Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 tdi 110 st- drgania i " buczenie"

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 tdi 110 st- drgania i " buczenie"

Postprzez Kukis » 17 kwietnia 2021, 08:40

Witam!
Od okolo 6-7tyś. mam problem z buczenie w samochodzie i wibracjami. Buczenie zaczyna sie jak sie dobrze w sluchac juz od okolo 50 km/h pozniej cichnie i znowu sie pojawia przy okolo 70 km/h -tutaj juz głośniej , znowu ciszej i dalej przy od 90 km/ h juz buczy caly czas (im szybciej tym buczenie jest zagluszane czesciowo przez inne czynniki na drodze) . Do tego dochodza wibracje pod nogami pasazera.
Z czynnosci ktore juz byly zrobione to wymienione oba lozyska przod, poduszka gorna skrzyni, ostatnio zregenerowana skrzynia - lozyska , simeringi, podobniez kola zebate 3 i 4 biegu bo rzekomo nosily slady zuzycia, wywazone kola zimowe, dla sprawdzenia przerzucone kola letnie i bez zmian. Jak buczalo to buczy i jak drgalo to drga.

Przebieg auta na te chwile to ok. 188 tys. km

Moze ktos ma jakies pomysly co to moze być?
Kukis
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Leon ST
Silnik: CXXA 1.6

Reklama

Re: 1.6 tdi 110 st- drgania i " buczenie"

Postprzez cysiu100 » 17 kwietnia 2021, 10:58

Przeguby?
cysiu100
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III ST
Silnik: diesel inny

Postprzez dominicus » 17 kwietnia 2021, 15:26

Pytanie, czy wibracje masz non stop? W sensie że na biegu i podczas przyśpieszania, czy na luzie też? Podobnie z buczeniem? Ma znaczenie bieg, czy ma znaczenie przyśpieszanie/wyrzucenie na luz? Jakieś inne dźwięki, postukiwanie, chrobotanie?
Pachnie trochę przegubem wewnętrznym, jeżeli łożyska wymienione.
dominicus
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon FR

Postprzez Kukis » 17 kwietnia 2021, 16:48

Drgania i buczenie wystepuja w czasie jazdy na biegu jak i na luzie. Przy dynamicznym przespieszaniu nie czuć wibracji tylko jadąc normalnie. Większość czasu jeżdżę trasami szybkiego ruchu i drgania są lekko wkurzające.
O przegubie myślałem, tylko nie wiem czy to one ponieważ sprawdzając je na aucie nie wykazywaly zużycia. Jedyny luz jak dało się wyczuć to był luz wzdłużny na półosi .
Kukis
Stella
Stella

Postprzez dominicus » 17 kwietnia 2021, 20:41

Kukis napisał(a):Drgania i buczenie wystepuja w czasie jazdy na biegu jak i na luzie. Przy dynamicznym przespieszaniu nie czuć wibracji tylko jadąc normalnie.

To trochę zbija z tropu, bo przegub wewnętrzny zazwyczaj objawia się najbardziej wyczuwalnie podczas przyśpieszania, przerabiałem temat w VW Bora, ale raz że podczas przyśpieszania oprócz drobnych wibracji, miałem także cykliczne postukiwanie.

Kukis napisał(a):O przegubie myślałem, tylko nie wiem czy to one ponieważ sprawdzając je na aucie nie wykazywaly zużycia.

Idąc dalej przykładem Bory, a było to ładnych kilka lat temu - z tego co pamiętam, dopóki ich nie wyjęliśmy, to w życiu byśmy na samochodzie nie sprawdzili, czy są dobre czy uszkodzone. No ale dalej dziwi mnie to, że masz w sumie wibracje na luzie i podczas normalnej jazdy, a nie podczas dynamicznego przyśpieszania. Jakoś nie mogę skleić tego do kupy.
dominicus
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon FR

Postprzez wesol » 17 kwietnia 2021, 22:07

Jeśli nie łożyska w piastach to zostaje chyba tylko skrzynia w zasadzie jeśli już cos w niej to dyferencjał.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kukis » 18 kwietnia 2021, 13:10

Tylko ze skrzynia byla robiona. Dzisiaj zjezdzajac ze slimaka na luzie mialem wrazenie ze mocniej wibruje przy skrecie.
Kukis
Stella
Stella

Postprzez wesol » 18 kwietnia 2021, 14:22

Ja generalnie jak słyszę że ktoś grzebał przy skrzyni to w większości nie jest zrobiona poprawnie.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel