Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kasowanie przebiegu TRIP w FR-ce i inne niuanse

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kasowanie przebiegu TRIP w FR-ce i inne niuanse

Postprzez golotheman » 5 marca 2021, 22:05

Witajcie. Posiadam soft 1664 i mialem i ciagle mam parę problemow z softem w nowym Leonie.

Otoż czy udalo sie komus skasowac licznik TRIP kierownicy wielofunkcyjnej? Ja mam taka mozliwosc tylko z infotaimentu.

Za to mogę się podzielić z rozwiązania zagadki blokady niezaciągania recznego przy wylaczeniu zaplonu, pomimo wylaczenia tej opcji w infotainmencie. Wystarczy wylaczyc autohold albo z wlaczonym autoholdem, w momencie zatrzymania, po zaciagnieciu autoholda wystarczy spuscic reczny i wylaczyc zaplon. Reczny sie nie zaciagnie.
Byl to dla mnie o tyle problem, ze mam ciasno w garazu i czasami potrzeba poprawic pozycje pojazdu o pare cm „ręcznie” ;).

Oczywiscie carplay z ios nie dziala bezprzewodowo. Dodatkowo, system tak jakby nie chcial sie aktualizowac, bo w momencie uruchamiania, szuka i szuka i tak trwa i trwa bez efektu ;). A na koniec kamerka pieknie rozciaga ekran, zdziwiony bylem, ze serwis jednemu z kolegow wymienil ją ;).
Poza jakimis innymi problemami jak np. Ciagle resetowanie uzytkownika glownego na goscia, nie pamietanie s-pinu i wymaganie pelnego loginu, nie mialem wiekszych usterek. Poza denerwujacymi spryskiwaczami, ktore sa spaprane totalnie (szczegolnie tyl), to auto da sie lubic. Raz wyrzucilo mi blad startstop. Skrzynia 2 i 3 bieg niestety dalej sie docieraja, czasami zahaczaja. Poza tym jest fajnie ;) ładnie prezentuje sie koło ibizy ;) teraz jest parka ;)
golotheman
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon KL8
Silnik: DPBA 1.5

Reklama

Re: Kasowanie przebiegu TRIP w FR-ce i inne niuanse

Postprzez tom17 » 6 marca 2021, 12:00

golotheman napisał(a): Skrzynia 2 i 3 bieg niestety dalej sie docieraja, czasami zahaczaja.

Czy jest to oficjalna opinia serwisu? U mnie też jest ten problem z R, 1, 3 natomiast wg. mnie jest to nie do końca prawidłowe.
tom17
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon IV FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez golotheman » 6 marca 2021, 12:28

Nie jest, ale juz mialem przeboje ze skrzynia w ibizie, ponizej 5stopni zaczynala 1 gorzej wchodzic. Tak jest do dzis. I nikt nie chcial sie tym zajac na gwarancji. Wiec podejrzewam ze ten tym tak ma. A mam porownanie do caddiego ale to jest 1.4tsi - zupelnie inna skrzynia. Ale ona klika elegancko. Mysle ze dobrze byloby po 5tys wspomniec o tych biegach serwisowi w takim wypadku. Bo moze musi sie dotrzec
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 6 marca 2021, 12:44

Właśnie w przeszłości jeździłem różnymi autami grupy VW i żaden nie posiadał tej przypadłości.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 6 marca 2021, 14:01

A ile masz przebiegu ?
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 6 marca 2021, 14:27

3 kkm. Na początku haczyło bardziej. Jak wiesz jak wrzucić bieg jest ok, natomiast jak wsiądzie osoba która nie jeździła wcześniej na 100% nie wrzuci dobrze biegu.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 8 marca 2021, 16:03

To ja mam kolo 2k. Ale jeszcze w zadnym aucie nie zdazylo mi sie zeby 3 zahaczyla na drugiej synchronizacji przy jezdzie po rondzie. Zazwyczaj mialem skrzynie co podwojna synchronizacja konczyla sie na 1-2 biegu. Tylko ze ja mam silnik 130km. A to jest zupepnie inny silnik jak 150km, zbudowany 2 lata wczesniej. Ciekawe czy jest taka sama skrzynka

-- 8 marca 2021, 16:03 --

To jak - ma ktos pomysl na kasowanie tripa z kierownicy wielofunkcyjnej w fr-ce ? ;)
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez literat » 9 marca 2021, 23:34

Ja znalazłem opis w necie, że można to zrobić naciskając i trzymając prawe kółko ale nie działa ......
literat
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon III i IV
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez golotheman » 17 marca 2021, 15:19

To u mnie dokladnie to samo. Jeszcze na necie widzialem gdzies ze w menu serwisowym jest to obecne ale u mnie nie ma tripa w tym menu
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez literat » 17 marca 2021, 16:27

Z kierownicy niestety nie można. Rzeczywiście nawet w instrukcji jest opisane żeby przytrzymać kółko, ale niestety nie działa. Tylko z naszego przekleństwa czyli Infotainmentu
literat
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon III i IV
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez golotheman » 17 marca 2021, 23:27

A zwrociliscie uwage na ten smieszny czarny guziczek na pionowej oslonie kolumny kierowniczej - po prawej stronie od kierownicy? Do czego to moze sluzyc ? Cos z alarmem ? Tripa na pewno tym nie skasuje sie ;) probowalem.
golotheman
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne