Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana klimatyzacji manualnej na automatyczną

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana klimatyzacji manualnej na automatyczną

Postprzez florenciusz » 12 listopada 2022, 20:54

W najbliższym czasie zamierzam zrobić, jak się wydaje z rozeznania niekoniecznie trudną modyfikację. Przed przystąpieniem do realizacji chce was zapytać o jedną kwestię. Czy w Seat Leon 3 czujniki temperatury wewnętrznej powietrza w kratkach wentylacyjnych po bokach są takie same jak w VW Golf 7? Mam na myśli czy są to dwa czujniki proste jak w Golfie, czy jednak w Leonie są inne? Jeśli możecie sprawdzić, zrobić zdjęcie byłbym wdzięczny lub poprostu potwierdzić jakie są na pewno z lewej i z prawej strony.

-- 11 listopada 2022, 19:20 --

Obrazek

-- 11 listopada 2022, 19:21 --

Obrazek
Które z nich? A może jeden prosty, drugi kątowy?

-- 12 listopada 2022, 20:28 --

Obrazek Po przeszukaniu samemu dostępnej wiedzy w internecie znalazłem odpowiedź, że są to dwa proste czujniki.

-- 12 listopada 2022, 20:34 --

Pozostaje teraz zamówić taki zestaw:
-https://a.aliexpress.com/_EHUVJ0l

W tym czujniki, wiązki elektryczne, adapter do panelu sterowania

-- 12 listopada 2022, 20:52 --

Obrazek
Dokupić trzeba też nowy panel klimatyzacji ±100-150 zł na allegro. Panel musicie dopasować pod siebie. Jeśli masz grzane fotele kupujesz z funkcją grzanych foteli. Jeśli masz jakieś przyciski u góry od czegoś to albo kup z przyciskami, albo pobaw się w przełożenie ich, to już indywidualna kwestia.

-- 12 listopada 2022, 20:54 --

Narazie czekam na zamówienie, potem gdy wszystko zamontuję i sprawdzę, powiem dalej co trzeba zrobić i dokończę opis co trzeba zrobić jeszcze, ale uwierz mi nie wahaj się, zrób to w przyszłości. Nie jest to kosztowne całkowity koszt ±200-300zl, a uważam, że warto.
florenciusz
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon III 5F ST
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Zmiana klimatyzacji manualnej na automatyczną

Postprzez tatian » 12 listopada 2022, 23:24

W Leonie 1M zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic wiazała się z demontażem deski rozdzielczej. Tutaj rzeczywiście jest to aż tak banalne? Nie ma żadnego czujnika temperatury na środku deski rozdzielczej?

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez florenciusz » 18 listopada 2022, 17:32

Jest właśnie tak, jak wspomniałeś. Dosłownie banalne i dla złotej rączki z techniczną głową, będzie to godzina, dwie pracy samemu. Teraz wszystkim steruje elektronika, w tym przypadku wystarczy dołożyć wiązkę czujniki na obie strony i zmienić panel klimatyzacji. Jest to jedna z bardzo niewielu modów, która nie wymaga zdejmowania żadnej ochrony komponentu, czy aktywacji svm fec/swap.

-- 13 listopada 2022, 20:00 --

Trzeba również zakodować widok w menu klimatyzacji w następujący sposób:

5F-Multimedia=> Adaptations
Car_Function_adaptations_Gen2
menu_display_clima_configuration==> "activated"
menu_display_clima_configuration_over_threshold_high==> "activated"
Car_Function_List_BAP_Gen2
climatic_master_0x01==> "activated"
Air Conditioning 08==> Long Coding
Display via BAP==> "Activated"

Możecie to zrobić przed podłączeniem wszystkiego lub po.

-- 18 listopada 2022, 17:17 --

Wracając do realizacji, aby mieć w pełni funkcjonalne dwie strefy potrzeba zakupić jeszcze czujnik nasłonecznienia, najlepiej z wiązką, aby dolutować przewody celem podłączenia do sterownika klimatyzacji, dodatkowo czujnik powietrza na nogi. Koszt obu to + 50-100 zł. więc też groszowe sprawy.

Być może trzeba będzie jeszcze coś, ale również nie będą to duże kwoty. Będę informował za jakiś czas jak podłączę te wszystkie rzeczy.

-- 18 listopada 2022, 17:32 --

-CZUJNIK NASŁONECZNIENIA 5F0907451
-CZUJNIK POWIETRZA NOGI 5Q0907543
florenciusz
Stella
Stella

Postprzez Coss ST » 7 grudnia 2022, 20:16

Gdzie znajdują się te czujniki temperatury? Za bocznymi maskownicami czy za kratkami nawiewu? Mam 2 strefową klimę, ale prawa strona wcale nie grzeje i szukałem tego czujnika, ale szczerze mówiąc żadnego nie znalazłem za bocznymi maskownicami jak w Golfie 7... Jakaś podpowiedź?
Coss ST
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon ST

Postprzez florenciusz » 10 grudnia 2022, 08:38

Jak się zdejmie lewą maskownice to widać czujnik wpięty pod spodem, z prawej strony trzeba włożyć rękę i poszukać, bo jest lekko schowany, ale to w Leonie, a w VW być może jest nieco inaczej

-- 9 grudnia 2022, 16:38 --

W każdym bądź razie znajdują się ±20 cm od wylotu nawiewu

-- 10 grudnia 2022, 08:38 --

Ja mam nieco inny problem, od jakiegoś czasu po wizycie w serwisie zauważyłem, że klimatyzacja działa non stop, niezależnie czy jest włączona na panelu, lub nie. Kiedyś tego nie było. Co zmienić w ustawieniach?
florenciusz
Stella
Stella

Postprzez Marcin5 » 17 grudnia 2022, 10:54

I naprawdę wystarczy zmienić panel i dołożyć wiązkę z dwoma czujnikami? Zamontowałeś to już u siebie?.
Jak to będzie takie proste to i ja się skuszę na taki mod.
Marcin5
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez florenciusz » 18 grudnia 2022, 10:18

Jeśli zmienisz Panel i dołożysz wiązkę z czujnikami, działać będzie tylko całość temperatura auto tylko i wyłącznie jako jedna strefa. Pisałem w poprzednich wpisach, żeby mieć jednak w pełni funkcjonalne dwie strefy trzeba dokupić jeszcze inne elementy i dorobić do nich wiązki co właśnie mam już przygotowane, ale ze względu na temperaturę nie zaczynam nic działać na te chwilę
florenciusz
Stella
Stella

Postprzez Marcin5 » 18 grudnia 2022, 12:54

Kurcze fajnie że to jest tak prosto do ogarnięcia.
Czyli nowy panel, wiązka z czujnikami z linku wyżej i mamy klimę automatyczną jednostrefową, jak chcemy mieć dwie strefy to jeszcze dwa czynniki i wiązki.
A możesz poza numerami tych czujników napisać jakie wiązki zrobić i gdzie się wpiąć?
Dziękuję
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez papaleo » 13 stycznia 2023, 19:59

Szczerze to ja nie widze sensu zmiany takiego panelu klimatyzacji.

Jak zmieniać to na dotykowy od Tiguana.

Tak jak tu MQB-Coding
Obrazek

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... sn=scwspwa
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tatian » 13 stycznia 2023, 21:50

Miałem ten panel w Golfie VII. Do Leona z tego co wiem nie ma ramki. Chyba, że Chińczycy coś już wymyślili, ew. zostaje wydruk.
Powiem tak wygląda to obłędnie w połączeniu z radiem, ale czy bym go drugi raz zamontował ze względu na obsługę to nie wiem. Obrazek

Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin5 » 13 stycznia 2023, 22:39

Ten panel wygląda fajnie ale pozostaje walka z ramką by coś dopasować, na tą chwilę Chińczycy też nie mają takiego kompletu do Leona.
Ale fakt że w Golfie z dużym ekranem wygląda super.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez papaleo » 14 stycznia 2023, 08:46

Ramka jest dostępna na zamówienie.
https://eastyorkshireretrofits.co.uk/pr ... trol-panel

Albo samemu coś wyrzeźbić

Obrazek[/URL]
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tatian » 14 stycznia 2023, 13:09

Do golfa ramka 100 zł, tu 3x tyle. Ogólnie panel jest spoko, ale bez patrzenia jak przy zwykłym ciężko coś ustawić. Drugi problem był z kablem od ładowania telefonu. Dotykał panel i np. włączało się grzanie tyłka.

Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin5 » 18 stycznia 2023, 12:44

Wracając do tematu.
Jeśli masz klimę manualną i chcesz zmienić na kimatronik ale zwykły to jest to do zrobienia z tą wiązką i nowym panelem.
Dołożenie czujników jak kolega pisał wyżej by mieć klimę dwustrefową nic nie da bo w manualnej klimie jest za mało
silników sterujących klapami, są 3 a w dwustrefowej jest 5.
Mój zestaw doszedł, zamontowałem i działa więc jak ktoś chce sobie trochę ulepszyć i unowocześnić wnętrze to polecam tego moda.

Podsumowując można mieć klimatronik ale jednostrefowy by mieć dwustrefowy trzeba pewnie wymienić cała skrzynkę grzewczą i dołożyć jeszcze sporo czujników i wiązek więc jest to gruba robota.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 18 stycznia 2023, 13:08

Moim zdaniem strefy w samochodzie to tylko chwyt marketingowy. Z kim nie pogadam to klimę zawsze ma włączoną na jedną strefę (ja też). Może ma to sens na podział przód - tył ale też wątpię. Samochód to za mała przestrzeń na takie rozwiązanie.
Tomektr
TopSport
TopSport

Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Marcin5 » 23 stycznia 2023, 06:14

Kolega florencjusz chyba jeszcze nie zamontował swojego zestawu więc ja opiszę co i jak.
Panel klimatyzacji jest na wcisk więc trzeba go porostu wyrwać z zapinek.
Podpinamy wiązkę z adapterem do nowego panelu, wiązkę od prawego czujnika temperatury musimy wpiąć w kostkę prawą,
(tą większą) w pin 13 i 17 uprzednio odblokowując zabezpieczenie i wysunięciu z obudowy.
Jak podepniemy piny to możemy podpiąć do panelu już wtyczki.
Teraz czas na montaż czujników w nawiewy, tu jest fajnie bo są zaślepki w kanałach więc nic nie trzeba kombinować.
Z lewej strony ściągamy trójkątną boczną osłonę i mały schowek, od dołu jest gumowa zaślepka, którą wyciągamy i wkładamy czujnik przekręcając go by się zablokował. Podpinamy wtyczkę układamy wiązkę.
Z prawej jest trochę gorzej, też ściągamy boczną trójkątną osłonę, wyciągamy kratkę nawiewu. Zaślepka na czujnik jest z boku kanału od strony środka samochodu. Jest tak ciasno ale jakoś da się rękę włożyć i zapiąć czujnik. Podpinamy kostkę i układamy wiązkę.
I już gotowe.
Robimy kalibrację klap i działa.

-- 23 stycznia 2023, 07:14 --

Ma może ktoś schemat kostek elektrycznych do klimatronika?. Chciałbym coś sprawdzić a nie wiem który pin gdzie idzie.
Dziękuję za pomoc.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez grabania » 24 stycznia 2023, 12:37

Marcin5 napisał(a):Ma może ktoś schemat kostek elektrycznych do klimatronika?. Chciałbym coś sprawdzić a nie wiem który pin gdzie idzie.
Dziękuję za pomoc.

https://drive.google.com/file/d/1I9Xm-Y ... -Dnnl/view

Od strony 98 masz rozpiskę dla dwustrefowej klimy w przedlifcie. Nie wiem czy chodziło Ci o dwustrefową czy o którą, ale znajdziesz wszystko w tym pliku. Jeśli potrzebujesz do polifta to daj znać
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Marcin5 » 24 stycznia 2023, 15:28

Dziękuje za pomoc, wczoraj jeden z kolegów podrzucił mi schemat do przed lifta, ja mam poliftowy wiec jak możesz to będę wdzięczny za schemat do polifta. Klimatyzacja dwustrefowa.

Dzięki

-- 24 stycznia 2023, 16:28 --

Jak możesz to wyślij na m5239@interia.pl.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez grabania » 24 stycznia 2023, 15:41

Marcin5 napisał(a):Dziękuje za pomoc, wczoraj jeden z kolegów podrzucił mi schemat do przed lifta, ja mam poliftowy wiec jak możesz to będę wdzięczny za schemat do polifta. Klimatyzacja dwustrefowa.

Dzięki

Wrzucam tutaj link żeby był dostępny dla wszystkich: https://drive.google.com/file/d/1OHmLqj ... sp=sharing

Klima jest od 425 strony (Leony od listopada 2016) lub od 1212 (Leony od maja 2017)
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Marcin5 » 28 stycznia 2023, 19:57

OK, dziękuje

-- 28 stycznia 2023, 20:55 --

Walczę sobie dalej z tym zestawem z aliexpres i jest błąd w okablowaniu i opisie.
Zestaw ten zawiera czujnik nawiewu lewego G150 i czujnik temperatury na nogi G192 a nie dwa czujniki w kratkach prawy i lewy G150 i G151 jak mi się wydawało po opisie kolegi florencjusza. Mało tego czujnik G192 jest źle podłączony przez chińczyka powinien być wpięty w kostkę 16 pinową C, a jest wpięty w kostkę 16B , dlatego jest błąd czujnika temperatury na nogi. Po montażu i odczytaniu błędów z klimatronika są błędy silników tych których fizycznie nie ma w samochodzie i błąd prawego czujnika temperatury nawiewu G151 i czujnika temperatury na nogi G192.
Zamontowałem sobie używany czujnik temperatury na nogi i po podpięciu do pinu 8 i masy w kostce 16C błąd czujnika znikł i wskazuje temperaturę prawidłowo.
Został błąd i zarazem brak wskazań czujnika temperatury nawiewu prawego G151, jutro powalczę i przepnę ten pin we właściwe miejsce i zobaczymy czy będzie działać.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 30 stycznia 2023, 09:45

Macin5 szacun za wytrwałość.. daj znać jak skończysz - mam nadzieję że z dobrymi efektami :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Marcin5 » 30 stycznia 2023, 16:17

Aktualizacja walki.
Jak pisałem wcześniej podpiąłem sobie czujnik temperatury na nogi pod kostkę C pin 8 i temperatura była odczytywana prawidłowo.
Wg schematu czujniki w nawiewach powinny być wpięte w kostkę A pin 13 i 14. Zestaw od chińczyka zawiera przejściówkę do wpięcia w kostkę B i C plus czujnik z dwoma pinami które musimy wpiąć w kostkę A pin 13 i 17.
I o ile czujnik temperatury lewy działał dobrze to prawego nie widział. Moje domysły jak pisałem wyżej kierowały mnie do błędnego podłączenia kabelków od czujnika prawego w zestawie przez chińczyka.
Przepiełem ten kabelek z kostki B pin 8 do kostki A pin 14 i czujnik zaczął pokazywać dobre wartości i błędu już nie zgłaszał, niby sukces ale po odpięciu tego kabelka z kostki B nagle czujnik temperatury na nogi był niewidziany. Nie wiem jak to się dzieje że nagle czujnik temperatury na nogi działał dobrze (podpięty pod kostkę C pin8).
Zrobiłem eksperyment i wróciłem tym czujnikiem do kostki B/8 a do kostki A/14 wpiełem kabelek i "doczepiłem" się do przewodu kostki B/8 i wszystkie czujnik działają.
Trochę to zagmatwane ale działa.
Minusem tego moda jest brak jednoczesnego nadmuchu na nogi i szybę, nadmuch na nogi zabiera większość powietrza i na szybę prawie nic nie leci. Czytałem o tym na forum angielskim Golfa i tam właśnie opisywali taki problem.
Mimo wszystko po ustawieniu nadmuchu na szybę to i tak wieje trochę na nogi powiedzmy 80-20%.
Mi to nie przeszkadza i zostaję przy klimatroniku bo wygląda ładniej.

-- 30 stycznia 2023, 17:17 --

Dobra jest minus i nie wiem z czym związany.
Zauważyłem dziś że wolne obroty silnika podnoszą się do ok 1000 i tak się utrzymują. Obroty podnoszą się ok 5 sek po uruchomieniu silnika. Wyłączyłem dmuchawę na 0 i po uruchomieniu silnika obroty są prawidłowe tak długo jak nie włączę dmuchawy choćby na 1, klimatyzacja była wyłączona. Ki diabeł, ma ktoś jakiś pomysł?
W informacjach klimatyzacji wychodzi że panel był od diesla i z czynnikiem R134 zmieniłem na Pb i czynnik na 123YF ale bez zmian, zgłupiałem już czy to może być winna panelu że był od innej wersji i w dodatku przedlif a ja mam polift.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 30 stycznia 2023, 19:48

W klekocie tak podnosiły się obroty jak uruchamiało się poniżej 6 stopni dogrzewanie elektyczne

-- 30 stycznia 2023, 19:48 --

Sprawdź sobie czy w ustawieniach na środkowym pokrętle nie masz opcji "automatyczne dogrzewanie"
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin5 » 31 stycznia 2023, 10:11

Dzięki, sprawdzę jutro. Właśnie nie kojarzę by podnosiły się obroty a już jeżdżę z tym panelem parę dni.

-- 31 stycznia 2023, 11:11 --

mczelny2401 napisał(a):W klekocie tak podnosiły się obroty jak uruchamiało się poniżej 6 stopni dogrzewanie elektyczne

-- 30 stycznia 2023, 19:48 --

Sprawdź sobie czy w ustawieniach na środkowym pokrętle nie masz opcji "automatyczne dogrzewanie"

Trop na pewno jest dobry, kojarzę że coś odznaczałem na wyświetlaczu ale teraz tego nie ma, nie mam żadnej opcji po kliknięciu ustawień. Coś musiałem jeszcze pozmieniać w kodowaniach. Muszę na spokojnie usiąść i pobawić się obdeleven.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 31 stycznia 2023, 10:44

Sprawdź jeszcze czy jak wyłączysz nawiew i dodasz "gazu" to czy obroty nie powrócą do normy. Jak tak sprawdzałem czy to podniesione obroty przez grzałkę czy wypalanie DPF
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin5 » 31 stycznia 2023, 11:38

Dzięki za podpowiedzi. Temat ogarnięty, przez obdeleven cofnełem wszystkie adaptacje i zakodowałem jeszcze raz na spokojnie. Nie pokazało się nic i już mnie szlag trafił i miałem wrócić do starego panelu. Po powrocie do samochodu czyli ok 15 minut później menu się pokazało i miałem zaznaczony automatyczne dogrzewanie. Po wyłączeniu obroty spadły i wszystko jest ok.
Marcin5
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 31 stycznia 2023, 13:50

:brawo:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)