Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klocki hamulcowe - wymiana.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klocki hamulcowe - wymiana.

Postprzez verton91 » 10 kwietnia 2021, 08:00

Bo robiłeś to z gotowych aplikacji,
prawdopodobnie powinieneś wejść w sterownik hamulców, pożniej nastawy podstawowe, i tam znaleźć opcje cofniecia tłoczka.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Postprzez Tomektr » 10 kwietnia 2021, 11:34

Ja właśnie wymieniałem klocki i też mi łyknęło 20. Jestem przekonany że jak wymieniałem w Passacie to nic nie wzięło. Przepraszam kolegę za wprowadzenie w błąd.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez rybsztein » 11 kwietnia 2021, 18:08

verton91 napisał(a):Bo robiłeś to z gotowych aplikacji,
prawdopodobnie powinieneś wejść w sterownik hamulców, pożniej nastawy podstawowe, i tam znaleźć opcje cofniecia tłoczka.
Wiem o tym :)

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rybsztein » 14 kwietnia 2021, 09:36

Ktos wie, które nastawy w sterowniku 03 umozliwiają otwieranie/zamykanie tloczków? Nie mogę znaleźć.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA

Postprzez Tomektr » 14 kwietnia 2021, 11:48

Sprawdź w OBD11:
Sterownik 03 --> Nastawy podstawowe --> Rozpoczęcie trybu wymiany okładzin, Zakończenie trybu wymiany okładzin.

Nie robiłem tym nigdy bo byłem przekonany że przez "Gotowe Aplikacje" nie pobiera kredytów i tak było kiedyś. Sprawdziłem w historii i jak wymieniałem kuzynowi w Passacie B7 rok temu to mi nie pobrało.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez sql » 15 kwietnia 2021, 08:13

Sprawdziłem z ciekawości u siebie, bo kilka tygodni temu wymieniałem i żadnych kredytów mi nie zjadło:
Obrazek

Przy okazji może podzielę się wrażeniami po wymianie klocków na EBC Redstuff.
Pisałem w tym wątku, że tylne tarcze pokryte są takimi dziwnym nalotem. Coś w stylu bardzo starej rdzy/patyny, która nie schodziła nawet po bardzo dynamicznych trasach z wielokrotnym hamowaniem z okolic 250km/h.
Klocki wymieniłem po 29,5kkm, bo hałas w trasie przy długich hamowaniach był już bardzo męczący. Z orygnalnych klocków zostało mi ok. 5mm okładziny.
Na Redach zrobiłem dopiero 500km, ale zgodnie z sugestiami producenta - bez nagłych hamowań (da się - nawet spalanie mi spadło do nigdy wcześniej nie widzianej wartości 8.5l/100km ;P). Po tych 500km widzę, że tylne tarcze się "naprawiły" - cały rdzawy nalot znikł. Myślałem, że to była wina tarczy, ale okazuje się, że wymiana klocków pomogła. Jak wrażenia z jazdy? To tylko tył, ale wydaje mi się (być może przez efekt placebo), że hamulce są ciut ostrzejsze. Nie wiem jak się zachowują przy ostrych hamowaniach, ale przy umiarkowanych jest idealnie.

Aha, czemu tylko tył? Przód był w podobnym stanie, ale dostałem od sprzedawcy złe klocki - bardzo podobne, ale centrymetr krótsze, o czym przekonałem się dopiero po zdjęciu starych. Na EBC Red trzeba czekać (kolejny) miesiąc.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez maciejo84 » 12 października 2021, 19:53

Witajcie, niestety w linku powyżej w ETK nie wyszukuje mi po vinie.
Chciałbym się dowiedzieć jakie tarcze hamulcowe i klocki na tył kupić.

vin: VSSZZZ5FZHR055663 ktoś byłby taki miły i mógłby mi doradzić?
maciejo84
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon 3 ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez ramzei » 14 października 2021, 10:49

maciejo84 napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć jakie tarcze hamulcowe i klocki na tył kupić

Nie wiem, czemu ludzie po prostu nie ogarniają części w sklepie motoryzacyjnym... Ja wszystko kupuje u jednego lokalnego. Mam kilka samochodów, jak któremuś zbliża się serwis, to wysyłam smsa do pana ze sklepu z częściami a on mi paczuszkę przygotowywuje. Odbieram osobiście albo wysyłam do warsztatu w którym samochód będzie serwisowany (nawet tak zrobiłem, że wysłałem olej filtry itp do ASO w Krakowie). Jak coś by nie pasowało czy coś to zwracają do sklepu i przesyłają nowe...

A co z ceną...?

Aktualnie robie serwis w mojej cuprze na 120tys. Wymieniam wszystkie filtry, olej, olej w skrzyni, olej w haldexie, zestaw hamulców przód, zestaw hamulców tył. Olej Millers, olej skrzynia febi, olej haldex revol, filtry MAN, hamulce i klocki brembo xtra, świece NGK... Za wszystkie wymienione części zapłaciłem 3100zł brutto i w cenie zostały zawiezione do warsztatu gdzie czekała cupra...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez obek » 30 listopada 2021, 16:40

Jestem po serwisie Leon 2019 benzyna 1,5 130 KM zapytałem o klocki bo jakoś dziwnie mi strzela przy ruszaniu automatyczny hamulec ;)

Kolo w serwisie że 25k to wypadałoby wymienić klocki :mrgreen:

Tak na marginesie w Seacie serwisie pewnie sobie krocie policzą. Tak jak z olejem ;)
Jak się przygotowujecie do takich opcji? Kupujecie sami i na serwis oddajecie ?
Jak sprawdzić jakie klocki itp ;) zielony w te sprawy jestem :)
obek
Signo
Signo

Silnik: DACA 1.5

Postprzez MarkusD » 30 listopada 2021, 17:41

obek napisał(a):Jestem po serwisie Leon 2019 benzyna 1,5 130 KM zapytałem o klocki bo jakoś dziwnie mi strzela przy ruszaniu automatyczny hamulec ;)

Tak na marginesie w Seacie serwisie pewnie sobie krocie policzą. Tak jak z olejem ;)

Ja jeżdżę do sklepu lokalnego u mnie na osiedlu i kupuję do modelu, teraz mam 40000 km i jeszcze mam te z fabryki...
zawsze możesz zawieść swoje części na serwis... albo jak kogoś masz ze znajomych kto naprawia to Ci wymieni..
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Makgajwer » 1 grudnia 2021, 18:39

@obek
Zapytaj najlepiej, ale na bank będzie drożej niż w zaprzyjaźnionym serwisie.
Ja w sierpniu wymieniałem przód tył z tarczami w vw polo żony, przebieg 28 tys. Niestety na 2 tyg. jak byliśmy na urlopie auto było zostawione na ulicy (z uwagi na ryzyko zalania garażu podziemnego podczas ulewnych deszczy, a nie raz już zalewało i ewakuacja była) i żona nieopacznie na ręcznymi zostawiła. Klocki przywarły i nawet przejechanie 200 km nie pomogło, szorowały tarcze. Koszt poza aso był ok. 1200 komplet przód tył na oryginalnych częściach.
Od tego czasu w swoim Leonie wyłączam elektryczny ręczny jak wiem, że nie będę autem jeździł parę dni. Jak tego wcześniej nie robiłem klocki zawsze szorowały dzień lub dwa.
Mechanik w serwisie wspominał, że w tygodniu jak wymieniałem mnóstwo podobnych przypadków mieli, bo wtedy latem padały deszcze, które były zanieczyszczone pyłem z Sachary i ludziom tarcze pordzewiały jak ten syf osiadł z wodą na tarczach i klockach.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez mczelny2401 » 1 grudnia 2021, 19:06

obek napisał(a):Jestem po serwisie Leon 2019 benzyna 1,5 130 KM zapytałem o klocki bo jakoś dziwnie mi strzela przy ruszaniu automatyczny hamulec ;)

Takie sprawy nigdy w ASO bo zapłacisz razy X niż np. w serwisie BOSCH a zrobią to tak samo
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez metzz » 2 grudnia 2021, 07:25

Po 30k km to "baaaardzo" dynamiczna jazda musiała być. U mnie ori przód wytrzymał 90k km, a tył przy 130k dalej ori. Nie ma problemu z hamowaniem, stukaniem czy nierównomierną pracą. Przegląd na stacji diagnostycznej tylko potwierdził odczucia z jazdy.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez sql » 2 grudnia 2021, 07:50

Klocki się dość prosto wymienia samemu, ale jeśli nie czujesz się na siłach, to możesz podjechać do serwisu. Ale jesteś pewny, że są do wymiany? Patrzyłeś na grubość okładzin? ASO chętnie wymienia wszystko co tylko się da - nawet jeśli nie ma to sensu :-).
sql
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 2 grudnia 2021, 10:14

metzz napisał(a):Po 30k km to "baaaardzo" dynamiczna jazda musiała być. U mnie ori przód wytrzymał 90k km, a tył przy 130k dalej ori. Nie ma problemu z hamowaniem, stukaniem czy nierównomierną pracą. Przegląd na stacji diagnostycznej tylko potwierdził odczucia z jazdy.
Dynamicznie to mój kolega z pracy jeździł, który po 18 tys. nie miał już klocków. Ja w służbowym oplu astra 3 (oj dawno to było) po 120 tys. po 4 latach miałem fabryczne w dobrym stanie, kiedy poszedł na sprzedaż.
Fakt dużo trasy głównie było, a jeżdżę raczej spokojnie.
Kwestia wymiany klocków to nie tylko dynamiczna jazda, bo jak ktoś mało jeździ i rzadko, parkuje pod chmurką to niestety tarcze rdzewieją i szybciej się klocki zużywają.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 2 grudnia 2021, 11:55

Podajecie w przykładach samochody bez systemu AH i elektrycznego ręcznego a główna zasługa nadmiernego zjadania klocków :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez metzz » 2 grudnia 2021, 12:04

I to jest kwestia skrócenia żywotności elementu 3-krotnie? Uwierzyłbym gdyby to było o 1/3 dystansu.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bzykofm » 2 grudnia 2021, 13:13

Jeśli hamulec jest załączany przy każdym zatrzymaniu auta (korki itp.) to jest to możliwe.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez mczelny2401 » 2 grudnia 2021, 13:44

Mam przejechane 36 tys. km i na wiosnę szykuje się wymiana bo już się kończą. U mnie dodatkowo klocki katuje skrzynia DSG
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez sql » 3 grudnia 2021, 07:40

bzykofm napisał(a):Jeśli hamulec jest załączany przy każdym zatrzymaniu auta (korki itp.) to jest to możliwe.

Ale przecież klocek się zużywa podczas tarcia - załączenie styku na zatrzymanych kołach nie zużywa klocka tak na chłopski rozum.
Zgodzę się, że np. adaptacyjny tempomat szybciej zżera. Automatyczna skrzynia również (rzadko mi się chce przełączać na Sport przy hamowaniu, a jazda w tym trybie cały czas jest... męcząca).
sql
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 3 grudnia 2021, 16:00

No już nawet w salonie mówią że ten docisk przy AH powoduje szybsze zużycie, a hamulec ręczny elektryczny ma jeszcze mocniejszy docisk.
Z tego co czytałem to stabilizacja toru jazdy wspomaga się hamulcami tylnymi, stąd również szybsze zużycie.
Ten hamulec elektryczny ręczny i auto hold, niby wygodne rozwiązanie, ale ja i tak wolałbym jednak zwykły ręczny bez wspomagania ruszania pod górę, bo tak naprawdę mnie tylko przeszkadza podczas ruszania pod górę bardzo stromą tyłem a hamulec ręczny elektryczny działa tylko O 1 nie ma możliwości regulacji jak przy zwykłym.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 3 grudnia 2021, 16:41

Ja twierdzę że materiał dzisiejszych czasów czyli Gównolit jest wszech obecny. Tylne klocki są pewnie z tego wykonane na życzenie oczywiście grupy VAG bo pewnie (napewno) są tańsze. Jak się klient przysra to powiem że to wina elektrycznego hamulca ręcznego i systemu AutoHold i co nam zrobi? Tak jak pisał Sql, klocki zużywają się podczas tarcia. Wyżej wspomniane systemy nie biorą przecież udziału w wyhamowywaniu pojazdu.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez mczelny2401 » 3 grudnia 2021, 21:00

Obrazek
Tu macie dobry przykład że się mylicie :wink: (klocek odbity naście razy właśnie przez system AH i elektryczny ręczny ,super widoczny po zimowej nocy pod chmurką)
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Makgajwer » 3 grudnia 2021, 22:09

Dlatego ja na noc jak auto zostawiam zawsze wyłączam ręczny, zostawiam autko na biegu.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 3 grudnia 2021, 22:57

Odbite są tylko krawędzie a nie cały klocek i myślę że klocki przez noc się nie zużywają :mrgreen: Owszem też tak miałem na fabrycznych klockach, po wymianie ten efekt jest znikomy a ręczny i autohold mam cały czas włączony.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez karolJ » 3 grudnia 2021, 23:05

Ten sam efekt miałem na przednich tarczach w aucie bez AH po każdym zatrzymaniu do zera :roll: to nic innego jak materiał ścierny i brud co się zbiera na 'froncie' klocka w momencie hamowania.

Problemem z AH może być fakt, że podczas mocniejszego hamowania do zera nagrzewa się powierzchnia cierna klocka i po zatrzymaniu auta klocek nie cofnie się jak w przypadku puszczenia hamulca tylko dalej będzie przywierał do tarczy co wpływa na gorsze chłodzenie, a to jak wiadomo jest degradacyjne dla klocków.
Leon 5F FR 190KM/320Nm => 250KM/390Nm
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Terramar

Postprzez mczelny2401 » 4 grudnia 2021, 07:48

Makgajwer napisał(a):Dlatego ja na noc jak auto zostawiam zawsze wyłączam ręczny, zostawiam autko na biegu.

Przy DSG i lekko pochyłym podjeździe ta opcja jest niewykonalna
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Tomektr » 4 grudnia 2021, 07:59

karolJ, przecież zdecydowana większość kierowców jak się zatrzyma np na światłach (czy łagodnie czy mocniej) to trzyma nogę na hamulcu więc klocki nie "stygną". Ja tam potrzymuje teorię wszechobecnego Gównolitu :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez fulbi » 4 grudnia 2021, 08:40

U mnie i tarcze i tylne klocki wytrzymały 20 tys. km. i 2 lata. Oczywiście Seat zaproponował wymianę za ponad 2 tys. i gwarancję na 6 msc na niby ich oem częściach. Ja zrobiłem u normalnego mechanika za 900 zł całość na Brembo z gwarancją 2 lata. Gównolit w aso to rzecz powszechna.
fulbi
Signo
Signo

Auto: Inne

Postprzez Matador » 4 grudnia 2021, 11:19

MarkusD napisał(a):No już nawet w salonie mówią że ten docisk przy AH powoduje szybsze zużycie
Różne bzdury ludzie potrafią wygadywać..
sql napisał(a):Ale przecież klocek się zużywa podczas tarcia - załączenie styku na zatrzymanych kołach nie zużywa klocka (...)adaptacyjny tempomat szybciej zżera.

Dokładnie.. adaptacyjny tempomat i XDS..

(Najczęściej główną przyczyną szybkiego zużycia klocków, jest zbyt zachowawczy styl jazdy tego typa, który siedzi na fotelu kierowcy :-P )

W adaptacjach można zmienić szybkość zwalniania zarówno z AH jak i ręcznego jak komuś bardzo przeszkadza,
ja nie widzę takiej potrzeby, wręcz przeciwnie, wyłączyłem od początku ograniczenie momentu obrotowego podczas ruszania, a klocki przy 45 kkm mają się świetnie :-)
Obrazek
Matador
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon ST
Silnik: CYVB 1.2

Postprzez mczelny2401 » 4 grudnia 2021, 20:31

Dopatrzyłem się dzisiaj że w moim przypadku fabrycznie zamontowane są klocki TRW. Z przodu pozostało jakieś 70-80% a z tyłu 20%
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez MarkusD » 4 grudnia 2021, 23:45

mczelny2401 napisał(a):Dopatrzyłem się dzisiaj że w moim przypadku fabrycznie zamontowane są klocki TRW. Z przodu pozostało jakieś 70-80% a z tyłu 20%

Ile km już masz przebiegu?
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 5 grudnia 2021, 11:00

Pisałem wyżej 36 tys km
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez MarkusD » 5 grudnia 2021, 11:55

Sorry Naczelny2401 przeglądałem wcześniejsze wpisy i nie zauważyłem.
Kolega miesiąc temu miał serwis przebieg trochę wyższy, dokładnie nie pamiętam, ale również tył klocki zużyte w 80% i tarcze do wymiany, chyba rzeczywiście słaby materiał idzie na pierwszy montaż.
Tradycyjnie jak u mnie będzie słabo kupuję zestaw ATE i dam wymienić.
W Astrze J przy 39000 miałem tarcze z przodu do wymiany, lecz tam był zwykły ręczny ale był AH, zastanawiałem się czy większa masa Astry lub słaby materiał był przyczyną takiej sytuacji, w sklepie gdzie od lat robię zakupy i sporo mechaników dowiedziałem się że to problem tarcz i klocków w Astrach i Insigniach tych co idą na pierwszy montaż, w Insigniach zdarzało się że po 18000 tarcze nadawały się do wymiany.
Możliwe że u nas również przyoszczędzono i dano ciut gorszej jakości elementy.
Przed serwisem pojadę do znajomego i w garażu sprawdzę jak u mnie będzie wyglądać sytuacja i od razu pomierzę tarcze, jak będzie słabo to od razu wymienię na ATE lub Brembo.
Kiedyś w Ibizie 1997 klocki przód wytrzymywały 40000 a tarcze nadal były OK, tradycyjnie było dwa razy klocki a potem cały zestaw. Niektórzy kiedyś dawali tarcze do planowania teraz się tego nie wyobrażam.
W Astrze G 76000 przebiegu i jak sprzedawałem były jeszcze te fabryczne klocki i tarcze z pierwszego montażu i nie było widać aby zbliżała się potrzeba wymiany…
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 5 grudnia 2021, 13:47

U mnie tarcze są w dobrym stanie choć po ostatniej zimie chwile im zajęło by poznikały te ślady po odbitych klockach. Na wiosnę też zakładam ATE i zobaczymy czy będzie coś lepiej
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez sql » 7 grudnia 2021, 06:47

No, fabryczny gównolit decydowanie ma tutaj znaczenie - chyba nawet w tym wątku wrzucałem moje przygody z nalotem na tylnych tarczach - po przesiadce na EBC nalot magicznie zniknął (a nie była to jedynie kwestia estetyczna - strasznie hałasowały przy hamowaniu już nawet z prędkości rzędu 120-150km/h). Taki sam nalot widziałem ostatnio w Golfie R kolegi - klocki wymienione w ASO niedawno - cały czas to TRW.
sql
Sport
Sport

Postprzez SCh » 7 grudnia 2021, 11:41

Ja zamontowałem u siebie przód tył + tarcze zimmermanan i klocki też zimermanna. Przy zmianie kół jak to oglądam, to wyglądaja bardzo dobrze po 2 latach. Mogę je polecic
SCh
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez obek » 28 grudnia 2021, 21:05

Podepnę się pod temat. Jestem po przeglądzie po 2 latach. Wszystko wyszło, że ok nic nie mówili, że się ściera - klocki tarcze itp. Jednak ostatnio przy hamowaniu ( zawsze lekko hamuję ) słyszę pisk :| dodatkowo przy cofaniu i skręcaniu kierownicą na maxa słyszać taki odgłos jak by ktoś dmuchał w pusta butelkę szklaną - auto ma 2 lata przebieg około 25 tys co to może być ? :shock:
obek
Signo
Signo

Postprzez papaleo » 4 stycznia 2022, 12:54

Zaskakująco szybko zmieniacie hamulce.

Ja mam od nowosci 6lat i110tys km i nie mam zamiaru jeszcze ich zmieniac.

Obrazek
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR

Postprzez Tomektr » 4 stycznia 2022, 14:46

Tragedii nie ma ale sprawdź klocek wewnętrzny bo może się okazać że Cię najdzie ochota za chwilę :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez sql » 5 stycznia 2022, 08:23

papaleo napisał(a):Zaskakująco szybko zmieniacie hamulce.

Wiesz... to zależy od możliwości fury (i stylu jazdy oczywiście). W Astrze żony (1.6 115KM) też klocki są wieczne, ale już (częste) hamowania Cuprą z 250/h bardzo szybko wykańczają klocki - nie ma tu żadnej magii.
sql
Sport
Sport

Postprzez Calme » 1 lutego 2022, 12:49

papaleo napisał(a):Zaskakująco szybko zmieniacie hamulce.

Obrazek

5,5 roku, 120tyś, przód już musiałem wymienić, tył poczeka do wymiany oleju w lipcu.
Ogólnie zawsze wydawało mi się że raczej dynamicznie jeżdżę i hamuję, ale patrząc po przejechanych kilometrach to muszę jeżdzić jak dziadek :mrgreen:
Calme
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez obek » 3 marca 2022, 12:18

Zauważyłem, że jak miałem auto hold to włączony to klocki szybciej się ścierały - chyba przez ten automatyczny docisk. Teraz jak to wyłączyłem to jak by lepiej :-D
obek
Signo
Signo

Postprzez cezz » 9 listopada 2023, 11:14

Cześć,
w moim 1.5 150 2k19 po 70k km kończą się tarcze i klocki z przodu.
W ASO oczywiście krzyknęli astronomiczną cenę 6k za wymianę(osprzęt +robocizna), wiec zdecydowałem się na zakup klocków i tarcz na Allegro.
Niestety nie do końca wiem jakie kupic, w necie wyczytałem, że montowane są tarcze 312mm lub 288mm.
Jakie powinienem wybrać? Iść lepiej w oryginalnie montowane TRW czy kupic jakieś ATE lub Zimm?
Był: Seat Leon FR 1P
Był: Skoda Octavia 1Z1
Jest: Seat Leon ST Xcellence Desire Red
cezz
Stella
Stella

Auto: Leon 5F

Postprzez z_marian » 13 listopada 2023, 20:43

To faktycznie cena jest :shock:. Co do wymiarów tarczy to najprościej byłoby zdjąć koło i zmierzyć średnicę aby mieć pewność, chyba, że masz "rozkodowany" samochód i dysponujesz kodami PR (np. 1ZE, 1ZA) to po nich ustalisz numer części i prawidłowy rozmiar (patrz CarProg2). Co do producentów to wszystkie wymienione firmy są dobre i stosowane na 1-szy montaż, a nie masz Cupry aby miało to aż takie znaczenie. Ja od siebie mogę jeszcze dodać, że w ostatnich latach (co prawda w innych samochodach, bo Leona mam od niedawna) stosowałem jeszcze zestawy Textar-a i Brembo i nigdy nie miałem z nimi problemów (na wiosnę pewnie będę robił tylną oś i raczej zdecyduję się na Brembo).
z_marian
Stella
Stella

Auto: Leon X-Perience
Silnik: CRLB 2.0

Postprzez mm.max » 15 listopada 2023, 09:32

cezz napisał(a):Cześć,
w moim 1.5 150 2k19 po 70k km kończą się tarcze i klocki z przodu.
W ASO oczywiście krzyknęli astronomiczną cenę 6k za wymianę(osprzęt +robocizna), wiec zdecydowałem się na zakup klocków i tarcz na Allegro.
Niestety nie do końca wiem jakie kupic, w necie wyczytałem, że montowane są tarcze 312mm lub 288mm.
Jakie powinienem wybrać? Iść lepiej w oryginalnie montowane TRW czy kupic jakieś ATE lub Zimm?

Jak nie masz DCC to na 99% masz 288mm.
Jeżeli wymieniasz tarcze to zastanów się właśnie nad upgradem do 312mm.
W Twoim przypadku wystarczy wymienić jarzma zacisku + kupujesz już tarcze pod 312mm - klocki zostają takie same
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez exxxile » 5 grudnia 2023, 20:27

Cześć,

mam pytanie, czy ktoś kupował takie klocki: https://www.iparts.pl/czesc/klocki-hamu ... WJEALw_wcB :?:

wrzuciłem takie na przód, razem z nowymi tarczami (też brembo, nie mam teraz numeru, ale takie 170 pln sztuka). Robione w garażu z kumplem (1/4 ceny w ASO), teoretycznie wszystko zgodnie ze sztuką - jarzma poczyszczone, wszystko odtłuszczone, posmarowane gdzie trzeba, gdzie indziej miedzianym pociągnięte; ogarnięte starannie. Po wymianie jazda testowa ok - samochód hamuje, ABS się załącza. Fakt, że zaczęły hamulce popiskiwać na dohamowaniu zaraz po rozgrzaniu - tu pytanie, czy to normalne, bo w necie te klocki raczej mają opinie cichych. Aktualnie 300 km przejechane i dalej popiskują. No ale to na ten moment mniejszy problem, a większy taki, że pojechałem na badanie techniczne, a tam zdziwiony facet mi oświadczył, że samochód myślał, igła, a tu tak - lewy przód ma siłę hamowania mniejszą 33% niż prawy, do tego coś cieknie po silniku :shock: Dostałem 14 dni na ogarnięcie tematu i trochę lipa.

Z wyciekiem to myślę sprawa opanowana - wygląda na to, że musiał płyn hamulcowy pociec z wyrównawczego, bo po wymianie klocków na niezużyte było go po prostu za dużo.. O tym akurat nie pomyśleliśmy. Jeszcze później go trochę wyciągnąłem. Pytanie co może być z tym hamowaniem i jego siłą.. Jeszcze raz zrzuciłem koło, wyjąłem klocki, ponownie wszystko poczyszczone. Piszczą dalej, może minimalnie mniej teraz po tych 300 km, ale się zastanawiam, najlepiej chyba byłoby pojechać gdzieś, żeby mi udostępnili rolki i sprawdzili jak teraz wygląda sytuacja. Mimo wszystko pytanie, może ktoś miał taką sytuację po wymianie? Mniejsza sprawa, to popiskiwanie. Przyznam, że takie efekty dźwiękowe w samochodzie, który ma ledwo ponad 50kkm nalotu, bardzo mnie nie cieszy. Zastanawiam się, czy jeszcze mogą się te klocki spasować, czy pomyśleć o jakichś podkładkach antywibracyjnych na przykład.
exxxile
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 5 grudnia 2023, 22:58

Stronami dobrze założyłeś?? Są klocki wewnętrzne i zewnętrzne. Ten z czujnikiem po prawej od wewnątrz. Kiedyś widziałem film chyba ATE i tam mówili że mimo że klocki są symetryczne to strona ma znaczenie. Widać to nawet po blachach że są różne.

https://www.ate-hamulce.pl/baza-wiedzy- ... a-funkcje/

Tu dużo mówią o klockach https://fb.watch/oLlAlEgnKO/ i z tego filmu wynika że te twoje klocki są kierunkowe
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez exxxile » 5 grudnia 2023, 23:37

Dzięki Panie. Mogliśmy nie zwrócić na to uwagi. Pewnie zajrzę tam i kto wie... Błąd nowicjusza, ale mam nadzieję, że to ta kwestia, bo co innego.. Już zacząłem wymyślać pompy czy inny problem z układem, ale raczej dziwne, gdyby tak się to zgrało z wymianą hebli. Co więcej, nie ma żadnych innych symptomów, pedał hamulca chodzi jak trzeba, żadnych błędów, kontrolek itp.
exxxile
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 6 grudnia 2023, 15:27

Na 99% się pewnie je... znaczy pomyliłeś :D oby tak było. Daj znać co i jak. Jak by co to tył na 272mm też jest kierunkowy
Tomektr
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne