Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Postprzez golotheman » 18 kwietnia 2021, 19:48

Nie wysypalo Wam dzisiaj systemu online ? Nie idzie sie polczyc z glownym, brak jakiejkolwiek synchronizacji. Musialem jezdzic na gosciu

-- 18 kwietnia 2021, 19:48 --

Mała aktualizacja. Stwierdzilem ze trzeba wywalic glownego i dodac go od nowa. W jakimze bylem bledzie ze sie to uda. Błąd o tresci ze „nie mozna wykonac uslugi” zwalil mnie z nog. :| I od tego momentu nie idzie dodac glownego. Cyrk.. :/
golotheman
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon KL8
Silnik: DPBA 1.5

Reklama

Postprzez literat » 18 kwietnia 2021, 20:20

Od wczoraj od południa mam to samo. Zero synchronizacji. Pokazuje mi stan chyba z piątku :-(
literat
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon III i IV
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tom17 » 18 kwietnia 2021, 21:27

golotheman napisał(a):Nie idzie sie polczyc z glownym, brak jakiejkolwiek synchronizacji. Musialem jezdzic na gosciu

dzięki temu będziesz mógł przetestować to co napisałem wcześniej, a mianowicie, że część problemów z oprogramowaniem jest spowodowana poprzez uaktywnienie nowego użytkownika :)
Póki co od momentu jego usunięcia minęło ok. 1500km i właściwie dziwne zachowanie elektroniki ustąpiło znacząco.
tom17
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon IV FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez golotheman » 18 kwietnia 2021, 21:35

Ale to nie jest rozwiazanie, bo np mnie bawi dostep z komorki, zbieranie statystyk, wyznaczanie tras itp. A na gosciu to nie dziala. Skonczy sie chyba metoda opisana przez vw. Ze podobno rozwiazaniem jest klucz 10 - czyli odkrecenie klemy i twardy reset wszystkiego ;) jesli mam iechac do serwisu, z ktorym i tak kontakt jest żaden i zlewaja klientow jak sie da, to wole to przetestowac w domu. Efekt bedzie natychmiastowy, a unikne zbednych dyskusji i robieniem z siebie i ze mnie głupka
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 18 kwietnia 2021, 21:56

Oczywiście, że nie jest to rozwiązanie problemu zwłaszcza, że funkcje były w pakiecie z samochodem.
Ja natomiast nie używam tej funkcjonalności co Ty i dopóki nie naprawią błędów (a zostało im jeszcze 4,5 roku gwarancji :) ) wolę jeździć na gościu i nie słyszeć o ginących czujnikach parkowania, ładujących się mapach przez kilkanaście minut, itp.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 20 kwietnia 2021, 04:48

tom17, ale Tobie globusik sie swieci w gornym prawym rogu?
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 20 kwietnia 2021, 16:12

globusik mam ale jest szary czyli zakładam że coś nie jest aktywne.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 20 kwietnia 2021, 20:08

Ok. Czyli nie ma co odpinac aku bo to jest chyba sprawa globalna.
Serwis podobno czeka na info od producenta jak rozwiazac problem. Żenada. 4 miesiace ????
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 21 kwietnia 2021, 22:06

Czy ktoś posiada informacje kiedy pojawi się jakaś większa aktualizacja w aso? Bo średnio uśmiecha mi się jechać po raz kolejny na poprawienie jednego z x błędów.
dbls
Stella +
Stella +

Auto: Leon IV ST
Silnik: benzyna inny

Postprzez golotheman » 22 kwietnia 2021, 13:20

Dzisiaj zadzwonil do mnie serwis i podsumowal to w jednym zdaniu. „Czekaja na upgrade od producenta, ktory sam do konca nie wie o co biega”. Podobno odpinanie aku tez na niewiele sie zdaje. Zatem mozemy sobie czekac.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez harosznarobota » 4 maja 2021, 21:38

Pacjent Seat Leon Sportstourer Xcellence 1.5 eTSI 150 KM DSG. Przejechałem samochodem pierwszy 1000 km i przyszła pora na zmianę oleju. I moje pytanie, jaki olej wybieraliście do swoich samochodów? Z tego co się dowiedziałem przy odbiorze samochodu fabrycznie zalany jest Shell 0W20 (salon w Jaworniku). Dzisiaj dzwoniłem do ASO Seat Bednarek w Łodzi i nie potrafili powiedzieć jakiej marki olej wlewają do samochodu :shock: Druga sprawa za 4,3L wołają 301 zł (robocizna i filtr to koszt 190 zł).

Przy okazji telefonu dowiedziałem się, że jest akcja serwisowa. Podobno wyszła aktualizacja dla systemu (nie potrafili mi powiedzieć co dokładnie ona naprawia, ale napewno coś ważnego :mrgreen: ) dnia 29.04.21 i bez aktualizacji nie wypuszczą mnie z serwisu i tym samym na wymianę oleju muszę czekać do 26.05 bo szybciej nie będzie technika, który aktualizacje może przeprowadzić.

Słowem podsumowania jaki olej? i czy orientujecie się co takiego naprawia aktualizacja?
harosznarobota
Stella
Stella

Auto: Seat Leon IV

Postprzez tom17 » 4 maja 2021, 21:48

harosznarobota napisał(a):Słowem podsumowania jaki olej? i czy orientujecie się co takiego naprawia aktualizacja?

Ja wymieniałem olej po 4tys. Zalałem Eurol Syntence LV 0W20 + filtr Mann.

Nie wiem co naprawia aktualizacja ale po 6 mies. problemów może w końcu ten samochód zacznie w końcu funkcjonować jak należy.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez harosznarobota » 4 maja 2021, 21:57

tom17 napisał(a):Nie wiem co naprawia aktualizacja ale po 6 mies. problemów może w końcu ten samochód zacznie w końcu funkcjonować jak należy.

U mnie przez ten miesiąc kilka razy pojawiał się komunikat o błędzie świateł przeciwmgielnych (błąd znikał po ponownym uruchomieniu samochodu) dwa razy nie włączyła się kamera cofania i chyba dwa razy wirtualny kokpit sam z siebie zmieniał widok. No mogę mieć jeszcze zastrzeżenia do systemu Kessy, który działa jak chce (albo ja nie umiem tego obsługiwać :mrgreen: ).
harosznarobota
Stella
Stella

Postprzez dbls » 5 maja 2021, 19:27

U mnie Kessy zaczęło działać poprawnie po trzeciej wizycie w ASO ale klapa na nogę nie działa (coś za coś). Przeciwmgielne naprawione.

29.04 wyszła duża aktualizacja, ktoś już był w ASO? Jak wrażenia?

Powinien być temat "poprawki w ASO" :mrgreen:
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez wujekcybul » 8 maja 2021, 12:31

Zla apka kupiles, jest ptoblem z nowa platforma troche to zajmie zanim ogarna. Narazie niektore funkcje to ogarnia https://obdappshop.de/VW-Fahrzeugcodier ... CD/?page=2
wujekcybul
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 290

Postprzez Cubaza » 8 maja 2021, 18:23

Na tej stronie, w temacie nikt nie wspomniał o ODB11. A Ty kolejny raz wrzucasz reklamę tego kabla.
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F

Postprzez golotheman » 8 maja 2021, 23:00

Ja z moim koleżka wyszlismy na wyzszy level. Zolty blad polaczenia i brak mozliwosci polaczen alarmowych. „Skontaktuj sie z serwisem” i zolty niegasnacy trojkat jak przy checku. Coraz lepiej.. nie wiem czy jest auto z bardziej wadliwym infotaimentem na rynku w porownaniu do tego leona.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez Maciej_87 » 9 maja 2021, 00:11

Witam kolegów. Wczoraj odbyłem jazdę testową Cuprą Leonem Sportstourer 2.0 TSI 310KM 4Drive. Jedzie tak jak się spodziewałem czyli bosko. Postanowiłem się nim przejechać po tym jak zadzwonił do mnie sprzedawca z VW z informacją, że zamówiony przeze mnie Passat Variant 2.0 TSI 190KM będzie wyprodukowany nie w 28 tygodniu a 40 :-x Po tej informacji powiedziałem do żony "nie no k**** czekać prawie 8 miesięcy na zwykłego Passata (zamówiony w ostatnią sobotę lutego) jedziemy przejechać się Cuprą Leonem". Żona nie stawiała oporu nawet po informacji, ile KM ma interesujący mnie Leon. Przejechaliśmy się i powiedziałem "rezygnujemy z Passata i bierzemy Cuprę Leona". Jednak jestem typem człowieka, który zanim coś kupi musi przekopać internet w uzyskaniu jak najwięcej informacji o danym modelu. Tym sposobem m.in. trafiłem na to forum. Rozumiem, że w Cuprze Leonie mogę spodziewać się takich samych błędów w systemie infotainment co w zwykłym Leonie?
Maciej_87
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Fiesta Mk8

Postprzez weglus » 9 maja 2021, 00:55

Też stoje przed dylematem czy pchać się w Leona. Jednak wolałbym zapłacić sporo ponad 100tys za coś co działa w 99%. Śledząc różne testy aut w tym koncernu VAG, z tego co wiem największy problem jest w Seatach. Na początku wszystkie 3 marki miały problemy, ale Skoda i VW poradziły sobie z tym (z tego co mi wiadomo). Seat przedstawił parę tygodni temu lifting Arony i Ibizy. Wprowadza tam ten nowy tablecik z przynajmniej nowym układem graficznym. Nie wiem na ile będzie on zbieżny pod względem reszty funkcji z nowymi modelami VAG, ale na logike nie wprowadzaliby go, gdyby miał być tak zfuckupiony jak ten w Leonie.
Powyższe pozwala mi wysnuć teorię, że problem może wcale nie leży w software tylko w hardware? Nie oszukujmy się, VAG poradziłby sobie z takimi problemi w oprogramowaniu na przestrzeni roku. Być może do Seatów trafiła największa partia uszkodzonej elektroniki (np płyta główna tabletu) i stąd te wszystkie problemy? A, że nie można tego tak łatwo udowodnić, koszty akcji serwisowej były duże to mamią klientów kolejnymi aktualizacjami?
Nie wiem kiedy koledzy odbieraliście swoje auta, ale jeśli są kilkumiesięczne to może coś w tym jest? Dobrze byłoby porównać z kimś kto niedawno odbierał auto.
weglus
Stella +
Stella +

Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez dbls » 9 maja 2021, 03:22

Obecna duża aktualizacja z 29.04 obejmuje Formentory i Leony Seat/Cupra. System jest ten sam. Jak widać, jeszcze nikt nie miał przyjemności opisać zmian. Ja dopiero w drugiej połowie maja będę w ASO.

Co do tego, że Skoda sobie poradziła z problemami to chyba nie bardzo.. bo tam u nich na forum to już na noże użytkownicy idą ze Skodą.. :D Jednak Seatów sprzedaje się mniej, więc masz większą szansę na skupienie się w serwisie na Twoim aucie, niż w Skodzie których już jest na ulicach od groma i w ASO jest ruch jak na autostradzie..

W przypadku Cupry za dwukrotność ceny Leona jednak polecałbym spędzić z nią weekend przed zakupem, żeby potem nie żałować. W ASO Cupry stoją z tym samym co Leony jednak..
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 9 maja 2021, 13:28

Forum Skody zbyt uważnie nie śledze, ale skoro tak mówisz :D Natomiast dalej bym zastanowił się nad problemem sprzętowym. Bo jeżeli przez rok VAG nie potrafi naprawić błędów w sofcie to są tylko 3 możliwości- 1. Problem sprzętowy 2. Słabi programiści 3. Nie testowali nic przed wdrożeniem i teraz zbierają kwiatki.
2 ostatnie chyba można uznać za mniej prawdopodobne.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez literat » 9 maja 2021, 18:53

weglus napisał(a):Forum Skody zbyt uważnie nie śledze, ale skoro tak mówisz :D Natomiast dalej bym zastanowił się nad problemem sprzętowym.

Ja swojego czasu baaardzo uważnie śledziłem forum Octavii 4 która jest odpowiednikiem klasowo Leona. Rzeczywiście idą tam już na noże z producentem, ale też trzeba powiedzieć, że dzieją się tam cuda więc wcale się nie dziwię. Z tego co pamiętam to na forum były przynajmniej dwie osoby którym wymieniono samochody. Jeden na Superba 3, a drugi chyba na Kodiaqa ale mogę się mylić. Jak jakiś właściciel Leona też się mocno wkurzy to nie wiadomo czy nie skończy się to w sądzie bo moim zdaniem jest to problem sprzętowy który próbują przykryć softwarowo ale im to nie za bardzo wychodzi. Za dużo elektroniki i tyle....
literat
Stella +
Stella +

Postprzez Maciej_87 » 9 maja 2021, 19:51

Czyli wychodzi na to, że w Cuprze Leonie będą działy się takie same "cuda" co w zwykłym Leonie. W takim razie poczekam do października na starego poczciwego i sprawdzonego Passata, chyba że do tego czasu Seat całkowicie rozwiąże problem z infotainmentem to się jeszcze zastanowię. Dobrze, że trafiłem na to forum, bo kupiłbym Cuprę Leona za prawie 200 tys. a za chwilę pluł sobie w brodę, że kupiłem auto za taką kasę a problemów, co niemiara :roll:
Maciej_87
Stella
Stella

Postprzez weglus » 9 maja 2021, 19:55

Wszedłem na skodaclub, Octavia IV temat z problemami 85stron, temat z pochwałami 1 strona :mrgreen:

@Maciej, był tutaj post kolegi, który stwierdził, że pomimo wad Leona kupiłby go jeszcze raz. Myślę, że jeżeli to problem sprzętowy to masz dużą szansę, że Twoje auto wyprodukuje się z już działającą elektroniką.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez Maciej_87 » 9 maja 2021, 20:04

weglus Leon który mnie interesuje to auto które zamówił dealer i stoi u nich w salonie na ekspozycji. Rok produkcji 2021, ale nie wiem jaki miesiąc, bo nie pytałem sprzedawcy.

Takie cudeńko:

Obrazek
Maciej_87
Stella
Stella

Postprzez dbls » 9 maja 2021, 22:16

Za 200k bo pewnie w tych okolicach jest koszt tej Cupry ze zdjęcia (piękna :mrgreen: ), już nie byłbym tak cierpliwy do błędów auta. W tej cenie jest już ogromna konkurencja. Przy ok. 100-120k (liczę ze wszystkim: ubezpieczenie, opłaty, opony itp.) konkurencja do kombi to tak naprawdę Pro Ceed, Octavia i słabo wyposażony Superb oraz Passat (Golf też się ceni). Do Kii póki co nie jestem przekonany. Żyję z nadzieją, że przyjdzie dzień w którym wszystko zacznie działać i w ciągu dnia nie spotka mnie żadna ułomność tego nieszczęsnego systemu.

Jestem też ciekaw jak te błędy wyglądają w przypadku automatu i hybrydy. Tej ostatniej bym się najzwyczajniej w świecie bał na chwilę obecną.

Dam życiowy przykład: jechałem ostatnio nad morze z dziećmi (90% czasu na aktywnym tempomacie) i nagle w trakcie jazdy z niczego wywala błąd front assistu i side assistu przy prędkości wiadomo jakiej na autostradzie. Komunikaty o konieczności przejęcia kierowania, też dobry dowcip. Następnie pod koniec, gdzie zaczynają się mniejsze drogi zrywa full linka na amen (mam oczywiście nawi Seata ale jadąc na nim dojechałbym chyba na Ukrainę, a nie polskie morze). Na plus systemy uchroniły mnie w nocy przed kolizją z sarną.

Jeżeli po tej dużej aktualizacji nic się nie zmieni, stracę cierpliwość.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 9 maja 2021, 23:11

Jestem na 30stronie tego 85stronicowego wątku na forum Skody. Wesoło nie jest, ale też większość postów napisanych przez tych samych użytkowników i update typu "aktualizacja nic nie dała". Ogólnie to połowa Octavii nie działa, włącznie z migająca i nie dającą się wyłączyć lampką sufitową na tyle :mrgreen: Najniebezpieczniejsza usterka która sie pojawiła to frot assist który awaryjnie zahamował na pustej drodze...
Jeden gość zwrócił auto, zostały mu zwrócone wszystkie opłaty jakie poniósł.
Pojawiły sie też osoby, które nie mają żadnych błędów, a jedna z osób podała teorię, że problemem mogą być słabe jakościowo wiązki, przekaźniki itp, które wysyłają zakłócenia. Komuś też rzekomo serwis wgrał miks sterówników z VW, Seata i Skody zależnie o jaki sterownik chodziło i dla której marki działał najlepiej :twisted:
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 10 maja 2021, 09:21

Pytałem na serwisie o aktualizację do mojego auta (auto z grudnia 2020). Niestety nie ma żadnej aktualizacji dla mojego auta. Co do błędów - zauważyłem, że ostatnio pojawiają się znacznie rzadziej - przez ostatnie 3 miesiące raz był problem z użytkownikiem (serwery padły?), raz zwariowały czujniki (do restartu auta) oraz raz nie odpaliła się kamera (restart również pomógł).
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez harosznarobota » 10 maja 2021, 11:03

Swatek napisał(a):Pytałem na serwisie o aktualizację do mojego auta (auto z grudnia 2020). Niestety nie ma żadnej aktualizacji dla mojego auta. Co do błędów - zauważyłem, że ostatnio pojawiają się znacznie rzadziej - przez ostatnie 3 miesiące raz był problem z użytkownikiem (serwery padły?), raz zwariowały czujniki (do restartu auta) oraz raz nie odpaliła się kamera (restart również pomógł).

Mój również z grudnia a bez aktualizacji ASO nie chce dotknąć się nawet wymiany oleju. :shock:
harosznarobota
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 10 maja 2021, 11:49

Ja mam egzemplarz z listopada i na początek czerwca mam termin na przeprowadzenie akcji serwisowej.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez weglus » 12 maja 2021, 00:48

Rozmawiałem dzisiaj z zaufanym człowiekiem- Leony z początku produkcji i ogólnie z 2020 faktycznie miały problemy (szacunek za przyznanie wprost :D ). Auta wyprodukowane w 2021 jeszcze do nich nie wróciły z problemami co może zwiastować lepszą jakość.
Ogólnie podejrzewają (nie wiem czy dealer czy ogólnie VAG), że może to być problem zbyt słabych podzespołów w pierwszych partiach. Prawie wszystko jest sterowane dotykowo, ma swoje miejsce w oprogramowaniu, sam soft też pozwala na sporą personalizację i sprzęt po prostu nie wyrabiał. Miałoby to pewien sens i jeżeli to prawda to moim zdaniem nadziei dla modeli 2020 nie ma zbyt dużej. Części raczej nie wymienią, mogą co najwyżej przyciąć softem prędkość działania systemu. Natomiast rocznik 2021 już mógł dostać części z kolejnej, poprawionej partii gdzie np dołożyli kość RAMu czy podkręcili procesor. Ale dopóki ktoś z rocznika 2021 (i raczej nie ze stycznia) sie nie wypowie to tylko gdybanie
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez ben » 12 maja 2021, 09:26

Witam! Ponad tydzień temu odebrałem swojego nowego Leona w wersji FR. Auto produkcyjnie z lutego/marca 2021. No i niestety ale nic nie zostało poprawione. Systemy takie jak Travel czy Line Assist działają bez zarzutu i robią robotę. Ale cały system multimedialny to jakaś masakra. Ekran się zawiesza, przełączanie profili trwa kilka minut po czym ekran przestaje reagować na dotyk, system audio Beats czasem rozłącza albo bardzo mocno przycina działanie subwoofera itd. Ogólnie jest z tym katastrofa i już wszystko zgłoszone do dealera i czekam na serwis. Największym fackupem jest brak możliwości uruchomienia podgrzewania siedzeń mimo pakietu zimowego - ikonki siedzeń w ogóle nie pojawiają się w module klimatyzacji. Jak macie jakieś pytania to śmiało, chętnie się podzielę.
ben
Stella
Stella

Auto: Leon 4 FR

Postprzez dbls » 12 maja 2021, 20:18

No to szybko kolega zweryfikował nową jakość w modelach 2021.. :roll:
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 12 maja 2021, 20:35

Kurde... a 2.0TSI w cenniku tak ładnie wygląda...
Kolega ma hybryde plug-in?
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez ben » 13 maja 2021, 08:57

weglus napisał(a):Kurde... a 2.0TSI w cenniku tak ładnie wygląda...
Kolega ma hybryde plug-in?

Nie, 1.5 eTSI czyli ta miękka hybryda :wink:
ben
Stella
Stella

Postprzez weglus » 13 maja 2021, 10:56

Wczoraj miałeś 1.4 w profilu, dlatego spytałem :D
Jak spalanie w mieście i osiągi? Nie denerwują Cie te chwilowe wyłączenia silnika podczas jazdy? Masz może jakieś porównanie względem 2.0TSI/1.8TSI?
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez ben » 13 maja 2021, 12:16

Taak, zostało jeszcze po poprzednim Leonie 3.

Osiągi są dla mnie świetne. KIedy jest potrzeba (np. przy wyprzedzaniu) to ładnie popchnie autko i manewr można szybko wykonać. A za to w mieście można sobie delikatnie jeździć. Dla mnie to akurat super. Co do spalania to ok. 7-7.5 litra w mieście. Na trasie (mix autostrady i drogi krajowej) to ok. 6.3l.

Co do gaszenia auta - zupełnie tego nie czuć. Silnik faluje dość mocno (szczególnie w trybie EKO) ale nie przeszkadza to w żadnym stopniu. Jedynie zauważyłem, że klimatyzacja działa trochę gorzej. Nie chłodzi tak jak z odpalonym silnikiem.

Nie mam porównania z innymi silnikami niestety.
ben
Stella
Stella

Postprzez Eleonor » 13 maja 2021, 13:55

ben napisał(a):Taak, zostało jeszcze po poprzednim Leonie 3.

Osiągi są dla mnie świetne. KIedy jest potrzeba (np. przy wyprzedzaniu) to ładnie popchnie autko i manewr można szybko wykonać. A za to w mieście można sobie delikatnie jeździć. Dla mnie to akurat super. Co do spalania to ok. 7-7.5 litra w mieście. Na trasie (mix autostrady i drogi krajowej) to ok. 6.3l.

Co do gaszenia auta - zupełnie tego nie czuć. Silnik faluje dość mocno (szczególnie w trybie EKO) ale nie przeszkadza to w żadnym stopniu. Jedynie zauważyłem, że klimatyzacja działa trochę gorzej. Nie chłodzi tak jak z odpalonym silnikiem.

Nie mam porównania z innymi silnikami niestety.

To spalanie masz ciut ciut wyższe niż u mnie w Atece 1.5 DSG :) w mieście latem potrafiłem osiągnąć 6.5 l i mniej :)
Eleonor
Sport
Sport

Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez tom17 » 13 maja 2021, 21:18

Dzisiaj Leon otrzymał nowe oprogramowanie. Miałem dosyć długą listę usterek. Mam nadzieję, że to koniec walki z samochodem i zacznie się normalna eksploatacja :)
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 14 maja 2021, 01:12

Warto byłoby podawać numer aktualnego software tak, aby weryfikować czy to jednak tylko software jest winny czy kombinacja software+hardware
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 14 maja 2021, 10:12

Urządzenie 5FA035862C, oprogramowanie 1672. Nie wiem jakie oprogramowanie było wcześniej.
Wizualnie nic się nie zmieniło. Mam wrażenie, że dłużej się wgrywa po uruchomieniu samochodu.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 16 maja 2021, 11:20

Aktualizacja przeszła bez problemu w kilka godzin?
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 16 maja 2021, 13:42

Ja mam oprogramowanie 1664, auto z grudnia 2020, problemy z uzytkownikiem poprawily sie. Ale inne bledy dalej sie pojawiaja, ale bardziej sporadycznie. Bt z telefonem czesto sie rozlacza, trzeba drzwi otwierac zeby sie laczyl automatycznie. Dzisiaj popadal troche deszcz, na cofaniu w pewnym momencie wyrzucil blad - problem z czujnikami parkowania i nastapil pelen reset calego infotaimentu z kamera wlacznie. W dalszym ciagu jak sie mocno nie trzasnie klapa, to infotaiment twierdzi przy cofaniu ze otwarta. A na ekranie glownym jest wszystko zamkniete. Zawsze.

-- 16 maja 2021, 13:42 --

Tom17, daj znac jak u Ciebie po zmianie softu
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 17 maja 2021, 12:45

Ja w aucie z grudnia 2020 mam urządzenie nr 5FA035862E i oprogramowanie 1788 nie było aktualizowane od nowości. Ciekawe, że wgrywają "starszą wersję" od mojej do Waszych aut jako aktualizację... Chyba, że numeracja jest zmieniona.
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez 19dawid91 » 17 maja 2021, 15:00

Z tymi numerami to jest trochę namieszane. Przeglądając różne grupy wychodzi na to, że mając soft 16** to nowszy dalej jest z 16**. Z tego co zauważyłem to 17** występuje w jednostkach z E na końcu numeru.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez literat » 18 maja 2021, 11:35

U mnie po aktualizacji z 1664 do 1672 (jednostka ma literę "A" na końcu), a samochód jest z lipca 2020 baaaardzo się poprawiło. Można by rzec, że aktualizacja usunęła wszystkie bolączki auta. Teraz zaczynam się cieszyć jazdą, a nie denerwować, że coś nie działa. Mam nadzieję, że tak zostanie....
literat
Stella +
Stella +

Postprzez lukfud » 18 maja 2021, 12:15

literat napisał(a):U mnie po aktualizacji z 1664 do 1672 (jednostka ma literę "A" na końcu), a samochód jest z lipca 2020 baaaardzo się poprawiło. Można by rzec, że aktualizacja usunęła wszystkie bolączki auta. Teraz zaczynam się cieszyć jazdą, a nie denerwować, że coś nie działa. Mam nadzieję, że tak zostanie....

Nareszcie pozytywna wiadomość :)
Poprzednie nie napawały optymizmem, a odbiór za dwa tyg.
lukfud
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon FR ST

Postprzez dbls » 19 maja 2021, 20:50

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Po wyjeździe z ASO pojawiła się kolejna dostępna aktualizacja online. Kessy działa (również klapa), póki co brak błędu front assist, kamera cofania pojawia się częściej ale nie zawsze, full link zdążył się zawiesić. Ogólnie system działa jakby płynniej.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez tom17 » 19 maja 2021, 21:30

Po kilkuset kilometrach od aktualizacji:
- restarty ekranu częściej niż przed aktualizacją
- czujniki tył oraz kamera nie wyłączają się - to jest nowe
- problem z automatycznym działaniem świateł - bez zmian
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez literat » 21 maja 2021, 20:10

U mnie natomiast po aktualizacji i po ponad 1000 zrobionych km jest już na tyle dobrze, że nie denerwuje mnie jazda Leosiem. Błędy Front Assist zniknęły, Lane Assist nie szarpie kierownicą tylko zostało im naprawienie Full Link, bo po którejś aktualizacji zniknął zupełnie :?
literat
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne