Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

awaria układu hamulcowego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

awaria układu hamulcowego

Postprzez pdebala » 23 listopada 2006, 17:38

Witam,

Dziś podczas jazdy w korku zgasł mi samochód (podczas ruszania), kiedy uruchomiłem go ponownie okazało się, że nie działa wspomaganie układu hamulcowego, pedał jes strasznie "twardy" i z trudem udaje się zatrzymać auto przy prędkości 40-50 km/h. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem, jeśli tak to bardzo proszę o info (co mogło się stać i ile może kosztować usunięcie usterki).

Pozdrawiam
Zobacz Profil
pdebala
Stella
Stella
 
Posty: 23
Dołączył(a): 28 stycznia 2006, 12:01
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon II 2.0 TDI

Reklama

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez Tonny S » 23 listopada 2006, 17:45

Servo ale co z nim ?? trzeba diagnozowac podjedz do www.diagtronik.pl
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tonny S
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 8148
Dołączył(a): 29 marca 2004, 18:35
Lokalizacja: Pomorze
Auto: Harley-Davidson

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez pdebala » 23 listopada 2006, 18:58

Zadzwoniłem do seat auto barcelona i tam jeden z Panów poradził mi abym sprawdził przewód wchodzący do jak to ujął "dużego talerza" tuż pod podszybiem (nie wiem czy to jest właśnie servo? - przepraszam ale jestem laikiem).
Początkowo wyglądało na to, że wszystko gra ale przy kolejnym sprawdzaniu przewodu (przy świetle latarki) okazał, że z jednej strony jest pęknięty. Zaizolowałem go dokładnie taśmą izolacyjną i dodatkowo zacisnąłem cybantem i wszytko znów działa poprawnie.
Jest to rozwiązanie tymczasowe i oczywiście przewód trzeba wymienić.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Zobacz Profil
pdebala
Stella
Stella
 
Posty: 23
Dołączył(a): 28 stycznia 2006, 12:01
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon II 2.0 TDI

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez Tonny S » 23 listopada 2006, 19:23

pdebala napisał(a):Jest to rozwiązanie tymczasowe i oczywiście przewód trzeba wymienić.
Obowiazkowo, bo stanowisz zagrozenie na drodze dla siebie i innych !!.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tonny S
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 8148
Dołączył(a): 29 marca 2004, 18:35
Lokalizacja: Pomorze
Auto: Harley-Davidson

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez pilpi » 23 listopada 2006, 22:05

pdebala napisał(a):rzy kolejnym sprawdzaniu przewodu

Przewód podciśnieniowy, jak by ktoś nie wiedział.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pilpi
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 891
Dołączył(a): 28 maja 2004, 22:50
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Toledo

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez vortis » 24 listopada 2006, 08:05

Dokładnie, miałem to samo tylko, że w golfie i nie u nas w kraju. Za cholere nie potrafiłem zrozumieć, dlaczego to coś zasysa powietrze, jaki to ma zwiazek z brakiem wspomagania hamowania i dlaczego jak ten przewód zatykam to silnik gasnie :shock:

Musisz jak najszybciej wymienić ten przewód: prowizoryczna naprawa pomoże na bardzo krótko, a tak jak juz Ci napisali jest to max niebezpieczne. Koszty nowej /ori lub moze zamiennika nie są wysokie. A chodzi przeciez o biezpieczenstwo.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
vortis
Sport
Sport
 
Posty: 510
Dołączył(a): 15 grudnia 2005, 11:56
Lokalizacja: Tychy
Auto: ?

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez pdebala » 24 listopada 2006, 19:00

Na szczęście udało mi się dziś wymienić przewód w zaprzyjaźnionym warsztacie.
Dla zainteresowanych dodam, że początkowo chciałem nabyć ori przewód (żeby go dobrać trzeba znać nr VIN) w serwisie seata (cena 120 zł) ale taki sam przewod w skodzie kosztuje 95 zł.
W poniedziałek postaram się zamieścić numer katalogowy, może się to komuś jeszcze przyda.

Pozdrawiam
Zobacz Profil
pdebala
Stella
Stella
 
Posty: 23
Dołączył(a): 28 stycznia 2006, 12:01
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon II 2.0 TDI

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez Tracer2 » 8 sierpnia 2011, 06:42

Można go zamienić kawałkiem gumowego przewodu ciśnieniowego, kupionego z tzw; "metra", a koszt nie powinie przekroczyć 5 PLN.
Trzeba tylko w sklepie motoryzacyjnym pokzać stary, żeby dobrali średnicę.
120 alb0 95 to sporao za dużo w dodatku za taki, co po kilku latach się rozłazi :no:
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tracer2
TopSport
TopSport
 
Posty: 1370
Dołączył(a): 4 lutego 2011, 05:40
Lokalizacja: W-wa
Auto: Leon I TDI
Silnik: ASV 1.9

Re: awaria układu hamulcowego

Postprzez oczkolek » 8 sierpnia 2011, 10:04

Co za kotlet, a jak capi od starości.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon



Sprzedam kilka filmów DVD !!

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team
 
Posty: 8793
Dołączył(a): 29 marca 2004, 19:29
Lokalizacja: Warszawa, Inowrocław
Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: AGN 1.8


Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości