Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Komunikat "Sprawdź poziom oleju"

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Komunikat "Sprawdź poziom oleju"

Postprzez Phantomek » 21 maja 2019, 18:18

Cześć,

wyświetlił mi się jakiś czas temu komunikat "Sprawdź poziom oleju" - sprawdziłem jest w połowie bagnetu - nic nie ubyło od wymiany. Komunikat zgasł i zapalił się ponownie po kilkudziesięciu kilometrach i ponownie sprawdziłem - nic się nie zmieniło. Szukałem informacji na forum i w sieci, ale nic konkretnego nie znalazłem. Czy wiecie jaka jest logika zapalania się tego komunikatu? Zapala się cyklicznie i przy niskim stanie czy tylko przy niskim stanie? Zaczyna mnie to powoli irytować :-x W starszych autach z grupy VAG podczas podobnego problemu winien był czujnik otwarcia maski. Może tu też jest coś nie tak?
Phantomek
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F ST
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Komunikat "Sprawdź poziom oleju"

Postprzez mm.max » 22 maja 2019, 10:06

A naszych Leonach czujnik poziomu oleju tak jest skonfigurowany iż zapala kontrolę w moim przekonaniu za wcześnie lub seria naszych silników wymaga aby w układzie smarowania było więcej oleju w obiegu niż w starszych konstrukcjach.

Miałem podobnie jak w Twoim przypadku - pomiar poprzez bagnet oleju jest mało precyzyjny - więc zainteresowałem się co widzi sterownik silnika i gdy podejrzysz w ECU wartość rzeczywistą poziomu oleju wyrażoną w mm oraz wartość uznawaną za sterownik jako wymaganą do zapalenia lampki to przy poziomie mniej więcej połowy bagnetu jest to różnica kilku milimetrów poziomu.
Tak więc na oko wydaje się ze mamy pół bagnetu, a sterownik krzyczy.
Dlatego też nauczony podobnymi doświadczeniami staram się utrzymywać stan powyżej połowy, bliżej 3/4 pomiaru wg bagnetu.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez kamil944 » 6 listopada 2019, 14:41

Orientujecie się może jak to wygląda w benzynie? W moim 1.2 TSI na bagnecie jest jeszcze jakaś 1/3 oleju i kontrolka żadna się nie pali. Czy wszystkie silniki są wyposażone w czujnik poziomu oleju w Leonach?
kamil944
Stella +
Stella +

Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez chlorek » 6 listopada 2019, 15:39

kamil944 napisał(a):jakaś 1/3 oleju

to może warto dolać :roll:. Nie każde auto jest wyposażone.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez kamil944 » 6 listopada 2019, 16:06

A które auta są w niego wyposażone? Instrukcja nie mówi nic o tym, że występują auta bez czujnika poziomu oleju, a opis kontrolek jednoznacznie wskazuje na taką funkcjonalność.
kamil944
Stella +
Stella +

Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez chlorek » 7 listopada 2019, 08:53

Dwa takie same auta jeden ma drugi nie. Trzeba zajrzeć pod auto i zobaczyć czy masz czujnik w misce.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez miroA3 » 7 listopada 2019, 12:02

nie spotkalem sie zeby auto na platformie MQB obojetnie z jakim silnikiem nie mialo czujnika

nie kojarze nawet zeby jakiekolwiek PQ35 ( 1P ) nie mialo..

ale oczywiscie to seat, tu sa najwieksze oszczednosci w grupie VAG, wiec sprawdzic po VIN, albo jak napisal poprzednik sprawdzic pod autem..

swoja droga jesli jest 1/3, czyli rozumiem ze jak w kazdym aucie miedzy MIN a MAX, to jakim cudem mialoby sie swiecic, skoro ostrzezenie jest dopiero ponizej MIN..
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez mm.max » 7 listopada 2019, 13:31

miroA3 napisał(a):swoja droga jesli jest 1/3, czyli rozumiem ze jak w kazdym aucie miedzy MIN a MAX, to jakim cudem mialoby sie swiecic, skoro ostrzezenie jest dopiero ponizej MIN..

Moim zdaniem to kwestia fabrycznej konfiguracji kiedy pojawia się poziom do ostrzeżenia... sam się z tym spotkałem było 1/3 i żółta lampka.
Myślałem ze chyba się "pomylił" w obliczeniach więc restart czyli zamknięcie maski/wył/wł i mimo to zapaliła się kontrolka - dolałem testowo z 50ml restart i zgasło.
Więc czujnik działa poprawnie oczywiście później uzupełniłem poziom.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST

Postprzez exxxile » 10 lutego 2021, 16:57

edit: temat znalazłem przez opcję "szukaj" i teraz widzę, że wątek dotyczy diesla - to może być jednak uniwersalny myślę problem

Panowie, u mnie dziwna sytuacja z czujnikiem. W sobotę wyskoczył na VC komunikat, żeby sprawdzić stan oleju - i faktycznie okazało się, że był już na dole kropkowanej strefy na bagnecie. Samo sprawdzenie (tzn. zakładam otwarcie i zamknięcie maski) zresetowało komunikat, następnego dnia chlusnąłem na oko dolewkę, sprawdziłem po dłuższej chwili na bagnecie, wlało się fajnie tak do połowy miarki, nawet leciutko górką - też bez jakiegoś cackania, bo akurat planuję i tak zmieniać oliwę w tym miesiącu. Z tego też powodu nie byłem zdziwiony, że troszkę tego oleju mogło ubyć od ostatniej wymiany prawie 11k temu.

Dziś, wydaje mi się, że około 100 km przejechałem od soboty i pierwszego komunikatu, a coś czytałem, że właśnie po stówce czujnik ponownie sprawdza olej - i znów wyskoczył komunikat, żeby sprawdzić stan oleju. Sprawdziłem na wszelki wypadek, bo mówię nie wiem, może mam dziurę w pokładzie, ale olej oczywiście bez zmian w połowie bagnetu lekko górką. Czy ten czujnik mogło kopnąć? Dziwne, bo pierwsze wyświetlenie komunikatu było właściwie zasadne i w dobrym momencie wyświetlone, ale jeżeli on to sprawdza nawet i co 100 km, to dlaczego teraz znów krzyczy, że jest coś nie tak? Czy to jest normalne, że kontrolnie jeszcze raz chce sprawdzania i już nie powinien się przypominać?
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Fado365 » 18 lutego 2021, 10:06

@exxxile ja sprawdziłbym sprawność czujnika. Jeśli masz jeszcze Gw to skorzystaj z ASO. Nie dolewałbym w ciemno oleju, bo zbyt wysoki poziom oleju jest równie szkodliwy co jego mała ilość.
Fado365
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F DSG
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez exxxile » 20 lutego 2021, 13:36

Nie no, bardziej ufam bagnetowi niż czujnikowi, więc po drugim wołaniu już nie lałem. Ktoś gdzieś w necie sugerował, że ten czujnik lubi mieć lekko powyżej połowy skali, ale już nie będę bawił się w dolewanie laboratoryjne (niektórzy nazwą knajpianym) po 40 mililitrów. Inna rzecz, że przejechałem już kolejne dwie czy trzy stówy i już nie piszczy. Albo więc on po pierwszych 100 km od dolewki (zresetowania przez ruszenie maską) przypomina się proforma, albo jest troszkę kopnięty, o co zapytam w ASO niebawem, przy planowanej wymianie oliwy.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel