Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciek z nagrzewnicy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyciek z nagrzewnicy

Postprzez countryfan » 8 lipca 2024, 05:42

Witajcie,
Zaledwie po 3 latach rozszczelniła się nagrzewnica Nissensa, mam powódź po wycieraczką kierowcy. Muszę ją wymienić, ale jak spuscić płyn chłodniczy? Da radę to ogarnąć pod blokiem?
Pytanie drugie jak zdemontować wewnętrzną osłonę progu? Zdjąć uszczelki i ciągnąć? Czy są gdzieś jakieś ukryte śruby, zaczepy - żeby czegoś nie urwać? Muszę dostać się pod dywan i zobaczyć ile tam pływa płynu chłodniczego i to wysuszyć i wyczyścić.
Dzięki z góry za porady.
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Reklama

Re: Wyciek z nagrzewnicy

Postprzez grabania » 8 lipca 2024, 10:01

Jeśli to od strony kierowcy to musisz zdemontować trochę rzeczy zanim będziesz w stanie wyciągnąć próg:
- plastik pod schowkiem - trzyma się na dwóch torxach, przy okazji wypnij sobie lampkę oświetlenia nóg bo będzie Ci przeszkadzać
- rączka od maski - poszukaj filmików w necie jak ją zdemontować, "za nią" jest klips który wypina się śrubokrętem
- plastikowa śruba obok rączki od maski - powinieneś być w stanie palcami ją wykręcić
- tylna kanapa - stań za fotelem kierowcy, chwyć ją od dołu i stanowczo szarpnij, proces powtórz po stronie pasażera
- plastikowe śruby pod kanapą - bez problemu czymś je wykręcisz

Po "pozbyciu" się tych elementów zacznij od tyłu stosując klasyczną metodę "szarp". Próg trzyma się na 8-10 spinkach. W teorii możesz nie ruszać tyłu, odpiąć tylko elementy z przodu po czym wypiąć i odgiąć przednią część progu. Jednak będzie Ci cholernie ciężko zobaczyć co się dzieje pod dywanikiem, nie wspominając już o ponownym, poprawnym montażu progu po wszystkim.
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tomektr » 8 lipca 2024, 19:38

Kup tą VALEO, taka była montowana na pierwszy montaż. Jest identyczna tylko nie ma nadruków VW
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez countryfan » 8 lipca 2024, 19:57

grabania napisał(a):.. Próg trzyma się na 8-10 spinkach...

Dzięki, zrobione, na szczęście nie ma jeziora pod dywanem /wygluszeniem. Jakość - choć raczej powinienem napisać jakoś - tego wygluszenia jest żałosna, różne auta miałem i rozbierałem przy różnych okazjach ale teraz mnie nie dziwi brak wyciszenia szumów toczenia w tym aucie.
Zdemontowałem też poduszkę kolanową więc jutro jak przyjdą mi części - tym razem nagrzewnica Valeo, spinki i oringi z ASO - to zamontuję to w miarę szyko.
Kojarzysz czy do odpowietrzenia układu wystarczy odpiąć wtyczkę z cewki pompy wody czy trzeba jeszcze jakieś manewry robić z interfejsu diagnostycznego?

-- 8 lipca 2024, 20:51 --

Ps. Spinek było mniej niż potrzeba ale jak to się mawia w branży "nasi tam byli" - w ASO był montowany alarm i pewnie majstrom się już nie chciało ich zakładać...po co iść na dział części i brać do zlecenia jakieś głupie spinki...

-- 8 lipca 2024, 20:57 --

Tomektr napisał(a):Kup tą VALEO, taka była montowana na pierwszy montaż. Jest identyczna tylko nie ma nadruków VW

Tak też zrobiłem :ok: jutro przychodzi i powinien być spokój.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 9 lipca 2024, 09:17

Jeśli to diesel to powinna być procedura odpowietrzania przez VCDS lub OBD11
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez countryfan » 11 lipca 2024, 15:12

Nagrzewnica zmieniona we wtorek i jeździ. Do wymiany trzeba też zdemontować kanał powietrza na nogi ale to już pikuś. Polecam natomiast zakup zestawu montażowego 5WA815155 zawiera oringi, które zachowują kształt i ich ponowny montaż mógłby spowodować wycieki na nowej nagrzewnicy.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne