Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż haka elektrycznego w ST

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż haka elektrycznego w ST

Postprzez Tomasz_z31 » 15 kwietnia 2026, 12:22

Witam,
zakupiłem Seata Leona 4, niestety nie posiada haka a jest mi niezbędny do platformy rowerowej z uwagi na nadchodzący sezon :-) Znalazłem na znanym portalu hak fabryczny OE elektryczny kompletny z wiązką i niezbędnymi elementami do montażu. Proszę o informację czy ktoś w Was wykonywał taki zabieg w swoim aucie, czy dużo jest z tym zachodu. Może jest ktoś w małopolsce/podkarpaciu kto by się podjął takiego montażu na gotowo. Proszę o informację czym różni się fabryczny hak o numerze OE 5FA803880A od 5FA803880H Jakie ma znaczenie ostatnia literka w numerze fabrycznym. Z góry serdecznie dziękuję za informację zwrotną i podpowiedzi :wink:
Pozdrawiam
Tomek
Tomasz_z31
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon Sportstour
Silnik: DPBA 1.5

Reklama

Re: Montaż haka elektrycznego w ST

Postprzez MarkusD » 18 kwietnia 2026, 21:21

Najpierw się zapytaj w serwisie czy można wogóle zamontować hak u Ciebie, kupowałem Cuprę Leona w grudniu 2025 i dostałem informację że nie ma możliwości zamontowania haka w samochodzie, tzn hak fizycznie zamontują ale go nie zaprogramują bo w całej grupie VAG na chwilę obecną nie udostępniają kodów.
W listopadzie tamtego roku grupa VAG udostępniła kody do samochodów z preinstalacją haka.
Dlatego że mam bagażnik na hak od razu szukałem samochodu z hakiem i jako że każdemu coś brakowało to zapytałem się o możliwość montażu haka w serwisie… i tak się dowiedziałem że jest problem…
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Cupra Leon kombi 204
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mm.max » 20 kwietnia 2026, 11:02

Każde auto po mniej więcej 2024 ma tzw SFD2 czyli system zabezpieczenia przez "hakerstwem" a tak naprawdę to nic innego jak kolejny kaganiec dla użytkowników.
W dużym skrócie nie można wykonać ŻADNYCH kodowań/adaptacji/doposażenia auta z SFD2 innego niż to co było z fabryce montowane.
Czyli uszkodzony samochód naprawisz, ale w nic nie doposażysz.
Hak jest tak samo traktowany - nie było go w fabrycznym montażu - to możesz go zamontować ale za odblokowanie SFD2 musisz dodatkowo wywalić kupę $$$.
Na rynku poza ASO są już rozwiązania "łamania" tych zabezpieczeń ale jak mówimy o aucie nowym na gwarancji - to i takie rozwiązanie jest cieżkie do zrealizowania.
Co więcej w niektórych wersjach silnikowych (przynajmniej pare lat temu) przy montażu haka producent wymaga wymiany chłodnicy - nawet jak na haku wozisz rowerek dziecięcy :) "Genialny ruch" producenta który nie tylko wyłącza gwarancje na elektronikę przy montażu haka poza ASO, a w tych przypadkach wyłączą także gwarancję na silnik :)

Samochody z preinstalacją haka mają prościej - więc przy zakupie auta minimum preinstalacja a optymalnie cały hak zamontowany w ASO - przymnajmniej póki jest gwarancja.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tomasz_z31 » 22 kwietnia 2026, 09:34

Dziękuję za informację, samochód jest z początku produkcji modelu tj. X.2020 roku więc może nie będzie problemu z kodowaniem :wink:
Tomasz_z31
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon Sportstour
Silnik: DPBA 1.5

Postprzez snuffkin78 » 18 maja 2026, 19:19

Daj znać jak ci poszło, mam ten sam dylemat w roczniku 2020 :-)
snuffkin78
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Leon IV ST FR
Silnik: DPCA 1.5

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne