciałem kupić Avionaut Pixel (z racji że polski produkt) okazało się ze nie pasuje... w sensie wszystko się mieści ale jest zły kąt oparcia dla malucha, a co podobno jest istotne.
Kyniu1309 napisał(a):więc jeżeli dobór fotelika dla niech jest taki waży czemu robią to zwykłym telefonem (a każdy telefon jest przecież inny) hymm
Kyniu1309 napisał(a):Żeby zamocować porządnie bazę należy po dociśnięciu poruszać ją na boki. Ale przed zamocowaniem polecam wyjąć plastik który jest na około mocowania Isofix. Jak wyjmie się te plastiki i porusza się mocno bazę na boki to będzie się ona trzymać mega mocno. Jak ruszam bazą na boki to cały samochód się buja, a baza ani drgnie.
Plastik jest mocowany na taki ślimak. Chyba należy go nacisnąć w dół i pociągnąć.
a to jest kunszt marketingu Avionauta, bo niska waga nie bierze się znikąd, w Pixelu dzieciak prawie nie ma ochrony z boku to nawet na zdjęciach reklamowych widać. Mój młody ma już 4msc i jest i słusznej wagi i rozmiarów. Jakbym zrobił zdjęcie z boku fotelika to byś głowy i ciała dziecka nie zobaczył, a w pixelu wszystko widać. Po za tym, różnica wagi się zaciera jak masz dziecko w środku bo kilogram różnicy w masie nosidła czuć na pusto ale jak dzieciak ma 9 kg to czy niesiesz 11,5 czy 13 kg to dla mnie żadna różnicasawer napisał(a):foteliki rewelacyjne pod względem wagi i nie ustępują wykonaniem droższych, bardziej znanych marek. Waga fotelika przy dwójce maluchów, dla mnie dość istotne kryterium.
ST_Leon napisał(a):Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości