Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przerobienie Navi

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przerobienie Navi

Postprzez piosurf » 18 października 2005, 12:50

Witam,
Przymiezam sie do zakupu nawigacji MFD do mojego Leona, lecz nie chce jej montowac w konsoli bo jak znam zycie to po 2 tyg nie bede mial ani szyby ani navi (Polskie realia). Myslalem o zamontowaniu ekranu oddzielnie, przyciski do sterowania oddzielnie a cały tylek w bagażniku. Czy jest to mozliwe? Czy da sie pociągnąć kable do ekranu i sterowania?

Na koniec jeszcze jedno. Na stronce Seat Napinator w jednym z postów przeczytalem ze navi nie czyta plyt AUDIO. Czy to prawda? Wszystkie wersje nie czytaja czy tylko jakas jedna?

Pozdrawiam
Piotr
Leon 1.9 TDI 110 -> Turbo + program i mamy 143KM - co dalej???
piosurf
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI 110->

Reklama

Re: Przerobienie Navi

Postprzez Barth » 18 października 2005, 13:24

piosurf, samo navi nie czyta plyt audio tylko i wylacznie plyte z mapa , do navi podlaczasz zmieniarke i masz problem z glowy !!!
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez Roland » 18 października 2005, 14:34

A nie lepiej zakupić jakieś PDA i do tego odpowiednie mapy ??

Z tego co patrzyłem na allegro koszt fabrycznej nawigacji to ok. 1200-1400 zł. Do tego chyba (tego nie jestem pewny) dochodzą sprawy odpowiedniej mapy (z czego raczej mapy PL będą tak średnio dokładne a na pewno plany miast).

Za ok. 1750zł kupujesz Palmax GPS z ogólną mapą Polski (Automapa - sam Palmax ok. 1350). Za ok. 130 zł możesz dokupić mapy wybranych miast (ew. za ok. 2100 masz kompletną mapę PL wraz ze sporą ilością miast).

Ten PDA ma wbudowany bardzo dobry odbiornik GPS (Sirf Star III) - czego raczej bym nie oczekiwał po fabrycznym zestawie navi.

Ewentualnie kombinujesz z innymi PDA i do tego GPS na BT lub USB i tak samo mapy, itp.

Dla mnie bardzo dużą zaletą jest kwestia całkowitego wyjęcia sprzętu z auta, możliwość wpisywania tzw. POI (punkty użytkownika) z np. fotoradarami :-) i wtedy możesz zdefiniować na ile wcześniej system ma Cię o tym ostrzegać (albo osobny soft albo np. Automapa ma taką opcję), bankomaty, stacje, itp. oczywiście też można dopisać (jest nawet specjalna stronka gdzie ludzie zgłaszają na bieżąco właśnie różne takie punkty).
Pełna przenoszalność urządzenia pomiędzy samochodami to wg mnie też bardzo duża zaleta (wystarczy podpiąć zasilanie pod zapalniczkę i jedziesz - bo na wbudowanym aku to raczej tak ze 3-4 godziny max. pociągniesz).

Być może globalnie wychodzi to trochę drożej (dochodzi zakup map) ale masz możliwość dostosowania sprzętu pod swoje wymagania.
Roland
Signo
Signo

Auto: na eF + Czarna Żmija

Postprzez piosurf » 18 października 2005, 15:49

Roland, Sprobuj do takiego PDA podłączyc kamere lub DVD!!! :-) U siebie planuje zamontowac kamere do cofania i moze jakies dvd z divx. Jesli podłącze to wszystko do PDA to wchodze w ten temat. Pomijam juz kiepska obsluge takiego PDA rysikiem w czasie jazdy, i z tego co czytalem na innych forach to potrafia sie zawieszac a i sam GPS ma slaba czulosc.
piosurf
Stella +
Stella +

Postprzez Roland » 18 października 2005, 16:19

piosurf napisał(a):Roland, Sprobuj do takiego PDA podłączyc kamere lub DVD!!! :-) U siebie planuje zamontowac kamere do cofania i moze jakies dvd z divx. Jesli podłącze to wszystko do PDA to wchodze w ten temat.

No to co innego - nie znam jeszcze na tyle tematu PDA żeby móc odpowiedzieć na to :-) chociaż jeśli kamerka będzie na USB a PDA będzie obsługiwało ten port jako hosta to pewnie się da :-) (Palmax niestety tego nie obsługuje - ja czekam jak na rynku pojawi się Loox N520).

piosurf napisał(a):Pomijam juz kiepska obsluge takiego PDA rysikiem w czasie jazdy, i z tego co czytalem na innych forach to potrafia sie zawieszac a i sam GPS ma slaba czulosc.

Stawiam na to, że wyszukiwanie za pomocą pokręteł w trakcie jazdy też nie będzie zbyt wygodne :-) - trasę raczej programujesz na starcie a jak zjedziesz to soft powinien Cię pokierować spowrotem na właściwą drogę (fakt, że nie każdy sobie z tym radzi tak dobrze jakby tego oczekiwać).
A co do czułości - dlatego polecam te z SiRF Star III a nie inne bo akurat ten odbiornik zbiera bardzo dobre opinie i nie sądzę, żeby coś co bądźmy szczerzy ma już parę lat (navi fabryczne) było lepsze (szczególnie, że postęp techniczny w takich gadżetach jest ogromny).

Napisałem o PDA bo nie wiedziałem czy to już rozważałeś - jeśli faktycznie masz w planach dodatkowe wykorzystanie pod DVD czy kamerkę to być może będzie to lepsze niż PDA.

A skoro zgłębiałeś już ten temat to jak wygląda sprawa map do fabrycznej nawigacji ?? czy jest jakaś mapa Polski + plany poszczególnych miast ?? na ile są dokładne i na ile mogą konkurować z np. Automapą/TomTomem/Mapamap/itp. ??
Roland
Signo
Signo

Postprzez piosurf » 18 października 2005, 17:11

Roland, Sa juz mapy na Polske z tego co wiem to ostatnio ukazala sie poprawka z dodatkowymi planami miast. Jak moga konkurowac z pozastalymi to nie wiem.
piosurf
Stella +
Stella +

Postprzez Colgate » 18 października 2005, 17:19

Hmm, ja mam oryginalna nawigację SEAT i do tego mapkę Polska/Czechy 2005/06.
Mapka i plan miasta Warszawy sprawdza się bardzo dobrze, nie ma większych problemów (było troche problemow z poprzednia mapa z 2004 r).
Do tego odtwarzacz DVD, ktory jeszcze nie jest zainstalowany.

Piosurf jesli chcesz wiedziec cos wiecej na temat navi w Seacie to zapraszam na PW lub GG.
Colgate
Sport
Sport

Auto: Passat B7

Postprzez Roland » 18 października 2005, 18:21

Colgate - czy do VW/Seat montowana jest nawigacja Blaupunkta ? (tak mi się skojarzyło jak stwierdziłeś, że mapa jest na PL/Czechy a ostatnio widziałem coś takiego właśnie do Blaupunkta).

No i sprawa odtwarzacza - rozumiem, że do CD trzeba dodatkową zmieniarkę a czy jest możliwość odtwarzania mp3 z takiej zmieniarki ??
Roland
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 18 października 2005, 20:21

Roland napisał(a):a czy jest możliwość odtwarzania mp3 z takiej zmieniarki Pytajnik

Nie ma takiej opcji.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Colgate » 18 października 2005, 21:20

Roland napisał(a):Colgate - czy do VW/Seat montowana jest nawigacja Blaupunkta ? (tak mi się skojarzyło jak stwierdziłeś, że mapa jest na PL/Czechy a ostatnio widziałem coś takiego właśnie do Blaupunkta).

No i sprawa odtwarzacza - rozumiem, że do CD trzeba dodatkową zmieniarkę a czy jest możliwość odtwarzania mp3 z takiej zmieniarki ??

Tak, to jest nawigacja firmy Blaupunkt. Poniżej masz link do strony :-)
http://www.blaupunkt.de/7612001034_main.asp

Jeśli chodzi o mapkę to oryginał można kupić na allegro za 499 PLN - oryginał niestety troszkę drogi :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67808076 Dodatkowych informacji na temat mapy, i polskiego lektora na niej, można zasięgnąć na PW :wink:

Odtwarzacz DVD, ktory ja kupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67162623 odtwarza MP3 na plytkach DVD, wiec ponad 1000 utworow.
Musze jeszcze sprawdzic czy DVD DL tez odczyta - wtedy bedzie dwa razy wiecej empe trójek :wink:
Colgate
Sport
Sport

Auto: Passat B7

Postprzez prospect » 18 października 2005, 21:42

Powiem tak.Mapa Polski jest juz naprawde dokladna.Polski lektor takze wypasik.Jezeli bedzie cie intersowala konsola seryjna przerobiona pod navi z panelem pod navi(aluminium) mam do sprzedania.Jezeli intersuje cie monitore 7cali ladnie zabudowany wchodzi w dwa nawiewy z odtwarzaczem dvd ktory ma mp3 i radio tez mam do sprzedania :) Pozdro
prospect

Postprzez piosurf » 19 października 2005, 07:18

Z tego co zobaczylem na stronach Blaupunkta to pisza ze navi odtwarza Audio
Technik
2-DIN Gehäuse
CD-Laufwerk (Audio und Navigation)
Schwenkbares 5" Farb-LCD
prospect, mozesz podeslac do mnie na priva zdjecia, i jakis dokladniejsze informacje na temat tych bajerow, wraz z cena.

[ Dodano: Sro 19 Paź, 2005 ]
Tylko navi do VW nie odtwarza Audio a reszta z koncernu + navi do forda (wyglada tak samo) odtwarzaja plytki audio. Pak przynajmniej podaje Blaupunkt. Potwierdzacie ta wiadomosc?
piosurf
Stella +
Stella +

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja