przez Deleon » 25 sierpnia 2020, 22:40
A więc z moich obserwacji wynika że problemem jest zbyt wysoka temperatura spalin przy wyjściu z turbo którą mierzy czujnik g235 i po prostu odcina moc silnika ze względu na bezpieczeństwo silnika kiedy temperatura ta przekroczy <800° - przynajmniej tak jest u mnie. Jak na razie doszedłem do wniosku że chip mógł zostać nieumiejętnie wykonany nie mając na szczególnej uwadze temp spalin. Albo za dużo powietrza albo paliwa przez co temperatura spalin jest strasznie wysoka. Powodem może być także: uszkodzenie któregoś z wtryskiwaczy/ukł. paliwowego, zapchanie lub stopienie( od wys. temp.) dpf sądzą bądź popiołem ( u mnie na dzień dzisiejszy sadzy jest 14g a popiołu 45g) albo problemem może być błędnie ustawiona synchronizacja rozrządu. W piątek jadę do warsztatu sprawdzić w czym dokładnie tkwi problem, ponieważ ja posługuje się tylko Obdeleven w którym mogę odczytać np. dane z czujników temp. spalin. Tak jak wspomniałem: zły chip, zapchany/stopiony dpf, problem z układem wtryskowym lub zła synchronizacja rozrządu. Jaki masz przebieg u siebie? W chłodne dni problem ten też występuje?